Greška

Došlo je do greške.

Prikaz: HyperX Pulsefire miševi - Core, FPS Pro, Surge

22.11.2018 10:49 | 0 Games
Prikaz: HyperX Pulsefire miševi - Core, FPS Pro, Surge

Prošlo je dovoljno vremena od kad smo testirali prethodni HyperX miš. Pogledajmo šta ima novo…

Ivan Mančić


HyperX je najpoznatiji po dve stvari - memorijama i gejming periferijama, a u oba segmenta brend uživa reputaciju vrlo kvalitetnih proizvoda. Nakon par testiranih tastatura i slušalica, na naš test je stiglo i nekoliko aktuelnih gejming miševa ove kompanije. Kako je prošlo više od godinu dana od poslednjeg testiranog HyperX miša, bilo je krajnje vreme da proverimo šta je novo HyperX smislio na ovom polju.

pulsefiremisevi01_resize.jpg


Očigledno je da se vredno radilo, pošto su nam na test stigla čak tri modela iz Pulsefire serije gejming miševa. U pitanju su Pulsefire Core, Pulsefire FPS Pro i Pulsefire Surge. Sva tri modela dolaze sa naprednim optičkim senzorima i obećavaju vrhunske performanse kada je gejming u pitanju.

Pulsefire Core

pulsefirecore03_resize.jpg


Prvi od ova tri miša dolazi pod nazivom PulseFire Core i cenom oko 70€ na našem tržištu. U pitanju je miš relativno jednostavnog izgleda, izrađen u potpunosti od crne plastike, sa izuzetkom HyperX logotipa na donjem delu gornje strane, koji je i jedini osvetljeni detalj.

pulsefirecore04_resize.jpg


Core je relativno skromnih dimenzija, i sa 64 x 119 x 41mm nešto malo duži i izbočeniji u odnosu na npr. Logitech G Pro. Ovo ga čini solidno zgodnim za veliki raspon veličine šake i palm ili claw grip. Sa 85g, miš je dovoljno lagan za lako i brzo pokretanje po podlozi. Gornja površina je potpuno glatka, dok su bočne strane, izrađene od čvrste plastike, teksturirane kako bi sprečile klizanje i omogućile čvrst hvat.

pulsefirecore06_resize.jpg


Miš je simetričnog oblika, što će obradovati levoruke igrače, osim dva tastera koji se naravno nalaze sa leve strane i dostupni su pod palcem desne ruke. Tasteri su potpuno glatki i ne preterano izbočeni, ali nude kratak i precizan hod uz prijatan klik. Isto važi i za levi i desni taster sa gornje strane, kao i za dva tastera ispod točkića koji podrazumevano služe za DPI podešavanje. Nije navedeno koji tip prekidača je korišćen,osim da nude radni vek od 20 miliona klikova. 
Točkić je gumiran, sa relativno jasnim korakom (bez zvučnog odziva) pri okretanju koji bi trebao omogućiti solidnu preciznost pri npr. promeni oružja u igrama.
   

pulsefirecore10_resize.jpg


Sa donje strane se pored optičkog senzora nalaze i dve velike nožice koje se prostiru celom širinom duž gornje i donje strane, a koje omogućuju glatko kretanje. Kabl je relativno tanak i savitljiv, što je dobro, obzirom da ne sprečava pokretljivost miša, a poseduje opletenu zaštitu, takođe u potpuno crnoj boji. 
Ono što je najbitnija karakteristika gejming miša je svakako senzor, a u ovom slučaju je odabran Pixart 3327 sa maksimalnom rezolucijom od 6200 DPI. Znamo da visok DPI nije tako bitna stavka, ali ono što jeste je odsustvo bilo kakve akceleracije, usled koje bi senzor pokrete koje napravite tumačio različito, zavisno od brzine kretanja. Zahvaljujući ovome, Pixart 3327 pruža konzistentne rezultate koje će svi koji vole takmičarske pucačine umeti da cene.

pulsefirecore12_resize.jpg


Sva kontrola miša se vrši putem NGenuity softvera koji je HyperX-ovo rešenje za sve aktuelne periferije. Ovaj softver automatski prepozna povezani HyperX uređaj, automatski ažurira firmware na poslednju verziju i pruža mogućnost promene svih podržanih parametara. 
U slučaju Pulsefire Core miša, to je promena osvetljenja, gde možete odabrati boju i efekat kojim će svetleti HyperX logotip na prednjoj strani. Moguće je odabrati jednu, kombinaciju dve boje, ili promenu kroz ceo spektar, a od efekata, tu su i pulsiranje osvetljenja, kao i aktivacija svetla točkićem ili klikom na neki od tastera. Za svaki od efekata je moguće podesiti i brzinu promene.

