Greška

Došlo je do greške.

Q4 2011: Novogodišnji gejming vodič za kupovinu

10.12.2011 14:59 | 0 Games
Q4 2011: Novogodišnji gejming vodič za kupovinu

Kada su igre i gejming u globalu u pitanju, možda ovoj prazničnoj sezoni nedostaje malo varnica kakve je Kinect napravio krajem prošle godine. Ipak, ovaj novogodišnji period ima da ponudi daleko više od par prethodnih koje pamtimo, pre svega zahvaljujući gomili fantastičnih igara koje su se pojavile u proteklih 12 meseci. Svaki iole ozbiljniji igrač već zna kojom igrom (ili igrama), konzolom ili parčetom hardvera će sebe počastiti, pa takvima ovaj tekst možda neće biti naročito interesantan. Zato je ovaj vodič pre svega posvećen onima koji u porodici (ili za prijatelja) imaju gejmera koji bi ispod jelke, u ukrasnom papiru uvek voleo da pronađe omiljenu igru ili konzolu. Pitanje je samo šta odabrati?

Milan Jović

 

Po nekom nepisanom pravilu, krenućemo od konzola koje uvek imaju rezervisano mesto u tekstovimo ovog tipa i koje jednostavno moramo da preporučimo.

 

Sony Playstation 3

 

Naime, Sony je pre par meseci spustio cenu svoje PS3 konzole za nekih 15%, što znači da osnovni model sa hard diskom od 160 GB sada umesto 300 košta 250 dolara / evra i predstavlja prvo pojeftinjenje konzole nakon više od dve godine. Na žalost, ovo šišanje cena se nije previše odrazilo na našim prostorima, barem ne u toj meri. Ipak, konzola nikad nije bila povoljnija, a tu je i pozamašan broj kvalitetnih igara i eksklziva koje su se pojavile u međuvremenu, od kojih mnoge nećete naći na drugom mestu.
 


 

Playstation 3 omogućava lako povezivanje na PSN servis i igranje u multiplej režimu, koristi Blu-ray diskove i može se koristiti i kao kućni multimedijalni centar i Blu-ray plejer. U ponudi su razni modeli, sa diskovima od 160 i više GB, koji stižu u različitim paketima sa različitim kontrolerima i/ili igrama. Imajte na umu da je nekada pametnije uzeti ceo paket jer se plaća manje nego da se igra ili kontroler kupuju odvojeno.

 

Cena: 32,999  dinara (pa naviše, zavisno od paketa i kombinacije kontroler / igra)

 

Microsoft Xbox 360 (Slimline)

 

Pre samo par dana Microsoft je svoju Xbox 360 konzolu osvežio novim softverom, čime je poprilično proširio i obogatio mogućnosti konzole, pretvorivši je u pravi centar kućne zabave. Tako pored novog, interesantnog interfejsa, konzola je dobila i neke servise i aplikacije koje omogućavaju da na ovom uređaju uživate u filmovima, muzici, internetu i, naravno, igrama iz fotelje.
 


 

Xbox 360 je jedna od najpoznatijih igračkih konzola današnjice i ne treba je posebno predstavljati. Microsoft konzola je predmet mnogih kontroverzi godinama unazad, ali je sve "nadživela" i postala jedna od najprodavanijih igračkih platformi na svetu. U ponudi je više verzija konzole, uključujući i nešto jeftiniju Arcade varijantu, ali vam mi toplo preporučujemo Slimline verziju, koja je hladnija, tiša, estetski privlačnija i sveukupno bolja od starog modela. Sve što vam treba jeste pogodan televizor (ili monitor, uz odgovarajući kabl koji u toj varijanti verovatno morate dokupiti), da jednostavno i bez mnogo muke povežete odgovarajuće kablove i zabava može da počne. Takođe, i ovde cena može zavisiti od paketa i dodatne opreme koju budete uzeli uz konzolu. Napomena: konzola nije modovana.

 

Cena: 16,999 dinara za osnovni Arcade model + igra

 

Kontroleri osetljivi na pokrete

 

Playstation Move

 

Playstation Move kontroler je već neko vreme na tržištu, a odlična prodaja je verovatno najbolji pokazatelj onoga što pruža. Radi se o još jednom kontroleru osetljivom na pokrete, ali u formi palice, sa kontrolama, tako da je pogodan upotrebi u zahtevnijim i složenijim igrama, a ne samo u casual naslovima. Usled odlične preciznosti, velikog broja ugrađenih motora i senzora, idealan je za prostornu kontrolu, te pokrete raznog tipa verno prenosi na ekran.
 


 

Zamislite kako jednim kontrolerom kontrolišete štit, a drugim mač, pri čemu se uglovi udaranja i odbrane i siline udaraca verno prenose! U svakom slučaju, za sve vlasnike Playstation 3 konzole, Move je veoma dobro ulaganje u budućnost, i omogućiće igranje igara novog tipa, kao i doneti novi vid uživanja u postojećim tipovima igara. Za korišćenje kontrolera je neophodna Playstation Eye web kamera, pa o tome vodite računa prilikom kupovine. Dostupni su razni paketi.

