Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

10.05.2017 09:56 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

Nastavljamo naš niz prikaza QNAP poslovnih i kućnih rešenja u NAS domenu. Nakon nekoliko modela koji su usmereni kućnim korisnicima, na red dolazi uređaj koji je namenjen malim i srednjim preduzećima. Imamo li u vidu da se ono što na zapadu zovu SMB u Srbiji može zvati velikom i ozbiljnom firmom, sasvim je jasno da TS-831X gađa veoma široku ciljnu publiku. Evo i zbog čega...

Filip Majkić

Koncepti digitalnog doba i digitalne kancelarije su u mnogo čemu podudarni. Sigurno je da vremenom i kod nas postaju sve dostupniji uređaji koji su u drugim zemljama odavno prihvaćeni kao standard. Sa njima se menjaju i naše navike. Poenta tih uređaja jeste da nam olakšaju život, donesu nove mogućnosti i automatizuju ili uproste određene operacije na svakodnevnom nivou.

Takav uređaj jeste QNAP TS-831X, Network Attached Storage (NAS) koji je namenjen prevashodno malim i srednjim preduzećima. Raspolaže sa čak 8 slotova za hard diskove, dva 10 GbE SFP+ porta, a tu je i unapređeni procesor. Istina, koliko je dobro što je radni takt ubrzan, postoji i ne tako dobra strana priče o procesoru o kojoj ćemo više govoriti nešto kasnije.Uređaj

Pakovanje koje QNAP isporučuje je standardnog tipa. Interesantno je da nije naročito bogati i opremljeno kao što su to, recimo, pakovanja NAS uređaja posvećenih kućnoj upotrebi. U neku ruku, to je i logično. Ovaj NAS, recimo, nema HDMI konektor, jer nema neke poente imati HDMI ako se NAS neće vezivati za displej već za mrežnu infrastrukturu preduzeća, čemu je prevashodno namenjen. U pakovanju zatičemo kratko uputstvo (dugačko i detaljno uputstvo sa više stotina stranica se može preuzeti sa interneta), dva LAN kabla, kao i strujni kabl.


qnap_ts831x_1_s.jpg


Budući da uređaj podržava dva 10 GbE SFP+ porta, mnogi bi pomislili da se kablovi nalaze u pakovanju. Međutim, to nije slučaj, što je i razumljivo, imajući u vidu cenu ovih kablova koja iznosi i preko 100 dolara. QNAP ih prodaje odvojeno. Takođe treba znati da je u cenu, da ne kažemo u pakovanje, uključena i licenca za Surveillance Station, odnosno za dve IP kamere, tako da je sistem u startu spreman za funkciju nadzora, što svakako valja imati u vidu jer je, u suštini, deo paketa.

Za potrebe testa smo koristili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene. Sa istim modelima smo koristili i ranije NAS uređaje, i ugodno iskustvo korišćenja se i ovom prilikom ponovilo.


qnap_ts831x_2_s.jpg


Sam QNAP TS-931X ima prepoznatljiv oblik kvadra. U suštini, ovo je mali, kompaktni PC sa velikim brojem slotova za hard diskove. Prednja maska, odnosno mehanizmi za ugradnju diskova, su crne boje i izrađeni od plastike. Ostale strane su izrađene od metala, odnosno aluminijuma, i to braon boje. Svi diskovi imaju dovoljno prostora za rad i ventilaciju, posebno pošto između poklopaca ima dosta prostora, a i oni sami su rupičasti.

Na prednjoj strani se, kao što smo rekli, nalazi čak osam slotova! Sa teoretskih 80 TB kapaciteta, ovaj uređaj postaje sposoban za dugoročno pohranjivanje i bekapovanje ogromnih količina podataka. Na prednjoj strani se nalaze i taster za paljenje NAS-a, kao i USB port (jedan od tri) koji je “obavijen” sa svih strana dugmetom za “1-touch backup”. Vrlo interesantno rešenje u stilskom smislu, a svakako vrlo funkcionalno. NAS raspolaže obilatim mogućnostima za podešavanje ovog bekapa, tako da u bilo kom trenutku možete povezati eksterni izvor i jednim prostim pritiskom na dugme izvršiti bekap.


qnap_ts831x_3_s.jpg


Kao što to uvek biva, gro portova je smešten na zadnjoj strani. Tu su i dva ventilatora pomoću kojih se NAS i diskovi hlade, a aktivno hlađenje je veoma važno za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja u kojima diskovi intenzivno rade. Svi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove. Tu je i mogućnost SSD keširanja.

