Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-873U-RP-8G

17.10.2017 11:38 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-873U-RP-8G

Njegova uloga će svakako zavisiti od primarnih potreba vašeg poslovnog procesa ali ne sumnjamo da će ovaj svestrani i moćni NAS lako pronaći idealnu ulogu u vašoj mrežnoj infrastrukturi. Lak je za upotrebu i veoma fleksibilan u pogledu mogućnosti koje garantuju 24-časovnu sigurnost i pouzdanost u radu.

Kada je u pitanju poslovanje firmi bez obzira na to da li se radi o malim, srednjim ili velikim organizacionim sistemima, podaci igraju jednu od najvažnijih uloga u njihovom uspešnom funkcionisanju. Sposobnost da zaposleni koji su nosioci poslovne aktivnosti adekvatno brzo dobiju potrebne podatke, da ih obrade i sigurno sačuvaju su kritična misija u funkcionisanju svake uspešne firme. Zbog toga je brz protok podataka i informacija kroz lokalnu mrežnu infrastrukturu pretpostavka funkcionalno i efikasno uspešne firme. 
 
QnapTS873URP8G2U1mala.jpg
Nebrojeno puta do sada smo bili svedoci pokušaja malih pa čak i srednjih firmi da uštede na infrastrukturi. To se posebno dešava na početku njihovog poslovnog života. I zaista, ne možete im zameriti jer toliko toga treba uraditi operativno, pri čemu je kontrola troškova od životne važnosti za preživljavanje novajlija u beskrupulozno surovom poslovnom okruženju. Međutim, nakon početnog perioda oni uspešniji kreću dalje i suočavaju se sa još opasnijom fazom rasta koja nosi veće probleme po firmu, a da ih pri tome često nisu ni svesni. Rast je jednako veliki ako ne i veći problem od faze prvobitnog preživljavanja i o tome je napisano već pregršt knjiga iz ekonomije. 
 
Upravo u fazi rasta firme potreba za dobro organizovanim podacima i informacijama predstavlja jedan od faktora budućeg uspeha kompanije. Informatička infrastruktura predstavlja žilu kucavicu modernih firmi bez obzira na njihovu veličinu – od onih najmanjih pa do najvećih. Razlika je u veličini infrastrukture ali u oba slučaja ona mora biti razvijena tako da zadovolji potrebe organizacione strukture. Ni jedan operater na izvršenju svojih zadataka ne sme biti uskraćen za pravovremeni pristup potrebnim podacima jer sistemom lančane reakacije, efikasnost čitave firme i njenog funkcionisanja zavisi upravo od ovog, možda na prvi pogled, najbezazlenijeg zahteva.
 
QnapTS873URP8G2U2mala.jpg
 
U tom kontekstu potrebno je pravilno planirati, realizovati i nadograditi informacionu infrastrukturu. Projektovanje mreže u jednoj firmi je poput izgradnje putne infrastrukture u zemlji. Dalji napredak i razvitak je jednostavno nemoguć bez realizacije ovog zadatka. Jedna od krucijalno važnih etapa jeste planiranje “storage” sistema za čuvanje i serviranje podataka. Među najefikasnijim i troškovno najpristupačnijim rešenjima su svakako NAS sistemi koje je najlakše zamisliti kao velike diskove zakačene na mrežu čiji su resursi u pogledu čuvanja i čitanja podataka dostupni svima u lokalu. Naravno, njih je moguće organizovati u hijerahijske nivoe bezbednosnog pristupa sa svim pravima i ograničenjima u skladu sa potrebom i značajem pristupa svakog pojedinačnog klijenta u lancu izvršenja poslovne aktivnosti.
 
QnapTS873URP8G2U3mala.jpg
 
Česte su situacije gde firme iz početne faze kompromisa u operaciji čuvanja važnih podataka prelaze u fazu kada im je potrebno organizovano arhiviranje podataka kroz prisustvo jače infrastrukture. Dešava se da veći broj operatera “vuče” podatke sa zajedničkog direktorijuma koji glumi “share point”, a pri tome je uskladišten na delu diska jednog od rukovodioca dotične organizacione jedinice. Kada operateri krenu da popunjavaju izveštaje kreće zagušenje saobraćaja pa često čekajući najprostije execel tabele, provode isuviše vremena neangažovani pa čak i frustrirani dobijanjem “time out” poruka. Šteta nije samo u tome što veliki broj pojedinačnih operatera neće moći blagovremeno da uradi svoj zadatak već se čitav poslovni proces usporava, šef odeljeja sa čijeg računara se na ovaj način povlače podaci, takođe oseća penale zbog uskog grla i pada performansi na svom računaru koji otežava kompletiranje nekog važnijeg poslovnog zadataka. U tim slučajevima upotreba NAS-a je poput pojasa za spasavanje koji se baca davljeniku. Innstalacija samo jednog NAS uređaja prosečnih karakteristika u samom startu rešava njihove ozbiljne probleme.
 
