Greška

Došlo je do greške.

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

01.04.2013 13:30 | 0 Mobile
Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

Skoro godinu je prošlo od našeg poslednjeg preseka ponuda naših mobilnih operatera, tako da je krajnje vreme da pogledamo šta se to promenilo u međuvremenu. Promena svakako ima, ali one nisu drastične - ima korigovanih cena, novih zanimljivih paketa, novih vrednosti besplatnih minuta, megabajta i sms-ova, itd. Koji operater i koji paket se najviše isplate u polju razgovora, poruka i interneta, u nekoliko cenovnih kategorija? Kako bismo dobili odgovo

Dragoljub Radovanović

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013Okosnica Telenor postpaid ponude su već duže vreme njihovi Prenesi paketi. To je po našem mišljenju pun pogodak jer omogućava korisniku da balansira potrošnju i sačuva u rezervi minute i poruke za vreme kada mu budu više potrebni.

Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošeni saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislimo situaciju da tri meseca ne koristite račun u kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekog od meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.Prenesi Premim paketi su takoreći "nabildovana" verzija Prenesi paketa. U njima se nalazi veći broj besplatnih minuta, poruka i poseduju besplatne megabajte. Iako se premium paketi reklamiraju da poseduju neograničen broj sms-ova, minuta i megabajta, u realnosti na raspolaganju će vam biti 4000 minuta, 4000 poruka i 3GB, 2GB, ili 1GB internet protoka u zavisnosti da li se odlučite za XL, L ili M paket. Takođe jedna pogodnost kod Prenesi Premium paketa je to što poseduju besplatnih 20 minuta za roming, koje možete da prenesete u naredni mesec. Sa ovim paketima imate i prioritet kod pozivanja call centra - ako vam je to uopšte bitna stvar.Kako je Telenor prepoznao sve veću potrebu korisnika za paketima sa prenosom podataka, od prvog juna prošle godine je uvedena i Prenesi i Surfuj tarifa. Suština Prenesi i Surfuj tarife je u Internet saobraćaju koji je uključen u nju i za koji ne postoji ograničenje u količini prenetih podataka. Naravno, nije sve tako jednostavno, pa je protok moguće koristiti u punoj brzini samo do određene količine prenetih podataka (150 MB za Prenesi i Surfuj 150, 500 MB za Prenesi i Surfuj 500 itd.), a kada se ta cifra prenetih podataka premaši, dolazi do obaranja brzine na 64/32 kbps, tačnije na vrednost koja je dovoljna za razmenu osnovnih podataka i mail-ova sa tekstom, koja nije najbolja za surf i druge napredne Internet servise.

Ovaj sistem je identično koncipiran kao Klik tarifni dodatak, a kao i kod Klik-a, moguće je dokupiti dodatni protok po punoj brzini do kraja meseca, u slučaju da vam je baš neophodan. Ono što je zaista odlično kod ovog paketa je činjenica da ne morate da brinete o tome da ćete možda nehotice napraviti dodatni trošak ako prekoračite neki limit u podacima (recimo gledanjem YouTube-a), pa ne morate biti u stalnom grču praćenja svakog megabajta, već se možete opustiti i koristiti pametne telefone onako kako su zamišljeni da se koriste.Megabajti protoka u punoj brzini se u slučaju Prenesi i Surfuj paketa ne prenose u sledeće mesece, ali minuti i sms-ovi da, kao i kod standardnih Prenesi paketa. Treba takođe napomenuti da uz Prenesi i Surfuj pakete dolazi i određena količina besplatnih minuta za saobraćaj u okviu Telenor mreže, koji se koriste kada se potroše osnovni besplatni minuti. U slučaju Prenesi i Surfuj 150 paketa, dobićete 150 besplatnih minuta u okviru Telenor mreže, u slučaju Prenesi i Surfuj 500 paketa 500 minuta i tako dalje.


Prenesi i Dopuni je takođe relativno nova tarifa u Telenoru. Ovi postpaid paketi su neka vrsta hibrida između prepaid i postpaid sveta i očigledno su namenjeni ljudima koji žele da ograniče svoju potrošnju. Za njih je karakteristično da imaju fiksnu vrednost mesečne potrošnje uključenu u paket, pa ako želite da je prekoračite morate dodatno doplatiti, slično kao kod pripejd sistema. Ovi paketi mogu biti interesantni roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci, pa na ovaj način mogu da se osiguraju da ih na kraju meseca neće sačekati neprijatno iznenađenje u vidu astronomske cifre i zabrane izlazaka za nesmotrenog mladunca. Uz ove pakete je moguće kupiti telefone iz Telenor ponude za postpaid korisnike, pa to može biti još jedan razlog da se eventualno pređe sa prepaid-a na njih.Ono što može takođe učiniti Prenesi i Dopuni pakete interesantnima je mogućnost odabira "dva omiljena broja" iz Telenor mreže, sa kojima je razgovor besplatan (u normalnim okvirima). Uz to, uz Prenesi i Dopuni paket se dobije i besplatno korišćenje Klik tarifnog dodatka u trajanju od 6 meseci, što nije zanemarljiva ušteda za one koji koriste prenos podataka, a interesantan dodatni motiv za korisnike koji još uvek nisu probali Internet na mobilnom telefonu da ga isprobaju.

