Greška

Došlo je do greške.

Preporučeni programi za Mac OS X

28.11.2010 03:38 | 0 Software/Web
Preporučeni programi za Mac OS X

Promena operativnog sistema koji se koristi na računaru je jedna od najdelikatnijih promena. Značajno je lakše menjati, na primer, procesore, grafičke, mobilne telefone ili monitore. Prelazak sa Windowsa (ili nekog drugog sistema) na Mac OS X je za mnoge ljude prošao bezuspešno. Jedan od glavnih razloga za to je nepoznavanje onih najbitnije programa na koje možete da se oslonite u početku. Kako je od prvih kućnih računara naša
Branko Mitić

Preporučeni programi za Mac OS X - prvi deo

Kako je od prvih kućnih računara naša zemlja makar polovinu vremena provela u prilično teškim finansijskim uslovima, ne čudi što Apple proizvodi kod nas nisu toliko prihvaćeni kao u nekim drugim delovima sveta. Uvek skupi Apple je uspeo da stvori određenu količinu vernih ljubitelja kod nas, ali je stvorio i makar tri puta više ljutih neprijatelja. U većini slučajeva, glavni argument priče protiv Apple proizvoda je bila cena - a kako i da ne bude u zemlji gde je prosečna plata manja od cene novog iPhone-a.

Visoka cena Apple uređaja i generalno negativan stav, doveli su do toga da je većina počela da etiketira one koji imaju parče elektronike sa znakom jabuke, kao ljude koji su potrošili ogroman novac samo da bi, kako se to popularno kaže, "pozirali". Priču nećemo nastaviti dalje, jer ovo nije tekst o odnosu Apple korisnika i onih koji to nisu. Niti pokušavamo da Windows/Linux korisnike "konvertujemo" u OS X korisnike. Ono što je jasno, i zbog čega sve ovo spominjemo, jeste činjenica da se o Apple uređajima malo zna, a o OS X operativnom sistemu i aplikacijama još manje.
 


iPhone ima daleko najbolji tretman, jer u neku ruku bio pionir nove generacije naprednih mobilnih telefona (kapacitivni ekran, online prodavnica aplikacija), pa je nedvosmisleno zauzeo prvo mesto po mnogim osobinama mobilnih telefona. Što se tiče Mac računara, odnosno operativnog sistema, situacija kod nas ni blizu nije tako dobra. Apple računare uglavnom imaju ili najveći entuzijasti ili oni koji su Jabuku kupili zato što su je videli u nekog filmu ("pozera", dakle, ipak ima :)). Šira publika je nedovoljno obrazovana.

Max OS X će početkom sledeće godine napuniti prvu deceniju života. Do sada je bilo 7 podverzija operativnog sistema, koji su postepeno i ujednačno gradili ozbiljan OS, kao i brdo dodatnih aplikacija koje su taj OS oplemenjivale. Istina, Mac OS X je imao period tranzicije kada je Apple počeo da koristi x86 hardver, ali se situacija vremenom stabilizovala.

Ovaj tekst neće prikazati 10 najboljih Mac OS X aplikacija, već će pokriti programe iz različitih kategorija. Takođe, imali smo u vidu da izbegnemo one programe koje mogu da se nađu na Windowsu, kao što su Office ili Adobe CS5 softver. Ne zato što su Office i Photoshop loši, već zato da bi se pokazali programi koji se na OS X u potpunosti ponašaju kao na "domaćem terenu".


Prvi deo


Adium

Adium ne samo da je najbolji IM klijent na Macu, nego je vrlo verovatno najbolji IM klijent uopšte. Blizak rod sa Pidgin-om sa Linuxa (koji može da se nađe i za Windows), može se reći da je Adium u stvari završeni Pidgin. Za razliku od Pidgina, koji je odličan dok radi, ali zna da iritira kad ne radi, Adium je izuzetno stabilan. Pored toga, Adium je vizelno veoma lepo urađen i u skladu je sa celokupnim OS X operativnim sistmeom.
 


