Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS

06.10.2016 16:51 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS

Nakon NAS uređaja namenjenog malim i srednjim preduzećima, kao i ambicioznijim kućnim korisnicima, na red dolazi model TS-EC880U R2. Reč je o izuzetno ozbiljnom uređaju namenjenom korporativnim korisnicima. To najbolje ilustruje sama njegova pojava u vidu serverskog reka, ali i mnoštvo podržanih tehnologija usmerenih prema ozbiljnim poslovnim rešenjima...

Predstavljajući vam QNAP TS-453A NAS, predstavili smo vam uređaj koji je umnogome "ultimativni" izbor za najveći broj korisnika. Međutim, velika preduzeća, sistemi koje odlikuje potreba za kvalitetnom i ozbiljnom infrastrukturom, kao i razni drugi vidovi korporativnih korisnika traže još superiornije rešenje, prilagođeno njihovim potrebama. Stoga je QNAP kreirao storidž namenjen upravo takvom korisničkom profilu.

Test: QNAP TS-453A NAS

O čemu je reč? U suštini, TS-EC880U R2 je NAS uređaj za skladištenje podataka, namenjen ozbiljnim sistemima, odnosno korporativnom tipu korisnika. To se vidi već iz prvog pogleda na uređaj, odnosno letimičnog pogleda na specifikacije. Ono što je dobro jeste što je QNAP, i pored tehnološke kompleksnosti i složenosti uređaja, zadržao lako upravljanje i kontrolu, te omogućio da se naprava koristi veoma lako, zahvaljujući pre svega izvanrednoj softverskoj podršci, odnosno QTS operativnom sistemu.


qnap_ec880_r2_7_s.jpg


Uređaj

Kao što je jasno sa samih slika, TS-EC880U R2 dolazi u rack izdanju, spremnom za brzu i laku ugradnju u serverski uređaj. Sam izgled serverske fioke bi mogao donekle da mistifikuje o čemu se zapravo radi, ali u suštini je reč o računaru baziranom na Intel platformi koji je dizajniran tako da može da prihvati do osam storidž uređaja.

U skladu sa time su i gabariti, odnosno dimenzije uređaja. Reč je o 2U rackmount modelu. Izgled serverske fioke podrazumeva puno lima sa svih strana, prilagođenu prednju stranu, kao i zadnju stranu sa svim neophodnim konektorima i portovima. U pakovanju još zatičemo mnoštvo šrafova, rudimentarno uputstvo i četiri kvalitetna LAN kabla. Naravno, obimnije i složenije uputstvo je uvek moguće skinuti sa QNAP sajta.


qnap_ec880_r2_11_s.jpg


Na prednjoj strani se nalaze fioke u koje se smeštaju odgovarajući storidž uređaji. Na ovom modelu ih ima osam, i vratanca je moguće brzo i lako otvoriti kako bi se unutra ubacio odgovarajući disk. Podržani su 3.5-inčni SATA 6Gbps/3Gbps hard diskovi ili 2.5-inčni diskovi sa SATA, 6Gbps/3Gbps interfejsom, bili oni hard diskovi ili SSD-ovi.

Naravno, kao i kod brojnih sličnih uređaja, hot swap je obavezna stavka na listi podržanih tehnologija. Mi smo isprobali EC880U R2 pomoću dva WD RED hard diska, kapaciteta po 2 TB, koji su i namenjeni ovakvom korišćenju.


qnap_ec880_r2_6_s.jpg


Na poleđini zatičemo 2 x 10 GbE SFP+ porta (LAN-10G2SF-MLX, ugrađeni u slot za proširenje), kao i 4 x GbE porta. Opciono je uređaj moguće naručiti i u varijanti sa 40 GbE podrškom. Tu su i po četiri USB 3.0 i USB 2.0 porta, zahvaljujući kojima je moguće priključiti USB štampače, hub-ove, UPS uređaje i razne druge vrste periferija.


qnap_ec880_r2_3_s.jpg


Tu je i jedan HDMI port, ukoliko želite da direktno radite na ovom uređaju, što će vam biti od koristi prilikom konfiguracije, ali kada ga jednom inicijalno podesite teško da ćete se više vraćati na taj tip interakcije. Daljinska kontrola uređaja u serverskom reku će biti daleko uobičajenija, da ne kažemo očekivana. Napred na boku se nalazi taster za pokretanje NAS-a, koji služi i za njegovo resetovanje, u zavisnosti od toga koliko ga dugo držite.