Kada smo već kod Klik tarifnog dodatka, on je vrlo zgodan kako za postpaid korisnike paketa koji nemaju uključen Internet protok, tako i za prepaid korisnike. U njemu se za 290 dinara u trajanju od mesec dana dobija 150 MB Internet protoka po punoj brzini uz mogućnost neograničenog daljeg korišćenja Interneta do isteka tih mesec dana, ali po smanjenoj brzini. Zaista odlično rešenje za ljude koji žele dobru kontrolu troškova Internet protoka, a iz prakse se pokazalo da je tih 150 MB sasvim dovoljno za praktično sve osim gledanja YouTube videa, ozbiljniji WiFi tethering i eventualno VoIP.

Osim Prenesi paketa, Telenor nudi svoj Start paket, namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ali ipak ne žele da budu ograničeni prepaid kreditom, već ostavljaju sebi mogućnost neplaniranog povećanja potrošnje, ako se za tim ukaže potreba. Pošto je u pitanju najjeftiniji paket, uz njega nije moguće kupiti telefon po povlašćenoj ceni i iskoristiti neke od dodatnih beneficija postpaid korisnika.

Telenor je uveo i paket za Osobe sa invaliditetom namenjen licima oštećenog sluha, slepim licima i distrofičarima u kojem se nalaze pogodnosti kao što su niiža cena uspostave veze, poziva u mreži i jeftiniji sms-ovi.

Najsvežiji paket kod ovog operatera je Telenor Play+, koji postoji kako u postpaid, tako i u pripaid varijanti. Radi se takoreći o muzičkom paketu, tačnije paketu u kojem dobijate besplatan striming muzike uz Deezer aplikaciju. Izbor pesama je ogroman, tačnije ima preko 20 milion domaćih i stranih naslova i preko 30 hiljada radio stanica. Uz ovaj paket dobijate 500 besplatnih megabajta mesečno, koji su namenjeni strimovanju muzike, koje kada potrošite, nastavljate da trošite besplatan protok unutar paketa.Postpaid u Vipu


Postpaid u Vipu


 


Vip Smart paketi su interesantan koncept, koji je uveden početkom pretprošle godine. Njihova osnova su tzv. "Smartovi", koji su neka vrsta virtuelne monete koju dobijate u određenoj količini koja zavisi od paketa i onda možete da ih iskoristite po vašem nahođenju. 1 Smart = 1 minut razgovora = 1 sms = 1 MB, računica koju je Vip ustanovio za ove pakete. Odmah se vidi prilična neizbalansiranost, gde je recimo sms užasno precenjen, ali Vip je išao najpre na jednostavnost za računanje, pa je zbog toga i došlo do tih razlika u realnoj vrednosti Smart poena.Vip Sigurica paketi su očigledno namenjeni ljudima koji žele da kontrolišu svoju potrošnju, kao i roditeljima koji uzimaju brojeve svojoj deci, pa žele da se osiguraju od potencijalno neprijatno velikih računa. Ovime je Vip zapravo dopunio svoju ponudu ovim tipom tarifa koji i Telenor i MTS već određeno vreme imaju u ponudi (Telenor Prenesi i Dopuni i MTS Kontrola Troškova). Suština tarife je u tome da za fiksnu mesečnu pretplatu imate određenu količinu kredita koji možete da trošite, a ako ga potrošite nećete moći da napravite dodatni račun, već morate da uplatite dodatni kredit (kao kod prepaid-a) ako želite da nastavite da koristite usluge do kraja meseca.Interesantno je to što Vip korisnicima u ovim paketima daje duplo više dinara kredita za cenu pretplate, pa vam je tako mnogo povoljnije da koristite taj kredit iz pretplate, nego da ga dodatno doplaćujete. Osim toga, ove tarife imaju nisku cenu SMS-a od 1 din, što ih čini daleko najpovoljnijim od svih Vip-ovih paketa za one korisnike kojima je bitan veliki broj SMS-ova. Uz to, niska cena kilobajta od 0,01 din čini i Internet donekle upotrebljivim, a jedini nedostatak je to što se kredit iz pretplate ne prenosi iz meseca u mesec.