pulsefirecore13_resize.jpg


U Performance sekciji, dostupno je definisanje nivoa osetljivosti, od jednog do pet, koji će vam biti za direktnu promenu tokom igranja. Za svaki od odabranih nivoa možete definisati DPI vrednost, a čak i podrazumevane opcije nude maksimalnih 3200DPI, jer je maksimalnih 6200 previše za većinu realnih upotreba.

pulsefirecore14_resize.jpg


Sekcija posvećena Macro-ima omogućava remapiranje svih tastera, osim levog klika, i dodelu neke od funkcija miša, tastera na tastaturi, kao i multimedijalnih i sistemskih funkcija. Takođe, za levoruke korisnike moguće je i lako invertovanje svih funkcija.

pulsefirecore15_resize.jpg


Drugi deo Macro sekcije nudi pravljenje i imenovanje Macro-a i njihovo snimanje kako biste ih kasnije mogli dodeliti željenom tasteru. Macro snima aktivaciju i puštanje tastera samog miša, tastature ili točkića, kao i pauze između njih, pa je moguće snimiti čak i kompleksne akcije za identično ponavljanje svaki put.  
Sva podešavanja vezana su za profil u samom programu, a moguće je imenovanje i dodela slike svakom od profila, kao i njihovo vezivanje za određeni program radi automatske aktivacije pri pokretanju. Takođe, profile je moguće i eksportovati u vidu fajla, kao i kasnije importovati u softver, što će biti korisno u slučaju reinstalacije ili pokretanja na drugom računaru.

Pulsefire FPS Pro

pulsefirepro03_resize.jpg


Drugi i ujedno najpovoljniji model, sa cenom oko 60€, dolazi pod imenom Pulsefire FPS Pro, kao očigledni naslednik Pulsefire FPS modela koji smo
testirali pre nešto više od godinu danaU odnosu na Core, FPS Pro nudi sličan oblik, ali i nešto veću dužinu i širinu, uz dimenzije od 71 x 128 x 42mm.  Miš je takođe i teži, ali ne preterano, sa razumnih 95g. Iako se navodi da je oblik ovog modela ergonomski, razlika u zakrivljenju leve i desne strane je zanemarljiva, pa je on skoro simetričan i jednako upotrebljiv i levorukim korisnicima. Usled nešto veće veličine, palm grip deluje najprirodnije, dok će claw grip verovatno ostati privilegija onih sa većim šakama.

pulsefirepro02_resize.jpg


Površina ovog miša je tamno siva, odnosno carbon, dok su stranice izrađene od crne gume sa threadplate teksturom i pružaju odličan osećaj i stabilan hvat. Za razliku od Core modela kome je osvetljen samo logotip, FPS Pro poseduje i osvetljenje na bočnim stranama točkića, dok je sredina naravno gumirana. Točkić poseduje nešto suptilniji, t.j. mekši korak od Core-a, takođe bez zvučnog odziva, ali i dalje nudi solidnu preciznost. 

pulsefirepro11_resize.jpg


Ispod njega se nalazi taster podrazumevano dodeljen cirkulisanju kroz DPI vrednosti (ovog puta samo jedan umesto dva +- tastera), dok se na levom boku nalaze standardna dva, ovog puta sa malo većim izbočenjem, što nam se moramo priznati više dopada i deluje lakše za lociranje i aktivaciju tokom igre. Ovog puta, prekidači su potpisani od strane Omrona i deklarisani na 50 miliona klikova.

pulsefirepro12_resize.jpg


Sa donje strane su takođe stopice prilično velike površine koje se prostiru celom širinom duž gornje i donje strane. Kabl je identičan kao i kod Core-a, sa opletenom zaštitom.
Ono što izdvaja Pulsefire FPS Pro je napredni Pixart 3389 optički senzor sposoban za native tracking pri DPS vrednostima od 100 do čak 16.000, naravno bez akceleracije. U odnosu na Pixart 3327 u Core modelu, ovaj senzor nudi i veću maksimalnu brzinu detektovanog pokreta (450 naspram 220 IPS), kao i veće maksimalno ubrzanje (50 naspram 30G) pri kome će senzor detektovati pokret. Ove prednosti, iako impresivne na papiru će verovatno kod dobrog dela gejmera biti teške za uočavanje, ali prosto nude prilično visoku garanciju da vas miš neće ograničavati u bilo kom pogledu.

