Greška

Došlo je do greške.

Pregled postpaid paketa u Srbiji - Oktobar 2014

09.10.2014 11:05 | 18 Mobile
Pregled postpaid paketa u Srbiji - Oktobar 2014

Ponovo je došlo vreme da napravimo presek ponude postpaid tarifa naših mobilnih operatera. U poslednjih godinu dana je konačno došlo do nekih primetnih promena, ubacivanja novih paketa i modifikacija starih, kao i dodavanja potpuno novih pratećih servisa, ne bi li se privukli korisnici. Pozabavićemo se malo novitetima, kao i prostom računicom o isplativosti, kako bismo vam što više pomogli u izboru...

Petar Gredelj

Za početak, moramo da napomenemo da ovde razmatramo isključivo pakete za privatne korisnike, tako da nećemo uopšte pominjati biznis ponude. Takođe, nećemo uzimati u razmatranje popuste na mesečnu pretplatu, koje nude određeni operateri u slučaju da sklopite ugovor, a ne iskoristite mogućnost kupovine mobilnog telefona uz njega. Tu su i razni dodatni servisi, koji će nekom možda biti bitni, a nekom ne, tako da jednostavno nemamo način da ih adekvatno vrednujemo, već to onda mora sam korisnik da uzme u obzir prilikom odabira paketa.

Banermobilnioperateri655.jpg

Ono na šta ćemo se fokusirati je ponuda koju običan korisnik trenutno ima pred sobom kada ode u poslovnicu da sklopi ugovor, a pri tome ćemo se potruditi da vam što više pomognemo da napravite pravi izbor u odnosu na vaše potrebe i to koliko ste spremni mesečno da izdvojite novca za pretplatu kod mobilnog operatera.

Ako analiziramo šta je najveća promena u odnosu na ponudu od prethodne godine, ono što prvo upada u oči je činjenica da su konačno sva tri operatera uvela u najvećem broju svojih paketa mehanizme za ograničavanje ili obustavljanje protoka podataka ako se potroše besplatni megabajti. Pretpostavljamo da je konačno broj žalbi korisnika na neprimereno visoke račune, koji su bili posledica prekoračenja paketa i ulaska u zonu jako skupog Internet protoka (što iz neznanja, što iz pogrešne procene), konačno postao dovoljno veliki da su operateri izračunali da im se više isplati da ove situacije preduprede, nego da troše veliku količinu resursa da na ovaj ili onaj način razreše takve situacije.

Banermobilnioperateri3655.jpg

Takođe, primetan je trend uvođenja dodatnih servisa koji mogu biti interesantni korisnicima, kao što su: Deezer muzički servis, Cloud skladištenje podataka, neograničeni pristup raznim društvenim mrežama i slično...
Na ovaj način operateri podižu percipiranu vrednost svojih paketa za korisnike kojima su ti servisi interesantni i polako dolazimo u situaciju da količina minuta, sms-ova i megabajta, iako i dalje predstavlja okosnicu svake ponude, nije više jedini bitan faktor u odabiru.

Na sledeće tri strane ćemo se pozabaviti svakim mobilnim operaterom ponaosob, a na kraju teksta ćemo vam dati naše preporuke za izbor paketa.

Postpaid u Telenoru

Prepaid_tarife_oktobar_2014_002.jpg

 

U okviru Telenor ponude je došlo do dosta promena u odnosu na prošlu godinu, iako su osnovni nazivi i klasifikacija paketa ostali manje-više nepromenjeni. Prenesi i Prenesi i Surfuj paketi su izgubili brojeve iza, a dobili su S, M, L, XL i XXL sufikse, svi Prenesi i Dopuni i Premium paketi koji su ranije postojali, objedinjeni su u jedan, a Play+ paketi su sada dobili numeraciju 1, 2 i 3.

Pomalo začuđujuće, s obzirom na to da je Telenor prvi uveo koncept „neograničenog“ Interneta smanjene brzine u slučaju da potrošite postojeći protok, u novim paketima je ta mogućnost ukinuta, pa sada ako potrošite sav protok u paketu, nećete imati uopšte izlaz na net ako ne dokupite neki Internet tarifni dodatak.

Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošeni saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislite situaciju da tri meseca ne koristite račun na kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekih meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_003s.jpg

Svi, pa čak i najskuplji Prenesi paketi uključuju relativno skromnih 50 MB podataka sa ograničenom brzinom prenosa, pa je uz njih neophodno dokupiti odgovarajući tarifni dodatak u slučaju da vam zatreba malo ozbiljniji net. Očigledno je da su namenjeni prvenstveno korisnicima koji ne poseduju pametne telefone ili ih iz nekog razloga njihove napredne funkcije ne zanimaju.

Prenesi i Surfuj paketi su dalja razrada Prenesi koncepta, pa sve što je već rečeno za Prenesi pakete, važi i za njih. Ono što je karakteristika Prenesi i Surfuj paketa je, kao što im i ime kaže, to da imaju uključen i Internet protok po punoj brzini i to od 200 MB do 1500 MB u zavisnosti od paketa. Ako tu količinu podataka potrošite, Internet će vam biti stopiran dok ne uđete u sledeći mesec ili ne aktivirate Internet tarifni dodatak. Za razliku od starih Prenesi i Surfuj paketa iz prošle godine, kod novih se i nepotrošen Internet protok prenosi do tri meseca.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_004s.jpg

Dodatna novost u odnosu na stare Prenesi i Surfuj pakete je to što je uz L, XL i XXL pakete uključen i cloud servis za čuvanje podataka, pa tako uz Prenesi i Surfuj L imate 5 GB prostora na serveru, sa 1 GB ekstra protoka za korišćenje tog servisa, uz Prenesi i Surfuj XL 10 GB prostora na serveru, sa 2 GB ekstra protoka, a uz Prenesi i Surfuj XXL 15 GB prostora na serveru, sa 3 GB ekstra protoka.

Prenesi i Dopuni je paket očigledno namenjen roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci i osobama koje žele da ograniče svoju potrošnju, zato što omogućava neku kombinaciju prepaid i postpaid sistema. Postoji osnovna mesečna pretplata, koja se zapravo računa kao kredit i troši se na usluge sve dok se ne potroši. Posle toga je potrebno dodati još kredita ili sačekati sledeći mesec, kako biste mogli da nastavite da korisćenje telefona za bilo šta drugo osim za dolazne pozive.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_005s.jpg

Još jedna specifičnost ovog paketa ide u korist teoriji da je primarno namenjen roditeljima i deci je mogućnost definisanja do dva broja iz Telenor mreže koji se mogu besplatno pozivati (čak i kada ostanete bez „kredita“).

Start paket je namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ima zaista simboličnu osnovnu cenu, ali nema apsolutno nikakav kredit uključen u sebe. Postoji prvenstveno kako bi privukao postojeće prepaid korisnike da pređu na postpaid, jer tako dobijaju mogućnost korišćenja povoljnih tarifnih dodataka, mada ne i kupovine telefona uz popust.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_006s.jpg

Play+ paketi su se pojavili tokom prošle godine i u početku su bili prvenstveno orijentisani na kombinaciju pretplate sa Deezer muzičkim servisom, ali su sada evoluirali u nešto više. Uz bilo koji Play paket možete izabrati neku od šest ponuđenih dodatnih opcija:
- Deezer Muzika (muzički servis sa velikim izborom pesama i 2 GB dodatnog protoka),
- Sport Uživo (sportski rezultati),
- Capture (10 GB cloud prostora i 5 GB protoka za njega),
- WhatsApp (neograničen protok za WhatsApp aplikaciju),
- 500 MB protoka mesečno,
- 1000 SMS-ova mesečno.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_007s.jpg

Osim toga, očigledna je orijentisanost Play+ paketa prvenstveno na Internet protok, što pokazuje da je ciljna publika uglavnom mlađa i očekuje se da koriste pametne telefone. Kao i kod Prenesi paketa, minuti, sms-ovi i Internet protok koji se ne potroše, prenose se do tri meseca. Nažalost dodatni protok i sms-ovi koji se mogu odabrati kao dodatak, ne prenose se u sledeći mesec, a troše se tek ako se potroši osnovna količina iz paketa.

