Greška

Došlo je do greške.

Razlike između skupih i pristupačnih matičnih ploča

20.06.2015 15:55 | 0 Hardver
Razlike između skupih i pristupačnih matičnih ploča

Koje su razlike između skupih i pristupačnih matičnih ploča? Teško pitanje, a odgovor umnogome zavisi od vaših potreba. Neretko kupci plaćaju puno za karakteristike koje uopšte ne koriste, ali isto tako i potcenjuju vrednost matične ploče u današnjoj računarskoj konfiguraciji. Da biste znali da procenite šta je prava stvar za vas, morate znati osnovne razlike...

Razlike između skupih i pristupačnih matičnih ploča su danas dobrim delom svedene na razlike u čipsetovima, ali je pogodno spomenuti i neke druge razlike koje su u dobroj meri parametri koje značajno utiču na cenu. Nema svako isti kriterijum, za nekoga je skupa ploča sve preko 60 evra, za nekog drugog tek preko 260. Zato ćemo spomenuti šta korisnici mogu da očekuju na skupim, a šta na pristupačnijim pločama, gde su iste ili slične, a gde se razlikuju.

Prva razlika koja će biti očigledna jeste ona koju uočite čim otvorite kutiju. Skuplje matične ploče bez izuzetka dolaze sa bogatom opremom, u koju mogu spadati razni dodaci, paneli za kućišta, nalepnice, eksterne karte ili kontroleri za overkloking, Bluetooth/WiFi dodaci. Takođe, i kada govorimo o osnovnoj opremi, verovatnije je da ćete na vrhunskoj ploči dobiti više osnovnih elemenata, pa ćete tako na pristupačnoj ploči dobiti dva SATA kabla, na ploči srednje klase četiri, a na ploči visoke klase i po šest SATA kablova za vaše diskove.

razlike2b.jpg

Dizajn i izgled su isto tako nešto po čemu ćete skuplje ploče odmah jasno uočiti. Treba reći da deo „eksterijera“ zapravo donosi sa sobom i funkcionalne dodatke. Recimo, naponska sekcija može biti značajno kvalitetnija, kuleri koji hlade čipset masivniji, na ploči će biti više kvalitetnih elemenata, bez obzira da li govorimo o običnim kondenzatorima, kvalitetu integrisanog audio čipa ili većem broju USB headera za dodatne USB portove. Najzad, iako lepota jeste uvek u oku posmatrača, sasvim je sigurno da ćete skuplje ploče sa uživanjem posmatrati. Pristupačnije ploče, a tu uglavnom mislimo na ploče cene ispod 80-ak evra, uglavnom imaju tanji PCB (štampana ploča na kojoj su svi elementi ugrađeni), nisu lakirane crvenom, plavom ili nekom drugom bojom, već su najčešće u nekoj nijansi braon boje i slično. Nasuprot njima, skuplje ploče se pažljivo dizajniraju, i češće imaju i kvalitetniji rashladni sistem, povezan međusobno bakarnim toplotnim cevkama.

Narednu razliku treba tražiti u čipsetu. Oba proizvođača x86 procesora (AMD i Intel) razvrstavaju čipsetove, između ostalog, i po cenovnoj kategoriji u koju će biti plasirani. Tako, recimo, u trenutku pisanja ovog teksta, ne postoji matična ploča bazirana na Intel Z87 čipsetu jeftinija od 100 evra, pošto za tu namenu služe H87, B85 i H81 čipsetovi. I tu dolazimo do naredne razlike...

razlike3b.jpg

Čipsetovi uslovljavaju mogućnosti ploče. Ukoliko se zadržimo na primeru iz prethodnog pasusa, Z87 čipset omogućava overkloking procesora, kao i istovremeni rad više grafičkih karti. Drugim rečima, ako vam je bitna ijedna od ovih mogućnosti, ne trebate da se opredelite za jeftinije ploče i za pristupačnija rešenja. Ukoliko vam te mogućnosti nisu potrebne, niste pristalica overklokinga (ili prosto smatrate da nećete puno dobiti njim kada su u pitanju vaše potrebe), ne igrate se ili ne planirate da kupujete dve grafičke karte ili više njih, tada možete komotno da se opredelite za pristupačniju matičnu ploču.

Takođe, tu je i veći broj raznih „sitnica“ po kojima se jeftinije ploče razlikuju od skupljih. Primera radi, skoro bez izuzetka će jeftinije ploče imati manji broj USB portova, posebno na zadnjoj strani. Pristupačnije ploče se skoro uvek oslanjaju na internu kontrolersku logiku čipseta, dok na skupljim pločama skoro redovno možemo videti i eksterna rešenja. Primera radi, uz 4-6 SATA portova koje obezbeđuje čipset, proizvođač se potrudi da implementira i eksterni kontroler koji donosi još 2-4 porta, umesto običnog LAN-a imamo neko specifično rešenje (dva LAN porta ili Killer LAN), a slično se može reći i za razne dodatke i tehnologije. Recimo, skuplje ploče će verovatno imati nekoliko tastera koji će korisniku pomoći prilikom overklokinga. Neki proizvođač će ponuditi naprednu varijantu kontrole memorije i slično.

razlike4b.jpg

Kad smo već tu, overkloking bi bio još jedna stavka. No, on se opet razlikuje od čipseta do čipseta. Zadržimo li se još malo na napred opisanom primeru sa Z87 čipsetom, imamo situaciju da skuplje ploče omogućavaju overkloking. Međutim, to ne znači da kada jednom zagazite u te vode mogućnosti overklokinga rastu linearno sa cenom. Neretko se može ispostaviti da je ploča od 120 evra zapravo identičan ili još bolji overkloker od ploče koja košta po 2-3 puta više. Prosto, ako je čipset isti, nije sigurno da li ćete dobiti bolje performanse. Naprotiv, logično je očekivati iste ili veoma slične performanse.

Stoga dobro razmislite prilikom kupovine i odvagajte da li se isplati da se zalećete na skuplje matične ploče! Ukazali smo vam na prednosti i mane i ne želimo uopšte da ubeđujemo bilo koga da li je ispravno ići na višu ili nižu klasu proizvoda. To svaki korisnik treba da proceni za sebe u skladu sa svojim mogućnostima, željama i potrebama, a mi smo tu da uputimo čitaoce u osnovne pojmove i damo osnovnu predstavu o proizvodima.

Razne podele matičnih ploča

Kako odabrati pravu matičnu ploču

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209