Greška

Došlo je do greške.

Prvi utisci: HTC One M9

01.03.2015 17:00 | 2 Mobile
Prvi utisci: HTC One M9

Pružena nam je privilegija da se preliminarno upoznamo sa novim flegšipom kompanije HTC pre zvaničnog predstavljanja na MWC događaju u Barseloni. Procurele informacije ostavile su malo prostora za misteriju oko specifikacija i izgleda, mada prilika da lično proverimo kako sve to deluje u praksi bila je i više nego dobrodošla. Kakvi su naši inicijalni utisci o HTC One M9 smartfonu?

Dragoljub Radovanović

U mobilnoj industriji u današnje vreme zaista je teško održati tajnovitost oko novog modela do samog predstavljanja, pa curenje tehničkih detalja ili čak fotografija svakako eliminiše element iznenađenja. Interesantno je da mnogim potrošačima ta neizvesnost predstavlja određeni vid uzbuđenja, uključujući i iščekivanje na novi model i razmišljanje šta bi on mogao da donese. Ne možemo reći da je HTC bio previše uspešan prilikom sakrivanja detalja o novom HTC One M9 smartfonu, ali održati nešto tajnom u ovoj kategoriji nije nimalo lak zadatak. Situacija je takva kakva jeste, što opet ne menja činjenicu da smo počastvovani prilikom da novi flegšip isprobamo već u Beogradu, nekoliko dana pre nego što će ga HTC predstaviti u Barseloni na MWC-u.

Često se kaže da pobednički recept ne treba preterano menjati, i moramo reći da se uglavnom slažemo sa tom konstatacijom. Bez obzira na to što možda na prvi pogled nije previše različit u odnosu na prethodnika, novi telefon donosi određena osveženja, ne samo na polju hardvera što se i očekuje, već takođe i po pitanju dizajna i softvera. Pre nego što se upustite u dalje čitanje, moramo vam skrenuti pažnju na ograničenja u smislu šta možemo prikazati a šta ne, koja su nam određena od strane kompanije HTC. Morali smo ovo istaći kako se čitaoci ne bi zapitali gde su svi oni skrinšotovi, benchmark rezultati i video/foto primeri sa kamere na koje ste navikli. Pomenuti detalji biće predstavljeni u punom testu One M9 smartfona u danima nakon našeg povratka sa MWC skupa u Barseloni.


htc_one_m9_utisci_iimg_0852_s.jpg


htc_one_m9_utisci_iimg_0851_s.jpg


Šta smo novo saznali prilikom upoznavanja sa novim flegšipom? Dosta toga, ali krenimo od dizajna. Na prvi pogled ne bismo rekli da je na bilo koji način drugačiji od HTC One M8 modela, mada smo razliku primetili istog trenutka kada smo ga pokupili sa stola. Materijal jeste isti, ponovo imamo taj glatki anodizovani aluminijum od koga je izrađeno kućište, ali jedan bitan detalj zbog kojeg smartfon deluje manje klizavo je oštriji prelaz sa boka na poleđinu. Druga bitna stvar koja po našem mišljenju doprinosi eleganciji smartfona je sama boja boka, koja se razlikuje od ostatka kućišta, a reč je o zlatnom tonu. Bok nije toliko upadljiv koliko možda deluje na fotografijama, jer najviše dolazi do izražaja kada je ambijentalno svetlo nešto jače. U suprotnom, u standardnim uslovima osvetljenja zlatna boja nije toliko svetla pa se uklapa sa sivom koja se nalazi na ostatku kućišta.

Doneta je odluka da se pređe na standardnu kameru od 20.7 megapiksela, što prema našem mišljenju donosi dosta bolje rezultate

Ono što nas takođe raduje i na šta smo imali zamerku kod prethodnika - pozicija Power tastera. Dok se isti na One M8 modelu nalazio na vrhu i samim tim bio komplikovaniji za pritiskanje jer se morao upotrebljavati kažiprst, sada se nalazi na prirodnijem mestu sa desne strane. Samim tim, tokom korišćenja je pristupačniji jer se sada mnogo lakše može pritisnuti palcem. Da budemo iskreni, to i nije bio toliki problem jer je svejedno postojala opcija paljenja/gašenja ekrana duplim kuckanjem po ekranu. Desna strana sada je "zauzetija", a još jedna vidna izmena se tiče Volume tastera, koji više nije jednodelan već je podeljen na dva manja dela. Kao i do sada, u vrhu desne strane nalazi se microSD slot za kartice.


htc_one_m9_utisci_iimg_0849_s.jpg


Pozadina je takođe korigovana u odnosu na One M8. Kao što možete videti, HTC je odustao od dual kamera postavke, tačnije dodatne kamere koja je beležila informacije o dubini i donosila mogućnosti promene fokusa nakon što je fotografija napravljena. Što se tiče glavne kamere, najbitnija promena leži u tome što One M9 više ne koristi Ultrapixel tehnologiju i nisku 4MP rezoluciju, već je doneta odluka da se pređe na "standardnih" 20.7 megapiksela, što je po našem mišljenju solucija koja ipak pruža bolje rezultate od prethodnog rešenja. Sa druge strane, HTC nije želeo da se odrekne Ultrapixel kamere u potpunosti, tako da je istu zadržao u vidu prednje kamere, što je potez koji pozdravljamo.


htc_one_m9_utisci_iimg_0857_s.jpg

Nastavak

Kada je u pitanju dijagonala ekrana, HTC je zaključio da 5 inča donosi optimalne dimenzije za jedan smartfon, tako da je istu zadržao i na One M9 modelu. Takođe, tajvanska kompanija se nije prepustila trendovima povećavanja rezolucije, tako da je zadržan FullHD ekran sa 1920x1080 tačaka, što je cifra za koju lično smatramo da je sasvim dovoljna za ekran ove dijagonale. Ekran je i dalje SuperLCD3 tipa, pa i dalje nudi široke uglove gledanja i vrlo kvalitetan prikaz kojim smo takođe bili vrlo zadovoljni i kod prethodnika. Da pređemo malo sa slike na zvuk - stavka po kojoj je One serija prepoznatljiva svakako su stereo BoomSound zvučnici.