Što su firme veće i organizaciono bolje postavljene utoliko je veći zahtev za ozbiljnijim NAS rešenjima. Ovoga puta predstavićemo vam QNAP TS-873U-RP-8G, specijalizovani 2U 8Bay NAS uređaj koji se montira u serverski ormar gde zauzima dve "vertikale" i pri tome dozvoljava instalaciju do osam 3.5” hard disk uređaja na bazi SATA interfejsa ili isto toliko 2.5” HDD/SSD SATA uređaja.  

QNAP TS-873U-RP-8G - karakteristike

NAS postaje veoma funkcionalno rešenje kada treba pronaći brz i pouzdan način da svoje poslovne podatke učinite sigurnim i bezbednim. Gubitak podataka neminovno vodi slabijem kvalitetu usluga, sporijoj reakciji na tržišnoj utakmici, a neretko i pravnim problemima sa kojima se jedna firma može susresti u svojoj poslovnoj aktivnosti. Posebno je teško kada se ostane bez nekog važnog rada tj. intelektualne svojine ili čak osetljivih privatnih informacija.
 
QnapTS873URP8G2U4mala.jpg 
Opisane situacije su česta pojava i tada je najsigurnije rešenje nabavka NAS uređaja kao što je QNAP TS-873U-RP-8G. Prvi vizuelni kontakt i jasno je da se radi o dobro napravljenom uređaju robusne i izdržljive konstrukcije. U većini slučajeva NAS uređaji nisu napravljeni da lepo izgledaju i po tom pitanju ovaj QNAP nije izuzetak, naročito zbog činjenice da je namenjen ugradnji u serverski orman. Teška i izdržljiva konstrukcija vas već na prvi susret upućuju na ovakav zaključak. 
 
Izdužena čelična šasija ne impresionira izgledom ali svakako to čini svojim dimenzijama. Sa prednje strane ima plastičnu masku sa pripadajućim fiokama za ugradnju diskova. Sa zadnje strane je prisutan veliki broj konekcija kao i brojni otvori za provetravanje unutrašnjosti 2U NAS uređaja koji prima osam diskova. Pregrevanje diskova nije opcija i toga su u QNAP-u očigledno bili svesni prilikom projektovanja QNAP TS-873U-RP-8G uređaja. Sa druge strane pored dobrog hlađenja od presudne važnosti za funkcionisanje jednog ovakvog uređaja jeste brza mrežna komunikacija kako bi se potrebni podaci sa NAS uređaja u najkraćem roku prosledili na traženu destinaciju. Zbog toga QNAP TS-873U-RP-8G koristi čak dve ultra brze 10GbE konekcije i dva opciona M.2 SSD 6Gbps slota za ugradnju dodatnih, brzih SSD uređaja koji mogu poslužiti za ekstremno brzo keširanje podataka. Voleli bismo podršku u vidu prisustva još bržih NVMe SSD diskova, ali i ovo je više nego dovoljno za prvi korak ka kvalitativno boljim performansama u okruženju Ethernet mrežne infrastrukture. Navedeni podaci vam govore već na početku kako je QNAP TS-873U-RP-8G dizajniran da pruži ozbiljno visok nivo performansi!
 
QnapTS873URP8G2U6mala.jpg
 
Kada otvorite veliki poklopac i pred vama se pojavi unutrašnjost ovog uređaja, shvatićete da je QNAP ovaj NAS projektovao sa jedankom idejom o pouzdanosti i 24-časovnom radu bez prekida. Ugrađeni sistem hlađenja obezbeđuje ambijent u kome će diskovi pružiti maksimalne performanse u kontinuitetu, dok je pristup i održavanje uređaja u potpunosti pojednostavljen. Princip naprekidnog rada pored navedenih činjenica dodatno ističu prisutne “hot swap” opcije za menjanje neispravnih diskova “u letu” kao i redunantni, izmenjivi moduli za napajanje uređaja. Jasno vam je da QNAP TS-873U-RP-8G nema nameru da i trenutak zastane u radu. On je napravljen da bude pouzdana karika u vašoj mrežnoj infrastrukturi.
 
