Greška

Došlo je do greške.

Reportaža: Ce&Ha sajam u Beogradu, oktobar 2015.

03.10.2015 16:21 | 0 Biznis IT
Reportaža: Ce&Ha sajam u Beogradu, oktobar 2015.

Ce&Ha sajam, najveći regionalni sajam računara, elektronike i kućnih aparata, se ove godine održava od 1. do 4. oktobra u halama 1 i 1a Beogradskog sajma. Više od 30.000 posetilaca iz Srbije i okolnih zemalja, koliko se procenjuje da će prisustvovati, imaće priliku da, po uzoru na najveće svetske manifestacije istog tipa, poput CES-a u Las Vegasu, IFA-e u Berlinu i CeBit-a u Hanoveru, upozna tehnološke inovacije i pritom se zabavi. Benchmark je i ovog puta bio na licu mesta i prenosimo vam svoje impresije...

Nakon jednogodišnje pauze, Ce&Ha sajam se ponovo održava u Beogradu.  Pred posetiocima su najsavremeniji televizori velikih dijagonala ekrana, ravni i zakrivljeni, kao i 3D i 4K UHD TV formata. Biće tu i najnovijih mobilnih telefona, tableta i laptop računara.

ceha_sajam_2015_31_s.jpg

Naravno, sajam ne bi bio to što jeste da nije zastupljena i druga strana savremenih uređaja - kućni aparati, što uostalom i samo ime sajma govori, budući da se radi o akronimu od izraza Consumer Electronics Home Appliancies. Biće izloženi najsavremeniji klima uređaji, kompletan asortiman bele tehnike, kao i aparati za negu tela. Zanimljivo će biti i na štandovima gde će profesionalci, poput kuvara i frizera, demonstrirati mogućnosti ovih aparata.

ceha_sajam_2015_41_s.jpg

Ce&Ha sajam je “skockan za posetioce” na oko 5.000m2 izlagačkog i više od 1.000m2 prostora namenjenog zabavi. U najvećoj Hali 1 Beogradskog sajma više od 50 izlagača predstaviće na 3.500 m2 komercijalnog prostora najatraktivnije uređaje koji su svetsku promociju imali u 2015. godini, ali i na tek završenom IFA sajmu u Berlinu.

ceha_sajam_2015_27_s.jpg

Jedan od primarnih ciljeva Ce&Ha sajma je da se posetiocima približe nauka i tehnologija, kao i da se podstakne kreativnost kod mladih. U Hali 1a na 600 kvadrata, u prostoru namenjenom edukaciji, oko 20 izlagača promoviše nauku, ali i tehnološka dostignuća poput 3D štampe. Tu su mala škola elektronike, škola web dizajna, radionica posvećena online učenju, deo posvećen frilansingu, malim i srednjim preduzećima i razvoju i slično.

ceha_sajam_2015_40_s.jpg

U saradnji sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda, među posetiocima će se naći i veliki broj osnovaca i srednjoškolaca, kao i nastavnika, koji će u prostoru namenjenom edukaciji moći da na interaktivan način steknu nova saznanja. Jedan od primera jeste Wacom i njegova škola crtanja, pošto je organizovana radionica koja će posetioce učiti osnovama crtanja japanskog manga stripa. Sve u svemu, edukativni program je bogat raznim sadržajima i više možete da saznate na ovoj adresi. Cilj Ce&Ha sajma je da u godinama koje dolaze postane prepoznatljiv od strane obrazovnih institucija kao mesto na kojem se promovišu nauka i nove tehnologije, sa akcentom na njihovu upotrebu u školama i svakodnevnom životu mladih.

Šta možete videti na sajmu

Da ceo program bude upotpunjen, obezbeđen je i svojevrsni muzejski prostor. Posetioci Ce&Ha sajma mogu da prođu kroz istoriju uređaja bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život, poput telefona i računara. Deo Ce&Ha sajma je posvećen i reciklaži, i to će biti način da se, u saradnji sa eminentnim institucijama iz te oblasti, podigne svest građana o zaštiti životne sredine.

ceha_sajam_2015_34_s.jpg

Naravno, osim izložbenog, Ce&Ha sajam ima i prodajni karakter. Za posetioce je obezbeđena mogućnost nabavke praktično svih izloženih uređaja, u saradnji sa najvećim distributerima i prodajnim lancima. Kao što možete pretpostaviti, omogućen je i popust na kupovinu, tako da se mnoge stvari mogu nabaviti po primetno nižim cenama od onih u prodajnim objektima. Svakako se radi o važnom aspektu sajma i motivu više da se sajam poseti. U tom smislu je važno pomenuti da je omogućeno uzimanje kredita na samom sajmu, bez čekanja, šetanja ili odlaska u banku, budući da se zahtevi za kredit i odobrenje vrše direktno na samom sajmu.

ceha_sajam_2015_13_s.jpg

Mi smo iskoristili priliku da prođemo kroz najinteresantnije štandove, pa evo prilike da vas upoznamo sa onim što nude najveća imena koja učestvuju na srpskom tržištu...

