Greška

Došlo je do greške.

Prikaz: Cordys Kid’s Watch Zoom dečiji sat

01.10.2018 16:20 | 0 Mobile
Prikaz: Cordys Kid’s Watch Zoom dečiji sat

Pametni satovi su sve popularniji, a posebna kategorija namenjena deci donosi vrlo interesantne sigurnosne mogućnosti.

Prvi prikaz dečijih sigurnosnih satova, koji smo imali na našem Youtube kanalu, naišao je na odličan odziv. Među onima koji nas prate očigledno ima roditelja, koji su prepoznali potencijal ove kategorije i praktičnu primenu ovog tipa uređaja. Moramo priznati da smo i sami bili iznenađeni količinom funkcija i mogućnosti koje ovaj tip uređaja nudi, iako je na prvi pogled reč o vrlo bazičnom satu. Nakon prvog kontakta sa dečijim satovima, na test nam je stigao još jedan model. U pitanju je Cordys Kid’s Watch Zoom. Pogledajmo šta on donosi i kako se pokazao u radu.

Dizajn

kidswatchzoom06_resize.jpg


Ovaj sat postoji u dve varijante, rozi i plavi, odnosno za devojčice i dečake (ili kako već ko voli), a na našem testu se našao rozi model. U odnosu na prethodno testirane, možemo reći da je ovo model sa možda i najboljim dizajnom i verujemo da će se dopasti deci, što je svakako bitna stavka.

kidswatchzoom01_resize.jpg


Sam sat je pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama, naravno napravljen od plastike, sa gumiranim bočnim stranama. Narukvice sata, koje su inače i izmenjive, su napravljene od izuzetno mekog silikona i zaista su vrlo udobne za nošenje i interesantnog dvobojnog dizajna sa roze ljubičastom kombinacijom. Dužina narukvica je dovoljna praktično za sve ruke, od najmlađeg uzrasta do odraslih (ukoliko se nekome sat baš toliko dopadne) sa rupicama za kačenje praktično duž cele narukvice za fino podešavanje.

kidswatchzoom09_resize.jpg


Sat poseduje 1.2” ekran TN tipa, osetljiv na dodir i rezolucije 240x240 piksela. Kretanje kroz opcije sata je vrlo jednostavno i vrši se prevlačenjem prsta levo i desno po ekranu, sa dodirom za ulazak u određenu stavku i pritiskom na slušalicu ispod samog ekrana za povratak na prethodni ili početni ekran. Na desnoj strani sata se nalazi jedini fizički taster koji služi za uključivanje sata, buđenje ekrana i kao SOS taster dugim pritiskom.

kidswatchzoom04_resize.jpg


Sat poseduje punjivu bateriju od 400mAh, što je solidan kapacitet za ovaj tip uređaja, naročito obzirom na to da sat koristi štedljivi Mediatek MTK 2503 čipset. Punjenje se vrši putem microUSB konektora koji je skriven na desnoj strani pored pomenutog tastera.

kidswatchzoom08_resize.jpg


Na levoj strani, takođe skriven je i mini SIM slot u koji je potrebno ubaciti odgovarajuću SIM karticu. Ona je neophodna kako bi sat funkcionisao, održavao vezu i slao potrebne podatke, pa je naravno potrebno da kartica poseduje i određeni broj gigabajta, odnosno neku od pretplata koja uključuje određenu količinu za prenos podataka.

