Greška

Došlo je do greške.

Radeon RX 6600 XT - šampion gejming mejnstrima?

07.08.2021 09:59 | 0 Hardver
Radeon RX 6600 XT - šampion gejming mejnstrima?

AMD Radeon RX 6600 XT je podigao uloge na najzanimljivijem i možda najdinamičnijem delu gejming tržišta. Ipak, izmučeno hroničnom nestašicom cenovno pristupačnih i najprodavanijih gejming grafičkih karti, ovom tržištu predstoji dug period oporavka. Možda bi najbolji lek za takvu situaciju mogao da bude novi AMD Radeon RX 6600 XT sa najavljenom cenom oko 400€...

Možda najočekivanija grafička karta u poslednje vreme. Nadanja već iscrpljenih gejmera da će konačno doći i taj dan propasti kriptovaluta i oslobođenja tržišta gejming grafičkih karti je možda korak bliži, a možda nije ni na vidiku. Posebno se ta nadanja odnose na “mejnstrim” modele, masuvno dostupne zahvaljujući realnoj ceni i dobrim mogućnsotima.
 
Upravo takav je najnoviji član AMD RDNA2 familije Radeon gejming akceleratora. Fokus mu je na 1920x1080 rezoluciji uz igranje sa maksimalno podešnim grafičkim detaljima. Obzirom da najveći broj gejmera i dalje koristi monitore sa Full HD rezolucijom jasno je da Radeon RX 6600 XT gađa u sam centar njihovih želja. Statistika daje potvrdu ovoj konstataciji, obzirom na činjenciu da je tokom prošle godine 2/3 ukupno prodatih monitora na tržištu upravo sa 1080p rezolucijom, posebno oni modeli sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja – dakle gejming monitori. Kada tome dodate trenutni nagoveštaj pada cena i činjenicu da bi ovakve karte konačno trebale da se prodaju po 400-ak evra, jasno je zašto Radeon RX 6600 XT izaziva toliko pažnje.
 
Sapphire_PULSE_RX6600XT_1s.jpg 
 
Do nas je stigao prvi primerak mejnstrim RDNA 2 tehnologije u vidu Sapphire PULSE Radeon RX 6600 XT modela sa 8 GB GDDR6 video memorije. Podsetićemo vas ukratko na osnovne karakteristike ove klase Radeon grafičkih karti i šta možete od njih očekivati.
 
AMD Radeon RX 6600 XT grafička kartica nudi u proseku do 15% bolje  performanse sa maksimalnim podešavanjima za odabrane AAA naslove u odnosu na konkurenciju. Takođe, omogućuje prosečnih 125 FPS-a u širokom spektru modernih AAA naslova, pomerajući granice “mainstream” igara u 1080p rezoluciji sa velikom brzinom osvežavanja i prilično bogatim grafičkim detaljima.
 
 Sapphire_PULSE_RX6600XT_2s.jpg
 
AMD Radeon RX 6600 XT klasa grafičkih karti bazirana je oko GPU procesora dobijenog 7nm tehnologijom na bazi RDNA 2 arhitekture, koji koristi 32 računske jedinice i isto toliko Ray akceleratora za obradu Ray Tracing svetlosnih efekata. Ovaj procesor koristi 2048 “stream” procesora koje podacima hrani 8 GB GDDR6 memorije preko magistrale širine 128-bita. Dodatno ubrzanje u radu sa VRAM memorijom obavlja 32 MB ultra brze Infinity Cache memorije.
Radeon RX 6600 XT ima na raspolaganju 128 jedinica za obradu tekstura i 64 procesora za finalni rendering kadrova koje prikazuje na ekranu. Sapphire PULSE RX 6600 XT verzija koristi dokazano dobri Dual-X sistem hlađenja u kombinaciji sa inteligentnom kontrolom rada ventilatora što ima za cilj da GPU održe hladnijim, a buku u radu svedu na minimum. Sapphire tradicionalno koristi kvalitetne ventilatore, a tako je i ovog puta jer su izabrani modeli sa dvostrukim kugličnim ležajevima. 
 
Sapphire je poznat po korišćenju masivnih, efikasnih hladnjaka, i tako je u slučaju ovog PULSE RX 6600 XT modela čime se definitivno izdvaja od sličnih karti u svojoj klasi. Zbog debljeg tela hladnjaka i čitavog rashladnog sistema ovaj model zahteva 2.2 PCI mesta u vašem računaru i već u tom pogledu je jasna namera proizvođača u cilju postizanja visokih performansi, dobrog hlađenja i tihog rada. Uprkos tome nije preterano glomazna u pogledu dimenzija - 240(D) x 119.85(V) x 44.75(D )mm. Možda estetski ne izgleda poput Nitro i Toxic modela, ali prepoznatljiva ilustracija pulsnog signala, svakako će razgaliti srca onih koji vole estetski atraktivne PC komponente. 
 
