Greška

Došlo je do greške.

Pregled postpaid paketa u Srbiji - maj 2012

17.05.2012 13:59 | 0 Mobile
Pregled postpaid paketa u Srbiji - maj 2012

Poslednji presek ponuda postpaid tarifa naša tri mobilna operatera smo pravili krajem prošle godine. U međuvremenu nije bilo velikih promena u ponudi operatera, cene paketa su ostale iste, a samo je Vip doneo nešto novo na tržište uvođenjem "Sigurica" tarifa. Iz ovoga je očigledno da kontrola troškova postaje jedan od primarnih kriterijuma po kojima korisnici biraju tarife, a operatori su toga svesni i sada svako...

Bojan Dančuo

Pregled postpaid paketa u Srbiji - Maj 2012

Postpaid u TelenoruOkosnica Telenor postpaid ponude su već duže vreme njihovi Prenesi paketi. To je po našem mišljenju pun pogodak jer omogućava korisniku da balansira potrošnju i sačuva u rezervi minute i poruke za vreme kada mu budu više potrebni.

Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošeni saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislimo situaciju da tri meseca ne koristite račun u kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekog od meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.

Kako je Telenor prepoznao sve veću potrebu korisnika za paketima sa prenosom podataka, od prvog juna prošle godine je uvedena i Prenesi i Surfuj tarifa. Suština Prenesi i Surfuj tarife je u Internet saobraćaju koji je uključen u nju i za koji ne postoji ograničenje u količini prenetih podataka. Naravno, nije sve tako jednostavno, pa je protok moguće koristiti u punoj brzini samo do određene količine prenetih podataka (150 MB za Prenesi i Surfuj 150, 500 MB za Prenesi i Surfuj 500 itd.), a kada se ta cifra prenetih podataka premaši, dolazi do obaranja brzine na vrednost koja je dovoljna za razmenu osnovnih podataka i mail-ova sa tekstom, ali ne i za surf i druge napredne Internet servise.

Ovaj sistem je identično koncipiran kao Klik tarifni dodatak, a kao i kod Klik-a, moguće je dokupiti dodatni protok po punoj brzini do kraja meseca, u slučaju da vam je baš neophodan. Ono što je zaista odlično kod ovog paketa je činjenica da ne morate da brinete o tome da ćete možda nehotice napraviti dodatni trošak ako prekoračite neki limit u podacima (recimo gledanjem YouTube-a), pa ne morate biti u stalnom grču praćenja svakog megabajta, već se možete opustiti i koristiti pametne telefone onako kako su zamišljeni da se koriste.

Megabajti protoka u punoj brzini se u slučaju Prenesi i Surfuj paketa ne prenose u sledeće mesece, ali minuti i sms-ovi da, kao i kod standardnih Prenesi paketa. Treba takođe napomenuti da uz Prenesi i Surfuj pakete dolazi i određena količina besplatnih minuta za saobraćaj u okviu Telenor mreže, koji se koriste kada se potroše osnovni besplatni minuti. U slučaju Prenesi i Surfuj 150 paketa, dobićete 150 besplatnih minuta u okviru Telenor mreže, u slučaju Prenesi i Surfuj 500 paketa 500 minuta i tako dalje.

Prenesi i Dopuni je takođe relativno nova tarifa u Telenoru. Ovi postpaid paketi su neka vrsta hibrida između prepaid i postpaid sveta i očigledno su namenjeni ljudima koji žele da ograniče svoju potrošnju. Za njih je karakteristično da imaju fiksnu vrednost mesečne potrošnje uključenu u paket, pa ako želite da je prekoračite morate dodatno doplatiti, slično kao kod pripejd sistema. Ovi paketi mogu biti interesantni roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci, pa na ovaj način mogu da se osiguraju da ih na kraju meseca neće sačekati neprijatno iznenađenje u vidu astronomske cifre i zabrane izlazaka za nesmotrenog mladunca. Uz ove pakete je moguće kupiti telefone iz Telenor ponude za postpaid korisnike, pa to može biti još jedan razlog da se eventualno pređe sa prepaid-a na njih.