Premium paket je neka vrsta „deluxe“ paketa, sa zaista impozantnim količinama minuta, sms-ova i protoka koji su uključeni u njega, ali i impozantnom cenom. Specifično je za njega i to što ima u sebe uključene i minute za razgovor u romingu, koji se isto prenose u sledeći mesec ako se ne potroše.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_008s.jpg

Uz Premium paket dolazi i Deezer muzički servis sa dodatnih 500 MB protoka mesečno, kao i Capture cloud servis sa 50 GB prostora na serveru i 10 GB dodatnog protoka.

Postpaid u MTS-u

Prepaid_tarife_oktobar_2014_009.jpg

MTS je posle dužeg vremena napravio prilično krupne promene u svojoj ponudi paketa. U ponudi za korisnike koji sada sklapaju ugovore nema više Bel, Mix i MixNet paketa, a uvedeni su novi Priča, Priča Plus, Miks S, M, L, XL i XXL, Super i Super Plus paketi. Takođe, uveden je i sistem gde posle potrošenog Internet protoka iz paketa, korisnik nastavlja da koristi net, ali drastično smanjenom brzinom. Ovo je dobro, jer eliminiše mogućnost napumpanih računa zbog prekoračenja paketa, a uvek je moguće dodati još protoka kroz odgovarajući tarifni dodatak. Još jedna novost u MTS paketima je uključenje određenog (većeg) broja minuta za razgovor u okviru MTS mreže, pošto se potroše osnovni minuti iz paketa, što u slučaju skupljih paketa praktično znači skoro neograničen razgovor sa korisnicima MTS mreže .

MTS takođe ima još uvek aktuelnu sada već tradicionalnu opciju mogućnosti dobijanja popusta od čak 50% na mesečnu pretplatu, ako se sklopi ugovor za neki paket, a pri tom se ne iskoristi opcija kupovine mobilnog telefona uz njega.

Priča i Priča Plus paketi su, kao što im i ime sugeriše, namenjeni prvenstveno korisnicima koji ne koriste naprednije opcije modernih mobilnih telefona i primarno koriste uslugu razgovora. Uz to, očigledno je da ovi paketi ciljaju na ne toliko zahtevnu grupu korisnika, jer su relativno jeftini i ne sadrže preveliki broj minuta u osnovnoj varijanti. Ipak, pozitivno je što čak i uz Priča paket, koji nema uopšte uključen ni megabajt Internet protoka, možete koristiti Internet po smanjenoj brzini, ali bez dodatne naplate ili nekog drugog ograničenja. Takođe, nepotrošeni minuti i SMS-ovi iz jednog meseca, prenose se u sledeći, ali ih morate potrošiti tog sledećeg meseca, u suprotnom se gube.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_010.jpg

Miks tarife su verovatno ono što će biti najinteresantnije preovlađujućem broju korisnika. Ima ih dovoljno da pokriju sve cenovne kategorije, a sadrže u ravnomernim proporcijama i minute i SMS-ove i megabajte protoka. Za njih isto važi mogućnost prenošenja nepotrošenih minuta i SMS-ova u sledeći mesec, kao i neograničen Internet po smanjenoj brzini, kada se potroše megabajti iz osnovnog paketa.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_011.jpg

Super i Super Plus su prilično skupe tarife, koje shodno svojim cenama obiluju svime. Zaista nam je teško da zamislimo na koji način neko može da potroši 40 GB protoka iz Super Plus tarife, koristeći samo mobilni telefon. Ta količina podataka eventualno ima smisla ako se koristi WiFi tethering na pametnom telefonu, kako bi se povezao laptop na Internet. Ako kojim slučajem uspete da potrošite sav protok, tu je opet smanjena brzina bez dodatne naplate, a višak minuta i SMS-ova je opet moguće prenositi u sledeći mesec.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_012.jpg

Kontrola troškova 500, 1000 i 2000 su hibridni paketi koji dolaze sa 500, 1000 i 2000 dinara kredita, pa se onda taj kredit troši po ugledu na prepaid sistem. Pogodni su za situacije gde želite da ograničite troškove, kao kada npr. plaćate deci račune, a nemate u potpunosti poverenja u to da neće prekoračiti granice i uvećati drastično račun, ako im ostavite tu mogućnost. U pretplatu su uključene i određene količine Internet protoka, kao i bonus kredit u dupliranom iznosu osnovne pretplate, koji se može koristiti za dodatni prenos podataka, SMS-ove i razgovore u okviru MTS mreže, ali ne i za razgovore prema ostalim domaćim mrežama.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_013.jpg

Kod Kontrole troškova je moguće prenositi nepotrošen kredit i megabajte protoka u sledeći mesec, a moguće je i dodati tarifni dodatak „Tri omiljena broja“, sa kojim možete neograničeno pričati i slati SMS-ove u kombinaciji sa tri odabrana MTS broja.

