Greška

Došlo je do greške.

Recept Huawei uspeha - Intervju: Jacky Zhao, Huawei (Video)

12.09.2016 09:33 | 4 Biznis IT
Recept Huawei uspeha - Intervju: Jacky Zhao, Huawei (Video)

Jedno od najlepših i najinteresantnijih poglavlja u svetskim IT&C dešavanjima je ispisala kineska kompanija, kojoj mnogi nisu davali ozbiljne šanse u nadmetanju sa najvećima. Danas Huawei sa punim pravom sebe svrstava među najveće i najznačajnije učesnike u globalnom nadmetanju. Kako je došao u takvu poziciju i šta planira u narednom periodu, samo su neka od pitanja na koja odgovara naš sagovornik, gospodin Jacky Zhao, direktor kompanije Huawei Device za Adriatic regiju.

Filip Majkić

Huawei je u jedinstvenoj poziciji na tržištu, na kojoj mu mnogi (ne) zavide. Sa fokusom na telekomunikacioni biznis, ova kompanija istovremeno izrađuje mrežnu opremu koju koriste telekom operateri, kao i uređaje koje koriste krajnji korisnici. Veliki ruteri i 3G modemi, vrhunski telefoni i gigantske mreže, nosivi uređaji i poslovna softverska rešenja...Tempo izlaska novih proizvoda je ubitačan. Sve navedeno važi i na globalnom, kao i na lokalnom nivou jer je Huawei prisutan u svim pomenutim kategorijama, a planira i ulazak u nove. Kako kompanija uspeva da napreduje sa tako složenim portfoliom? Najbolja osoba da odgovori na to pitanje je Džeki Cao, direktor regionalne kancelarije kompanije Huawei Device.Benchmark: Više od godinu dana ste u Srbiji. Možete li da napravite kratak rezime učinjenog, da li ste zadovoljni ostvarenim, jesu li očekivanja ostvarena, prevaziđena...?

Jacky Zhao, Huawei: Veoma sam srećan zbog napretka koji je moj tim ostvario, posebno zbog toga što smo pod „zaštitnim kišobranom“ globalnog Huawei brenda i veoma snažno rastemo na svetskom nivou. Na lokalu se trudimo da imamo adekvatna, lokalna rešenja za unapređenje prodaje, tako da smatram da smo u protekloj godini puno uložili u brend, maloprodaju, kao i u osnaživanje veza sa našim partnerima, provajderima. Huwei je postao veoma snažan u Srbiji, trenutno smo broj 2 na tržištu. Definitivno sa više premium proizvoda i rešenja za sve segmente tržišta verujem da u bliskoj budućnosti možemo da ostvarimo još bolje rezultate.


Benchmark: Šta su glavni faktori uspeha kompanije Huawei, kako internacionalnog, tako i na srpskom tržištu?

Jacky Zhao, Huawei: Ključna stvar je u fokusu na kreiranje proizvoda najvišeg kvaliteta. Iskustvo sa proizvodom se bazira na kvalitetu i sposobnostima da se brzo reaguje na tržištu. U nekoliko proteklih godina su se naši proizvodi transformisali, promenivši fokus sa niže klase pre pet-šest godina na sve kvalitetnije uređaje više klase koji su donosili bolje iskustvo. Što se dizajna tiče, nudimo takođe odlično iskustvo u svim cenovnim segmentima.
Druga važna stvar jeste što jedini na svetu imamo iskustvo razvoja svih mobilnih tehnologija unutar iste kompanije.

Razvijamo rešenja za telekomunikacione operatere, mrežnu opremu, uređaje, fokusiramo se da ponudimo tržištu najbolje proizvode namenjene komunikaciji. To je jedinstvena sposobnost, pojačana našim pozicijama u domenu patenata, gde smo vlasnici najvećeg broja patenata u domenu telekomunikacija na svetskom nivou. Tako dobijamo širok spektar sjajnih mogućnosti i to prenosimo svojim korisnicima. Svakako mislim da imamo odličnu globalnu platformu, sa 130 kancelarija koje pokrivaju 170 zemalja. Poslujemo sa operaterima, poslujemo sa korporacijama, takođe prodajemo proizvode za krajnje korisnike.


dzeki_s.jpg


Upravo dovršavamo transformaciju kompanije iz prevashodno orijentisane na biznis u prevashodno orijentisanu na krajnje korisnike. Naše investicije u brend, maloprodaju i prodajne kanale su snažnije nego ikada. Angažujemo talentovane pojedince iz raznih kompanija, na lokalu imamo odličan tim koji izvršava sve ciljeve. Zato i uspevamo da rastemo tako brzo.


