Greška

Došlo je do greške.

Razrešimo dilemu: Tablet (ne) može da zameni laptop

16.07.2013 10:12 | 0 Mobile
Razrešimo dilemu: Tablet (ne) može da zameni laptop

Sve se više kupaca odlučuje na tablet, i jasno je uočljiv trend izuzetnog rasta prodaje ovih naprava. No, povučeni željom da razgraničimo svetove koji u poslednje vreme pokazuju izrazitu tendenciju ka mešanju, želeli smo da ukratko objasnimo našim čitaocima šta mogu očekivati od tableta, a šta od laptopa. Tekst je namenjen svima, ali ipak najviše onima koji ovih dana imaju dilemu šta kupiti od uređaja


Filip Majkić

Oprez: Tablet nije laptop

Dilema kakva nije novost i kakva se postavljala u suštini još od dolaska tablet računara. Ipak, sada je tržište daleko razvijenije, bogatije različitim uređajima, softver je dosta napredovao, a iskustvo u korišćenju se ipak nagomilalo u odnosu na period kada su pitanja poput ovog iz naslova postavljana u najširim krugovima korisnika. Sve to uslovaljava potrebu da razjasnimo neke stvari iz ugla samih korisnika, u šta i sami spadamo, budući da intenzivno koristimo i laptopove i tablete već dugi niz godina - laptopove odvajkada, a tablete od samog njihovog početka.

Nažalost, puno puta celokupno tržište upada u zabunu sa terminima kao što su "..podržava..." i "...u stanju je da...", bez jasnije predstave da li je to što uređaj u teoriji može zapravo upotrebljivo u praksi, i do koje mere je korišćenje na takav i takav način udobno. Dok smo sa jedne strane branili tablete svojevremeno upravo od identifikovanja sa laptopom, što je uslovilo brojna razočarenja njihovom upotrebnom vrednošću u njihovim samim počecima, danas smo nekako prinuđeni da vas upozoravamo da tableti nisu laptopovi, ali iz obrnute perspektive, kako bismo vas upozorili da ne možete očekivati iste upotrebne vrednosti od snažnih x86 računara i od tableta sa ARM procesorima, mada brojne nezahtevne potrebe mogu lepo da se zadovolje i na jednom i na drugom uređaju.

Nije prvi put da se slična dilema postavlja na stranicama našeg sajta. Pre izvesnog vremena smo imali situaciju u kojoj smo pokušali da odgonetnemo za koga, odnosno za kakve primene je pogodnije koristiti tablet, a za kakve smartfon. Sada se praktično nadovezujemo na taj tekst pričom na relaciji tableti - laptopovi. Oba tržišna segmenta su u proteklo vreme doživela dosta promena. Stoga ćemo odatle i krenuti u poređenje ovih (ne)uporedivih kategorija uređaja...

Tableti

Tableti su se dosta usavršili od trenutaka kada su se prvi put ozbiljnije pojavili na tržištu, što će reći od izlaska prvog iPada. Pre svega, usavršeni su softverski. Sada je dostupno mnoštvo aplikacija koje će vam pomoći u svakodnevnoj upotrebi uređaja, i toliko ih je da je sada zapravo problem kako se snaći u toj šumi i odabrati pravu stvar za sebe. Od uređaja namenjenog skoro isključivo konzumiranju sadržaja, određene aplikacije omogućavaju i njihovo aktivno kreiranje.

To međutim nije jedini vid "softverskog usavršavanja", jer pod time podrazumevamo i usavršavanje Androida, koji na tabletima danas veoma lepo radi i donosi ceo novi spektar aplikacija u odnosu na nekada dominantni iPad. Operativni sistemi takođe rade kao podmazani, višejezgarni procesori doprinose izuzetnim brzinama odziva i slično. Zaista, danas i Android i iOS donose puno na tablet platforme.

Moramo spomenuti i hardversko usavršavanje tableta. Ne samo da su čipovi sve brži, "višejezgarniji" i snažniji, već su i ekrani sve većih rezolucija (Full HD rezolucije i veće su odavno tu, na raspolaganju). Međutim, jedan od najzanimljivijih hardverskih pomaka jesu različite hibridne varijante gde tablet zapravo može da se koristi i poput laptopa, zahvaljujući bilo integrisanoj tastaturi, bilo dodatku u koji se tablet umeće. Tada na raspolaganju stoji jedna vrlo interesantna alatka. Koja, doduše, i dalje ne može zameniti laptop u potpunosti, ali svejedno, tu je da ponudi povišen nivo iskustva za one kojima je to potrebno.