Hardver

Do nas je stigao model egzaktne oznake TS-EC880U-E3-4GE-R2. On se bazira na Intel Xeon E3-1246 v3 četvorojezgarnom procesoru, 22-nanometarskom modelu koji radi na 3.5 - 3.9 GHz i nudi multithreading podršku. Takođe, dolazi sa ugrađenom Intel HD P4600 grafikom. Postoje i verzije koje stižu sa Intel Core i3 procesorom, kao i različitim količinama memorije. Verzija koju smo mi probali ima 4 GB memorije u 2 x 2 GB konfiguraciji, kao i četiri memorijska slota pomoću kojih je moguće izvršiti proširenje.

Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-EC880U R2
 • Procesor Intel® Xeon® E3-1246 v3 Quad-core processor
 • Memorija 4 GB (2 x 2 GB)
 • SSD 512 MB
 • Hard disk 8 x 3.5-inch SATA 6Gbps/3Gbps hard drive or 2.5-inch SATA, 6Gbps/3Gbps hard drive / SSD drive

  8 x hot-swappable and lockable tray
  (diskovi se ne isporučuju uz uređaj)
 • Grafička karta Intel HD Graphics P4600
 • Kućište 2U, Rackmount
 • Portovi Built-in 2 x 10 GbE SFP+ ports (LAN-10G2SF-MLX) and 4 x GbE ports
  40GbE is optional

  4x USB 3.0 port (rear)
  4x USB 2.0 port (rear)

  Supports USB printer, pen drive, USB hub, USB UPS etc.

  2 expansion slots (Right slot: 1* PCIe Gen3 x8; Left slot: 1* PCIe Gen3 x4)

  Note:
  The PCIe Gen3 x8 slot is occupied by a 10GbE network adapter.
 • Operativni sistem QTS 4.2 (embedded Linux)

  Supported Client OS:
  Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Windows Server 2003/2008 R2/2012/2012R2
  Apple Mac OS X
  Linux & UNIX
 • Dodatno Dimenzije: 88 x 442.5 x 530.5 mm
  Težina: 14.39 kg
  Sleep mode: 73.38
  In Operation: 133.88 W
  4 x 6 cm smart cooling fan

Kao što smo rekli, iako je u teoriji moguće NAS kontrolisati direktno preko ekrana sa kojim je povezan HDMI portom, odnosno uređaja koji su povezani direktno na njega (miš, tastatura u USB portovima), to jednostavno nije realan scenario. Jeste, ovo je praktično PC računar, ali je reč o PC računaru posebne namene, koji ćete kontrolisati na daljinu. Portove smo već spomenuli na prethodnoj strani, a možete ih videti i u priloženoj tabeli, pa nema razloga da se ponavljamo.


qnap_ec880_r2_1_s.jpg


TS-EC880U R2 je u suštini dosta bučan. Hladi se pomoću četiri 60-milimetarska ventilatora. Buka naravno neće biti problem ukoliko je server na nekoj udaljenoj lokaciji, ali ukoliko imate manju firmu ili prosto vaša mrežna infrastruktura nije izolovana od prostorija sa zaposlenima, valjalo bi da povedete računa o tom parametru. Potrošnja je deklarisana na opseg od 73 do 134 W, pri čemu se prva vrednost odnosi na Sleep režim, što jasno ukazuje da je reč o solidnom potrošaču energije.


