Greška

Došlo je do greške.

Prvi utisci: HTC One A9 (video)

20.10.2015 20:38 | 149 Mobile
Prvi utisci: HTC One A9 (video)

Imali smo priliku da se upoznamo sa novim HTC One A9 modelom nekoliko dana predanašnjeg zvaničnog predstavljanja, zahvaljujući lokalnoj kancelariji kompanije HTC. Interesantan dizajn telefona, uz čitač otiska prsta na prednjoj strani, a možda i najzanimljiviji deo ovog modela jeste to što je prvi ne-nexus smartfon koji dolazi sa Marshmallow 6.0 verzijom Androida...


Dragoljub Radovanović

Do ovog trenutka kružile su razne glasine o novom HTC One A9 modelu kojeg su takođe pratila i brojne procuele informacije i fotografije, pa je došlo i vreme da se ozvaniči HTC-ov novi smartfon. Ovde je reč o telefonu koji ne pripada višoj klasi kao što je recimo HTC One M9, dakle nije u pitanju novi flegšip, već model koji je pozicioniran u srednjoj klasi. Svakako zanimljiv aspekt ovog modela je i verzija Androida sa kojom dolazi, tačnije ovo je prvi Android smartfon -ako izuzmemo Nexus modele - sa Marshmallow 6.0 Androidom.


htc_one_a9_s.jpgJoš jedno prilično interesantno obećanje kompanije HTC jeste da će i u budućim verzijama Androida dobijati nadogradnju u roku od 15 dana od trenutka predstavljanja nove verzije, i to ekskluzivno važi za One A9. Ukoliko HTC uspe da postigne tako nešto, samo ovo je jedan ogroman razlog za razmatranje kupovine ovog modela. Lično znamo koliko korisnici ne vole da čekaju novu verziju Androida mesecima na svojim "ne-Nexus" telefonima, tako da je ovo sjajno rešenje za sve one nestrpljive korisnike.

Šta se nalazi u novom HTC One A9 modelu? Pre svega, čipset koji pripada srednjoj klasi, baš kao i sam One A9. Radi se o novom Qualcomm Snapgragon 617 rešenju, koje podrazumeva osmojezgarni Cortex A53 procesor sa frekvencijom rada od 1.5 GHz. Za grafički deo ovde se brine Adreno 405 GPU, a A9 nam stiže sa 2GB radne memorije i 16GB skladištem. Možda smatrate da je 16GB malo, ali tu je i microSD slot, sa jednom vrlo interesantnom mogućnošću. Ono što je novitet jeste podrška da microSD kartica postane deo primarnog skladišta. U prevodu, ukoliko ubacite microSD karticu u telefon, postojeće 16GB skladište se sabira sa kapacitetom kartice.


htc_one_a9_preview_1_s.jpg


htc_one_a9_preview_2_s.jpg


To znači da microSD ne služi više samo sa skladištenje fotografija, muzike, itd, već se ponaša upravo onako kako se ponaša i unutrašnje skladište, pa se mogu intalirati sve aplikacije bez bojazni da neka aplikacija neće podržavati premeštanje na microSD i slično. Ipak, microSD kartica nema istu brzinu kao originalno skladište, ali vrlo retke su situacije gde će se brzina upisa/čitanja negativno odraziti na utisak korišćenja telefona. Zapanjujuć podatak je da su podržane microSD kartice čak do 2TB, a iako one u ovom trenutku ne postoje, vrlo je moguće da će u narednim godinama biti razvijen toliki kapacitet.