Tesla brend je za kratko vreme uspeo da ostvari visok stepen prepoznatljivosti na srpskom tržištu - kako i ne bi, imajući u vidu da iza njega stoji ComTrade i da je to ime najvećeg srpskog imena kada je nauka u pitanju. Na sajmu su izloženi proizvodi u tri kategorije u kojima je Tesla brend zastupljen - telefoni, tableti i televizori.

ceha_sajam_2015_16_s.jpg

ceha_sajam_2015_17_s.jpg

Osim toga, za kupce Tesla proizvoda je na sajmu obezbeđen popust od 10%. Naravno, preporučujemo da pročitate testove Tesla uređaja na našem sajtu pre nego što se upustite u kupovinu...

ceha_sajam_2015_18_s.jpg

ceha_sajam_2015_19_s.jpg

Cooler Master ostvaruje izuzetno zapažen nastup, a u fokusu je promocija nove poslovne filozofije sa modularnim Master Case 5 kućištem. Na sajmu možete videti brojne modere i umetnike kako ukrašavaju kućišta, pogledati kako je Cooler Master osmislio modularnost i "poigrati" se sa delovima kućišta, ali i iskusiti Occulus Rift.

 ceha_sajam_2015_29_s.jpg

ceha_sajam_2015_30_s.jpg

Prava poslastica jeste posebno dizajnirano kućište sa zmajem, šlemom i grbom Nemanjića na bočnoj stranici. Uz sve to, za prednju stranu kućišta je upotrebljeno orahovo drvo staro 60 godina. To nije sve - momci na sajmu upravo kreiraju projekat smeštanja PC računara u pravi pravcati viteški oklop, pa možete da pogledate kako sve to izgleda u praksi.

 ceha_sajam_2015_33_s.jpg

ceha_sajam_2015_28_s.jpg

ceha_sajam_2015_32_s.jpg

Lenovo je nastupio veoma agresivno i ambiciozno. Mnogi ne shvataju značaj promena i transformacija kroz koje je ova kompanija prošla. Ona danas nudi praktično sve bitnije uređaje iz domena računara i potrošačke elektronike. Tu su PC računari (desktop i laptop), razni hibridi, tableti, mini-PC računari, vrhunski smartfoni, monitori, serveri i serverski uređaji - praktično ne postoji kategorija gotovih uređaja u kojoj Lenovo ne nudi nešto.

ceha_sajam_2015_4_s.jpg

ceha_sajam_2015_5_s.jpg

Ipak, slutimo da će najatraktivniji i publici najzanimljiviji na Lenovo štandu biti proizvodi nove generacije, nedavno predstavljeni na IFA sajmu i(li) globalno. Tu pre svega mislimo na Phab, uređaj koji je istovremeno i fablet i tablet, negde na pola puta, a koji je nakon premijere u Berlinu stigao u Beograd. Tu je i Phab Plus, a takođe se mogu videti VibeShot telefoni sa naprednim mogućnostima kada je kamera u pitanju.

 ceha_sajam_2015_7_s.jpg

ceha_sajam_2015_8_s.jpg

HP je takođe veoma ozbiljno nastupio na sajmu, sa ogromnom ponudom različitih proizvoda. Kompanija je izložila veliki broj raznovrsnih uređaja. Osim standardnih desktop i laptop računara, videli smo ogroman broj hibridnih rešenja, ali i dosta HP brendiranih stvari. Recimo, tu su ranci i torbe za laptopove, zatim miševi, periferije, kao i veliki broj štampača, skenera i multifunkcionalnih uređaja, zajedno sa potrošnom robom za iste.

ceha_sajam_2015_12_s.jpg

ceha_sajam_2015_14_s.jpg

ceha_sajam_2015_15_s.jpg

Canon je na sajmu nastupio sa nekoliko najzanimljivijih fotoaparata, kao i čitavom gamom objektiva. Acer je takođe doneo na sajam najzanimljivije proizvode iz svoje ponude. Naravno, tu se ističu najnoviji računari, tableti i hibridni uređaji koji donose ponajbolje iz ova dva sveta. Osim toga, treba obratiti pažnju i na monitore ove kompanije, što je polje u kome je Acer sve agresivniji i prepoznatljiviji. Nikon, SanDisk i Utok isto tako predstavljaju najnovije iz svoje ponude. Utok se u tom smislu posebno ističe sa velikim brojem tableta i telefona, uključujući i ojačane, "rugged" telefone za eksploataciju u teškim uslovima.

acer_s.jpg

ceha_sajam_2015_2_s.jpg

ceha_sajam_2015_3_s.jpg

LG je takođe prisutan, ali u većoj meri u domenu kućnih aparata nego u domenu onoga što nas zanima. Ipak, našlo se mesta za nove televizore, zatim za računarske monitore među kojima posebno mesto zauzimaju IPS monitori, uključujući i ultra-wide 21:9 primerke. Ipak, najveća atrakcija štanda je veliki zakrivljeni OLED televizor...