Vip Standard ili nekadašnji Vip Postpaid paketi su prilično dobro izbalansirani još od momenta kada su se pojavili i još uvek su prilično dobro rešenje za korisnike ovog operatera. Samo dva najjeftinija paketa nemaju uključenu određenu količinu Internet protoka, a u onima koji je imaju, ta količina je sasvim zadovoljavajuća za skoro sve standardne servise koje ćete koristiti na pametnim telefonima. Posebno je interesantna mogućnost razgovora u okviru Vip mreže, tačnije dobijate 1000 besplatnih minuta u svim paketima, koje možete iskoristiti pozivanjem drugih Vip brojeva. Jedina začkoljica je u tome da se prvo troše besplatni minuti koji se mogu koristiti van mreže, pa tek kada se oni potroše na snagu stupa besplatna Vip priča. Uz ove pakete moguće je aktivirati i internet tarifne dodatke, ukoliko smatrate da vam količina besplatnih megabajta koje dobijate nije dovoljna u periodu jednog meseca.
Postpaid u MTS-u


Postpaid u MTS-uMTS je i dalje najkomplikovaniji za analizu jer poseduje veliki broj vrlo različitih paketa u ponudi. Ipak, pored svih manje i više čudnih ponuda, jezgro MTS postpaid tarifa su Bel, Mix i Mix Net paketi. Tu će se verovatno naći većina prosečnih korisnika, a konkretan paket koji je najbolji za vas zavisi od toga na koji način koristite telefon.


 

Naravno, u slučaju da posedujete pametni telefon, Mix Net paketi su pravi izbor, mada su tu udenute i zanimljive mybel i mt:s kontakt+ tarife koje sadrže sasvim respektabilnih 300 MB i 500 MB protoka. Od maja prethodne godine, Mix i Mix Net tarife omogućavaju i prenošenje nepotrošenog kredita u sledeći mesec.
mt:s Kontrola troškova tarifa cilja na korisnike koji žele da znaju tačno koliko troše na mobilnu pretplatu. Ovo je MTS-ova vizija hibridne tarife koja pokušava da premosti jaz između prepaid-a i postpaid-a, kako bi privukao korisnike da konačno pređu na postpaid. Dobar je potez to što je u ovu pretplatu standardno uključeno i 100 MB protoka za prenos podataka.Od tarifa u ponudi, interesantna je PRVA Droid, koju MTS nudi u saradnji sa PRVA televizijskom stanicom, a uključuje mogućnost odabira jednog od par modela mobilnih telefona po ceni od 1 dinar, kao i Android aplikaciju za besplatni pristup sadržaju PRVA televizije.
Tu su takođe i Moj klub tarife, koje omogućavaju odabir do 5 Friends & Family brojeva, a deo računa ide klubovima kao donacija. U sklopu ovog paketa možete birati Partizan ili Zvezda tarife, u zavisnosti od toga za koga navijate. Prednost ovih paketa je svakako niska cena poziva od 1 din po minutu i 1 din po SMS-u prema odabranim Friends & Family brojevima.Ukoliko vam je potreban ogroman broj minuta, sms-ova i megabajta tokom jednog kalendarskog meseca, Telekom je spremio Mega Net paket. Sa mesečnom pretplatom od 6.100,68 dinara on svakako nije za svakoga, ali njegova glavna pogodnost je to što dobijate 4000 minuta ka svim mrežama, 40000 minuta u mreži, 40000 poruka i 40GB internet protoka. Pitanje je ko sve to može da potrošiti za jedan mesec, ali bitno je da paket postoji - ko voli nek izvoli.Hello tarifa je pandan Telenor Start-u i namenjena je ljudima koji malo troše. Ovaj tarifni paket je najosnoviji postpaid koji nema nikakvih besplatnih minuta, poruka ili megabajta, kao ni specijalnih pogodnosti cena. Jedina njegova prednost je to što ne morate da uplaćujete kredit kao kod prepaid-a već vam račun stiže mesečno na kućnu adresu. Ako ste sms zavisnik na primer, Bel Sms u kojem dobijete čak 1000 poruka za 348 dinara teško da ima zamenu. MTS je uveo i pakete za osobe sa Posebnim potrebama, tačnije za slepa, gluva ili lica sa invaliditetom. Ovo su veoma pristupačni paketi ako u porodici posedujete nekog sa pomenutim posebnim potrebema, dok je paket za slepa lica čak i besplatan. U paketu za Određena područja dobijate povoljnije cene razgovora u zoni koju pokriva vaš tarifni profil.Pregled tarifa


Pregled tarifa

Pokušali smo da vam olakšamo i prikupili smo postpaid tarife svih mobilnih operatera u jednoj tabeli. U spisak nisu uključene tarife privremenog karaktera koje su na nekoj akciji, a nisu ni uračunati razni sezonski popusti i specijalni uslovi za pozivanje određenih brojeva ili razgovore u određeno doba dana.

