Greška

Došlo je do greške.

Reciklaža IT uređaja

29.03.2013 08:10 | 0 Biznis IT
Reciklaža IT uređaja

Iako je reciklaža u IT sferi nešto što je odavno jasno i uobičajeno u svetu, kod nas to nije slučaj. Dovoljno je samo pogledati kako se tretira elektronski otpad u svetu, a kako kod nas. Dok zapadnjaci brižljivo odlažu elektronske uređaje, inače pune materija potencijalno vrlo škodljivih i opasnih po okolinu, u jasno označene kese i kontejnere, koji se tretiraju na sasvim poseban način, dotle se kod nas neretko viđaju prizo

Bratislav Jovanović

Ne bacajte zastarele uređaje - reciklirajte ih!

Danas, gotovo svako domaćinstvo poseduje PC uređaj ili neku drugu "tech" spravicu - smartfon, tablet, laptop... Pre samo nekoliko decenija, ovo nije bio slučaj. Uređaji poput iPhonea, multitelefona, e-čitača i sličnih, doživljavaju nadogradnje na godišnjem, pa i mesečnom nivou i retko se duže vremena zadržavaju kod vlasnika. Ovo znači da korisnici kupuju elektroniku u velikim količinama, što im pored "obaveze" posedovanja većeg, boljeg, lepšeg, funkcionalnijeg i moćnijeg gedžeta, daje i obavezu recikliranja starijeg i odbačenog uređaja.

Postoji nekoliko razloga zašto reciklaža elektronskih uređaja ima smisla. Ukoliko nešto bacite u smeće, materijal od koga je uređaj napravljen ne može se ponovo iskoristiti, čak iako je uređaj očuvan. Elementi, kao što su zlato, srebro, bakar ili paladijum, koji se koriste u uređajima (mobilni telefoni) mogu se reciklirati za korišćenje u novim komponentama. Naravno, ne treba posebno isticati opasnost za ekosistem koji dolazi od materijala od kojih su uređaji napravljeni, a ostavljeni da trunu na otpadu.

Recikliranje štedi energiju na načine koji ostavljaju bez daha. Na primer, recikliranje milion laptop uređaja godišnje uštedi dovoljno energije da se njom snabdeva oko 3500 domova. Tu su i beneficije koje pojedinačni konzumenti imaju. Veliki broj firmi i samih proizvođača koristi opciju "buyback" programa. Trgovinski giganti, kao što je Best Buy, ili provajderi kao što je Sprint, nude ovakve programe. Zamena "staro za novo" korisniku obezbeđuje deo novca koji će uložiti u novi uređaj, a kompanije koje su otkupile stari uređaj iskoristiće ga u procesu reciklaže i njegove delove i komponente ugraditi u neki novi proizvod.

Načini na koje možete reciklirati uređaj

Postoji nekoliko načina, pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama, na koji korisnici mogu reciklirati ili se otarasiti svojih stare uređaja. Ukoliko gedžet još uvek funkcioniše, dobar potez je prodaja na nekom od onlajn trgovinskih sajtova (eBay ili Craiglist). Istom prilikom možete se otarasiti i gomile kablova i priključaka koji idu u uređaj, tako da ni to ne morate da bacate. Postoje kompanije koje će rado uzeti stare uređaje, čak i ako oni ne rade, a ako je uređaj već toliko star da teško možete da ga prodate, možete ga odbaciti u specijalne kontejnere. Ovakvi kontejneri mogu se naći u prostorijama velikih provajdera i prodavnica elektronskih uređaja širom Amerike.

Ovde je moguće odlagati kertridže, baterije, pa čak i stare kamere. Doniranje je još jedan način na koji se možete otarasiti zastarelih uređaja, a u Americi postoje programi kao što su Cell Phones for Soldiers ili SecondWave Recycling, gde je moguće donirati stari uređaj.

Recikliranje elektronskog otpada kod nas

Najlakši način na koji je kod nas moguće otarasiti se starih elektronskih utređaja jeste pretraga oglasa. Postoji veliki broj firmi i pojedinaca koji otkupljuju stare elektronske uređaje za recikliranje. Krajem 2012. godine u Nišu je otvorena fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada u kojoj godišnje može da se preradi oko 5.000 tona otpada opasnog za životnu sredinu.


Nastavak

Takođe, firma "BiS reciklažni centar" ima dobro razvijen sistem reciklaže elektronskih uređaja, uključujući i komponente iz IT industrije. Ova firma ima i specijalne kontejnere za odlaganje elektronskog otpada na nekoliko lokacija u većim gradovima u Srbiji. Ovde možete pogledati način na koji možete reciklirati svoj elektronski otpad kod ove kompanije.

Izgradite svest o recikliranju

Kada je recikliranje elektronike u pitanju, treba voditi računa o više stvari. Ne recikliraju se samo stari PC uređaji i telefoni. Tu su i štampači, kertridži za mastilo, baterije i drugi proizvodi koji spadaju u kategoriju elektronike. Kada reciklirate laptop ili drugi uređaj sa komponentama koje je moguće izdvojiti, vodite računa o odvajanju baterija, jer one mogu zahtevati drugačiji način reciklaže. Ukoliko je uređaj koga planirate da se oslobodite još uvek funkcionalan, razmislite i o nadogradnji - dodavanje memorije, hard diska u PC ili nove SD kartice u telefon može udahnuti novi život uređaju, a vas spasiti od muke prebacivanja fajlova na novi uređaj i sličnih problema.

Treba istaći da je važnost recikliranja elektronske opreme izuzetno bitna. PC komponente i mobilni uređaji u sebi sadrže supstance koje mogu ugroziti životnu sredinu. Uglavnom su to  teški metali poput žive, kadmijuma i hroma, halogenovane materije, PVC materijali, bromovani usporivači gorenja, arsen, azbest, nikl i slično. Reciklažu je potrebno poveriti stručnjacima i firmama koje se tim poslovima bave, a nikako ne treba raditi na svoju ruku. 

Nažalost, svest o ovome nije u dovoljnoj meri razvijena kod našeg stanovništva. Stoga nije redak prizor da gomila elektronskih uređaja završi na klasičnim deponijama, što može ostaviti dugoročne posledice na lokalno okruženje. U neku ruku, gotovo da je sreća da elektronskih uređaja u Srbiji nema više, na nivou koji se može videti u Evropskoj uniji. Sasvim je sigurno da bi u tom slučaju tema recikliranja i IT otpada bila daleko ozbiljnija i da bi cela tematika bila daleko više na oku javnosti nego što je to trenutno slučaj.

Recikliranje tehnološlih uređaja i opreme je dobro za životno okruženje ali i samu planetu, te treba voditi računa o ovom segmentu i edukovati se na vreme o metodama i načinima na koje možete reciklirati elektroniku koju više ne želite ili ne možete da koristite. Nemojte se obeshrabrniti zbog toga što nekada deluje da nema nikakvog organizovanog napora od strane nadležnih organa u tom smislu - bez obzira da li je takav utisak osnovan ili neosnovan. Informišite se, a potom edukujte druge. Ovo je jedna od onih stvari koje niko neće uraditi umesto nas, i čije ćemo efekte, bili oni pozitivni ili negativni, i bukvalno osećati - na svojoj koži.

Predstavljamo: novi Gigatron sajt

Treći CE&HA sajam u Beogradu

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609