QnapTS873URP8G2U8mala.jpg 
Srce ovog NAS uređaja čini AMD “R” platforma na bazi AMD RX-421ND četvorojezgarnog procesora koji radi na 2.1GHz. CPU je opremljen sa 8GB DDR4 RAM memorije koja se može proširiti do maksimalnih 64GB. Prisutna su i dva pomenuta slota za ugradnju M.2 SATA 3 SSD diska, zatim četiri gigabitna mrežna kontrolera, a glavni specijalitet je dodatna PCI Express mrežna kartica sa dva 10GbE porta za ultra brzi prenos podataka. Ovaj uređaj smo po prvi put imali prilike da vidimo i isprobamo u realnom radu.
 
QnapTS873URP8G2U7mala.jpg
 
Ovako jak hardver vam omogućava da dodatno zaštitie podatke obavljanjem AES-NI enkripcije u realnom radu, bez uticaja na pad performansi jer se ona praktično izvršava pomoću hardverske akceleracije po čemu su poznati AMD CPU čipovi. Zbog svoje specifične konfiguracije QNAP TS-873U-RP-8G se preporučuje kao idealno rešenje za manje i srednje firme kada treba podeliti podatke među računarima koji rade na različitim operativnim sistemima, organizovati sigurnosno arhiviranje važnih podataka na jednom mestu, obezbediti prostor za čuvanje podatka u uslovima virtuelizacije i pri tome pružiti visok nivo performansi mrežne infrastrukture u dužem vremenskom periodu zahvaljujući prisutnim 10GbE mrežnim kontrolerima. Time se svakako utiče na povoljan odnos povraćaja investicije u ovako kvalitetan uređaj.

QNAP TS-873U-RP-8G - moćna softverska podrška

Dobar hadver bez odgovarajućeg softvera ne vredi puno. U QNAP-u su svesni značaja softverske podrške zbog čega TS-873U-RP-8G koristi jedan od najboljih operativnih sistema koji smo imali prilike da susretnemo na NAS uređajima – QTS. U pitanju je ista logika softvera sa kojim smo radili na prethodno testiranim QNAP NAS uređajima. Radi se o intuitivnom softverskom rešenju, veoma bogatom opcijama, ali u isto vreme izuzetno jednostavnim za rad. Izgled i organizacija su kao i kod bilo kog drugog “windows” organizovanog operativnog sistema.  
 QTSsysinfomala.jpg
 
Vrlo važan detalj za korisnike je da QNAP neprekidno poboljšava i unapređuje karakteristike QTS operativnog sistema. To pre svega primećujemo po prisustvu novih opcija u vidu inteligentnih servisa čija je uloga da neke sistemske operacije i upravljanje radom čitavog uređaja učine jednostavnijim po krajnjeg korisnika. U tom pogledu je olakšano brzo pronalaženje potrebnih funkcionalnosti i nadgledanje ključnih sistemskih informacija u realnom vremenu. Zahvaljujući prisustvu višejezgarnog procesora i dosta RAM memorije, QTS OS podržava multitasking pa je moguće pokrenuti više aplikacija istovremeno. Posebno korisna je "App store" opcija u kojoj možete pronaći pregršt korisnog softvera, preuzeti ga i instalirati na vaš NAS uređaj.
 
QnapTS873URP8G2U10mala.jpg
 
Zbog činjenice da se u slučaju ovog QNAP NAS modela, a za razliku od većine prethodnih koje smo do sada testirali, radi o modelu prevashodno namenjnog poslovnom a ne kućnom okruženju, prisustvo brojnih opcija podrške virtuelizaciji je od presudnog značaja. "Virtualization station 3" je rešenje bazirano na x86 procesorskoj mikroarhitekturi i dozvoljava podizanje i upravljanje višestrukim virtuelnim mašinama isotvremeno. Time se značajno povećava upotrebljivost ovog uređaja koji dozvoljava korisnicima povezivanje miša, tastature i HDMI monitora radi efikasnijeg upravljanja radom. Ovakvim pristupom vas rešava brige o nabavci i instalaciji posebnih računara/servera za podršku više različitih poslovnih servisa koje pruža vaša firma. Korist je brže, efikasnije i centralizovano upravljanje resursima što svakako utiče na niže troškove i bolju kontrolu poslovnog procesa u kome je angažovan manji broj administratora.
 