 

Cena: 4,499 dinara (sam kontroler), 5,000 dinara sa neophodnom web kamerom

 

Kinect

 

Nešto slično, a opet tako drugačije nudi i Xbox 360. Naime, Kinect je sistem kamera koji detektuje pokrete tela i prenosi ih na ekran. Prednost je u nekorišćenju bilo kakvog kontrolera, što je istovremeno i najveća mana. Naime, pošto nema nikakvih tastera niti mogućnosti da se "uklopi" sa tradicionalnim igrama, Kinect - makar je takvo trenutno stanje - zahteva potpuno novu klasu igara, koje će biti prilagođene igranju bez kontrolera, samo pokretima tela. Odlično za casual naslove (igranje, skakanje, trčanje...), ali ostaje da se vidi da li će neko razvijati komplikovaniju igru baziranu na ovom kontrolnom sistemu i kako će ta igra proći.
 


 

Za početak, dostupan vam je Kinect Adventures, skup avantura prilagođenih ovom kontroleru, sa par vrlo zanimljivih mogućnosti, uključujući i ronjenje. Kinect nije jeftin. Takođe je dostupan u nekoliko varijanti sa određenim verzijama konzole, pa cena zavisi od paketa i verzije konzole koja ide uz njega. Ako želite da se najmlađi u porodici fizički aktiviraju dok igraju igre, Kinect je definitivno ono što ćete poželeti da im poklonite za praznike.Cena: 16,199 dinara (Kinect + Kinect Adventures paket igara)

Akcione igre i pucačine

Odabir igre za poklom može predstavljati problem ukoliko ne znate kakve igre voli da igra osoba kojoj planirate da poklonite jednu. Ono što je sigurno je da malo njih igra igre svih žanrova. Tako se mnogi drže strategija, drugi akcionih igara i pucačina, treći vole fantazijske svetove sa kompleksnom pričom i interesantnim likovima, neko igra isključivo vožnje ili sportske igre, dok većina preferira barem dva ili više žanra.
 


 

Zato je dobro da obratite pažnju i saznate kakve igre voli osoba kojoj ćete pokloniti jednu (ili više), a mi ćemo se potruditi da vam izbor olakšamo preporukama za igre svrstane po žanrovima, odnosno starosnoj dobi igrača. Ako kupujete PC verziju igre, pobrinite se da računar na kome će se igrati ispunjava minimalne hardverske zahteve. Takođe, imajte u vidu da se priložene cene igara odnose na ponudu na domaćem tržištu, kao i to da PC verzija iste igre često može biti jeftinija od verzija za konzole.

 

Battlefield 3

 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 16+ / CENA: 4499 (PC); 7499 (konzole) / Trejler / OPIS

 

Battlefield 3 je pucačina koju smo nestrpljivo čekali godinama, a nema sumnje da se čekanje isplatilo. U pitanju je pre svega multiplayer orjentisana igra sa fantastičnom grafikom, enormnim mapama i bojištima koja su nešto najbliže pravom ratu što možete iskusiti preko ekrana. Igra bogato nagrađuje timsko igranje i strateško razmišljanje gomilom oružja i opreme koje ćete otključavati u mesecima koji dolaze. Kao takva, definitivno nije namenjena mlađim igračima i onima koji su željni isključivo čistog roštiljanja. Tu je i solidna kampanja koja jednostavno nije dovoljan razlog za preporuku ukoliko nemate nameru da se upustite u multiplayer okršaje u kojima igra briljira.

 

Call of Duty: Modern Warfare 3
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 16+ / CENA: 4999 (PC); 5999 (konzole) / Trejler / OPIS

 

Klinci prosto obožavaju Call of Duty, pa sa ovom igrom ne možete da promašite. I ako vas igre ne zanimaju, verovatno ste čuli za ovaj serijal. Nije nam namera da ovim etiketiranjem ljubitelja serijala uvredimo bilo koga, jer i samo volimo Call of Duty igre. Preciznije, Call of Duty vole svi od 7 do 77 godina. Poslednji Modern Warfare 3 nastavak se ne razlikuje mnogo od prethodnih, što znači da ga i dalje krasi proverena formula sa napetom, filmskom kampanjom, prepoznatljivim napucavanjem i prebogatim režimom za više igrača koji će vam pružiti sate i sate kvalitene zabave kakvu i očekujete od jedne CoD igre.

