Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

10.05.2017 09:56 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

Nastavljamo naš niz prikaza QNAP poslovnih i kućnih rešenja u NAS domenu. Nakon nekoliko modela koji su usmereni kućnim korisnicima, na red dolazi uređaj koji je namenjen malim i srednjim preduzećima. Imamo li u vidu da se ono što na zapadu zovu SMB u Srbiji može zvati velikom i ozbiljnom firmom, sasvim je jasno da TS-831X gađa veoma široku ciljnu publiku. Evo i zbog čega...

QNAP TS-831X-8G NAS

Filip Majkić

Koncepti digitalnog doba i digitalne kancelarije su u mnogo čemu podudarni. Sigurno je da vremenom i kod nas postaju sve dostupniji uređaji koji su u drugim zemljama odavno prihvaćeni kao standard. Sa njima se menjaju i naše navike. Poenta tih uređaja jeste da nam olakšaju život, donesu nove mogućnosti i automatizuju ili uproste određene operacije na svakodnevnom nivou.

Takav uređaj jeste QNAP TS-831X, Network Attached Storage (NAS) koji je namenjen prevashodno malim i srednjim preduzećima. Raspolaže sa čak 8 slotova za hard diskove, dva 10 GbE SFP+ porta, a tu je i unapređeni procesor. Istina, koliko je dobro što je radni takt ubrzan, postoji i ne tako dobra strana priče o procesoru o kojoj ćemo više govoriti nešto kasnije.Uređaj

Pakovanje koje QNAP isporučuje je standardnog tipa. Interesantno je da nije naročito bogati i opremljeno kao što su to, recimo, pakovanja NAS uređaja posvećenih kućnoj upotrebi. U neku ruku, to je i logično. Ovaj NAS, recimo, nema HDMI konektor, jer nema neke poente imati HDMI ako se NAS neće vezivati za displej već za mrežnu infrastrukturu preduzeća, čemu je prevashodno namenjen. U pakovanju zatičemo kratko uputstvo (dugačko i detaljno uputstvo sa više stotina stranica se može preuzeti sa interneta), dva LAN kabla, kao i strujni kabl.


qnap_ts831x_1_s.jpg


Budući da uređaj podržava dva 10 GbE SFP+ porta, mnogi bi pomislili da se kablovi nalaze u pakovanju. Međutim, to nije slučaj, što je i razumljivo, imajući u vidu cenu ovih kablova koja iznosi i preko 100 dolara. QNAP ih prodaje odvojeno. Takođe treba znati da je u cenu, da ne kažemo u pakovanje, uključena i licenca za Surveillance Station, odnosno za dve IP kamere, tako da je sistem u startu spreman za funkciju nadzora, što svakako valja imati u vidu jer je, u suštini, deo paketa.

Za potrebe testa smo koristili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene. Sa istim modelima smo koristili i ranije NAS uređaje, i ugodno iskustvo korišćenja se i ovom prilikom ponovilo.


qnap_ts831x_2_s.jpg


Sam QNAP TS-931X ima prepoznatljiv oblik kvadra. U suštini, ovo je mali, kompaktni PC sa velikim brojem slotova za hard diskove. Prednja maska, odnosno mehanizmi za ugradnju diskova, su crne boje i izrađeni od plastike. Ostale strane su izrađene od metala, odnosno aluminijuma, i to braon boje. Svi diskovi imaju dovoljno prostora za rad i ventilaciju, posebno pošto između poklopaca ima dosta prostora, a i oni sami su rupičasti.

Na prednjoj strani se, kao što smo rekli, nalazi čak osam slotova! Sa teoretskih 80 TB kapaciteta, ovaj uređaj postaje sposoban za dugoročno pohranjivanje i bekapovanje ogromnih količina podataka. Na prednjoj strani se nalaze i taster za paljenje NAS-a, kao i USB port (jedan od tri) koji je “obavijen” sa svih strana dugmetom za “1-touch backup”. Vrlo interesantno rešenje u stilskom smislu, a svakako vrlo funkcionalno. NAS raspolaže obilatim mogućnostima za podešavanje ovog bekapa, tako da u bilo kom trenutku možete povezati eksterni izvor i jednim prostim pritiskom na dugme izvršiti bekap.


qnap_ts831x_3_s.jpg


Kao što to uvek biva, gro portova je smešten na zadnjoj strani. Tu su i dva ventilatora pomoću kojih se NAS i diskovi hlade, a aktivno hlađenje je veoma važno za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja u kojima diskovi intenzivno rade. Svi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove. Tu je i mogućnost SSD keširanja.

Na zadnjoj strani se nalazi i slot za proširenje. Reč je o PCIe Gen2 x2 slotu. Ispod njega su dva 10 GbE porta, kao i dva Gigabitna, standardna RJ45 LAN porta. Pri samom dnu se nalaze još dva USB-a. Sva tri USB konektora su 3.0 tipa.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus dodaci za mrežnu opremu

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209