pulsefirepro09_resize.jpg


I u slučaju Pulsefire FPS Pro, sva podešavanja ćete vršiti iz NGenuity softvera, sa praktično identičnim mogućnostima koje smo već opisali. Podešavanje osvetljenja za logotip i točkić se vrši istovremeno, odnosno nije moguće odvojeno podešavanje boje i efekta.

pulsefirepro15_resize.jpg


Praktično jedina razlika u odnosu na ono što softver nudi u odnosu na Core model je veći maksimalni DPI, kao i jedan taster manje za mapiranje funkcija i Macro-a.

Pulsefire Surge

pulsefiresurge09_resize.jpg


Najnapredniji model nam dolazi u vidu Pulsefire Surge, koji interesantno ipak nema značajno višu cenu i košta tek nešto preko 70€. 
U pitanju je subjektivno najlepši miš od ova tri, najpre zbog interesantno rešenog RGB osvetljenja. Naime, celim obimom miša prostire se traka koja je sastavljena od 32 LED segmenta, po 10 sa obe bočne, 7 sa gornje i 5 sa donje strane.

pulsefiresurge13_resize.jpg


Ovakvo rešenje omogućuje nezavisno podešavanje boje i jačine svakog segmenta, pa samim tim i priličnu fleksibilnost i kreativne efekte. Takođe, moguće je i nezavisno podešavanje osvetljenja logotipa. NGenuity softver u ovom slučaju daje nekoliko opcija koje nisu prisutne kod druga dva modela, poput npr. pravca kretanja izabranog efekta. Sve ovo kao rezultat ima priličan svetlosni spektakl za one koji to vole, a opcija je dovoljno da će svaki korisnik Surge sigurno moći da prilagodi svom ukusu. Nama se recimo dopao Trigger efekat sa maksimalnom brzinom, koji osvetljenje aktivira samo klikom na neki od tastera i pošalje puls u izabranoj boji (ili promenljivim bojama) koji obiđe jedan krug i ugasi se.

pulsefiresurge01_resize.jpg


Što se dizajna tiče, Pulsefire Surge je simetričan model, veličine vrlo približne Core-u, t.j. 63 x 120 x 41mm, pa i za njega važi praktično sve što je rečeno po pitanju ergonomije, uključujući i bočne tastere i točkić koji je praktično identičan. Glavna razlika je samo jedan i nešto plići DPI taster, što je u ovom slučaju prednost jer ga sigurno nećete aktivirati slučajno. Svi prekidači su i na ovom modelu potpisani od strane Omrona, uz deklarisani životni vek od standardnih 50 miliona klikova.  

pulsefiresurge03_resize.jpg


Senzor Pulsefire Surge-a je takođe Pixart 3389, identičan kao u FPS Pro, pa to važi i za performanse ova dva modela. Surge je doduše manji, drugačijeg oblika, ali i najteži od sva tri modela sa ravnih 100g, pa će ukupne performanse svakako zavisiti od toga koji od ova dva miša više odgovara konkretnom korisniku i njegovoj ruci.

pulsefiresurge10_resize.jpg

Zaključak

HyperX je po običaju ponudio periferije čiji se kvalitet ne dovodi u pitanje. Sva tri miša donose vrhunske senzore koji neće ograničavati ni najprobirljivije igrače, velike stopice i mekane, ali izdržljive kablove i pružaju zaista besprekorne performanse. Naravno, pošto je izbor miša vrlo individualna stvar, kako će konkretni modeli odgovarati određenim korisnicima će zavisiti od njihovih afiniteta. Surge je oblikom možda najsličniji legendarnom MX518, dok je FPS Pro, da se tako izrazimo “Razer-olik”.

pulsefiremisevi03_resize.jpg


Sva tri modela imaju svojih prednosti, pa predlažemo da ukoliko ste u prilici, probate i procenite koji od njih vam najviše odgovara. 
Po pitanju dizajna, mi bismo svakako izdvojili Surge čije će vas osvetljenje i mogućnost podešavanja sigurno zabaviti, čak i ako nemate šta da igrate.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HyperX Cloud Flight

Test: Cooler Master MasterMouse MM830 (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409