Jednako bitna osobina jeste sposobnost QNAP TS-873U-RP-8G uređaja da opsluži klijente na različitim operativnim platformama. Bez obzira koji operativni sistem koriste klijenti mogu biti pozvani radi pristupa i obavljanja međusobne saradnje u cilju realizacije konkretnog posla. Na taj način lako će pristupiti, izvršiti promenu i snimiti novo stanje u datoteci što je bitno u uslovima sve veće fragmentacije uređaja (mobilna, desktop platforma).
 
 QTScontrolpanelmala.jpg
 
Sigurnosni aspekt upotrebe QNAP TS-873U-RP-8G uređaja je jednako važan. Redovno pravljenje sigurnosnih kopija (backup) najvažnijih poslovnih podataka je od presudne važnosti za vitalnost jedne firme. Bez dotične radnje firma se izlaže ogromnom riziku čega često nisu svesni ni oni koji rukovode glavnim poslovnim operacijama. Redovan “backup” je postupak bez koga se danas ne može zamisliti normalno funkcionisanje jedne firme. Ovaj QNAP NAS uređaj koristi mehanizam periodične provere direktorijuma, LUN i još puno drugih opcija uključujući i onu koja se tiče Hybrid Backup sinhronizacije kako bi redovno konsolidovao ažuriranje bezbednosnih kopija, izvršio njihovu eventualnu restauraciju i pravovremenu sinhronizaciju podataka. I to sve u jednom pakovanju na centralizovanom mestu u vašoj firmi. Intuitivna procedura podešavanja ove bitne operacije rešava vas brige da peridoično brinete o njenom obavljanju već je prepuštate u potpunosti automatizmu NAS funkcije koja to čini umesto vas.
 
Jednako bitna mogućnost je pretraga za izgubljenim podacima. Ova moćna opcija koristeći napredni sistem indeksiranja vam omogućuje da brzo povratite željeni dokument, unos u bazu podataka ili drugi fajl koji vam je u tom trenutku neophodan. U standardnom režimu, organizacija datoteka je ponuđena kroz "Qfiling" dozvoljavajući vam da kategorizujete, isplanirate i izvršite pretragu koristeći unakrsnu funkcionalnost za brzo pronalaženje željenog sadržaja.
 
QTSappstoremala.jpg 
QNAP TS-873U-RP-8G nudi i mogućnost da ga upotrebite kao integralni deo sistema nadzora u vašoj firmi. U pitanju je kombinacija profesionalnog VMS sistema i QVR Pro softvera koji funkciju nadzora integriše u okviru QTS operativnog sistema, sa mogućnošću sopstveno organizovanog prostora na diskovima i funkcijom fleksibilnog upravljanja prostora za snimanje. U startu ovaj softver stiže sa četiri licence za korišćenje IP kamera, a ukoliko vam je potrebno bolje pokrivanje sa više uređaja i kamera za snimanje, možete ga proširiti od maksimalnih 72, pri čemu ćete morati da dokupite licencu za svaku sledeću ugrađenu kameru.
 
Na kraju, zaključujemo da je QNAP TS-873U-RP-8G odlično pokriven softverskim rešenjima i ponuđenim aplikacijama pomoću kojih ćete lako pronaći i podesiti njegovu ulogu u mrežnoj strukturi vaše firme. U pitanju je defintivno svestran, koristan i veoma upotrebljiv uređaj. Na vama je da jasno definišete vaše potrebe, a za sve ostalo će se pobrinuti ovaj sjajan uređaj.

QNAP TS-873U-RP-8G - performanse

Maksimalne performanse QNAP TS-873U-RP-8G je veoma teško izmeriti u uslovima standardne Ethernet infrastrukture obzirom da 10GbE svičevi i ruteri kod nas još uvek nisu u masovnoj upotrebi. U nedostatku odgovarajuće opreme koja bi u potpunosti iskoristila brzinski potencijal testiranog NAS uređaja, povezali smo ga na klasičnu gigabitnu mrežu. Instalirali smo naša dva referentna WD RED diska prilagođena za rad u NAS uređajima.
 
QnapTS873URP8G2U12mala.jpg
 
Instalacija diskova protiče bez većih poteškoća obzirom da se fioke lako vade, ali nemaju onaj zgodni magnetni mehanizam fiksiranja radne pozicije koji smo susretali na pojedinim QNAP NAS modelima. Ništa strašno jer smo uz par vijaka za čas posla instalirali diskove i vratili ih na radne pozicije spremni da isprobamo performanse NAS uređaja. 
 