 

Rage
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 16+ / CENA: 3999 (PC); 6499 (konzole) / Trejler / OPIS

 

RAGE je pucačinak koja stiže od, može se reći, tvoraca pucačkog žanra, odnosno od ljudi koji su nam doneli Doom i Quake igre. Rage igrača baca na neke prelepe prostrane postapokaliptične lokacije kojima tumaraju bande i mutanti koje ćete roštiljati u old-school stilu po kome je ID Software i poznat. Tu su i prelep svet i maštovit dizajn likova i lokacija kao neki od glavnih razloga koji će vas dugo držati uz ovu igru. Kooperativni mod i multiplayer na točkovima su ono što će vam pružiti barem još onoliko sati zabave koliko ste proveli u kampanji. Ako vam se dopada stil koji ID Software fura već godinama, onda definitivno ne želite da propustite ovaj naslov.

 

Deus Ex: Human Revolution
 


 

Platforme:PC, PS3, X360 / Žanr: Akcioni RPG / Uzrast: 16+ / CENA: 2999 (PC); 5999 (konzole) / Trejler / OPIS

 

Deus Ex Human Revolution je treći po redu nastavak (preciznije - prequel) legendarne cyberpunk pucačine sa jakim RPG elementima iz 2000. godine. U pitanju je pravi tehno triler koji igraču pruža neograničen broj mogućnosti za razvoj lika i različite stilove igranja. Atmosferu upotpunjuju i interesantni likovi i metropole bliske budućnosti interesantnog dizajna, umotane u zlatno-crne boje nove, tehnološke renesanse, koja duboko potresa čovečanstvo. U međuvremenu se pojavio i The Missing Link dodatni sadržaj za igru koji će vam pružiti još par sati nešto drugačijeg, ali ništa manje zabavnog iskustva.

 

L.A. Noire
 


 

Platforme:PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura / Uzrast: 18+ / CENA: 4999 (PC); 5999 (konzole) / Trejler

 

Ako pokušate da zamislite GTA smešten u 40-te godine prošlog veka, sa detektivom u glavnoj ulozi, dobićete samo približnu sliku onoga što ova igra donosi. U pitanju je pravi interaktivni triler koji nas stavlja u ulogu ambicioznog policajca, koji od običnog prašinara polako gradi svoju detektivsku karijeru dok napreduje kroz razne jedinice i odeljenja policije Los Anđelesa. Ono što ga čeka su kriminalne aktivnosti svih vrsta koje za sobom ostavljaju leševe i mesta zločina koje treba pažljivo pročešljati i na osnovu prikupljenih dokaza rešiti slučaj. Ovo podrazumeva i ispitivanje brojnih likova, koji su oživljeni fantastičnom motion capture tehnologijom koja omogućava izvlačenje zaključaka samo na osnovu njihovih izraza lica. L.A. Noire se prodaje u verziji za PS3 i X360, a od skora i PC verziji koja dolazi sa svim dodatnim sadržajem (novim zločinima koje treba rešiti) koji se umeđuvremenu pojavio na konzolama.

 

 

Portal 2
 


 

Platforme: PC, Mac, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica / Uzrast:10+/ CENA: 4999 / Trejler / OPIS

 

Malo je igara koje ovako dobro uspevaju da spoje fantastičan (sarkastičan) humor, inteligentno osmišljene mozgalice, dizajn i vizualni stil. Portal 2 radi sve ono što i prethodna igra, ali mnogo bolje. Igrač je i ovog puta “dobrovoljac” koji će morati da preživi sterlina okruženja Aperture Science laboratorija koje su prepuna smrtonosnih zamki. Zamke koje kontroliše GLaDoS veštačka inteligencija, koja upravlja čitavim kompleksom, a koja ima nezaboravan smisao za humor. Prosto je neverovatno koliko kvalitetne i moždano zahtevne zabave ova igra uspeva da pruži, a da vas pritom iznova baca u slična okruženja sa jednom jedinom spravom koja ispaljuje portale. Neki novi elementi u okruženju i kooperativni mod su razlog više da ne propustite ovaj dragulj igračke industrije.

 

Gears of War 3
 


 

Platforme: X360 / Žanr: Pucačina iz trećeg lica  / Uzrast: 18+ / CENA: 6999 / Trejler

 

Svako željan kvalitetne, krvave akcije sa mnogo roštiljanja vanzemaljaca jednostavno ne sme da preskoči ovu pucačinu iz trećeg lica, naravno, pod uslovom da poseduje Xbox 360 konzolu. U pitanju je treće poglavlje sage koja traje već 5 godina, a u kojoj se Marcus i njegov tim bore da spasu preostalo čovečanstvo od invazije nemilosrdne, ružnjikave Locust rase koja je desetkovala planetu. Tu je i odličan kooperativni mod u kome igru zajedničkim snagama mogu da prelaze do četiri igrača, kada postaje još zabavnija. Na kraju, glavni izvor zabave biće režim za više igrača sa modovima koji će vas dugo držati uz ovaj naslov.