Na zadnjoj strani se nalazi i slot za proširenje. Reč je o PCIe Gen2 x2 slotu. Ispod njega su dva 10 GbE porta, kao i dva Gigabitna, standardna RJ45 LAN porta. Pri samom dnu se nalaze još dva USB-a. Sva tri USB konektora su 3.0 tipa.

 

 

Hardver

Kao i kod prethodnih QNAP proizvoda, i ovde imamo situaciju da je ovaj NAS zapravo gotovo potpuno funkcionalan PC računar. Da ima video izlaz kao prethodnici, mogao bi se povezati direktno na monitor i tako koristiti bez ikakvih problema. Naravno, budući da je reč o proizvodu namenjenom korporativnim okruženjima, takav dodatak nije bio potreban.


qnap_ts831x_8_s.jpg


Do nas je stigao model konkretne oznake TS-831X-8G. Reč je o varijanti sa 8 GB memorije, a otuda i njegov sufiks. Postoje varijante i sa 4 GB memorije, kao i sa 16 GB memorije, kada su oba slota popunjena 8 GB modulima. Naš primerak je imao jedan DDR3 modul kapaciteta 8 GB, a radilo se o Transcend memoriji.


qnap_ts831x_9_s.jpg


Što se procesora tiče, u pitanju je AnnapurnaLabs Alpine AL-314 procesor. Reč je o firmi koja posluje u okviru Amazona, što je jasno istaknuto u svim materijalima. Ukoliko Amazon koristi svoje in-house rešenje za ovakve potrebe, zašto bismo sumnjali u njega? U suštini, bazira se na ARM tehnologiji, odnosno Cortex A15 procesoru.


qnapts831x_7_s.jpg


Radni takt mu je 1.7 GHz, što je uvećanje sa 1.4 GHz kod prethodnog modela. Ipak, ovaj četvorojezgarni procesor nije nužno radosna vest. Zbog ARM čipa, mnoga rešenja specijalno razvijena da rade sa x86 procesorom neće biti dostupna za ovaj NAS, ondnosno neće biti moguće pokrenuti ih iz QTS operativnog sistema.

Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-831X-8G
 • Procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-314 Quad-core 1.7 GHz Cortex-A15 procesor
 • Memorija 8GB DDR3 (1 x 8GB, Transcend), proširivo do 16GB (2 x 8GB)
 • SSD 512 MB
 • Hard disk Mesto za hard disk: 8 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDDs/SSDs
 • Portovi LAN: 2 x 10 Gigabit SFP+ LAN, 2 x Gigabit RJ45 LAN

  3 x USB 3.0 (1 sa prednje strane, 2 sa zadnje strane )
 • Operativni sistem QTS 4.3.3
 • Dodatno PCIe slot: 1 x PCIe Gen2 ( x2)
  NAS (Mrežno skladište)
  - MyQNAPcloud – vaš privatni cloud
  - Backup Station: real-time i planirani backup, NetBak Replicator za Windows, Apple Time Machine za Mac, sinhronizacija sa cloud skladištima: Amazon S3, ElephantDrive, Dropbox i Google Drive
  - Storage Management: RAID 0/1/5/6/10, + hot spare, single, JBOD
  - File Server, FTP Server, iSCSI, Print Server, VPN Server, DLNA Server
  - Aplikacije: File Station, Container Station, Photo Station, Music Station, Download Station, Video Station…
  - Surveillance Station: video nadzor, 30 licenci za IP kamere (2 licence uključene u cenu)
  Potrošnja: 19.47 W (HDD standby), 46.36W (u radu sa ugrađenim 8 x 1TB HDD) Napajanje: Ispravljač ATX 250W, 110-240V AC
  Dimenzije: 185.2 x 298.2 x 235 mm
  Težina: 7.3 kg