qnap_ec880_r2_12_s.jpg


Ono što je "unutra" je obično teže videti kod serverskih fioka. Recimo, ovde imamo, pored standardnih gigabitnih, i dva 10 GbE SFP+ porta. Uređaj koji obezbeđuje ovu mogućnost je ugrađen u PCI Express x8 slot. Dostupan je još jedan slot za proširenje, i on je PCI Express x4 tipa.


qnap_ec880_r2_4_s.jpg


Takođe treba spomenuti da se TS-EC880U R2 odlikuje fiokom za matičnu ploču, zahvaljujući kojoj se dotična može izvući i što olakšava čitav proces prilagođavanja hardvera. Ne samo da na ovaj način možete instalirati određene dodatke (kontroleri, fleš memorija za keširanje...), već se na ovaj način olakšava i održavanje uređaja i njegovo čišćenje, što je od posebne važnosti u serverskim okruženjima.


qnap_ec880_r2_14_s.jpg


Takođe, prisutna su dva mSATA pora za keširanje u koja je moguće priključiti fleš diskove, odnosno SSD-ove kojima bi bila poverena takva uloga. Međutim, ovaj NAS se ne isporučuje sa ugrađenim dodatkom tog tipa. Moguće je instalirati do 4 SSD-a u ove svrhe i njihova ugradnja može dramatično da ubrza performanse, odnosno IOPS (input/output operations per second), što može biti od ogromnog značaja za performanse, naročito ukoliko je neophodna virtuelizacija, konstantno baratanje velikim protokom podataka, rad sa velikim bazama...


qnap_ec880_r2_10_s.jpg


Napajanje raspolaže snagom od 400 W, što je sasvim dovoljno za sve što NAS može da ponudi. Važno je reći da je u potpunosti podržana redundantnost, odnosno da je implementiran sistem dva napajanja, gde jedno preuzima na sebe opterećenje u slučaju da drugo napajanje otkaže. Najzad, tu je 512 MB ugrađene fleš memorije, u koju je smešten operativni sistem, odnosno QTS 4.2 pomoću koga se ostvaruje interakcija sa drugim uređajima. O ovom sistemu baziranom na Linuxu smo već pisali...

 

 

Korišćenje i zaključak

Pre svega, želimo da istaknemo TS-EC880U R2 nismo bili u stanju da istestiramo koristeći njegove mogućnosti do maksimuma, jer je potrebno imati mnogo toga, a pre svega odgovarajuću infrastrukturu. Ovo je uređaj namenjen korporativnim korisnicima, profesionalcima koji tačno znaju šta žele i zbog čega im je potreban. No, pre svega, namenjen radu u specifičnim okruženjima, u režimima opterećenja koja idu daleko iznad bilo čega čime bismo ga mi mogli opteretiti u uslovima kancelarijske svakodnevice.


qnap_ec880_r2_2_s.jpg


Bekapovanje podataka, sinhronizacija, daljinski pristup podacima, sve je to podržano na najbolji mogući način. Osim toga, TS-EC880U R2 je skalabilno rešenje zahvaljujući čemu je moguće proširivati mu mogućnosti u skladu sa potrebama, kako u smislu infrastrukturnog povezivanja, tako i u smislu proširivanja kapaciteta ili vrste diskova koji se koriste. Tu su raznovrsna rešenja za bekapovanje, iSCSI i virtualizacione aplikacije, mnogo toga što je potrebno malim i srednjim preduzećima - s tim što treba imati u vidu da ovde govorimo o "malim i srednjim" preduzećima sa aspekta inostranih pojmova o veličinama.