Benchmark: Huawei je u jedinstvenoj poziciji na tržištu kao neko ko radi na mrežnoj infrastrukturi i sarađuje sa operaterima, a takođe nudi svoje proizvode za mobilno tržište. Kako nalazite balans, koliko je važno i korisno imati iskustvo na oba polja?

Jacky Zhao, Huawei: Smatram da između tih segmenata nema previše konflikata, operaterima prodajemo proizvode prilagođene njihovim potrebama, tržištu nudimo uređaje za korisnike po privlačnim cenama, te imamo veliki portfolio koji prilagođavamo specifičnim potrebama. Recimo, naš veliki posao sa operaterima ne utiče na naše investicije u druge segmente, pa smo tako puno uložili u partnere kao što su Gigatron, Positiv Line, Tehnomaija i ostali koji nam omogućavaju direktnu vezu sa kupcima. Tradicionalno smo jaki u poslovima sa operaterima i kompanijama, tu nema konflikata, a takođe imamo timove specijalizovane i posvećene određenim oblastima.


huawei_8698.jpg


Benchmark: Koji je trenutak, odluka ili proizvod bio preloman u Huawei istoriji u proboju na vrh?

Jacky Zhao, Huawei: Definitivno su tu na prvom mestu naše mogućnosti kao grupe, ispravna strategija matične kompanije. Kao rezultat toga, naša lokalna kancelarija može da napravi veliki pomak unapred. Na lokalu, veoma je važno zapošljavanje ovdašnjih talenata. Naša kompanija je u transformaciji, pa sa iskusnijim ljudima za marketing, prodaju, usluge, imamo ljude koji mogu da razvijaju dobru ponudu. Naš tim je veoma posvećen, strastven u svom poslu, te stoga imamo veoma visoko poverenje u njih, bez obzira da li govorimo o sadašnjosti ili budućnosti, bez obzira na izazove, uvereni smo da možemo još mnogo više. Veoma mi je drago da vidim toliku posvećenost tima; mi smo na istom pravcu, na istom putu.

 

 

Nastavak

Benchmark: Recite nam nešto više o odluci o ulasku na tržište 2-u-1 uređaja sa MateBook proizvodom? Kako se Huawei odlučio da od kompanije fokusirane na Android uređaje uđe u priču sa Windows uređajima?

Jacky Zhao, Huawei: Iskreno, reč je o globalnoj strategiji. Takve odluke se ne donose na lokalu. Huawei nije kompanija koja prodaje samo smartfone; mi prodajemo tablete, mrežnu opremu. Nama je sada cilj da prodajemo kompletna rešenja za provajdere i ovakvi uređaji predstavljaju konvergenciju svih korisničkih naprava. Mnoge kompanije pokušavaju nešto slično, a mi ovde svakako vidimo potencijal u budućnosti. Vidimo tu veliku priliku, naročito imajući u vidu naše velike mogućnosti na polju mobilnih naprava.

huawei_logo_jacky.jpg

Benchmark: Huawei je fantastičan napredak ostvario na mnogim poljima, ali je veoma primetno da se tu izdvajaju dizajn i kvalitet izrade, koji ne samo da ne zaostaju za drugima, već prednjače. Kako ste to postigli, ko radi dizajn, da li je to in-house ili imate možda neke eksterne studije koji se time bave, možda negde u Evropi?

Jacky Zhao, Huawei: Apsolutno. Jedna cifra može to sjajno da ilustruje za Huawei. Mi imamo oko 40% zaposlenih u R&D odeljenju. Prethodne godine je čak 47% našeg osoblja radilo u odeljenju istraživanja i razvoja, što je pokazatelj našeg fokusa na razvoj novih proizvoda i dizajn. Globalno, imamo R&D centre u Kini, Indiji, Sjedinjenim Državama, Švedskoj, Japanu, čak i u Francuskoj, tako raznolikim zemljama. Takođe osim klasičnih R&D centara imamo i centre za razvoj koncepata, poput tog u Francuskoj, gde ispitujemo kakvi koncepti, dizajni, kriterijumi kvaliteta trebaju korisnicima. U SAD imamo centar koji se fokusira na razvoj čipova, a u Japanu imamo R&D centar za komponente.
Malo ko je u stanju da se takmiči na takvom nivou.