U tim uslovima performanse prevashodno zavise od brzine instaliranih diskova i mrežnih uređaja na koji je zakačen dotični NAS. Obzirom da je naš switch opsluživao gigabitne portove, prikačili smo sve četiri raspoložive konekcije i merili brzinu kopiranja malih i velikih datoteka...
 
Rezultati:
 
Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
TS-873U-RP-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
TS-873U-RP-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
 
U radu se vidi direktna prednost prisustva višestruko aktivnih brzih gigabitnih portova pa je tako brzina transfera praktično duplirana jer su diskovi paralelno slali i primali podatke čime je transfer u realnim situacijama bio dupliran. Moguće je dodatno povećati brzinu rada konfigurisanjem diskova u RAID 1 nivo.

QNAP TS-873U-RP-8G - zaključak

QNAP TS-873U-RP-8G u kombinaciji sa QTS operativnim sistemom predstavlja jedan natprosečno dobar uređaj za čuvanje i podelu podataka na mreži sa bezbroj dodatnih funkcija koje mu možete dodeliti. Mi smo samo načeli delić praktičnih scenarija upotrebe ovog nesvakidašnjeg NAS-a. Zbog dobrog hardvera možete mu dodleiti ulogu dodatnog računara na kome ćete pokrenuti virtualne mašine i veliki broj aplikacija koje će koristiti čitav poslovni tim. Praktično vam ne trebaju zasebni računari kojima ste do sada dodeljivali različite servise jer će ih QNAP TS-873U-RP-8G  sve objediniti na jednom uređaju obzirom da ima dovoljno snage i prostora na diskovima.
 
QnapTS873URP8G2U9mala.jpg
 
Primarna funkcija NAS uređaja je čuvanje i podela podataka. U tom pogledu je beskompromisan zahvaljujući brojnim opcijama i mogućnosti ugradnje čak 8 HDD uređaja velikog kapaciteta, plus dva SSD uređaja u svrhu još bržeg rada sa datotekoma kao ultra brzog keša koji će bukvalno momentalno odreagovati na zahtev korinsika. Pored principa performansi jednako istaknut je i princip bezbednosti te zaštite podataka kroz brojne, pristune sigurnosne sisteme  koji jednako počivaju na jakom i savremnom spisku ugrađenog hardvera.
 
Njegova uloga će svakako zavisiti od primarnih potreba vašeg poslovnog procesa ali ne sumnjamo da će ovaj svestrani i moćni NAS lako pronaći idealnu ulogu u vašoj mrežnoj infrastrukturi. Lak je za upotrebu i veoma fleksibilan u pogledu mogućnosti koje garantuju 24-časovnu sigurnost i pouzdanost u radu. Svakako je u pitanju jedan od premijum NAS poslovnih modela. Cena od 2000€ nije mala jer na to valja dodati i cenu diskova, ali ako realno sagledate stvari iz perspektive budućeg poslovanja, suma nije prevelika za jednu firmu koja se rešava višestruke brige oko podataka, elektronske pošte, sigurnosti, obezbeđenja i video nadzora itd. 
 
QnapTS873URP8G2U11mala.jpg
 
Upečatljiv je jednako sa aspekta modernog hardvera koji je u potpunosti ispraćen odličnim operativnim sistemom i isto tako velikim brojem dostupnih aplikacija koje daju dodatnu vrednost ovom QNAP NAS uređaju. Robustan u upotrebi, siguran u radu, pretenduje da bude jedan od stubova vaše informatičke infrastrukture u firmi. Zbog svega prikazanog i demonstriranog tokom nekoliko dana intezivnih testova, gde smo uspeli da tek naslutimo njegove prave mogućnosti, QNAP TS-873U-RP-8G  zaslužuje preporuku. Jednostavno u pitanju je uređaj koji ćete kad, tad morati da nabavite  - bolje je što pre jer nećete imati usko grlo u protoku važnih informacija u firmi, osećajući kako posao teče glatko kao podmazan, ostavljajući vam dovoljno vremena da se bavite njegovim unapređenjem, a ne rešavanjem brige oko normalnog funkcionisanja...
 
 
Prednosti:
 
- Pouzdan i dugotrajan u radu
- Mogućnost instalacije velikog broja hard diskova
- Odlična softverska podrška
- Podrška za 10 GbE mrežu
 
 
Nedostaci:
 
- Bez značajnijih zamerki
 
 
Cena: 267.000,00 RSD
 
Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

Predstavljamo: QNAP TS-653B

Test: QNAP TS-453Bmini

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209