virtstat.jpg


Takođe, da biste mogli iskoristiti ovaj hardver u punoj meri, potrebni su i infrastruktura i adekvatni, obučeni profesionalci - ne zbog toga što je samo korišćenje kompleksno, jer ono to i nije zahvaljujući odličnom softveru, koliko zbog toga što njegova cena i mogućnosti prosto podrazumevaju da raspolažete značajnim resursima. Uostalom, QNAP ističe da skalabilnost ide dotle da je podržano maksimalno čak do 816 TB kapaciteta! Proizvođač ništa ne krije, već nudi sve informacije o performansama ovog uređaja crno na belo, i možete ih pronaći na ovoj stranici na sajtu proizvođača!


qnap_ec880_r2_15_s.jpg


Isto tako, treba napomenuti da postoji i lista kompatibilnosti, koju možete pronaći na narednom linku! Pomoću nje možete proveriti da li je i u kojoj meri ovaj NAS kompatibilan sa vašom infrastrukturom.

Operativni sistem se bazira na Linuxu i stiže sa uređajem. Reč je o sjajnom QTS 4.2 operativnom sistemu, koji stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzi i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je gotovo neverovatan. O svemu tome smo više govorili u našem prikazu TS-453A uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde!


appcenter_s.jpg


Šta su specifičnosti koje bismo istakli? Pre svega, tu je Storage Manager, koji na veoma impresivan i jednostavan način omogućava punu kontrolu nad storidž jedinicama, sa višestrukom RAID zaštitom, opcijama kao što su block-level iSCSI LUN ili online proširenje kapaciteta. Tu su i Disaster Recovery rešenja, poput RTRR (Real-Time Remote Replication) podrške, bekapovanja podataka na drugi Turbo NAS ili FTP server, ili pak rsync protokol. Podržana su rešenja za virtuelizaciju (VMWare, Windows Server 2012, Microsoft Hyper-V), kao i simultano pokretanje više operativnih sistema preko Virtualization Station rešenja. Moguće je preuzeti i virtualne mašine onlajn i importovati ih u ovaj NAS, kako biste ih lako i brzo počeli koristiti, bez procedure predefinisanja i podešavanja. Imamo i razne aplikacije za mala i srednja preduzeća, kao što su FTP Server, Web Server, Surveillance Station, Radius Server, Printer Server...

qsync.jpg

Sve to ne bi puno značilo bez bezbednosti, pa tako TS-EC880U R2 donosi brojne opcije u tom smislu, poput IP blokiranja, enkriptovanog pristupa, kontrole prava korisnika na pristup odgovarajućim folderima - i sve to je zaštićeno FIPS 140-2 AES 256-bitnom enkripcijom u skladu sa vojnim standardima, koji eliminišu mogućnost krađe podataka čak i ukoliko se ukrade čitav sistem ili neki njegov hard disk.

surveillance_s.jpg


Zaključak


QNAP je izuzetno ozbiljan proizvođač i ne čudi što u svojoj ponudi ima jedno ovakvo sveobuhvatno rešenje za kompanije. Kao i svako rešenje namenjeno Enterprise segmentu, odlikuju ga određene specifičnosti. Pre nabavke ovakvog uređaja treba imati u vidu da li je neophodan i imate li mogućnosti da uopšte iskoristite njegov potencijal. Ukoliko je odgovor na ta pitanja potvrdan, sasvim je sigurno da će TS-EC880U R2 itekako odgovoriti na vaše potrebe. Spisak opcija, mogućnosti i podržanih tehnologija je zaista impozantan.


qnap_ec880_r2_13_s.jpg


Prednosti:

- Veoma veliki broj opcija
- Skalabilnost
- Mogućnosti proširenja
- Sjajan softver koji je lak i intuitivan za korišćenje
- Izuzetna vrednost za korporativne korisnike


Nedostaci:


- Dosta bučan (mada ovo treba shvatiti uslovno, jer će se koristiti u specifičnim okruženjima)
- Visoka cena


Uređaj na test ustupio Mikro Princ D.O.O.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-453A NAS

Predstavljamo: QNAP TS-451A NAS

10203
10205
10206
10207
10208
10209