Ono što može takođe učiniti Prenesi i Dopuni pakete interesantnima je mogućnost odabira "dva omiljena broja" iz Telenor mreže, sa kojima je razgovor besplatan (u normalnim okvirima). Uz to, uz Prenesi i Dopuni paket se dobije i besplatno korišćenje Klik tarifnog dodatka u trajanju od 6 meseci, što nije zanemarljiva ušteda za one koji koriste prenos podataka, a interesantan dodatni motiv za korisnike koji još uvek nisu probali Internet na mobilnom telefonu da ga isprobaju.

Kada smo već kod Klik tarifnog dodatka, on je vrlo zgodan kako za postpaid korisnike paketa koji nemaju uključen Internet protok, tako i za prepaid korisnike. U njemu se za 290 dinara u trajanju od mesec dana dobija 150 MB Internet protoka po punoj brzini uz mogućnost neograničenog daljeg korišćenja Interneta do isteka tih mesec dana, ali po smanjenoj brzini. Zaista odlično rešenje za ljude koji žele dobru kontrolu troškova Internet protoka, a iz prakse se pokazalo da je tih 150 MB sasvim dovoljno za praktično sve osim gledanja YouTube videa, ozbiljniji WiFi tethering i eventualno VoIP.

Osim Prenesi paketa, Telenor nudi svoj Start paket, namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ali ipak ne žele da budu ograničeni prepaid kreditom, već ostavljaju sebi mogućnost neplaniranog povećanja potrošnje, ako se za tim ukaže potreba. Pošto je u pitanju najjeftiniji paket, uz njega nije moguće kupiti telefon po povlašćenoj ceni i iskoristiti neke od dodatnih beneficija postpaid korisnika.

Postpaid u Vipu

Postpaid u Vipu


Vip je jedini uveo promene u svoju ponudu tarifnih paketa od našeg poslednjeg teksta i to u vidu Vip Sigurica paketa.

Vip Sigurica paketi su očigledno namenjeni ljudima koji žele da kontrolišu svoju potrošnju, kao i roditeljima koji uzimaju brojeve svojoj deci, pa žele da se osiguraju od potencijalno neprijatno velikih računa. Ovime je Vip zapravo dopunio svoju ponudu ovim tipom tarifa koji i Telenor i MTS već određeno vreme imaju u ponudi (Telenor Prenesi i Dopuni i MTS Kontrola Troškova). Suština tarife je u tome da za fiksnu mesečnu pretplatu imate određenu količinu kredita koji možete da trošite, a ako ga potrošite nećete moći da napravite dodatni račun, već morate da uplatite dodatni kredit (kao kod prepaid-a) ako želite da nastavite da koristite usluge do kraja meseca.

Interesantno je to što Vip korisnicima u ovim paketima daje duplo više dinara kredita za cenu pretplate, pa vam je tako mnogo povoljnije da koristite taj kredit iz pretplate, nego da ga dodatno doplaćujete. Osim toga, ove tarife imaju nisku cenu SMS-a od 1 din, što ih čini daleko najpovoljnijim od svih Vip-ovih paketa za one korisnike kojima je bitan veliki broj SMS-ova. Uz to, niska cena kilobajta od 0,01 din čini i Internet donekle upotrebljivim, a jedini nedostatak je to što se kredit iz pretplate ne prenosi iz meseca u mesec.
 

Vip Postpaid paketi su prilično dobro izbalansirani još od momenta kada su se pojavili i još uvek su prilično dobro rešenje za korisnike ovog operatera. Samo dva najjeftinija paketa nemaju uključenu određenu količinu Internet protoka, a u onima koji je imaju, ta količina je sasvim zadovoljavajuća za skoro sve standardne servise koje ćete koristiti na pametnim telefonima. Posebno je interesantna mogućnost razgovora u okviru Vip mreže po ceni od 0 dinara i to za skuplje pakete praktično neograničeno. Jedina začkoljica je u tome da se prvo troše besplatni minuti koji se mogu koristiti i van mreže, pa tek kada se oni potroše na snagu stupa besplatna Vip priča.