Ukoliko ste navikli na kontrolu daljincem, njega ovde nema. To je još jedan jasan signal da TS-831X nije namenjen kućnim korisnicima. No, zato je moguće pristupiti mu preko odgovarajućih mobilnih uređaja poput telefona i tableta sa Android, odnosno iOS operativnim sistemima. Naravno, tu je i povezivanje sa udaljenih računara preko interfejsa baziranog na pregledaču. Uopšte, QNAP uvek ima dosta opcija u tom smislu, te je moguće računar/NAS detaljno prilagoditi raznim vrstama potreba.


qnap_ts831x_11_s.jpg


TS-8351 raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je sistem sa aplikacijama. Potrošnja i hlađenje su dobre strane ovog NAS-a. Standby, Sleep i In Operation potrošnje su deklarisane na 19.47W i 46.36W, respektivno, sa podrazumevanih osam instaliranih hard diskova. Ventilatori su tihi i veoma dobro obavljaju posao, posebno utoliko što NAS biva TB. Ventilator kojim se hladi mašina je izuzetno tih. Reč je o 120-milimetarskom ventilatoru i on zaista dobro obavlja svoj posao.

 

Softver i korišćenje

Operativni sistem sa kojim stiže TS-831X-8G je baziran na Linuxu i stiže sa uređajem smešten u 512 MB integrisane fleš memorije. Reč je o sjajnom QTS operativnom sistemu, sada u verziji 4.3.3. Stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzo i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je gotovo neverovatan.


qnapts831x_2_s.jpg


Naravno, broj aplikacija nije ogroman, ali je tu sve što je potrebno i funkcionalno. Da li želite da koristite napravu za bekap? Ili možda hoćete da uživate u multimedijalnim sadržajima, 4K strimingu? Potreban vam je uređaj za virtuelizaciju? Ili pak za video nadzor? Ništa lakše, instalirate odgovarajuću aplikaciju i povežete IP kamere. O svemu tome smo više govorili u našem prikazu TS-453A uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde!


qnapts831x_3_s.jpg


Samo podešavanje je prilično jednostavno. Možete koristiti direktnu inicijalizaciju u okviru mreže, ili pak aplikaciju Qfinder Pro, pomoću koje je takođe moguće izvršiti razne operacije. Šta su posebnosti kojima se odlikuje QNAP TS-831X-8G?


qnapts831x_1_s.jpg


Pre svega, imamo jednu slabiju stranu korišćenog hardvera. Obzirom da se koristi ARM-bazirani procesor, broj dostupnih aplikacija je ograničen. Da, znamo da je broj aplikacija za ARM čipove ogroman, ali to se pre svega odnosi na mobilne telefone i druge mobilne uređaje. Ovde imamo drugačiju situaciju. Aplikacije je potrebno posebno optimizovati, stoga je ukupan broj istih nešto manji nego za x86 procesore i NAS-eve – barem je takav naš utisak.


qnapts831x_11_s.jpg


No, to ne znači da ovakav uređaj ne raspolaže ogromnim brojem mogućnosti i opcija. Sve aplikacije su razvrstane po kategorijama, tako da ih veoma lako možete sortirati, te pronaći ono što vam je potrebno. Deljenje fajlova, enkripcija, zaštita, virtuelizacija, sve je to ostvarivo sa ovim uređajem, u dovoljnoj meri da sasvim fino posluži za potrebe male kancelarije. Tu ima i nekih posebnih mogućnosti. Recimo, MyQNAPcloud donosi opciju kreiranja privatnog clouda. Backup Station omogućava bekapovanje u realnom vremenu ili planiranje i automatizovanje bekap operacija kroz NetBak Replicator za Windows ili Apple Time Machine za Mac, uz sinhronizaciju sa drugim cloud skladištima kao što su Dropbox, Google Drive i slično. Tu je i mogućnost korišćenja dodataka, kao što je Cloud Backup Sync i slično – zaista je mnoštvo opcija i dodataka na raspolaganju.


 qnapts831x_10_s.jpg


Red je da pomenemo i neke veoma specifične mogućnosti. Recimo, Surveillance Station služi za video nadzor, ali sada je to prilagođeno potrebama firmi. Moguće je kupiti do 30 licenci za IP kamere i povezati ih, što je zaista impresivna brojka. Od toga su dve licence već uključene u cenu samog uređaja, odnosno možete odmah početi da ih koristite. Storidž je moguće podesiti kao RAID 0/1/5/6/10, ponovo uz određene specifične mogućnosti koje se pre svega odnose na SSD keširanje i Virtual JBOD.