BoomSound zvučnici zaista zvuče sjajno i donose najbolji osećaj zvuka u današnjem svetu mobilnih telefona

Logična odluka je bila zadržati ih na One M9 modelu, ali su ih i blago poboljšali u smislu kvaliteta i jačine zvuka. Zaista zvuče sjajno, ali ono što je nas prosto oduševilo je prisustvo Dolby Surround sertifikacije. Definitivno nije stvar koja zvuči lepo samo na papiru, već funkcioniše vrlo dobro i u praksi. Pustili smo video primer, u kojem smo zaista dobili osećaj surround zvuka, koji je prosto odličan obzirom da se radi o softverskom rešenju. Nije to na istom nivou kao pravi surround zvučnici u vašem domu, ali je iskustvo surround zvuka svejedno na vrlo visokom nivou. Verujemo da je mnogim potrošačima zvuk sa zvučnika bitna stvar zbog konzumacije multimedijalnih sadržaja na telefonu, pa je HTC One M9 i dalje na vrhu što se tiče kvaliteta zvuka.


htc_one_m9_utisci_iimg_0855_s.jpg


htc_one_m9_utisci_iimg_0856_s.jpg


Sa novim flegšipom dolazi i nova verzija korisničkog interfejsa tako da je prisutan Sense 7.0. Moramo napomenuti da je nama lično ovo jedan od najozbiljnijih UI rešenja kada je u pitanju Android, a sada je i oplemenjen novim mogućnostima. Jedna od novih opcija je da se mogu isključivati ili dodavati novi tasteri u navigacioni meni, recimo možete dodati ukoliko to želite i četvrti taster pored postojeća tri ili imati samo dva softverska tastera.

Takođe, HTC je ponudio i više opcija personalizacije i preoblikovanja korisničkog interfejsa u vidu tema koje je HTC ponudio za preuzimanje. Ove teme ne samo da menjaju izgled ikonica i pozadine, već donose i promenu izgleda fonta, dizajna softverskih tastera, itd. Još jedna korisna stvar na početnom ekranu je mogućnost prikazivanje različitih setova aplikacija koje vi odaberete, i jednim klikom ih menjati u zavisnosti od toga da li ste kod kuće, napolju ili na poslu.

HTC Sense 7.0 donosi ogroman pomak po pitanju prilagodljivosti

Naravno, za kraj možda i najbitnija stvar ljubiteljima beskompromisnih performansi na mobilnim uređajima - osvežen hardver. Kao što smo mogli i očekivati, prisutno je najnovije rešenje kompanije Qualcomm, tačnije njihov najsvežiji čipset, model Snapdragon 810. Slično kao što je to radio Samsung sa svojim Exynos čipseta, prisutan je big.LITTLE koncept. Konkretno, tu su dva četvorojezgarna procesora - jači Quad-core Cortex-A57 na 2GHz-a i dodatni Cortex-A53 na 1.5 GHz. Performanse u samom korišćenju su odlične, a koji su to konkretni rezultati Benchmark aplikacija saznaćemo kada budemo dobili One M9 za svrhu pisanja punog testa. Uz nove procesore, tu je i brži grafički čip - Adreno 430. HTC One M9 je takođe pojačan i na RAM polju, pa ove godine ima 3GB umesto 2GB radne memorije. Baterija koja će sve ovo napajati je Li-Po 2840 mAh.


htc_one_m9_utisci_img_0845_s.jpg


htc_one_m9_utisci_iimg_0859_s.jpg


Preliminarni zaključak

Prosečnom korisniku zaista na prvi pogled može delovati da HTC ove godine nije promenio puno toga u odnosu na One M8 prethodika, ali kada se upustite u detalje jasno je da su pomaci brojni. Kada bismo posmatrali isključivo dizajn, tu bismo rekli da je One M9 sličan One M8 modelu, ali ni to nije skroz tačno jer je korigovan položaj tastera i doneta nešto oštrija ivica na bokovima. HTC se vodio taktikom da pobednički recept ne treba mnogo menjati, pošto je dizajn prethodnih One smartfona bio jedan od najpopularnijih i najprivlačnijih u Android svetu. Ne možemo doneti konačan zaključak bez nekog dužeg perioda gde je telefon u našem posedu, ali prema onome što smo imali prilike da vidimo i isprobamo, izuzetno nam se dopalo.

Detalj koji je po našem mišljenju kvario utisak kod One M8 smartfona - njegova 4MP Ultrapixel kamera - sada je ispravljen dodavanjem kvalitetnijeg 20.7MP senzora. Čipset je snažniji, softverski je takođe unapređen, a SenseUI je po našem mišljenju bio i ostao jedan od najozbiljnijih Android interfejsa. HTC je doneo dovoljno promena u odnosu na prethodnika da bi bio vrlo primamljiv ove godine, pogotovo onima koje je 4MP kamera odvraćala od kupovine. Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni HTC One M9 modelom, a više detalja o ovom smartfonu pružićemo nakon završetka MWC sajma kada ga budemo dobili za potrebe pisanja kompletnog testa.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Alcatel One Touch Hero 2

Test: Gigabyte GSmart GX2

10104
10105
10106
10107
10108
10109