 

Halo: Anniversary Edition
 


 

Platforme: X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 15+ / CENA: 5999 / Trejler

 

Halo Anniversary je zapravo modernizovana verzija prve Halo igre koja se pojavila davne 2001 godine za prvu Xbox konzolu (a nešto kasnije i za PC). Nova verzija čuvenog naslova donosi potpuno novu, savremeno grafiku zbog koje Halo izgleda kao potpuno nova igra sa aktuelne generacije konzola. Kao vredan bonus tu su i neke nove misije, ali i režim za više igrača koji original nije imao. Ovaj rimejk pre svega preporučujemo ljubiteljima Halo serijala, kao i onima koji su igru iz nekog razloga propustili.

 

Batman: Arkham City
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura, šunjalica, tabačina / Uzrast: 16+ / CENA: 4499 (PC); 6999 (konzole) / Trejler / OPIS


Igra koja nas je oborila snogu u svakom pogledu. U pitanju je i više nego dosledan nastavak  fantastičnog Arkham Asylum hita koji je odneo titulu najbolje igre za 2009. godinu. Ova akciona avantura će vam pružiti bogat sadržaj i prelep atmosferičan svet otvoren za istraživanje u kome ćete provesti desetine sati mlateći bitange i jurivši za nekim od najupečatljivijih zlikovaca iz Batman univerzuma. Odličan, brutalan sistem borbe koji neprestano evoluira, gomila Bat gedžeta i odlična priča su samo deo onoga što Arkham City čine najboljom igrom sa super herojem u glavnoj ulozi i jednom od najbopljih igara ikada.

 

Killzone 3
 


 

Platforme: PS3 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 18+ / CENA: 3999 / Trejler / OPIS

 

Nastavak o kome ne treba trošiti mnogo reči, jer ako vam se dopao Killzone 2 (a verujemo da jeste), nema sumnje da ćete voleti i Killzone 3 (možda čak i više). Ovog puta zaostale, poražene ISA trupe se bore za opstanak na surovoj planeti Helghan, pod budnim motrenjem opakih crvenookih neprijatelja, koji koriste svaku priliku da dokrajče poslednje neprijatelje na svojoj rodnoj planeti. Raznoliki predeli, počev od ledenih tundri, preko smrtonosnih vanzemaljskih džungli, samo su neka od novih bojišta na kojima se rat nastavlja sa starim neprijateljima. Neke sitne ispravke i novine, poput brutalne melee borbe i korišćenje jetpack-ova donose sasvim dovoljnu dozu svežine, a dodatno poboljšana i onako fantastična grafika Killzone 3 stavlja rame uz rame sa poslednjim Crytek-ovim čedom. Naravno, unapređen multiplayer je ispravio neke mane prethodne igre, a još jedan način interakcije sa drugim igračima je i split screen kooperativni mod u kome dva igrača mogu zajedno da prelaze kampanju. Da stvar bude zaokružena, tu je i odlična podrška za Move kontroler, za koji čak postoji i zaseban matchmaking u multiplayer-u.

 

Uncharted 3: Drake's Deception
 


 

Platforme: PS3 / Žanr: Akciona avantura  / Uzrast: 15+ / CENA: 6999 / Trejler


Još jedna PS3 ekskluziva za koju ste sigurno čuli ako posedujete ovu konzolu. Može se slobodno reći da je Uncharted nešto kao Tomb Raider sa Nejtanom Drejkom umesto Lare Kroft. Drakes Deception je pravi primer vrhunske akcione avanture koja će vas uvek držati na ivici. Igra obiluje filmskim momentima i nekim epskim scenama koje ćete dugo pamtiti, baš kao neke iz prethodne igre. Fantastična grafika koja pomera mogućnosti PS3 konzole se podrazumeva, baš kao i neke realistične animacije Nejtana dok se vere, skače, pada, probada i proklizava (što će raditi često). Uncharted 3 je lektira za sve ljubitelje akcionih avantura.

RPG, strategije i sportske igre

The Elder Scrolls V: Skyrim

 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcioni RPG / Uzrast: 15+ / CENA: 3999 (PC); 6999 (konzole) / Trejler / OPIS

 

Skyrim je prevelika igra za par redova. U pitanju je najbolji, naljepši i najmasovniji nastavak The Elder Scrolls serijala koji igrača baca na 40 kvadratnih kilometara hladnog i nepristupačnog fantazijskog sveta potpuno otvorenog za istraživanje. Najlepše od svega je što ćete u igri uživati bez obzira da li ste upoznati sa serijalom. Nebrojan broj kvestova odvešće vas na ništa manje misterioznih lokacija koje kriju neke nove opasnosti, bandite i monstrume koje treba iseckati magijama, hladnim oružjem ili njihovim kombinovanjem. Jedna od najsvetlijih strana igre su zmajevi koji će vam svaki put lediti i topiti krv svojim smrtonosnim zadahom. Prosto je neverovatno koliko sadržaja je Bethesda uspela da ubaci u igru, a da pritom ne poklekne pod sopstvenom težinom. Skyrim je definitivno igra koju morate imati ako ste avanturista i ljubitelj kvalitetnog akcionog RPG iskustva i kao takva predstavlja još jednog kandidata za igru godine.