Za selfi ljubitelje tu je prednja Ultrapixel kamera rezolucije 4MP, a sa zadnje strane imamo 13MP senzor uz Dual LED blic. Dobra stvar što se tiče zadnje kamere jeste da poseduje optičku stabilizaciju, što pozitivno utiče na kvalitet noćnih fotografija smanjeno poskakivanje video snimka. Kada je u pitanju ekran telefona, HTC se posle dužeg vremena vraća AMOLED tipu, napomenućemo da je do sada korišćen uglavnom superLCD (IPS), a rezolucija panela iznosi 1920x1080 tačaka. FullHD ekran dakle, uz oštrinu od 441 piksela po inču, što je vrlo solidna oštrina kada se u obzir uzme "manja" dijagonala od 5 inča. Sa razlogom kažemo manja, s obzirom na to da su mnogi drugi modeli postali pravcati fableti sa ekranima do 6 inča.


htc_one_a9_preview_3_s.jpg


htc_one_a9_preview_4_s.jpg


Kućište HTC One A9 modela je potpuno metalno, i da budemo iskreni podseća na jedan vrlo popularni konkurentni smartfon - zaključićete i sami o kojem modelu je reč. Dolazi u čak četiri različite boje, da ih pomenemo u originalnom nazivu - Carbon Gray, Opal Silver, Topaz Gold i Deep Garnet. Svaku boju smo lično imali prilike da vidimo i moramo priznati da nam se svaka od njih dopada, posebno bordo crvena. Neko bi rekao da je to možda boja za lepši pol, ali s obzirom na to je Apple ponudio Rose Gold varijantu koja je više pink, i da su mnogi muškarci poludeli za istom, onda ova bordo boja može da prođe i kod jačeg pola.

Još jedna zanimljiva stvar koju smo saznali prilikom susreta sa One A9 modelom jeste podrška za zvuk visoke rezolucije. Dakle, ne klasičan hi-fi zvuk, već zvuk izuzetno visoke definicije. Za ovako nešto biće potrebne skuplje slušalice sa high resolution sound podrškom, koje se neće naći u pakovanju ovog modela iz pomenutih razloga jer su jednostavno preskupe da se dobiju uz model srednje klase. Stereo zvučnici nisu prisutni kao kod One M 7,8,9 serije, već je u pitanju jedan zvučnik sa donje strane telefona. Ipak, tu je Dolby podrška i HTC-ov poznati BoomSound.


htc_one_a9_preview_5_s.jpg


htc_one_a9_preview_6_s.jpg


Nikako ne smemo zaboraviti ni senzor za otisak prsta, koji je smešten sa prednje strane telefona, tako da je netipično da vidimo HTC koji ima neki element ispod ekrana, a da to nisu stereo zvučnici. Koliko smo na kratko imali priliku da ga isprobamo, senzor otiska prsta očitava brzo i tačan je u prepoznavanju otiska. Još jedna stvar koju nismo pomenuli u vezi baterije jeste da One A9 podržava brzo punjenje. Kućište telefona je zaista kvalitetno s obzirom da je metalno, telefon je lagan i prilično lepo leži u ruci, dopada nam se razmišljanje dizajnera kompanije HTC, iako je ideja možda i pozajmljena od jedne druge kompanije.


Umesto zaključka

U ovom trenutku nemamo dovoljno bližih utisaka i našeg detaljnog testiranja da pružimo konačni zaključak o HTC One A9 modelu, jer smo se sa istim družili nedovoljno dugo. To ćemo svakako ispraviti kada ovaj model budemo dobili na test, nadamo se uskoro, ali ovako na prvi pogled, moramo reći da model deluje vrlo obećavajuće. HTC je uspeo prvi da ponudi Marshmallow 6.0 kada se izuzmu Nexus uređaji, a to je svakako veliki uspeh. Kvalitetan telefon od metala u srednjoj klasi, za koji smatramo da će biti lepo prihvaćen od strane ljubitelja kompanije HTC. Radujemo se trenutku kada budemo mogli da ga mnogo detaljnije ispitamo, a za sad vam pružamo neke osnovnije informacije. Nikako ne zaboravite da pogledate i naš video prilog vezan za HTC One A9. Ostanite uz Benchmark!Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Sony Xperia Z5

Test: Apple iPhone 6s

10104
10105
10106
10107
10108
10109