 qnapts831x_6_s.jpg

qnapts831x_5_s.jpg


SSD keširanje je u suštini opcija da povežete SSD-ove i podesite ih da se koriste isključivo za keširanje. Time dramatično uvećavate IOPS performanse, efektivno dobijajući najbolje od oba sveta, gde će hard diskovi biti korišćeni za pohranu podataka, a SSD-ovi omogućavati brz pristup često korišćenim fajlovima. Takođe ćete ubrzati rad u aplikacijama koje se intenzivno oslanjaju na IOPS, što je u uslovima korišćenja kakvi postoje u firmama daleko lakše zamisliv scenario nego u, recimo, uslovima kućnog korišćenja.


 qnapts831x_15_s.jpg


Virtual JBOD sa druge strane omogućava uvećavanje storidž kapaciteta putem povezivanja sa drugim QNAP NAS uređajima. Ovo je odlična stvar, recimo, u situaciji kada firma raste i potrebno je uvećati kapacitete uz zadržavanje prethodnih, preduzećima manje svojstvenih NAS rešenja, odnosno rešenja manjeg kapaciteta. Isto tako, omogućava specifično “uvezivanje” NAS-eva koji se nalaze na različitim lokacijama.


qnapts831x_16_s.jpg

Zaključak

Naš utisak o TS-831X-8G NAS uređaju je izuzetno povoljan. Nažalost, mi nismo mogli da opteretimo ovakav uređaj dovoljno da bismo iskusili njegove limite sa mrežom kakva je prisutna u našoj kancelariji, ali QNAP na svom sajtu daje jasan uvid u performanse i mogućnosti, te možete i sami videti kakve performanse nudi ovaj NAS.


qnap_ts831x_7_s.jpg


Naravno, udarni adut je spremnost za 10 GbE mreže, kao i sposobnost dodatnog apgrejdovanja putem odgovarajućeg slota. Sa čak osam slotova za diskove, u stanju je da obezbedi ogroman kapacitet, u teoriji do 80 TB, budući da su podržani diskovi kapaciteta do 10 GB. Kompletan spisak podržanih diskova takođe možete pronaći na QNAP sajtu,na ovoj adresi. I ne samo diskova, budući da ovde možete pronaći i spisak podržanih USB uređaja, UPS-eva, kartica za proširenje, sve u svemu svega što vam može pomoći da obezbedite nove mogućnosti svojoj firmi putem integracije u mrežu zahvaljujući ovom NAS uređaju.


qnap_ts831x_6_s.jpg


Dakle, opcije i mogućnosti su gotovo nepregledni, i reč je o izuzetno korisnom uređaju koji će biti dobrodošao dodatak bilo kom preduzeću. Sa druge strane, treba imati u vidu da je njegova cena takva da zahteva znatno ulaganje. No, donosi dosta hardverskih opcija, razne vidove proširenja i dosta memorije, tako da u neku ruku može da se posmatra i kao osnova koja će kasnije poslužiti za dodatno nadograđivanje. Drugim rečima, pre kupovine treba dobro razmisliti da li vam je ovakav uređaj sa toliko mogućnosti i opcija potreban. Ukoliko je odgovor potvrdan, vrlo je lako preporučiti TS-831X-8G, naročito ukoliko vaša mrežna infrastruktura omogućava puno iskorišćavanje 10 GbE opcije.


Prednosti:

- Veliki broj mogućnosti i opcija, uključujući 10 GbE
- QTS operativni sistem i veliki broj podržanih aplikacija
- Osam slotova za hard diskove
- Vrlo pristojan i tih rad kulera iako smo očekivali veću buku
- Jednostavno podešavanje
- Lak direktan bekap jednim klikom na dugme


Nedostaci:

- Bez HDMI porta (što bi ga učinilo još prijemčivijim običnim korisnicima, mada ovo i nije uređaj namenjen njima)
- Manje aplikacija za ARM bazirani CPU nego za Intel x86 varijantu u QTS operativnom sistemu


Cena: oko 110 hiljada dinara


Uređaj za prikaz ustupio Mikroprinc.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus dodaci za mrežnu opremu

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209