Vip Smart paketi su interesantan koncept, koji je uveden početkom prošle godine. Njihova osnova su tzv. "Smartovi", koji su neka vrsta virtuelne monete koju dobijate u određenoj količini koja zavisi od paketa i onda možete da ih iskoristite po vašem nahođenju. 1 Smart = 1 minut razgovora = 1 sms = 1 MB, računica koju je Vip ustanovio za ove pakete. Odmah se vidi prilična neizbalansiranost, gde je recimo sms užasno precenjen, ali Vip je išao najpre na jednostavnost za računanje, pa je zbog toga i došlo do tih razlika u realnoj vrednosti Smart poena.

 

Postpaid u MTS-u

Postpaid u MTS-u

MTS je i dalje najkomplikovaniji za analizu jer poseduje veliki broj vrlo različitih paketa u ponudi.

MTS nudi posebne cene za određene "Friends & Family" brojeve, što će svakako značiti onima koji bar 90% vremena provode u komunikaciji sa malim brojem bliskih osoba. Interesantan je i Porodični paket Plus, koji uključuje do 5 mobilnih brojeva i čak jedan fiksni broj, ka kojima su razgovori potpuno besplatni. MTS je takođe jedini koji ima manje cene razgovora u okviru mreže u nekim paketima, nakon što se potroše eventualni besplatni minuti, kao i specifičnu mt:s kontakt tarifu, koja služi da nadomesti nedostatak fiksnog telefonskog priključka. Specifične su i ponude koje su vezane za određena područja, kao što su Kosovo i Metohija, za koje važe posebne cene.

Ipak, pored svih manje i više čudnih ponuda, jezgro MTS postpaid tarifa su Bel, Mix i Mix Net paketi. Tu će se verovatno naći većina prosečnih korisnika, a konkretan paket koji je najbolji za vas zavisi od toga na koji način koristite telefon. Ako ste sms zavisnik na primer, Bel sms u kojem dobijete čak 1000 poruka za 342 dinara teško da ima zamenu. Naravno, u slučaju da posedujete pametni telefon, Mix Net paketi su pravi izbor, mada su tu udenute i zanimljive mybel i mt:s kontakt+ tarife koje sadrže sasvim respektabilnih 300 MB i 500 MB protoka. Hello tarifa je pandan Telenor Start-u i namenjena je ljudima koji malo troše.


Od maja ove godine, Mix i Mix Net tarife omogućavaju i prenošenje nepotrošenog kredita u sledeći mesec.

mt:s Kontrola troškova tarifa cilja na korisnike koji žele da znaju tačno koliko troše na mobilnu pretplatu. Ovo je MTS-ova vizija hibridne tarife koja pokušava da premosti jaz između prepaid-a i postpaid-a, kako bi privukao korisnike da konačno pređu na postpaid. Dobar je potez to što je u ovu pretplatu standardno uključeno i 100 MB protoka za prenos podataka.

 

 

Od promotivnih tarifa, interesantna je PRVA Droid, koju MTS nudi u saradnji sa PRVA televizijskom stanicom, a uključuje mogućnost odabira jednog od par modela mobilnih telefona po ceni od 1 dinar, kao i Android aplikaciju za besplatni pristup sadržaju PRVA televizije.

Tu su takođe i Moj klub tarife, koje omogućavaju odabir do 5 Friends & Family brojeva, a deo računa ide klubovima kao donacija.

Kako su u pitanju promotivne tarife, ne uzmimamo ih u razmatranje prilikom detaljne analize paketa.

MTS je krajem prošle godine uveo i nove Box pakete koji objedinjuju fiksni telefon, ADSL Internet pristup, mobilnu pretplatu i IPTV, što nekim korisnicima može biti interesantno, ali njih ovde nećemo razmatrati.

Pregled tarifa

Pregled tarifa

Pokušali smo da vam olakšamo i prikupili smo postpaid tarife svih mobilnih operatera u jednoj tabeli. U spisak nisu uključene tarife privremenog karaktera koje su na nekoj akciji, a nisu ni uračunati razni sezonski popusti i specijalni uslovi za pozivanje određenih brojeva ili razgovore u određeno doba dana.