Postpaid u Vip-u

Prepaid_tarife_oktobar_2014_014.jpg

Ako se pogledaju trenutno aktuelne tarife kod sva tri operatera, Vip je ove godine preuzeo od MTS-a vođstvo po pitanju broja paketa u ponudi. Pri tom ima samo tri osnovna tipa tarifa, ali svaki tip ima dosta varijacija u zavisnosti od cene. Takođe, Vip je u skladu sa trendovima ubacio u veliki deo svojih tarifa „neograničen“ Internet po smanjenoj brzini, u slučaju da korisnik prekorači protok koji ima u okviru paketa.

Standard paketi su, očigledno, standardnog tipa, pa imate u njima besplatne minute, sms-ove i megabajte, uz 1000 minuta za razgovore u okviru Vip mreže, kada potrošite postojeće minute iz paketa. Akcenat očigledno nije na Internet servisima, pošto u dva najjeftinija paketa ne postoje megabajti, već je neophodno dokupiti ih u okviru tarifnog dodatka ili koristiti prilično skup protok povrh paketa. Glavni nedostaci Standard paketa je nepostojanje prenošenja nepotrošenih minuta/SMS-ova/megabajta u sledeći mesec, kao i činjenica da nema neograničenog Interneta smanjenom brzinom, što znači da i dalje možete nehotice napraviti astronomske račune, ako ne obratite pažnju na potrošnju.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_015.jpg

Kod Standard paketa postoji takođe i jedan kuriozitet, a to su cene paketa. Jesmo navikli do sada da viđamo cifre koje se završavaju sa 9, 90, 99 dinara, ali sa 0,20 dinara još uvek nismo. Jasno je da je u pitanju bila neka računica koja se obavlja automatski i izbacuje tačan iznos sa porezom i slično, ali smatramo da je trebalo ipak cifre bar malo zaokružiti, kako bi korisnicima bile bliže i ako ništa drugo, barem im se vizuelno više dopale.

Smart tarife nastavljaju Vip-ovu filozofiju tzv. „smartova“, gde svaki paket korisniku obezbeđuje određeni broj smart jedinica, koje on onda može da potroši za minute razgovora, sms-ove ili megabajte (1 smart = 1 minut/1 sms/1 MB). Ono što je relativna novost i što je dobro u Smart tarifama, je način na koji se troši glasovni saobraćaj u okviru Vip mreže dobijen u paketu, a koji će prvi da se koristi ako se zove neko u Vip mreži, pa tek ako se potroše svi ti gratis minuti, onda se skidaju smartovi.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_016.jpg

Vip je ubacio i famozni „neograničeni“ Internet po nižoj brzini u Smart pakete, pa ako potrošite sve smart-ove, moći ćete i dalje da koristite protok podataka bez dodatnog troška, samo po mnogo nižoj brzini.

Sigurica paketi su hibridni paketi sa ograničenjem potrošnje u vidu kredita. Svaki od paketa ima određenu količinu kredita koja se dobija u osnovnoj pretplati, a uvek je moguće doplatiti još u toku meseca, ako potrošite to što imate. Uplaćena dopuna se može koristiti do šest meseci, ako se ne potroši pre toga, pa su ove tarife zgodne i u slučaju da imate velike varijacije u potrošnji iz meseca u mesec.

Prepaid_tarife_oktobar_2014_017.jpg

Ovo je očigledno Vip-ova verzija paketa koji roditelji mogu da uzmu deci i tako ne brinu da li će oni prekoračiti potrošnju i napraviti im astronomske račune. Naravno, ako se preračuna cena minuta, sms-ova i protoka, ovi paketi su najmanje isplativi od svih, ali to je cena koja se plaća za osigurano ograničenje troškova.