 

The Witcher II: Assassins of Kings
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcioni RPG / Uzrast: 18+ / CENA: 4999 / Trejler / OPIS

 

The Witcher II je još jedan, ništa manje impresivan RPG koji predstavlja nastavak legendarne igre iz 2007. godine. Pored nešto drugačije izvođenja, ovu igru krasi neverovatno detaljan fantazijski svet sa odličnom, mračnom i prevrtljivom pričom koja će vas u potpunosti uvući u ovaj prelep, ali negostoljubiv svet. Priču kroje brojni interesantni likovi, a svakako najinteresantniji je Geralt od Rivije sa svojim životinjskim instinktima, refleksima i nekim impresivnim borilačkim veštinama. Kao takav ostaće upamćen kao jedan od najupečatljivijih likova u igrama generalno. Fantastična grafika, odlična atmosfera, sjajna muzika i solidna glasovna gluma su još jedan razlog da se odlučite za ovaj biser RPG žanra.

 

Dark Souls
 


 

Platforme: PS3, X360 / Žanr: Akcioni RPG / Uzrast:18+ / CENA: 3999 / Trejler

 

Dark Souls je duhovni naslednik fantastične Demons Solus igre sa PS3 konzole. Ovo je jedna od najmračnijih i najjezivijih akcionih RPG igara sa zastrašujućim neprijateljima i inovativnim online mogućnostima. Igra dolazi od FromSoftware tima koji nam je doneo hitova kao što su Armored Core, Tenchu, Otogi i Chromehondus.

 

Star Wars: The Old Republic
 


 

Platforme: PC / Žanr: MMO / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 / Trejler

 

Iako izlazi tek za desetak dana, ne možemo a da ne preporučimo igru na kojoj već nekoliko godina radi BioWare, a koju će izdati EA. U pitanju je MMO igra nalik ultra popularnom World of Warcraft  planetarnom hitu, koja je smeštena i legendarni univerzum Džordža Lukasa. Svaki iole ozbiljni igrač MMO igara već duže vreme drži na radaru ovu igru, dok će zagriženi fanovi Star Wars  univerzuma verovatno praznovati dan kada se pojavi. Ako poznajete takvu osobu, teško da je možete obradovati boljim poklonom od ovog.

 

Total War: Shogun II

 


 

Platforme: PC / Žanr: Strategija / Uzrast: 10+ / CENA: 2999 / Trejler

 

Svaki ljubitelj pravih strateških igara mora da poseduje ovu igru. Shogun II je verovatno najbolja igra iz Total War serijala koja na neki način predstavlja dve igre u jednoj. Tako ćete naizmenično upravljati feudalnim Japanom (XVI vek) u pravom Civilization stilu, da bi sledećeg trenutka kontrolisali stotine, pa i hiljade jedinica na ekranu u realnom vremenu, na nekim prelepim bojištima. Iako prilično kompleksna, Shogun II karakteriše izuzetno pristupačan interfejs i sistem tutorijala, koji će laganim koracima od vas napraviti pravog stratega, a vremenom i Shogun-a koji će ujediniti sve klanove i konačno doneti mir.

 

Company of Heroes (Gold)
 


 

Platforme: PC / Žanr: Strategija / Uzrast: 15+ / CENA: 799 / Trejler

 

Verovatno se pitate zašto smo u listu uvrstili igru staru 5 godina. Odgovor je jednostavan. CoH je jedna od najboljih strategija ikada, koja je donela neke fantastične novine u žanr koje do danas nisu viđene u drugim igrama. Neke od njih su odlična veštačka inteligencija vojnika, sistem zaklona i bojišta i teren koji su u potpunosti podložni destrukciji. Fascinantno je i to da je ovo i dalje jedna od najlepših strategija u realnom vremenu koju možete kupiti. Igra dolazi sa odličnom kampanjaom koja počinje iskrcavanjem na obale Normandije, a zatim vas baca u najpoznatije bitke Drugog svetskog rata. Kako se kod nas može nabaviti za samo 800 dinara, predlažemo da je nekom poklonite u paketu sa dve ekspanzije (Opposing Fronts i Tales of Valor) koje su se pojavile u međuvremenu, a sa kojima će i dalje biti jeftinija od dosta igara.

 

StarCraft II: Wings of Liberty
 


 

Platforme: PC / Žanr: Strategija / Uzrast: 15+ / CENA: 4999 / Trejler / OPIS

 

Prošlogodišnji planetarni hit koji je stigao iz Blizzard-a je doneo sve što smo očekivali od nastavka legendarne strategije iz 1998. godine o čijoj popularnost dovoljno govori činjenica da se i dalje aktivno igra na turnirima širom sveta. Wings of Liberty je prva igra u najavljenoj trilogiji koja nas staljva na stranu Terrain frakcije (ljudi) sa interesantnim i raznolikim misijama i nekim fantastičnim sinematicima u kojima ćete uživati u kampanji. Srž igre ipak čini savršeno izbalansiran multiplayer koji će vam pružiti priliku da svoju taktiku profilišeta i sa ostalim frakcijama (Protoss i Zerg).