Adium poseduje podršku za poznate (i nepoznate) IM servise, uključujući i Facebook chat. Skype dopisivanje nije moguće, ali ga je moguće aktivirati putem dodatka (na gotovo identičan način kao što se to radi kod Pidgina). Adium ne podržava bilo koju vrstu voice ili video chata, što je ujedno i najveća mana ovog programa. Bez obzira na to, ukoliko koristiti više od jednog programa za dopisivanje, Adium treba da bude jedna od prvih aplikacija koju ćete staviti na vaš Mac.


Transmission

Transmission je torrent klijent. Teško je odrediti najbolji torrent klijent, jer većina njih su mali programi, koji minimalno zauzimaju resurse i odlično završavaju posao. Transmission smo izabrali da prikažemo obzirom da je ovo program koji ne postoji za Windows (a postoji za gotovo svaku drugu platformu), a migracija korisnika je obično sa Windowsa na Mac.
 


Transmission se odlikuje minimalističkim izgledom, jasnim kontrolama i informacijama. Sva bitna podešavanja za uobičajenog korisnika su prisutna, kao i informacije u vezi sa preuzimanjem i stanjem torrenta i trackera. Transmission je definitivno samo jedan od torrent klijenata, a svojom nenametljivom pojavom može da bude dobar izbor za uklapanje u Mac OS X ambijent. Ukoliko vam se ipak ne dopadne, rešenje možete da pronađete u uTorrentu i drugim programima na koje ste navikli na Windowsu.


Mailplane

Mailplane je aplikacija u jednoj rečenici opisana kao Gmail na vašem desktopu. Mailplane je program koji služi za primanje i slanje pošte putem Google Mail naloga. Naravno, svi mail klijenti mogu da rade ovaj posao, ali je karakteristika Mailplane programa da web interfejs donosi na desktop. I ne samo da donosi postojeći web interfejs, nego ga unapređuje. Mailplane dakle ne preuzima mailove ili vrši bilo kakvu sinhronizaciju sa vašim Gmail nalogom, već prosto oplemenjuje postojeći Gmail na webu.
 


Glavne osobine ovog programa jesu da podržava više Gmail naloga i da je moguć brzi prelazak sa jednog naloga na drugi. Pored toga, moguće je ubacivati fajlove u e-poštu drag n drop principom. Mailplane će na svojoj ikoni prikazati broj nepročitanih poruka, a moći će čak da unapredi pojedine stvari izgleda Gmaila, kako bi neke stvari bolje uočili. Direktno iz programa možete pristupiti i vašim media fajlovima i prikačiti ih ili kontaktima koji se nalaze u Mac Adress Book aplikaciji. Mailplane predstavlja idealnu kombinaciju web i desktop korišćenja e-pošte. Naravno, jedina mana je što radi isključivo sa Gmail nalozima.


Aperture

Aperture je potencijalno najbolji program za obradu fotografija koji postoji. Znamo da je Photoshop najpoznatiji, ali treba znati da Photoshop i Aperture nisu isti tip programa. Dok se sa Photoshopom zaista može napraviti čudo, Aperture je program koji je više fokusiran. Glavna namena je obrada fotografija na profesionalnom nivou. Aperture je od Photoshopa bolji u tome što se programom lakše unosi, obrađuje i izbacuje veća količina fotografija. Što više fotografija treba da obradite, to će vam Aperture biti bolji od Photoshopa.
 


Naravno, za pojedine stvari će Photoshop i dalje ostati nezamenjiv, ali ako vas na fotografijama ne interesuju foto montaže, ekstremno retuširanje i slični poduhvati, Aperture će vrlo lako biti bolji alat. Ukoliko ranije niste koristili Mac, Aperture prvih nekoliko dana može da bude frustrirajući, ali posle kratkog privikavanja, svaki fotograf sa velikom količinom fotografija će izuzetno ceniti ovaj program. Alati za krucijalne stvari fotografije, kao što su isecanje, ekspozicija, balans belog, poravnjavanje fotografije i slično su gotovo perfektni.