Pregled tarifa

Prepaid_tarife_oktobar_2014_001.jpg

Došlo je na kraju i vreme da donesemo zaključak o tome koji paketi su trenutno najpovoljniji i koji nude najviše u određenom cenovnom rangu. Pri tome, ovaj put nećemo razmatrati koji paketi su najbolji za SMS poruke, pošto je to vid korišćenja mobilnih telefona koji je više nego očigledno na zalasku. Koncentrisaćemo se na minute i Internet protok, pri tome uzimajući u obzir i dodatne usluge, gde je to moguće.


Spisak paketa sortiran po mobilnim operaterima

Prepaid_tarife_oktobar_2014_020s.jpg

Ako se pogledaju svi paketi u ponudi zajedno, primećuje se da su prilično izbalansirani i kao da je u međuvremenu došlo do određenog ujednačenja ponude operatera. Ono što nas je iznenadilo je to što se ispostavilo da sada tarifni dodaci igraju veoma veliku ulogu i mogu čak u potpunosti da promene atraktivnost nekog paketa, drastično menjajući njegov sadržaj.


Spisak paketa sortiran po ceni

Prepaid_tarife_oktobar_2014_021s.jpg

Sva tri operatera su ubacila nove tarifne dodatke, zajedno sa uvođenjem novih paketa početkom oktobra. To je najočiglednije u slučaju Vip-a, koji trenutno na svom sajtu ima pomalo haotičnu kombinaciju navoda starih i novih tarifnih dodataka, gde nije uvek na prvi pogled očigledno koji se dodatak odnosi i na nove pakete, a koji ne. Čak i zaposleni u njihovim poslovnicama nisu još uvek u potpunosti savladali nove tarifne dodatke, pa smo imali problema da ustanovimo koja tačno pravila važe za neke od njih i morali smo više puta da se konsultujemo i tražimo razjašnjenje direktno od korisničkog centra.

Banermobilnioperateri2655.jpg

Rezultati našeg istraživanja:


Najbolji paketi za pozive do 1000 dinara

- Telenor Start: 180 din
Ovaj paket je dokaz da tarifni paketi mogu mnogo da utiču na atraktivnost nekog paketa. Možete dokupiti tarifni dodatak Dodaj minute - 200 minuta za 495 dinara mesečno. Naravno, gubite besplatne minute u okviru mreže, kao i mogućnost prenošenja nepotrošenog saobraćaja u sledeći mesec.

- Telenor Prenesi M: 895 din
U ovom paketu dobijate 200 minuta prema svim mrežama, kao i 5000 minuta u okviru Telenor mreže, koji se koriste kada se ovih 200 minuta potroši.

- Vip Smart 150: 690 din
U ovom paketu dobijate 150 smart-ova, tj. minuta za razgovor prema svim mrežama, plus 150 minuta za razgovore u okviru Vip mreže, koji se koriste pre nego smart-ovi, što je jako korisno! Takođe, moguće je dokupiti Pričalica tarifni dodatak, kojim dobijate još 40 minuta prema svim mrežama za 139 dinara.

- MTS Priča: 599 din
Dobijate 100 minuta za razgovor prema svim mrežama, kao i 1000 minuta u okviru MTS mreže, pošto se tih 100 minuta potroši.


Najbolji paketi za Internet do 1000 dinara

- Telenor Start: 180 din
Opet se ispostavlja da je ovaj paket neočekivano interesantan zahvaljujući tarifnim dodacima. Tako možete za skromnih 395 dinara dodati 1 GB protoka mesečno uz ovaj paket, a po potrebi dodavati i više puta dodatnih 500 MB po ceni od 295 dinara.

- Telenor Prenesi S: 595 din
Nešto izbalansiraniji paket, koji je opet interesantan zbog mogućnosti dodavanja 1 GB protoka mesečno za 395 dinara, uz početnih 50 MB koji dolaze uz njega.

- Vip Smart 150: 690 din
U okviru ove tarife se dobija 150 smart-ova, tj. megabajta protoka, ali je za 299 dinara moguće aktivirati i mesečni Džoker dodatak koji dodaje još 1 GB protoka, koji se doduše nažalost koriste tek posle utroška smart-ova iz paketa.

- MTS Miks S: 799 din
Dobro izbalansiran paket uz koji dolazi 300 MB protoka, a kada se oni potroše, ostaje aktivan neograničen Internet smanjene brzine. Moguće je dokupiti i dodatnih 150 MB za 150 dinara u okviru Net Plus S tarifnog dodatka.