 

Sid Meier's Civilization V
 


 

Platforme: PC / Žanr: Potezna strategija / Uzrast: Za sve / CENA: 2999 / Trejler

 

Civilization igre ne treba posebno predstavljati. U pitanju je serijal poteznih strategija koji nas godinama u nazad stavlja u ulogu diktatora i od nas zahteva vodimo računa o našem carstvu, brinući o ekonomiji, odnosima sa susedima i drugim krupnim stvarima. Civilization V u režimu za jednog igrača nudi dovoljno varijacija i sadržaja da je nikad ne uklonite sa hard diska, a pritom tu je i multiplayer komponenta. Za igrače koji se nisu sreli sa nekom Civilization igrom, tu je detaljan tutorijal koji će vam omogućiti da od samog početka uživate u ovoj kompleksnoj igri i širenju vašeg carstva.

 

FIFA 2012

 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Sport / Uzrast: Za sve / CENA: 3999 (PC); 6499 (konzole) / Trejler

 

Ovogodišnje FIFA izdanje je po mnogo čemu bolje od prethodnih. EA Sports je izbacio verovatno najbolju FIFA igru do sada koja je donela brojne novine i prekopotrebnu dozu svežine u serijal i žanr generalno. Novi, daleko kompleksniji AI igrača, bolja kontrola nad loptom, neke fantastične animacije i uvek različita interakcija između igrača su svakako neke od najznačajnijih. Ako ste više naklonjeniji PES serijalu, savetujemo vam da se ogrešite i makar probate novu FIFA-u. Verujemo da ćete se prijatno iznenaditi.

 

PES 2012
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Sport / Uzrast: Za sve / CENA: 2999 (PC); 3999 (konzole) / Trejler

 

Naravno, ne smemo a da ne preporučimo poslednji PES koji je iako sjajan, nezasluženo pao u senku novina koje je konkurent doneo. Prošlogodišnje izdanje je donelo neka značajna unapređenja koja su ovog puta samo dodatno poboljšana i redizajnirana kako bi vam pružila najrealističniju simulaciju fudbala. Ovo se pre svega odnosi na AI, odnosno napad i odbranu, a primetan je i napredak u grafici.

 

Forza Motorsport 4


 

Platforme: X360 / Žanr: Vožnja / Uzrast: Za sve / CENA: 6499 / Trejler

 

Ono što Gran Turismo predstavlja za PS3, to je Forza za Xbox 360. U prevodu, vrhunska igra u žanru kome pripada. U četvrtoj iteraciji Forza uspeva da ostane opravda titulu najbolje vožnje na Microsoft-ovoj konzoli. Gomila luksuznih automobila, fantastična grafika, prelepe staze i podrška za Kinect će iskustvo učiniti osetno prijatnijim i bogatijim od prethodnih igara iz serijala.

 

Gran Turismo 5
 


 

Platforme: PS3 / Žanr: Vožnja/ Uzrast: Za sve / CENA: 6499 / Trejler / OPIS

 

Ako posedujete PS3, a želite nešto najbliže stvarnosti kada su vožnje, odnosno trke automobila u pitanju, onda ne možemo a da po ko zna koji put ne preporučimo Gran Turismo 5.  Radi se o najvećoj auto-franšizi na konzolama, sa preko 70 miliona prodatih primeraka širom sveta! Razvojni tim, Polyphony Digital, na čelu sa zaljubljenikom u automobilizam, Kazunori Jamaučijem, stvorili su ne samo igru, već gotovo umetničko delo. Gran Turismo 5 donosi stotine automobila sa verno prenesenim karakteristikama i ponašanjem kola, online modove igranja, 3D tehnologiju, fenomenalan (mnogi bi rekli i jedini pravi upotrebljiv) pogled iz kokpita, fantastičnu grafiku, seriju specijalnih takmičenja (AMG driving school, The Stig Challenge, Jeff Gordon NASCAR School, Sebastien Loeb Rally Challenge i Gran Turismo Rally)...Jednom rečju - savršena vožnja.

Igre za decu u celu porodicu; digital download igre

Rayman Origins

 


 

Platforme: PC, PS3, X360, Wii, 3DS / Žanr: Platforma  / Uzrast: 10+ / CENA: 5999 / Trejler

 

Rayman je verovatno jedan od najpopularnijih likova među najmlađim gejmerima. Ovog puta je udružio snage sa najboljim prijateljem Globex-om i dva čarobnjaka, kako bi zajedničkim snagama sprečili da zle sile progutaju njihov svet kao da nije ni postojao. Brzo platformsko izvođenje je obogaćeno brojnim prelepim i raznolikim lokacijama jarkih boja i simpatičnih likova koji zajedno podsećaju na interaktivni crtani film koji pored klinaca može zabaviti i roditelje.