 

Tarife sortirane po operaterima:PDF download

 

 

Tarife sortirane po ceni:

PDF download

 

Zatim smo analizirali pakete i pokušali da dođemo do objektivne ocene koji su najbolji za određene cenovne klase i određene namene. Vodili smo se primarno matematikom, ali u ponekom slučaju je prevagnuo težinski koeficijent koji nije bilo moguće ubaciti u računicu, jer spada u dodatne vrednosti paketa (prenošenje u sledeći mesec kod Prenesi paketa npr.). Nemojte se takođe iznenaditi ako vidite u većim cenovnim rangovima ponovo neki od jeftinijih paketa, jer to znači da je on ipak najisplativiji za uloženi novac u toj kategoriji, iako je često logično očekivati da veći paketi imaju manju jedinačnu cenu po minutu/sms-u/magabajtu.

Za najbolje univerzalne pakete nismo uzimali u razmatranje one tarife koje nemaju uključenu neku vrstu protoka, jer smatramo da je to sada postalo neophodno za zaokružen paket, a protok mimo paketa je papreno skup. Računali smo primarno isplativost u domaćem saobraćaju, nevezano za mrežu.

Novi Vip Sigurica paketi su doneli neke promene u rangiranju u odnosu na prethodni presek, pogotovo kada je u pitanju povoljnost slanja SMS-ova, pa je očigledno da su dobro tržišno pozicionirani.


Rezultati našeg istraživanja:


Najbolji paketi za pozive do 1000 din

- Vip Smart 400: 990 din, 400 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Sigurica 2000: 1000 din, dobijate 2000 din kredita, što je 287 min razgovora (pod uslovom da kredit koristite isključivo za razgovor)
- MTS Mix 750: 900 din, 250 min
- Telenor Prenesi 200: 1.006 din, 220 min

U ovoj kategoriji Vip vodi, ali treba imati u vidu da njihovi Smart i Sigurica paketi podrazumevaju da kada potrošite smart-ove ili kredit na razgovore, ne možete da ih koristite za druge stvari. MTS i Telenor paketi su tu bolje izbalansirani, pa ćete pored razgovora imati i pristojan broj sms-ova.


Najbolji paketi za SMS do 1000 din

- Vip Sigurica 2000: 1.000 din, dobijate 2000 din kredita, što je 2000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- Vip Sigurica 1000: 500 din, dobijate 1000 din kredita, što je 1000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- MTS Bel SMS: 348 din, 1000 sms
- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 1.006 din, 500 sms

Ova kategorija je doživela najveće promene od prošlog preseka, pa su sada Vip Sigurica tarife izbile kao veoma dobar izbor za korisnike koji vole da šalju mnogo sms-ova.


Najbolji paketi za Internet do 1000 din

- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 1.006 din, 500 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj
- MTS mybel: 600 din, 300 MB
- VIP Smart 400: 990 din, 400 MB/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za Internet)

Telenor je u ovoj kategoriji tradicionalno najbolji, pa ako vam je protok podataka bitan, a budžet vam je do 1000 din, nećete naći bolji paket od Prenesi i Surfuj 500.


Najbolji paketi za pozive do 2000 din

- Vip Smart 1200: 1.990 din, 1200 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Smart 700: 1.390 din, 700 min/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Standard 700: 1.990 din, 700 min
- MTS MixNet L: 1980 din, 600 min
- Telenor Prenesi 500: 1616 din, 500 min

Vip ovde opet vodi, uz ogradu da kod njihovih Smart paketa utrošak smart-ova na razgovor podrazumeva da ćete ostati bez sms-ova i megabajta.


Najbolji paketi za SMS do 2000 din

- Vip Sigurica 1000, 1500, 2000, 2500 i 3000: 500/750/1000/1250/1500 din, dobijate 1000/1500/2000/2500/3000 din kredita, što je 1000/1500/2000/2500/3000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- MTS MixNet L: 1980 din, 1500 sms
- MTS Bel SMS: 342 din, 1000 sms
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1820 din, 1000 sms

Novi Vip Sigurica paketi su i ovde vrlo dobro kotirani, pa ćete recimo za 1500 din u Vip Sigurica 3000 paketu moći da pošaljete impresivnih 3000 sms-ova.