 

Tarife sortirane po operaterima:

PDF download

 


 

Tarife sortirane po ceni:

PDF download

 

Zatim smo analizirali pakete i pokušali da dođemo do objektivne ocene koji su najbolji za određene cenovne klase i određene namene. Vodili smo se primarno matematikom, ali u ponekom slučaju je prevagnuo težinski koeficijent koji nije bilo moguće ubaciti u računicu, jer spada u dodatne vrednosti paketa (prenošenje u sledeći mesec kod Prenesi paketa npr.). Nemojte se takođe iznenaditi ako vidite u većim cenovnim rangovima ponovo neki od jeftinijih paketa, jer to znači da je on ipak najisplativiji za uloženi novac u toj kategoriji, iako je često logično očekivati da veći paketi imaju manju jedinačnu cenu po minutu/sms-u/magabajtu.

Za najbolje univerzalne pakete nismo uzimali u razmatranje one tarife koje nemaju uključenu neku vrstu protoka, jer smatramo da je to sada postalo neophodno za zaokružen paket, a protok mimo paketa je papreno skup. Računali smo primarno isplativost u domaćem saobraćaju, nevezano za mrežu.

Novi Vip Sigurica paketi su doneli neke promene u rangiranju u odnosu na prošli presek, pogotovo kada je u pitanju povoljnost slanja SMS-ova, pa je očigledno da su dobro tržišno pozicionirani.


Rezultati našeg istraživanja:


Najbolji paketi za pozive do 1000 din
- Vip Smart 300: 890 din, 300 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Sigurica 2000: 1000 din, dobijate 2000 din kredita, što je 287 min razgovora (pod uslovom da kredit koristite isključivo za razgovor)
- MTS Mix 750: 885 din, 250 min
- Telenor Prenesi 200: 814 din, 200 min

U ovoj kategoriji Vip vodi, ali treba imati u vidu da njihovi Smart i Sigurica paketi podrazumevaju da kada potrošite smart-ove ili kredit na razgovore, ne možete da ih koristite za druge stvari. MTS i Telenor paketi su tu bolje izbalansirani, pa ćete pored razgovora imati i pristojan broj sms-ova.


Najbolji paketi za SMS do 1000 din

- Vip Sigurica 2000: 1000 din, dobijate 2000 din kredita, što je 2000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- Vip Sigurica 1000: 500 din, dobijate 1000 din kredita, što je 1000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- MTS Bel SMS: 342 din, 1000 sms
- MTS Kontrola troškova 500 i 1000: 500/1000 dinara kredita, 0,78 din po sms-u (1282 sms-a za 1000 din)
- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 990 din, 500 sms

Ova kategorija je doživela najveće promene od prošlog preseka, pa su sada Vip Sigurica tarife izbile kao veoma dobar izbor za korisnike koji vole da šalju mnogo sms-ova.


Najbolji paketi za Internet do 1000 din

- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 990 din, 500 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj
- MTS mybel: 590 din, 300 MB
- VIP Smart 300: 890 din, 300 MB/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za Internet)

Telenor je u ovoj kategoriji tradicionalno najbolji, pa ako vam je protok podataka bitan, a budžet vam je do 1000 din, nećete naći bolji paket od Prenesi i Surfuj 500.


Najbolji paketi za pozive do 2000 din

- Vip Smart 1100: 1490 din, 1100 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Smart 550: 1090 din, 550 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Postpaid 600: 1758 din, 600 min
- MTS MixNet L: 1947 din, 600 min
- Telenor Prenesi 400: 1404 din, 400 min

Vip ovde opet vodi, uz ogradu da kod njihovih Smart paketa utrošak smart-ova na razgovor podrazumeva da ćete ostati bez sms-ova i megabajta.


Najbolji paketi za SMS do 2000 din

- Vip Sigurica 1000, 2000 i 3000: 500/1000/1500 din, dobijate 1000/2000/3000 din kredita, što je 1000/2000/3000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- MTS Kontrola troškova 500, 1000 i 2000: 500/1000/2000 dinara kredita, 0,78 din po sms-u (2564 sms-a za 2000 din)
- MTS Bel SMS: 342 din, 1000 sms
- MTS MixNet L: 1947 din, 1500 sms
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1790 din, 1000 sms

Novi Vip Sigurica paketi su i ovde vrlo dobro kotirani, pa ćete recimo za 1500 din u Vip Sigurica 3000 paketu moći da pošaljete impresivnih 3000 sms-ova.