Aperture, istina, ne poseduje neke stvari koje mogu da poseduju programi od 5 MB, ali ne zato što je bilo šta zaboravljeno, već zato što je to drugačije koncepcija programa. Primera radi, tokom obrade ne može se dodati okvir fotografiji. Makar ne na neki lak način. Za to postoji dodatak (više njih), koji je mali i lako se instalira, a okvir fotografiji se dodaje prilikom njenog čuvanja - i ne samo okvir. Dobra stvar je što ovim putem samo jednom istrukcijom možete završiti posao za sve fotografije koje u tom trenutku obrađujete, bez potrebe da pravite "akcije" kao u Photoshopu.


iMovie

iMovie je program koji se nezasluženo slabo spominje u listama najboljih programa za OS X. iMovie je deo iLife paketa, ali postoje indicije da će uskoro moći da se kupi odvojeno. iMovie je verovatno program sa najboljim odnosem potrebnog znanja i ostvarenih rezultata. Kako obrada video snimaka nikada i nigde nije bila laka, zaista je za svaku pohvalu način na koji i najveći početnici mogu da pripreme video pomoću iMovie programa. Sigurno da iskustvo dobro dođe, ali u osnovi nije potrebno.
 


iMovie ipak nije dečiji program za obradu video snimaka, jer se u opcijama može naći dovoljan broj podešavanja čak i za neke naprednije stvari. Apple je poslednjim osveženjem iMovie učinio dodatno atraktivnim sa, primera radi, opcijom za pravljenje holivudskih trejlera. Ipak, ono što impresionira, jeste stabilnost ovog programa, a svako ko je nekad priprema video (da ne kažemo na Windowsu) zna koliki problem može biti stabilnost. Jedna od mana je što program u osnovi nema veliki broj opcija za biranje kvaliteta izlaznog formata, ali se putem registrovanja QuickTime Pro rešava i taj problem.

Drugi deo


Handbrake

Handbrake je jedan od nekoliko dosta dobrih programa za konverziju videa koji mogu da se nađu za OS X sistem. Na više mesta Handbrake je izabran kao najbolji, a takve su i naše impresije. Handbrake postoji i za Windows (i za Linux), ali je u Mac svetu mnogo češće korišćen. Iako program nije revolucionaran što se tiče korisničkog interfejsa, celokupna postavka učinila je da za korišćenje programa gotovo da nije potrebno nikakvog predznanje.
 


Istina, mnogi će zameriti što je fajlove moguće izbaciti samo u MPEG-4 i H.264 formatu (mkv, mp4), ali su to i onako dva formata koja vam danas jedino i trebaju. Handbrake može da učita, odnosno obradi, mnogo veći broj različitih fajlova i formata. Dovoljno opcija ima i što se tiče kvaliteta zvuka, a moguće je ubaciti i spoljne srt titlove, kao i praviti chaptere. Handbrake, iako nije svemoguć program, završiće 95% posla za 95% korisnika, na veoma jednostavan i stabilan način. Brzina kompresije, kao i uvek, već zavisi od jačine vašeg Mac računara, a brzine, znamo već, za kompresiju videa nikada ne može da bude previše.


Cyberduck

Cyberduck je FTP klijent. Kada se danas kaže FTP klijent, onda se misli na mnogo veći broj stvari, od klasičnog "podizanja" fajlova putem FTP-a. Cyberduck program dizajniran u duhu OS X sistema i prilično je lak za korišćenje. Treba reći da postoji verzija za Windows, ali je još uvek u beta fazi. Cyberduck je odličan program za sve one koji žele najobičnije kopiranje fajlova preko FTP-a, do onih korisnika kojima je potreban veliki broj posebnih opcija.
 


Cyberduck je tako koncipiran da vama napredne opcije ne smetaju i nećete ni znati da su one prisutne, sve dok ne poželite da ih koristite. Ukoliko su vaše namene osnovne, nećete ni znati da Cyberduck poseduje Cloud vezu sa Amazon, Google i Rackspace servisima. Cyberduck nije jedini FTP klijent, a određenom broju korisnika ni neće biti najbolji. Glavna prednost ovog programa je što je jednostavan od starta, uklapa se po izgledu i korišćenju u OS X, a može ponuditi i mnoga napredna rešenja, ukoliko vam vremenom zatrebaju.


NetNewsWire

NewsNetWire predstavlja jedan od programa od kojih mnogo više kvalitetnih rešenja možete da nađete na Macu, nego na Windowsu. NewsNetWire je u osnovni program za čitanje RSS sadržaja, ali se našao na našoj listi iz razloga što odlično radi sa Google Readerom. Svi oni koji koriste Google Reader biće vi&ˇe nego zadovoljni ovim ili nekim sličnim programom. Svako ko je probao na Windowsu da nađe sličan program, nalazio je ili previše komplikovane ili nezavršene i nestabilne programe.
 