Laptopovi

Laptopovi su takođe doživeli nekoliko pomaka i inovacija u proteklom periodu. Ovde ćemo krenuti obrnutim redom - sa hardverske strane. Naime, u odnosu na ono što je do pre koju godinu smatrano tipičnim laptopom, primetno je da su uređaji dosta istanjeni i olakšani. Što zahvaljujući primeni novih dizajnerskih rešenja, što zahvaljujući forsiranju ultrabukova. Ne samo da su ultrabukovi dosta modifikovali ono što poimamo laptopom i kriterijume koje postavljamo pred njega po pitanju mobilnosti i prenosivosti, već su doprineli da mnogi proizvođači razmišljaju o svojim mejnstrim modelima u ultrabuk stilu, što će reći da ih prave što tanje, lakše i elegantnije.

Slično važi i za hardver i softver. Verovatno nema potrebe napominjati da je hardver iz generacije u generaciju sve bolji. No, sa softverom smo doživeli uvođenje Windows 8 operativnog sistema. Iako on ne donosi sam po sebi puno toga novog za korisnike koji su navikli da koriste tastaturu i miša kao primarne ulazne uređaje, doneo je kontrolu dodirom. Lagali bismo ako bismo rekli da smo ostali ravnodušni na laptopove sa ekranima osetljivim na dodir. Ovakav sistem korišćenja donosi specifičan vid intimizacije sa računarom i stoga i nešto novo u svakodnevnom korišćenju, gde će uvek neko moći da kaže da mu je zgodnije da neku operaciju obavi prstima.

Konačno, takva situacija je omogućila pojavu novih hibrida. Reč je o hibridnim uređajima koji imaju odvojiv ekran ili se mogu transformisati u "tabletoliki uređaj" na neki drugi način - rotacijom ekrana, pivotiranjem i slično. Sa njima je još uvek glavni problem cena. Oni dolaze sa x86 procesorima, softver na ovakvim hibridima je prevashodno "full windows" i predstavljaju vrlo interesantan miks dva sveta.


Tablet nije laptop zamena


Tablet nije laptop

Nažalost, mnogi se vode razmišljanjem da će im tablet zameniti laptop. Za sada nam samo verujte na reč, a u daljem toku teksta ćemo pokazati zašto to nije tako. Tablet ne može zameniti laptop i potpuno je pogrešno razmišljanje o kupovini uređaja sa tim ciljem. To ne znači da nam tablet ne može poslužiti u pregršt situacija gde laptop možda i ne može da bude efikasno korišćen. Njega lako držimo u ruci, možemo čitati knjigu ili strip, pregledavati web sadržaje, pogledati film, dete može odigrati igricu i tome slično.
 


Međutim, to su sve operacije koje podrazumevaju da uređaj koristite na specifičan način - da vam ne treba multitasking! Onog trenutka kada to uđe u priču, stvari se menjaju iz korena. Naravno, to znači da vaš pogled na ovu temu zavisi i od toga kako ste navikli da koristite laptop, odnosno tablet, da li vas zadovoljava "spori browsing", i tome slično. Danas su ultrabukovi i brojni hibridi dosta učinili da otklone glavne primedbe i razlike u odnosu na tablete pre koju godinu, kao što su značajna razlika u prenosivosti ili trajanje baterije. Sve više je računara sa ogromnom autonomijom, a npr. jedan Envy X2 ima bateriju koja traje po 14-ak časova sa x86 procesorom, na kome su vam dostupne sve x86 aplikacije! Tablet jednostavno nije direktna zamena za laptop i to treba prihvatiti kao aksiom.


Mobilne vs x86 aplikacije

Što nas, jelte, dovodi do softverskog dela priče. Tablet posebno ne može da zameni laptop ukoliko su vam neophodne specifične x86 aplikacije koje imaju ipak, ruku na srce, razgranatije mogućnosti, da upotrebimo takav izraz, od onih koje se mogu naći na tabletima. Da, aplikacije mogu da ispune potrebe do određenog nivoa, ali ako želite ili vam je potrebno da izvršite iole napredniji editing, vrlo je verovatno da ćete morati da se šaltujete između nekoliko aplikacija  na vašem tabletu. Da ne spominjemo vreme koje će vam biti potrebno na isprobavanje i testiranje šta koja aplikacija može.

