Greška

Došlo je do greške.

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

01.04.2013 13:30 | 0 Mobile
Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

Skoro godinu je prošlo od našeg poslednjeg preseka ponuda naših mobilnih operatera, tako da je krajnje vreme da pogledamo šta se to promenilo u međuvremenu. Promena svakako ima, ali one nisu drastične - ima korigovanih cena, novih zanimljivih paketa, novih vrednosti besplatnih minuta, megabajta i sms-ova, itd. Koji operater i koji paket se najviše isplate u polju razgovora, poruka i interneta, u nekoliko cenovnih kategorija? Kako bismo dobili odgovo

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

Dragoljub Radovanović

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013Okosnica Telenor postpaid ponude su već duže vreme njihovi Prenesi paketi. To je po našem mišljenju pun pogodak jer omogućava korisniku da balansira potrošnju i sačuva u rezervi minute i poruke za vreme kada mu budu više potrebni.

Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošeni saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislimo situaciju da tri meseca ne koristite račun u kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekog od meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.Prenesi Premim paketi su takoreći "nabildovana" verzija Prenesi paketa. U njima se nalazi veći broj besplatnih minuta, poruka i poseduju besplatne megabajte. Iako se premium paketi reklamiraju da poseduju neograničen broj sms-ova, minuta i megabajta, u realnosti na raspolaganju će vam biti 4000 minuta, 4000 poruka i 3GB, 2GB, ili 1GB internet protoka u zavisnosti da li se odlučite za XL, L ili M paket. Takođe jedna pogodnost kod Prenesi Premium paketa je to što poseduju besplatnih 20 minuta za roming, koje možete da prenesete u naredni mesec. Sa ovim paketima imate i prioritet kod pozivanja call centra - ako vam je to uopšte bitna stvar.Kako je Telenor prepoznao sve veću potrebu korisnika za paketima sa prenosom podataka, od prvog juna prošle godine je uvedena i Prenesi i Surfuj tarifa. Suština Prenesi i Surfuj tarife je u Internet saobraćaju koji je uključen u nju i za koji ne postoji ograničenje u količini prenetih podataka. Naravno, nije sve tako jednostavno, pa je protok moguće koristiti u punoj brzini samo do određene količine prenetih podataka (150 MB za Prenesi i Surfuj 150, 500 MB za Prenesi i Surfuj 500 itd.), a kada se ta cifra prenetih podataka premaši, dolazi do obaranja brzine na 64/32 kbps, tačnije na vrednost koja je dovoljna za razmenu osnovnih podataka i mail-ova sa tekstom, koja nije najbolja za surf i druge napredne Internet servise.

Ovaj sistem je identično koncipiran kao Klik tarifni dodatak, a kao i kod Klik-a, moguće je dokupiti dodatni protok po punoj brzini do kraja meseca, u slučaju da vam je baš neophodan. Ono što je zaista odlično kod ovog paketa je činjenica da ne morate da brinete o tome da ćete možda nehotice napraviti dodatni trošak ako prekoračite neki limit u podacima (recimo gledanjem YouTube-a), pa ne morate biti u stalnom grču praćenja svakog megabajta, već se možete opustiti i koristiti pametne telefone onako kako su zamišljeni da se koriste.Megabajti protoka u punoj brzini se u slučaju Prenesi i Surfuj paketa ne prenose u sledeće mesece, ali minuti i sms-ovi da, kao i kod standardnih Prenesi paketa. Treba takođe napomenuti da uz Prenesi i Surfuj pakete dolazi i određena količina besplatnih minuta za saobraćaj u okviu Telenor mreže, koji se koriste kada se potroše osnovni besplatni minuti. U slučaju Prenesi i Surfuj 150 paketa, dobićete 150 besplatnih minuta u okviru Telenor mreže, u slučaju Prenesi i Surfuj 500 paketa 500 minuta i tako dalje.


Prenesi i Dopuni je takođe relativno nova tarifa u Telenoru. Ovi postpaid paketi su neka vrsta hibrida između prepaid i postpaid sveta i očigledno su namenjeni ljudima koji žele da ograniče svoju potrošnju. Za njih je karakteristično da imaju fiksnu vrednost mesečne potrošnje uključenu u paket, pa ako želite da je prekoračite morate dodatno doplatiti, slično kao kod pripejd sistema. Ovi paketi mogu biti interesantni roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci, pa na ovaj način mogu da se osiguraju da ih na kraju meseca neće sačekati neprijatno iznenađenje u vidu astronomske cifre i zabrane izlazaka za nesmotrenog mladunca. Uz ove pakete je moguće kupiti telefone iz Telenor ponude za postpaid korisnike, pa to može biti još jedan razlog da se eventualno pređe sa prepaid-a na njih.Ono što može takođe učiniti Prenesi i Dopuni pakete interesantnima je mogućnost odabira "dva omiljena broja" iz Telenor mreže, sa kojima je razgovor besplatan (u normalnim okvirima). Uz to, uz Prenesi i Dopuni paket se dobije i besplatno korišćenje Klik tarifnog dodatka u trajanju od 6 meseci, što nije zanemarljiva ušteda za one koji koriste prenos podataka, a interesantan dodatni motiv za korisnike koji još uvek nisu probali Internet na mobilnom telefonu da ga isprobaju.

Kada smo već kod Klik tarifnog dodatka, on je vrlo zgodan kako za postpaid korisnike paketa koji nemaju uključen Internet protok, tako i za prepaid korisnike. U njemu se za 290 dinara u trajanju od mesec dana dobija 150 MB Internet protoka po punoj brzini uz mogućnost neograničenog daljeg korišćenja Interneta do isteka tih mesec dana, ali po smanjenoj brzini. Zaista odlično rešenje za ljude koji žele dobru kontrolu troškova Internet protoka, a iz prakse se pokazalo da je tih 150 MB sasvim dovoljno za praktično sve osim gledanja YouTube videa, ozbiljniji WiFi tethering i eventualno VoIP.

Osim Prenesi paketa, Telenor nudi svoj Start paket, namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ali ipak ne žele da budu ograničeni prepaid kreditom, već ostavljaju sebi mogućnost neplaniranog povećanja potrošnje, ako se za tim ukaže potreba. Pošto je u pitanju najjeftiniji paket, uz njega nije moguće kupiti telefon po povlašćenoj ceni i iskoristiti neke od dodatnih beneficija postpaid korisnika.

Telenor je uveo i paket za Osobe sa invaliditetom namenjen licima oštećenog sluha, slepim licima i distrofičarima u kojem se nalaze pogodnosti kao što su niiža cena uspostave veze, poziva u mreži i jeftiniji sms-ovi.

Najsvežiji paket kod ovog operatera je Telenor Play+, koji postoji kako u postpaid, tako i u pripaid varijanti. Radi se takoreći o muzičkom paketu, tačnije paketu u kojem dobijate besplatan striming muzike uz Deezer aplikaciju. Izbor pesama je ogroman, tačnije ima preko 20 milion domaćih i stranih naslova i preko 30 hiljada radio stanica. Uz ovaj paket dobijate 500 besplatnih megabajta mesečno, koji su namenjeni strimovanju muzike, koje kada potrošite, nastavljate da trošite besplatan protok unutar paketa.Specijalne funkcije Android smartfona - da li ih koristite?

Smartfoni, kompjuteri budućnosti

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109