Najbolji paketi za Internet do 2000 din

- MTS MixNet L: 1980 din, 1500 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1820 din, 1000 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj
- Vip Smart 1200: 1990 din, 1200 MB/Smart-ova (pod uslovom da ih koristite skoro isključivo za prenos podataka)

MTS u ovoj kategoriji ima najbolju ponudu, sa čak 1500 MB u okviru MTS MixNet L tarife.


Najbolji paketi za pozive preko 2000 din

- Vip Smart 5000: 4490 din, 5000 min/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za razgovor)
- Vip Smart 2500: 2990 din, 2500 min/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za razgovor)
- Telenor Prenesi 2200: 4057 din, 2200 min
- Vip Standard 2000: 4490 din, 2200 min
- MTS MixNet XXL: 4740 din, 2000 min


Vip Smart paketi su i ovde dominantni, ako su vam minuti razgovora primarni, ali imajte u vidu da trošenje smart-ova na razgovor podrazumeva da ćete ih imati manje za sms-ove i megabajte.


Najbolji paketi za SMS preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4.740 din, 10000 sms
- Vip Sigurica 1000, 1500, 2000, 2500 i 3000: 500/750/1000/1250/1500 din, dobijate 1000/1500/2000/2500/3000 din kredita, što je 1000/1500/2000/2500/3000 sms-ova (pod uslovom da kredit koristite isključivo za sms-ove)
- Vip Smart 5000: 4490 din, 5000 sms-ova/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za sms)
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4566 din, 3000 sms
- MTS Bel SMS: 342 din, 1000 sms

Vip Sigurica paketi su se i ovde ubacili kao interesantna alternativa, ali ipak niko ne može da nadmaši masivnih 10000 sms-ova koji se dobijaju uz MTS MixNet XXL paket (nismo sigurni da li zapravo postoji bilo ko kome je toliko sms-ova potrebno).


Najbolji paketi za Internet preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4.740 din, 10000 MB
- Vip Smart 5000: 4.490 din, 5000 MB/Smart-ova (pod uslovom da koristite skoro isključivo za prenos podataka)
- MTS MixNet XL: 3180 din, 3000 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4.566 din, 3000 MB po punoj brzini, neograničeno po nižoj

MTS MixNet XXL i ovde dominira sa impozantnih 10000 megabajta protoka, što daleko nadmašuje konkurenciju.


Najbolji univerzalni paketi do 1000 din

- Telenor Prenesi i Surfuj 500: 1.006 din, 150 min/500 sms/500 MB
- MTS MixNet S: 660 din, 100 min/200 sms/200 MB

U rangu do 1000 dinara, Telenor Prenesi i Surfuj 500 je definitivno najzaokruženiji paket koji je trenutno u ponudi kod nas. Jedini problem za neke korisnike može biti relativno oskudnih 150 minuta za razgovor, ali je zgodno to što pored tih 150 minuta imate i 500 minuta razgovora u okviru Telenor mreže. Ako vam nešto od tih 150 minuta pretekne, preneće se do tri meseca, pa možete da balansirate potrošnju i uštedite jednog meseca, kako biste imali više minuta sledećeg.


Najbolji univerzalni paketi do 2000 din

- MTS MixNet L: 1980 din, 600 min/1500 sms/1500 MB
- Vip Standard 700: 1990 din, 700 min/700 sms/700 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 1000: 1.820 din, 300 min/1000 sms/1000 MB

U ovom cenovnom rangu je najpovoljniji paket MTS-ov MixNet L, dok je Telenor-ov Prenesi i Surfuj 1000 pomalo tesan sa svojih 300 minuta razgovora (mada uključuje i 1000 minuta u Telenor mreži).


Najbolji univerzalni paketi preko 2000 din

- MTS MixNet XXL: 4.740 din, 2000 min/10000 sms/10000 MB
- Vip Standard 2200: 4.490 din, 2200 min/ 2200 sms/ 2200 MB
- MTS MixNet XL: 3.180 din, 1000 min/3000 sms/3000 MB
- Telenor Prenesi i Surfuj 3000: 4.566 din, 1200 min/3000 sms/3000 MB


Ako vam cena paketa nije problem, najskuplji paketi sva tri operatera nude zaista ogromne količine svega, mada ne možemo da ne budemo impresionirani cifrom od 10000 sms-ova i 10000 megabajta iz MTS-ovog MixNet XXL paketa.
 

Specijalne funkcije Android smartfona - da li ih koristite?

Smartfoni, kompjuteri budućnosti

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109