Mi se trudimo da diktiramo tempo na tom polju, i svake godine ulažemo barem 10% naših ukupnih prihoda u istraživanje i razvoj. Prošle godine je taj procenat iznosio čak 15% svih naših prihoda. Bez obzira na tržišne promene, bez obzira na stanje stvari na svetskim tržištima, mi se staramo da Huawei ima sjajne mogućnosti u domenu proizvodnje i kreiranja samih proizvoda.


dzeki3.jpg


Benchmark: Android smartfoni i tableti, nosivi uređaji, sada Windows 2-u-1 uređaji - možete li nam otkriti šta je sledeće? Koji je to veliki naredni cilj pred kompanijom Huawei?

Jacky Zhao, Huawei: Ovo je zanimljiva tema. Mi radimo ne samo na razvoju proizvoda, već imamo odeljenje isključivo posvećeno razmišljanjima šta će se dešavati kroz pet godina, deset godina. U ovom trenutku, iako nikada ne možemo to sa sigurnošću tvrditi, deluje da će svi pametni uređaji biti integrisani u jedan. Dalji koraci u tom pogledu zavise od našeg rukovodstva i videćemo šta će budućnost doneti.

Benchmark: Za par dana je predstavljanje Honor 8 telefona, odmah zatim IFA na kojoj predstavljate nove uređaje. Pripremate li još neko iznenađenje u Berlinu?

Jacky Zhao, Huawei: U ovom trenutku se više fokusiramo na Honor 8, posebno za naše tržište. Smatramo da je tržište u Srbiji pogodnije za proizvod kao što je Honor 8, posebno imajući u vidu našu segmentaciju, jer telefon nudi veoma puno za odličnu cenu. Želimo da korisnicima ponudimo najbolje iskustvo sa naprednim tehnologijama na ovdašnjem tržištu kako bi ih koristilo što više ljudi. Ove godine provodimo puno vremena i ulažemo puno truda u promociju Honor brenda na ovdašnjem tržištu. Mislim da smo napravilo puno na tom polju, kao i da i sami građani Srbije vide benefite od takvog našeg pristupa.


huaweilogow630.jpg


Benchmark: Pre dolaska u Srbiju radili ste na Novom Zelandu. Možete li nam uporediti vaša iskustva na tako različitim krajevima sveta, i iz perspektive tržišta i iz perspektive ljudi?

Jacky Zhao, Huawei: Veoma zanimljivo pitanje, da budem iskren - veoma uživam u životu u Srbiji, iako provodim skoro svo vreme radeći. Ovde su ljudi veoma posvećeni, rade puno i veoma su prijateljski nastrojeni. Smatram da naš tim kulturno odražava strastvenost ove nacije. Takođe smatram da ste veoma otvoreni za nove ideje i progres. Verujem da je ovo zemlja koja može uz naporan rad stvoriti nešto veličanstveno.

Benchmark: Za sam kraj jedno lično pitanje - kako vam se dopada u Srbiji i regionu? Šta mislite o Beogradu i ovdašnjim ljudima?

Jacky Zhao, Huawei: Beograd je jedan od gradova sa veoma dugom istorijom. Volim ovdašnju kulturu, postoji mnoštvo različitih restorana, barova. To sve odražava istoriju zemlje i grada. Za sada veoma uživam u životu ovde.Benchmark: Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu!

Jacky Zhao, Huawei: Hvala i Vama, takođe!

Peca Administrators postova: 2063
Citiram korisnika: intelekt Čim nije rekao da imamo najlepše žene, znači da ne izbiva iz kancelarije A i u to malo restorana koje je video, sigurno su ga vodili u pauzama između posla.
Džeki Žao je jedan potpuno drugačiji rukovodilac od drugih i to govorim na osnovu dugogodišnjih iskustava: naprotiv, sasvim drugačije od toga što mislite, potpuno drugačija filozofija od klasičnog excel poslovanja. Videti stvari drugačijim pogledom iz različitih perspektiva odlika je vrhunskih menadžera
intelekt Član postova: 109
Čim nije rekao da imamo najlepše žene, znači da ne izbiva iz kancelarije A i u to malo restorana koje je video, sigurno su ga vodili u pauzama između posla.
Goran Neregistrovan korisnik
Uspeh Huaweija zaista je fascinantan. Naravno da znam da su mnogo ulozili u promociju, ali bez toga se i ne moze danas ako zelis ozbiljan posao da pravis. Lepo covek o tome prica, iskreno

Telenor banka i 3-u-1 kartica: Marko Carević, Telenor (video)

Poslovne prilike u Srbiji: Ivan Stojanović, Telenor

10604
10605
10606
10607
10608
10609