 

Sonic Generations
 


Platforme: PC, X360 / Žanr:Platforma / Uzrast: 3+ / CENA: 2999 (PC); 6499 (konzole) / Trejler

 

Sonic je 20 godina postojanja proslavio upravo sa ovom igrom koja će oduževiti sve igrače željne brze, adrenalinske avanture. Generations donosi mnogo jurnjave, skakanja, kotrljanja i prikupljanja svega i svačega iz različitih perspektiva. Brojna, prelepa okruženja jarkih boja su zapravo redizajnirani nivoi iz prethodnih Sonic igara koji izgledaju fantastično. Ako imate hiperaktivnog klinca u kući, Sonic je prva igra koju trebate imati u vidu za novogodišnji poklon.

 

Lego Harry Potter
 


 

Platforme: Sve / Žanr: Akciona avantura / Uzrast5 do 7 / CENA: 2999 (PC); 4999 (konzole) / Trejler

 

Sva deca vole Lego kockice, a naročito priče o najpopularnijem dečaku čarobnjaku. Zato je Lego Harry Poter prava igra za bilo kog klinca. Šarena grafika i likovi koji stalno nešto mumlaju, uz neke komične scene i dovoljno jednostavno izvođenje će sigurno nasmejati i zabaviti mlađu populaciju. Ako vam Hari Poter nije naročito interesantan, tu su Lego igre bazirane na Star Wars i Pirates of The Caribbian univerzumu, koje su vrlo slične i podjednako zabavne.

 

Little Big Planet 2


 

Platforme: PS3 / Žanr: Platforma / Uzrast: 7+ / CENA: 3999 / Trejler

 

Male krpene lutkice su se početkom godine vratile na PS3. Ovog puta fokus igre je na kreativnosti igrača kome su dati potrebni alati da brzo i lako kreira svoje nivoe, pa čak i igre unutar igre. U ovoj igri možete da stvorite svetove koji su ograničeni samo vašom maštom, nakon čega možete da se upustite u avanturu koju ste sami skrojili, bilo da su u pitanju trke iz ptičje perspektive, pucačina ili čak i igra sa RPG elementima. Proširene i obogaćene mogućnosti režima za više igrača omogućavaju spajanje više nivoa čime dodatno možete produbiti iskustvo. Zabava je zagarantovana za sve uzraste.

 

Toy Story 3
 


 

Platforme: Sve / Žanr: Akcija / Uzrast: 7+ / CENA: 1999 (PC); 5999 (konzole) / Trejler

 

Ova igra je pre svega namenjena klincima koji su gledali i kojima se svideo makar jedan Toy Story film iz produkcije Pixar-a. Jednostavno, igra na fantastičan način oživljava sve one igračke iz poslednjeg filma i u potpunosti uspeva da prenese atmosferu i vizuelni stil legendarne animirane trilogije. Toy Story dobrim delom prati priču istoimenog filma i zbog svoje jednostavnosti je preporučujemo isključivo mlađoj publici koja će se sigurno oduševiti.

 

Dance Central 2
 


 

Platforme: PS3 / Žanr: Muzika / Uzrast: Za sve / CENA: 6999 / Trejler

 

Dance Central 2 je odlična igra koja na najbolji mogući način koristi mogućnosti Kinect kontrolera. Igra je namenjena svima koji su u stanju da đuskaju, a pre svega tinejdžerima koji lude za modernom pop i dance muzikom i izvođačima kao što su Rihanna i Lady Gaga na primer. Sve što treba da uradite je da odaberete željenu numeru, likove i lokaciju i možete krenuti sa igranjem (u bukvalnom smislu) kopirajući pokrete virtualnih igrača. Preko 40 popularnih numera je sasvim dovoljno sadržaja za zabavu na duže staze, a pritom vas može naučiti da đuskate. Naravno, igra zahteva Kinect kontroler.

 

Kinect: Disneyland Adventures

  

Platforme: X360 / Žanr: Zabava / Uzrast: Za sve / CENA: 6499 / Trejler

 

Disneyland je prava Kinect igra koja se u potpunosti oslanja na ovaj motion kontroler, što znači da uopšte ne koristi Xbox 360 džojped. Ovo je zapravo virtualni Diznilend park prepun oživljenih Diznijevih junaka sa kojima možete ostvariti interakciju pokretima tela, ruku, pa čak i glasom. Pored virtualnog obilaska, ovaj bajkoviti svet nudi i gomilu misija koje možete izvršiti. Nema sumnje da će Disneyland Adventures klincima pružiti sate zabave i iskustvo najbliže pravoj poseti najpopularnijem zabavnom parku na svetu. Kao i prethodna i ova igra zahteva Kinect kontroler.

