Greška

Došlo je do greške.

Prvi utisci: Google Glass

11.01.2014 21:13 | 38 Mobile
Prvi utisci: Google Glass

Sretnim sticajem okolnosti imali smo privilegiju da isprobamo Google Glass. Niste imali prilike da čujete o čemu je reč? Radi se o potpuno novoj formi nosivih uređaja - zapravo naočara sa karakterističnim ekranom. Koja je njegova uloga? Glass bi se uprošćeno mogao opisati kao sprava koja donosi novi i interesantniji način interakcije u poređenju sa smartfonom. Njegova priča je dosta dublja, tako da sa vama ovom prilikom želimo da po

Prvi utisci: Google Glass

Dragoljub Radovanović

Prednost posla kojim se bavimo je svakako to što smo uvek u dodiru sa novim i zanimljivim uređajima i tehnologijama. Ovoga puta ne mislimo samo na najnovije modele smartfona, tableta, laptopova i ostalih uređaja sa kojima se svakodnevno susrećemo. Ne, ovom prilikom - pomalo neočekivano - dobili smo šansu da isprobamo nešto sasvim drugačije. Pričamo o nečemu novom i uzbudljivom, novoj formi nosivih uređaja - pričamo o Google Glass-u.

Krenućemo od samih osnova ove interesantne tehnologije sa kojom je Google svima zagolicao maštu još u junu 2012. na Google I/O skupu. Ključno pitanje glasi - šta je to zapravo Google Glass? Ne, nije reč o nekakvom staklu, kao što bi se moglo zaključiti iz imena. Zapravo, ovo je jedan sasvim specifičan tip naočara kod kojih je staklo sasvim sporedna stvar. Ovo je vesnik budućeg doba "nosive elektronike", odnosno uređaja raznovrsnih mogućnosti koje ćemo nositi na sebi (barem su takvi trenutni planovi) kao deo svoje odeće. Futurističke naočare opremljene su veoma karakterističnom providnom prizmom koja ima ulogu displeja na kojem se nalaze informacije.Kao što se može već naslutiti, Google Glass nudi sasvim različito iskustvo u poređenju sa uobičajnim smartfonom ili pametnim satom. Cilj ovog uređaja? Noviji i uzbudljiviji način dovođenja informacija do korisnika, u poređenju sa standardnom metodom interakcije - može se reći da je Glass zapravo "smartfon 2.0". Hteli bismo da vam skrenemo pažnju da je ovakav tip uređaja još uvek u eksperimentalnoj fazi, i da još uvek ne postoji zvanična verzija za potrošače. Mi smo zapravo imali retku priliku da se sretnemo sa Explorer varijantom namenjenom "ranim usvojiteljima" i osobama koje žele da se bave razvijanjem aplikacija za Glass.Dizajn

Izgled nekog uređaja je svima bitna stavka, a verujemo da ćete se složiti sa tom tvrdnjom. Ovde je Google imao još veći izazov, čisto zbog činjenice da se ovaj uređaj nosi na licu. Ne verujemo da biste voleli da nosite nešto što izgleda ružno, a iako ovo nije konačan dizajn, možemo reći da je Google uradio sasvim dobar posao po pitanju izgleda Glass-a. Njegova težina je minimalna i iznosi samo 36 grama, što je zaista podvig kada se uzme u obzir da poseduje razne hardverske komponente - baš onakve kakve srećemo u smartfonu.

Google Glass je sačinjen od tankog i laganog titanijumskog okvira, sa izrazitom razlikom da ga ne možete sklopiti kao kod standardnih naočara i staviti ga u džep. Jastučići za nos su podesivi i prilično udobni, tako da nam se Glass učinio sasvim prijatnim za nošenje. Na desnoj strani nalaze se elementi koje svakako nećete naći na običnim naočarama. Tu je pre svega providna prizma kroz koju ćete gledati i dobiti informacije, zatim u njenom nastavku kamera, a tu su i delovi u kojem su smeštene ostale komponente. Najglomazniji deo Glass-a pogodno je smešten iza vašeg desnog uha, u kojem se između ostalog nalazi i baterija.

Sa desne strane nalazi se dugačka praougaona površina, koja je zapravo tačped - jedan od načina kojim kontrolišete uređaj. Sa unutrašnje strane imamo Power dugmence, ispod njega microUSB port, dok se na glomaznom delu nalazi nešto nalik tasteru sa natpisom "GLASS". Ovo zapravo uopšte nije taster, nego transduktor koštane provodljivosti, koji vibracije pretvara u zvuk, tako da je ovo faktički veoma neobičan zvučnik. Na vrhu imamo i fizički taster kamere. Želimo da dodamo samo podatak da Glass zapravo ima dodatna zatamnjena stakla baš kao kod standardnih naočara za sunce, ali ih mi nažalost nismo dobili u paketu. 

The PunisheR Član postova: 5126
--- link ---
ASIC Član postova: 534

Za te pare pre bi kupio 3D kacigu i igrao 3D igre ko covek.
John Cena Član postova: 1621
Ja bi hteo da izadje vise taj glass da se sto pre omasovi i pocne da se unapredjuje tj. Da izbacuju na godisnjem nivou poboljsanu verziju i da cene krenu da padaju. Ne znam kad vise google namerava da pusti za prodaju?
Znam samo da su rekli da im je cilj da kosta 300-350$.
Dark Warrior Član postova: 1006
Upravu si,nisam video lepo,ne nosim bezveze naocare...
Postoje i neki manji testovi na youtube,samo ukucaj naziv naocara,deluje obecavajuce,pa cemo da vidimo,ima vremena do kraja godine...
"Nema šanse da ponude ovo iz videa za 350$"...Ja mislim da ima,jer ako mozda nisi primetio,da bi naocare radile,moraju da budu povezane kablom na android telefon(vidi se na slici mali zeleni kablic),barem sam ja tako razumeo...
Gizmo Moderators postova: 7214
Pa ja i napisah "ne nudi" Nazovi me skeptičnim, ali mislim da samo žele da privuku pažnju. Nema šanse da ponude ovo iz videa za 350$ i sigurno ne do kraja ove godine, to je suludo.

Test: Sony SmartWatch 2

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109