Izgled i interfejs NewsNetWire programa može da se delimično modifikuje, na lak način, kako bi se prilagodio vašim potrebama. Što se tiče sinhronizacije sa Google Readerom, sve se odvija na najbolji mogući način i sve promene koje se dese u programu dešavaju se na webu i obrnto. NewsNetWire nije jedini dobar program na Macu ove vrste, ali je jedno od boljih.


Movist

Movist je daleko od toga da bude najbolji video plejer na Macu, ali teško da se i jedan program može okarakterisati kao najbolji. Movist je ne toliko popularan, a opet veoma dobar program, koji se nezasluženo ne spominje u meri u kojoj je zaslužio. Movist sve poznate fajlove pušta bez potrebe instaliranja bilo kakvih dodataka. Na prvi pogled, Movist je klasičan Mac program koji nudi minimalno glavobolje, ali i minimalno podešavanja.
 


Ipak, kada se uđe u opcije, vidi se da je Movist sasvim ozbiljan program. Naravno, broj podešavanja nije ni blizu onom iz VLC-a, ali kome uopšte treba i ko tačno razume većinu podešavanja iz VLC-a. Movist odlično radi sa titlovima, odnosno veoma lepo ih prikazuje i veličina, pozicija i generalno izgled titlova mogu da se prilagode po vašoj želji. Sve u svemu, Movist nije 100% idealno rešenje i definitivno će se naći neko ko se sa nama neće složiti, ali Movist obavezno morate da probate, jer je možda to video plejer koji ste oduvek tražili za Mac.


Songbird

Songbird se na ovoj listi našao samo kao jedno od boljih rešenja. Nemoguće je izabrati najbolji muzički plejer, jer nam se čini da je u ovom slučaju subjektivni faktor bitniji nego inače. iTunes bi trebalo da je najbolji program, ali ima ljudi koji ne vole iTunes, čak i oni koji inače vole razne Apple stvari. iTunes je, po našem utisku, ipak neizbežan, pogotovo ukoliko imate neki Apple uređaj, poput iPoda, iPhonea ili iPada. Takođe, iTunes je definitivno najbolje rešenje ukoliko vaša kolekcija broji desetine ili stotine gigabajta dobro organizovane muzike.
 


Songbird vidimo kao odlično rešenje u dva slučaja. Prvi je da je vaš iTunes bogat i da je u njemu muzika dobro organizovana - u tom slučaju Songbird je program koji dobro dođe za pojedine eksperimente ili za puštanje muzike koju ne želite da priključite vašoj iTunes kolekciji. Songbird može da bude i veoma dobro rešenje ukoliko ne volite iTunes, ali u tom slučaju moguće je naći i pojedine druge programe. Velika prednost Songbird programa je što lako pušta .flac fajlove kao i bilo koji drugi muzički fajl. Songbird se može unaprediti pojedinim dodacima, ali je i u osnovi sasvim bogat i lepo organizovan program. Songbird može biti vaš novi omiljeni muzički plejer, a moguće je i da vam se neće dopasti. Ponavljamo, u ovom slučaju je subjektivni faktor prilično jak. Jači čak nego kod video plejera.

Ovo je samo deo kvalitetnih i korisnih programa za Mac. Ovaj tekst će imati makar jedan nastavak, a po potrebi i više. Nismo insistirali na najboljim mogućim, najpopularnijim ili naširoko poznatim Mac programima. Trudili smo se da izbalansiramo između kvalitetnih rešenje, da pokrijemo što veći broj kategorija, kao i to da pokažemo programe kojima je ekosistem OS X sistema pogodno okruženje.

Ipak, ukoliko spadate u one koji teško menjaju svoje navike, treba znati da mnogi programi na koje ste navikli na Windowsu postoje i za Mac. Takođe, Java rešenja malih aplikacija i alata nemaju sistemsko ograničenje, pa će samim tim moći da rade i na Mac računarima.

ˇSongbird

Mac OS X: Osnove

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509