 Sapphire_PULSE_RX6600XT_3s.jpg
 
Sapphire PULSE RX 6600 XT ne igra samo na kartu “šminke”. Napredni dizajn štampane ploče obezbeđuje kontinuirano dobre performanse, stabilan rad pri opterećenju i dug radni vek grafičke karte zahvaljujući nižoj radnoj temperaturi GPU-a i štampane ploče, obezbeđujući istovremeno manje smetnji u transportu signala između ugrađenih elektronskih komponenti. Zato ima i posebno dizajniranu jedinicu za napajanje GPU procesora i VRAM memorije. Karta je zaštićena od preopterećenja posebnim osiguračem koji je čuva od totalne štete. Dodatna elektronika je inicirala odluku da se ugradi metalni nosač na leđima štampane karte koji daje čvrstinu i istovremeno hladi dodatnu elektroniku. Dakle, svaki detalj je uzet u obzir i nije čudo što Sapphire PULSE modeli uživaju poseban status među “mejnstrim” gejming korisnicima. 
 
Svi prethodno navedeni detalji omogućuju Sapphire PULSE RX 6600 XT karti da postigne bolje performanse i ode preko granice navedenih vrednosti radnog takta grafičkog procesora od 2359 do 2589 MHz koje je zacrtao AMD i to ne samo u pojedinim trenucima već tokom dužeg perioda aktivnosti što je dodatni nivo performansi koji svakako pogoduje boljem osećaju u igranju kroz veći fps.
 
 Sapphire_PULSE_RX6600XT_4s.jpg
 
Sapphire PULSE RX 6600 XT koristi PCIe 4.0 magistralu, pa se potrudite da mu obezbedite noviji Ryzen procesor serije 3000 ili još bolje 5000 i AMD B550 baziranu matičnu ploču, kako bi isporučio maksimalne performanse. Vodite računa os svim detaljima koji utiču na performanse jer to nekada pravi razliku od 10% i više procenata, a ovo je klasa gde se računa svaki frejm, obzirom da visoki fps garantuje bolji doživljaj i lepšu animaciju u igrama posebno na monitorima sa visokom učestanošću osvežavanja kako bi prikazali tečniji gejmplej tokom akcije.
 
Grafička karta se napaja pomoću jednog 8-pinskog PCI Express konektora i troši oko 160W prilikom punog opterećenja resursa tj gejminga u zahtevnim režimima podešavanja. Proizvođač preporučuje da u sistemu koristite kvalitetno napajanje, izlazne snage 500W kako ne bi bilo neprijatnih situacija tokom gejminga i “ispadanja” iz igre zbog nedostataka električne energije.
 
 Sapphire_PULSE_RX6600XT_4s.jpg
 
Sliku na ekranu prikazuje pomoću jednog HMDI 2.1 i tri DisplayPort 1.4 DSC sa unapređenim sistemom kompresije sadržaja tokom prenosa. Zahvaljujući novim standardima može da prikaže 8K rezoluciju na odgovarajućim ekranima, tačnije rečeno 7680x4320 piksela. Istovremeno može biti povezana preko svih raspoloživih konektora tj radi sa 4 monitora istovremeno.
 
I na sve to dodajte mnogima jednostavan i pregledan Sapphire TriXX softver za monitoring rada grafičke karte sa korisnom TriXX Boost opcijom skaliranja rezolucije naniže, radi postizanja većeg fps-a u naslovima gde je zbog brze ekcije i tempa to neophodno.
 
 
 
Ovome dodajte i najnovije AMD Radeon mogućnosti dostupne kroz Adrenalin softver poput sve češće korišćenih AMD Fidelity FX mogućnosti - tačnije rečeno najnoviju opciju FX Super Resolution koja je zapravo alternativa Nvidia DLSS tehnologiji radi postizanja većeg frejmrejta u grafički zahtevnim režimima rada kakav je DirectX 12 Ray Tracing mod. Naravno tu su i AMD Radeon AntiLag i Radeon Boost opcije, sve kako bi gejmeri optimalno podesili svoj sistem i ostvarili što bolje rezultate tokom igranja.
 
A, kada su u pitanju performanse, Sapphire PULSE i čitava Radeon RX 6600 XT kategorija je zapravo zamena za starije i u performansama inferiorne modele prethodnih generacija, poput: Radeon RX 5500, RX 5600 i RX 5700 modela, dok u konkurentskom dvorišu cilja već pregažene GTX 1060 i GTX 1070 modele, zatim novije RTX 2060 i RTX 3060 modele. Do konkretnih brojki sačekajte par dana i pratite Benchmark web i YouTube kada ćemo doći sa jednim kompletnim izveštajem o mogućnosti novog pretendenta na krunu “mejnstirm” gejming šampiona u klasi PC desktop sistema!

Test: AMD Radeon RX 6700 XT

Test: Sapphire PULSE RX 6600 XT OC 8G

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209