Konačno, tu imamo situacije da neke stvari jednostavno nisu zamišljene i predviđene da rade na nekoliko načina, ili da nije dozvoljeno vršiti određene operacije usled zatvorenosti operativnih sistema na tabletima, što vam može uzrokovati različite glavolomke. Da, neke stvari se mogu srediti prostim softverskim zahvatom, ili instalacijom tačno određene aplikacije, ali ukoliko vi ne znate za nju, teško će vam ići.

Skrenuli bismo pažnju i na jedan specifičan problem sa kojim smo se susreli nakon duge eksploatacije tableta i uopšte mobilnih operativnih sistema. Vrlo lako vam se može desiti, mnogo lakše nego na x86 platformi, da vas vreme pregazi! Dešavaće vam se da nakon mesec-dva eksperimentisanja organizujete svoj tablet tako da vam ispunjava potrebe u tom trenutku. Potom, nakon 6 meseci do godinu dana, kada budete želeli da koristite tablet na nešto drugačiji način ili prosto da vidite šta je u tom trenutku aktuelno, i potražite stoga aplikacije koje će vam u tome pomoći, može da se desi da za jako slične stvari budu potrebni potpuno drugačiji setovi aplikacija! Ovo je ozbiljnija stavka nego što to deluje na prvi pogled, i ljudi je postaju svesni tek (jako) kasno.

Takođe, tu su i potencijalni problemi sa usporavanjem, usled nesavršenosti softvera, bloatovanja vašeg tableta (što se ruku na srce može desiti i na PC računaru) i tako dalje. No, kada se takva stvar desi na tabletima, daleko više smeta. Dovoljno je da se ispusti pokoji frejm u najprostijoj animaciji prelaska na naredni ekran ili prilikom svajpovanja, pa da to drastično utiče na vaše korisničko iskustvo. Generalno, x86 platforma je otpornija na ovu boljku, premda i ona ima svojih bubica koje su posebna priča (virusi i slično).


Cena

Iskreno, ovo je još jedna stavka koju je teško direktno porediti. Sa jedne strane, laptopovi nikada nisu bili jeftiniji. Upravo u cenovniku jedne naše velike maloprodaje imamo ultrabuk (!) po ceni od 49,990 dinara, uz koji se na poklon dobija eksterni disk od 500 GB! Sa druge strane, tableti nude naizgled puno za novac. Najjeftiniji tableti koštaju zaista malo, prosečan uređaj možete da kupiti po nižoj ceni od laptopa, a kvalitetan tablet sa sobom nosi cenu koja može da varira od 400 do 800 evra, ali isto tako skoro uvek podrazumeva (barem) Full HD ekran i uopšte kvalitetan ugođaj.

Međutim, pazite se da se ne pokajete da vam na kraju tablet stoji neuposlen jer ne možete da mu nađete primenu ili niste u stanju da se posvetite toliko mobilnim aplikacijama da ga adekvatno "popunite". U takvim slučajevima, svaki dinar dat za njega je previše, makar njegova cena u dinarima bila izražena sa četiri cifre. Nasuprot toj situaciji, laptop ćete praktično uvek moći ili znati da iskoristite, bilo u poslovne ili lične svrhe, jer je univerzalno upotrebljiva i korisna mašina. Jednostavno, laptop i dalje vidimo kao primarnu mobilnu mašinu, naročito sa unapređenjima i novitetima koje je kompletna platforma dobila u poslednje vreme.


Težina izbora


Težina izbora

Sa toliko puno izbora u pogledu gedžeta, kupac je zaista u teškom procepu. Smartfoni, tableti i laptopovi ga bombarduju sa svih strana, ali uvek treba znati što više kako biste bili u stanju da informisano kupite uređaj koji je najadekvatniji vašim potrebama. Pre svega, trebate da poznajete sebe i svoje navike. Da li vam treba nešto čime ćete da kuckate? Da li ste navikli da otvorite gomilu tabova u svom brauzeru? Koliko zaista želite ili nameravate da se posvetite otkrivanju mobilne platforme? Postoje li spremnost i volja za istraživanjem nečeg novog? Odgovori će vas možda iznenaditi.