Najbolji paketi za Internet do 2000 din

- MTS MixNet L: 1947 din, 1500 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1790 din, 1000 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj
- Vip Smart 1100: 1490 din, 1100 MB/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za prenos podataka)

MTS u ovoj kategoriji ima najbolju ponudu, sa čak 1500 MB u okviru MTS MixNet L tarife.


Najbolji paketi za pozive preko 2000 din

- Vip Smart 4400: 3990 din, 4400 min/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Smart 2200: 2990 din, 2200 min/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Postpaid 2000: 4118 din, 2000 min
- MTS MixNet XXL: 4661 din, 2000 min
- Telenor Prenesi 1850: 3764 din, 1850 min

Vip Smart paketi su i ovde dominantni, ako su vam minuti razgovora primarni, ali imajte u vidu da trošenje smart-ova na razgovor podrazumeva da ćete ih imati manje za sms-ove i megabajte.


Najbolji paketi za SMS preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4661 din, 10000 sms
- MTS Kontrola troškova 500, 1000 i 2000: 500/1000/2000 dinara kredita, 0,78 din po sms-u (2564 sms-a za 2000 din, 6410 sms-ova za 5000 din)
- Vip Sigurica 1000, 2000 i 3000: 500/1000/1500 din, dobijate 1000/2000/3000 din kredita, 1 din po sms-u (6500 sms-ova za 5000 din uz Sigurica 3000 npr.)
- Vip Smart 4400: 3990 din, 4400 sms-ova/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za sms)
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4490 din, 3000 sms
- MTS Bel SMS: 342 din, 1000 sms

Vip Sigurica paketi su se i ovde ubacili kao interesantna alternativa, ali ipak niko ne može da nadmaši masivnih 10000 sms-ova koji se dobijaju uz MTS MixNet XXL paket (nismo sigurni da li zapravo postoji bilo ko kome je toliko sms-ova potrebno).


Najbolji paketi za Internet preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4661 din, 10000 MB
- MTS MixNet XL: 3127 din, 3000 MB
- Vip Smart 4400: 3990 din, 4400 MB/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za prenos podataka)
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4490 din, 3000 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj

MTS MixNet XXL i ovde dominira sa impozantnih 10000 megabajta protoka, što daleko nadmašuje konkurenciju.


Najbolji univerzalni paketi do 1000 din

- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 990 din, 150 min/500 sms/500 MB
- MTS MixNet S: 649 din, 100 min/200 sms/200 MB

U rangu do 1000 dinara, Telenor Prenesi i Surfuj je definitivno najzaokruženiji paket koji je trenutno u ponudi kod nas. Jedini problem za neke korisnike može biti relativno oskudnih 150 minuta za razgovor, ali je zgodno to što pored tih 150 minuta imate i 500 minuta razgovora u okviru Telenor mreže. Ako vam nešto od tih 150 minuta pretekne, preneće se do tri meseca, pa možete da balansirate potrošnju i uštedite jednog meseca, kako biste imali više minuta sledećeg.


Najbolji univerzalni paketi do 2000 din

- MTS MixNet L: 1947 din, 600 min/1500 sms/1500 MB
- Vip Postpaid 600: 1758 din, 600 min/600 sms/600 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1790 din, 300 min/1000 sms/1000 MB

U ovom cenovnom rangu je najpovoljniji paket MTS-ov MixNet L, dok je Telenor-ov Prenesi i Surfuj 1000 pomalo tesan sa svojih 300 minuta razgovora (mada uključuje i 1000 minuta u Telenor mreži).


Najbolji univerzalni paketi preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4661 din, 2000 min/10000 sms/10000 MB
- Vip Postpaid 2000: 4118 din, 2000 min/ 2000 sms/ 2000 MB
- MTS MixNet XL: 3127 din, 1000 min/3000 sms/3000 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4490 din, 1200 min/3000 sms/3000 MB

Ako vam cena paketa nije problem, najskuplji paketi sva tri operatera nude zaista ogromne količine svega, mada ne možemo da ne budemo impresionirani cifrom od 10000 sms-ova i 10000 megabajta iz MTS-ovog MixNet XXL paketa.

Retrospektiva multimedija - april

Retrospektiva mobile - maj 2012

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109