- MTS Kontrola Troškova 500: 500 din
Ako ste malo raspoloženiji za eksperimentisanje, možete probati ovaj paket. Uz njega dolazi 150 MB protoka, ali je onda moguće aktivirati više puta tarifni dodatak Uzmi Internet, koji vam daje 100 MB za 80 dinara u toku nedelju dana. Tako možete, ako iskoristite kredit u okviru paketa i dodate još 500 dinara kredita (do 1000), aktivirati čak 12 puta taj tarifni dodatak i u zbiru stići do čak 1.350 MB protoka po punoj brzini.


Najbolji paketi za pozive do 2000 dinara

- Vip Smart 700: 1590 din
Ovde dobijate 700 smart-ova, koji predstavljaju potencijalnih 700 minuta razgovora sa svim mrežama, plus do 10.000 minuta razgovora u okviru Vip mreže, koji se troše pre smart-ova! Možete čak iskoristiti i Pričalica tarifni dodatak i dodati još 40 minuta prema svim mrežama za 139 dinara.

- Telenor Prenesi XL: 1595 din
U ovom paketu dobijate 500 minuta prema svim mrežama, plus 5000 minuta u okviru Telenor mreže, koji se troše posle ovih prvih 500 minuta. Neiskorišćeni minuti se prenose do tri meseca, pa je ovaj paket zgodan ako imate neravnomernu potrošnju. Takođe, ako potrošite sve minute ka drugim mrežama, moguće je iskoristiti tarifni dodatak Dodaj minute, za dodatnih 100 minuta po ceni od 295 dinara.

- MTS Miks XL: 1999 din
U okviru ovog paketa dobijate 600 minuta ka svim mrežama, kao i 6000 minuta u okviru MTS mreže, pošto se ovi prvi minuti potroše.


Najbolji paketi za Internet do 2000 dinara

- Telenor Play+2: 1595 din
Dobijate 1 GB protoka, koji se prenose do tri meseca, ako ih ne potrošite. Plus, moguće je odabrati +500 MB mesečnog protoka kao jedan od dva dodatna servisa, a možete i dodati plus 1 GB mesečno u okviru tarifnog dodatka Dodaj internet za 395 dinara.

- MTS Miks S: 799 din
Možda ćete se zapitati, zašto ne Miks M ili Miks L paketi, koji se isto uklapaju u ovaj cenovni rang? Pa jednostavno, uz Miks S možete za 999 dinara dokupiti tarifni dodatak Net Plus L, koji vam daje 3 GB protoka mesečno!

- Vip Smart 700: 1590 din
Dobijate 700 smart-ova, koji se računaju kao megabajti protoka, a ako ih potrošite možete aktivirati za 299 dinara Džoker dodatak za dodatnih 1 GB protoka mesečno.


Najbolji paketi za pozive preko 2000 dinara

- Vip Smart MAX: 5990 din
Imate čak 5000 smart-ova, koji zapravo predstavljaju minute razgovora prema svim mrežama, plus 10.000 minuta u okviru Vip mreže, koji se koriste pre smart-ova!

- MTS Super Plus: 7599 din
Prema svim mrežama dobijate 4000 minuta, kao i 40.000 minuta u okviru MTS mreže, ako se ovih 4000 potroše.

- Telenor Premium: 6995 din
U okviru ovog paketa dobijate 3000 minuta prema svim mrežama, 5000 minuta u okviru Telenor mreže, pošto se prvih 3000 minuta potroši, a dobijate i 20 minuta u romingu mesečno. Nepotrošeni minuti prema svim mrežama i roming minuti se prenose do tri meseca.


Najbolji paketi za Internet preko 2000 dinara

- MTS Super Plus: 7599 din
Definitivno najgigantskiji Internet paket kod sva tri operatera. Dobijate čak 40 GB protoka mesečno!

- Telenor Premium: 6995 din
U ovom Telenor paketu se dobija "skromnijih" 10 GB protoka, a uključeni su Cloud storage i Deezer servisi.

- Vip Standard MAX: 5929,2 din
Dobijate 10 GB protoka mesečno.