 

Sports Champions
 


 

Platforme: PS3 / Žanr: Sport / Uzrast: Za sve / CENA: 6999 / Trejler

 

Sport Champions je PS3 ekvivalent Wii Sports paketu igara. U prevodu, u pitanju je igra sastavljena od više sportskih disciplina koje se u potpunosti oslanjaju na Move kontroler. Pored stonog tenisa i odbojke na pesku, tu su i neke srednjevekovne igre poput streličarstvai gladijatorskih borbi u arenama, kao i neke za opuštanje kao što je bacanja frizbija u virtualnoj prirodi. Sports Champions je odlična igra za celu porodicu koja je najzabavnija kada se igra u dvoje. PlayStation Move kontroler se podrazumeva.

 

The Sims 3
 


 

Platforme: Sve / Žanr: Simulacija / Uzrast: Za tinejdžere / CENA: 4999 (PC); 3999 (koznole) / Trejler

 

Poslednja u nizu simulacija svakodnevnog života donosi više nego bilo koja druga igra iz čuvenog serijala. Sada je u fokusu igre interakcija sa drugim Sims porodicama iz vašeg komšiluka zahvaljujući novom, produbljenom sistemu ličnosti. Velika pažnja posvećena je kreiranju i menjanju svega što vam padne na pamet, počev od samih Sims-a, preko dekoracije kuće, nameštaja, zidova i bašte, kako bi sebi i svojoj porodici stvorili virtualni dom iz snova. Igra je naročito interesantna ženskoj publici, odnosno tinejdžerkama.

 

 

The Legend of Zelda: Skyward Sword
 


 

Platforme: Wii / Žanr: Akciona avantura  / Uzrast: 10+ / CENA: 6499 / Trejler

 

Po mnogima ovo je najbolja Zelda igra, najbolja igra za Nintendo Wii konzolu i jedna od najboljih igara ikada na svim platformama. Fantastična priča, prelepa grafika i dizajn i savršeno iskoriščene mogućnosti motion kontrola su sve ono što igru izdvaja iz gomile. Igra koja je posustali serijal vratila na kolosek nakon par ne tako kvalitetnih nastavaka.

 

Kupovina i preuzimanje igara sa interneta

 

Ako igru kupujete kao poklon, onda je iz očiglednih razloga daleko praktičnije i prikladnije da ona bude u kutiji (fizička kopija igre). Ipak, mnoge naslove jednostavno nije moguće kupiti sa police, jer se distribuiraju isklučivo digitalnim putem, odnosno kupovinom i preuzimanjem sa interneta. Ipak, kupovina igara preko interneta ima svojih prednosti (pre svega ako igru kupujete za sebe), naročito u vreme praznika kada mnogi popularni sajtovi organizuju masovna sniženja i akcije na igre i čitave pakete igara.
 


 

Ova sniženja već uveliko traju na Steam, Origin, Direct2Drive, G2Play, Good Old Games (GoG) i drugim sajtovima. Akcije se uglavnom smenjuju na dnevnom nivou, pa predlažemo da svakodnevno proveravate ponudu, jer je velika šansa da se dokopate omiljene igre za višestruko manje pare.

 

Dve ovakve igre koje svakako treba imati u vidu su:

 

Minecraft
 


Platforme: PC, X360 / Žanr: Akcija iz prvogl lica / Uzrast10+/ CENA: 19.95 / Trejler

 

Minecraft je već otišao među u legende, odnosno igre kao što su Tetris i Super Mario na primer. Ova ideja jednog čoveka se pretvorila u projekat malog, nezavisnog tima koji je dokazao da kreativnost i dalje može da pobedi milionske budžete, o kome govori i tiraž od preko četiri miliona prodatih primeraka. Minecraft igrača baca u trodimenzionalni 8-bitni svet sastavljen od kocki, koji neodoljivo podseća na igara iz 80-tih godina. Svet u kome možete raditi i stvarati šta god poželite, kako bi preživeli stvorove koji ga nastanjuju.

 

Trine 2
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura i mozgalica / Uzrast: 10+ / CENA: 12,99 / Trejler

 

Trine 2 je nastavak fantastične mozgalice i avanture iz 2009 godine. Trine 2 je prelepa igra originalnog dizajna, sa svetom prepunim zamki, prepreka i zagonetki koje treba savladati korišćenjem refleksa i vijuga. Svaki od tri jedinstvena lika poseduje moći i veštine potrebne za savladavanje određenih deonica, a srž igre čini njihovo naizmenično kombinovanje. Sve ovo upakovano je u bajkovit svet jarkih, svetlucavih boja kakav nismo skoro bili u prilici da vidimo u igrama.

 

Nadamo se da veliki broj igara koje su se našle u vodiču na vas nije delovao kotraproduktivno, odnosno da vas nije bacio u još veću dilemu. Kada su navedene igre u pitanju, verujemo da nećete pogrešiti za koju god da se odlučite, pod uslovom da znate šta želite, odnosno kome i šta planirate da poklonite.

 

Nama ostaje da vam poželimo srećne predstojeće praznike i mnogo zabave uz još obećavajućih naslova koji nas čekaju u 2012. godini!

Xbox 360 postaje pravi multimedijalni centar

Poplava trejlera sa VGA događaja

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409