Mogućnosti

kidswatchzoom05_resize.jpg


Ono što je najbitnije kod ovog sata su naravno sigurnosne funkcije. Praktično sva kontrola se vrši putem SeTracker aplikacije koja je dostupna kako za Android, tako i iOS uređaje. Podešavanje je jednostavno i svodi se na unošenje odgovarajućeg koda kako bi se sat vezao za aplikaciju, odnosno vaš nalog. Od lokalnih jezika, u aplikaciji je dostupan samo bosanski, doduše izgleda iz nekog kraja Bosne koji je blizu Pekinga. Šalu na stranu, prevod nije baš najbolji, pa bismo preporučili da se držite engleskog koji je korektno preveden.

kidswatchzoom11_resize.jpg


Aplikacija nas najviše podseća na Windows Phone, sa šarenim poljima za sve potrebne opcije i mogućnosti. Moguć je pregled trenutne lokacije na mapi, kao i istorije kretanja u određenom vremenskom periodu. Pozicioniranje se vrši putem GPS-a, baznih stanica ili WiFi-a, zavisno od toga šta je dostupno i da li se dete nalazi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

kidswatchzoom12_resize.jpg


Moguće je pravljenje sigurnosnih zona, radijusa od 200 do 2000m, čijim ćete napuštanjem dobiti obaveštenje u samoj aplikaciji. Iako se WiFi koristi za određivanje pozicije kada se dete nađe u zatvorenom prostoru i van dometa satelita, Kid’s Watch Zoom ne poseduje mogućnost pravljenja WiFi zona, odnosno ograničavanja kretanja u zatvorenom prostoru na domet određene WiFi mreže. Ova funkcija nije neophodna, mada ume biti korisna u određenim situacijama.

kidswatchzoom15_resize.jpg


Naravno, ovaj sat nudi i komunikaciju sa detetom, pa je moguće slati glasovne poruke u oba smera (sat poseduje mikrofon sa donje strane), kao i tekstualne poruke iz aplikacije ka satu i nagrade u vidu srca. Ukoliko se u blizini nalazi još neki Kid’s Watch, deca se mogu dodati za prijatelje, naravno uz vašu kontrolu. Ova funkcija je svojevrsna društvena mreža za decu i može im korišćenje ovog sata učiniti interesantnijim.

kidswatchzoom17_resize.jpg


Najbitnija stavka, makar iz perspektive roditelja su sigurnosne funkcije. U aplikaciji za kontrolu možete definisati do 3 SOS broja koji će se automatski pozivati do uspostave poziva prilikom dužeg pritiska SOS tastera na satu. Takođe, možete dodati do 15 brojeva telefona koji će biti dostupni u imeniku sata za lako pozivanje od strane deteta. U slučaju gašenja sata, takođe ćete dobiti obaveštenje, osim ako gašenje ne inicirate iz same aplikacije.

kidswatchzoom20_resize.jpg


U aplikaciji možete podesiti i alarme na samom satu zvučne ili vibracione i na taj način imati i zgodan pregled kada dete treba da se probudi za školu. Takođe, možete pregledati status i istoriju podataka kao što je broj pređenih koraka i distance, potrošenih kalorija, pa čak i broj okreta u snu. Takođe, ukoliko sat negde zaturite, možete aktivirati zvučni alarm radi lakšeg pronalaženja.

Zaključak

Cordys Kid’s Watch Zoom je još jedna interesantna opcija kada su dečiji sigurnosni satovi u pitanju. Pored vrlo dopadljivog dizajna, koji će se, u odgovarajućoj boji, dopasti kako dečacima tako i devojčicama, ovaj sat nudi i solidan broj opcija, geolokaciju i pozicioniranje i u zatvorenom prostoru, što će roditeljima omogućiti mirniju glavu u trenucima kada nisu sa svojom decom.


Sa cenom od nešto preko 40€, ovaj sat predstavlja vrlo pristupačnu opciju i cena svakako nije velika za ovaj tip uređaja i funkcije koje on nudi. Stoga, verujemo da će Kid’s Watch Zoom sa svojim sigurnosnim funkcijama i simpatičnim dizajnom biti interesantan kako roditeljima, tako i deci.

 

Prednosti:
- Primamljiv dizajn
- Prisustvo svih bitnih sigurnosnih opcija

Mane:
- Odustvo WiFi zona

Test: Huawei Watch GT (Video)

Test: Vivax Sport Fit DW-028 pametni sat (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109