Najbolji univerzalni paketi do 1000 dinara

- Vip Smart 150: 690 din
Fino izbalansiran paket, koji vam daje mogućnost da koristite smart-ove za ono što vam u tom momentu najviše treba. Uključenih 150 minuta za razgovor u Vip mreži se koristi pre smart-ova, što je vrlo korisno. Uvek je moguće dodati Pričalica dodatak za dodatne minute ili Džoker dodatak za još protoka.

- Telenor Prenesi S: 595 din
Prema svim mrežama dobijate 100 minuta, plus dodatnih 5000 minuta u okviru Telenor mreže. Uključenih 50 MB protoka ne deluje kao mnogo, ali je lako dodati Dodaj internet tarifni dodatak i za 395 dinara dobiti 1 GB protoka mesečno. Tu su i Dodaj minute dodaci, ako ponestane minuta ka svim mrežama.

- MTS Miks S: 799 din
Ovde dobijate 100 minuta prema svim mrežama, 1000 minuta u okviru MTS mreže, kao i 300 MB protoka. Ako potrošite tih 300 MB, ostaje vam i dalje aktivan Internet bez dodatnih troškova, samo sa smanjenom brzinom.


Najbolji univerzalni paketi do 2000 dinara

- Vip Smart 700: 1590 din
Zaist odličan svestran paket. Uključeno je 700 smart-ova, koji se mogu koristiti za minute prema svim mrežama, SMS-ove ili megabajte. Tu je i 10.000 minuta u Vip mreži koji se troše pre smart-ova! Ako slučajno zafali minuta ili megabajta, uvek se mogu aktivirati Pričalica ili Džoker dodaci.

- Telenor Play+2: 1595 din
Sa možda malo skromnijih 250 minuta prema svim mrežama, ovaj paket svoju vrednost pokazuje na drugim poljima. Tako imate 1 GB protoka, uz moguć dodatak još 1 GB mesečno po ceni od 395 dinara, a uvek može i da se kao jedan od dodatnih servisa izabere još 500 MB protoka. Nepotrošenih saobraćaj iz osnovnog paketa se prenosi do tri meseca, pa je ovaj paket idealan za korisnike kojima potrošnja varira tokom vremena.

- MTS Miks XL: 1999 din
Pristojnih 600 minuta ka svim mrežama, dodatnih 6000 minuta u okviru MTS mreže, 1 GB protoka, plus neograničen Internet smanjene brzine ako se to potroši.


Najbolji univerzalni paketi preko 2000 dinara

- MTS Super Plus: 7599 din
U ovom paketu ima svega i više nego dovoljno. Tu je 4000 minuta prema svim mrežama, dodatnih 40.000 minuta u okviru MTS mreže, 40.000 SMS poruka i gigantskih 40 GB protoka mesečno.

- Telenor Premium: 6995 din
Pored 3000 minuta prema svim mrežama, 5000 minuta u Telenor mreži, 3000 SMS-ova i 10 GB protoka, uz ovaj paket se dobija i 20 minuta mesečno za roming razgovore. Plus se sve to prenosi do tri meseca, ako se ne potroši odmah.

- Vip Smart MAX: 5990 din
Vrlo prilagodljiv paket, sa 5000 smart-ova koji mogu da postanu minuti, SMS-ovi ili megabajti. Tu je i 10.000 minuta za razgovor u okviru Vip mreže koji se troše pre smart-ova, plus je moguće dodati i Džoker i Pričalica tarifne dodatke, ako vam slučajno zafale megabajti ili minuti.

Banermobilnioperateri655.jpg

Posle svega, možemo reći da nam je utisak da su poslednje promene dovele do delimičnog balansiranja ponuda mobilnih operatera, pa nemamo utisak da bilo ko od njih posebno odskače od drugih, iako postoje određene razlike u pristupu paketima i tarifnim dodacima, koje ipak ostavljaju korisnicima dovoljno slobode da izaberu ono što im najviše odgovara. Težište je malo pomereno sa osnovnih paketa na tarifne dodatke i dodatne servise, što je trend koji će se sigurno nastaviti i nadalje.

Nadamo se da smo vam pomogli u izboru prave tarife, pa očekujte novu analizu kada se ciklus izmene ponude mobilnih operatera ponovi sledeće godine.

Komentari

0 Dodaj komentar

Benchmark analizira: sve što treba da znate o novim iPad modelima

Predstavljamo: Android 5.0 - Lollipop

10104
10105
10106
10107
10108
10109