lg_s.jpg

ceha_sajam_2015_9_s.jpg

ceha_sajam_2015_10_s.jpg

ceha_sajam_2015_11_s.jpg

Šta možete videti na sajmu, nastavak

Kingston je na sajmu prisutan sa nekoliko kategorija zanimljivih proizvoda. Najpre, izložene su HyperX Cloud i Cloud II gejming slušalice sa mikrofonom, koje možete probati na licu mesta. Nama se posebno dopao zvuk Cloud II slušalica, koje komotno mogu da se koriste i za slušanje muzike, što nije čest slučaj sa gejming-orijentisanim proizvodima.

ceha_sajam_2015_25_s.jpg

ceha_sajam_2015_23_s.jpg

Naravno, Kingston ne bi bio to što jeste da nije izložio veliki broj memorijskih proizvoda. Osim velikog broja izloženih SSD-ova i memorija, uključujući i najbrže DDR3 i DDR4 memorije, tu je i nekoliko posebnih proizvoda, koji ilustruju da ovaj proizvođač uvek ide korak dalje. Uključujemo tu i Predator SSD-ove sa podrškom za PCI Express i M.2 interfejs. Na kraju, izložen je i računar u Stryker kućištu bele boje, sa prigodno dizajniranim Kingston komponentama.

ceha_sajam_2015_24_s.jpg

ceha_sajam_2015_22_s.jpg

Toshiba je nastupila sa svojim novim proizvodima, ali stiče se utisak da je kompaniji na prvom mesto promocija - osvežene No Matter What garancije. Naime, Toshiba posetioce veoma obimno informiše o ovom vidu garancije za svoje uređaje, koja će uskoro biti iznova aktivirana. Naime, imamo informaciju da će za koji dan kupci u našoj zemlji biti obradovani ponovnim uvođenjem ovog veoma popularnog tipa garancije.

 ceha_sajam_2015_35_s.jpg

Naravno, što se samih uređaja tiče, u fokusu su najnoviji modeli, bilo da ciljaju biznis korisnike, bilo da su namenjeni običnim potrošačima. Tu je veći broj novih laptopova, kao i tableta/hibrida. Kompanija ne propušta priliku da podseti korisnike da je upravo ona kreirala prvi laptop pre trideset godina, što je informacija koja se nalazi na stikerima na svim izloženim uređajima.

ceha_sajam_2015_36_s.jpg

ceha_sajam_2015_37_s.jpg

HTC se ponovo ističe, rekli bismo, pre svega jednim od najzanimljivijih i najlepše osmišljenih štandova na sajmu. Ovakav stil kompanije je globalno standardizovan i srećemo ga na svim meridijanima gde god HTC izlaže, pa je lepo videti identičan (u stilskom smislu) nastup i u Beogradu. Na HTC štandu je apsolutni fokus na najnovijim Desire i One uređajima. Najviše pažnje, naravno, privlači HTC One M9 smartfon, vodeći proizvod nove generacije.

 ceha_sajam_2015_39_s.jpg

ceha_sajam_2015_38_s.jpg

Videli smo još štošta na sajmu, ali je teško sve ponabrojati i zapisati. Computerland privlači pažnju pre svega interesantnim dronovima. Kolekcija dronova je izložena pred posetioce, a tu su i popularne igračke i figurice, koje će najmlađi, ali i kolekcionari posebno ceniti. CAT je kompanija prepoznatljiva po izdržljivim proizvodima, sa fokusom na telefone koji su ekstremno dobro zaštićeni od najrazličitijih vidova oštećenja, i takođe je prisutna na sajmu.

Logitech je indirektno i diskretno zastupljen - iako kompanija nema sopstveni štand, posetioci mogu isprobati njene najnovije proizvode na direktniji i svakako zanimljiviji način, posebno G29 volane u trkačkoj igri Project Cars.  Rapoo je takođe prisutan sa zanimljivim periferijama.

ceha_sajam_2015_1_s.jpg

Po celom sajmu se nalaze "ćoškovi" gde možete odigrati neku igru ili se zabaviti na neki drugi način. Recimo, možete igrati dolazeći Call of Duty multiplej, pomenuti Project Cars, ili pak odvesti dete u Lego kutak gde se ono može zabavljati sa Lego kockicama u unapred pripremljenom prostoru. Muzejski deo je takođe tu, gde ćete na brz način biti provedeni kroz čitavu istoriju PC računara. Takođe, kompanija Voxel Lab je prisutna sa 3D štampačima, koje možete videti uživo i uveriti se kako stoje stvari u sferi 3D štampanja, 3D skeniranja i 3D modeliranja.

ceha_sajam_2015_20_s.jpg

ceha_sajam_2015_21_s.jpg

Naravno, ovo nije sve. Postoji ogroman broj onoga što možete raditi, brojnih izlagača koji ne spadaju u gore nabrojane, i najvažnije - zahvaljujući prisustvu prodajnih partnera, sve to možete i direktno kupiti. No, bez obzira da li vam je želja da se opremite novim uređajem, ili samo da pogledate šta se događa u sferi tehnologije i "procunjate" malo, svakako biste za vikend trebali da se nađete na lokaciji gde je mesto svakom ljubitelju tehnologije - na Beogradskom sajmu!

Reportaža: Toshiba ume da posadi šume

Benchmark u Varšavi: MasterCard mobilna plaćanja

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609