Laptop je uređaj na kome možete obavljati (skoro) sve potrebe koje zamislite. Na tabletu možete samo neke od njih, i to na drugačiji - često udobniji - način. Međutim, to podrazumeva ne samo udobnije korišćenje iz fotelje ili lako i intuitivno kretanje kroz aplikacije, već i manje snage, izostanak multitaskinga (iako je on masovno podržan, to ne znači da je iskoristiv na tabletu na isti način kao na laptopu, baš kao što to što možete koristiti laptop za čitanje knjiga u fotelji ne znači da je to podjednako udobno kao sa tabletom), kao i bolju sveopštu iskoristivost, budući da laptopom možete da uradite praktično sve kao i sa bilo kojim drugim računarom. Sa tabletom ne možete, i to je činjenica na koju upozoravamo i koje trebate da budete svesni kada se odlučujete na kupovinu. Iskreno, tableti su izvanredni uređaji i ne zaslužuju da se na njih gleda podrugljivo ("to je beskorisno jer koristim laptop i telefon" kao tipičan primer) samo zato što se pojedini korisnici zalete misleći da će naći 1:1 zamenu. Ovde, za razliku od matematike, nema direktnog preslikavanja... 

Pre svega, razmišljajte o tome kako želite da koristite vaš novi uređaj. Da li vam treba za multitasking na koji ste inače navikli na x86 platformi ili ne? Da li putujete i koliko često? Koliko poznajete softverska okruženja i da li ste i koliko spremni da investirate svog vremena u upoznavanje novih? Šta vam treba od funkcionalnosti? Šta planirate da uskladištite na novi uređaj, i šta želite da povezujete na njega? Kakva vam autonomija treba i da li je baterija bitan faktor do te mere da vam znači par sati više? I ukoliko je odgovor potvrdan, dobro se raspitajte o autonomiji baterije kod tableta, jer su variranja po tom pitanju izuzetno velika...

Naravno, tu je i pitanje cene. Da nije, odgovor bi bio veoma lak - uzmite oba uređaja pa ih koristite po potrebi i želji. Takođe, tu su i još na prvoj strani spomenuti hibridi, kao što su Samsung Slate 7 ili HP Envy X2. Ovakvi uređaji nisu predviđeni da se takmiče sa laptopovima po pitanju performansi, ali dolaze sa opcionim korišćenjem njihove forme i sa x86 softverom, što će reći "punokrvnim" Windows operativnim sistemom i (najčešće) Atom procesorima. Postoje i obrnute varijante, od kojih je najpoznatiji ASUS Transformer, što su tableti koji dolaze sa dockom i tastaturom, pa ih možete koristiti poput mini-laptopova. Međutim, oni dolaze sa mobilnim operativnim sistemom (Android, ili Windows RT koji ne treba brkati sa pravim x86 izdanjem Windows operativnog sistema). Među ovim uređajima se može uvek naći neka kombinacija koja će pomiriti dva sveta za one kojima je to stvarno neophodno.
 


Međutim, kada sve saberemo i oduzmemo, ne možemo se oteti razmišljanju da je laptop ipak i dalje bitniji uređaj i da tako treba i pristupiti kupovini ukoliko je neophodno određivati prioritete u njoj. Ukoliko koristite desktop, onda bi tablet bio "šira dopuna", i verovatno izbor koji bi vam doneo više u datom trenutku i uslovima. Međutim, ukoliko je odgovor na to pitanje odričan, onda dileme nema jer laptop jednostavno morate imati u današnje vreme kao primaran računar u svom okruženju.

Za autora ovih redova lično nema dileme, i odavno je već našao pregršt primena i za jedan i za drugi uređaj, te koristi intenzivnoi jedan i drugi, ali mi sa Benchmarka smo po definiciji entuzijasti. Svi koji se razmišljaju između tableta i laptopa trebaju dobro da razmisle i stave prst na čelo. Masa, način upotrebe, softver, kuckanje teksta, prostor, performanse, poslovne potrebe, povezivanje, multitasking, baterija, i da ne zaboravimo - da li je to jedini mobilni uređaj koji će koristiti ili koji će sebi moći da priušte u narednom periodu. Oprezno u kupovinu i razmislite dobro o tome šta vam je potrebno, savet je svih saveta koje možemo da vam damo!

Gedžeti za plažu

Novogodišnji vodič za kupovinu smartfona, Q4 2013

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109