Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-653B

22.09.2017 09:19 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-653B

QNAP u svom NAS portfoliju pokriva mnoštvo segmenata. Model koji vam danas predstavljamo je u suštini namenjen prevashodno malim i srednjim preduzećima, ali može biti interesantan mnogima, prevashodno zbog svog atraktivnog dizajna. Reč je o modelu TS-653B, koji stiže sa čak šest slotova za hard diskove, ali i u vrlo elegantnom i atraktivnom izdanju, ne samo gledano kriterijumima NAS tržišta...

Filip Majkić

Serija x53-B se sastoji od više uređaja koji stižu u različitim izdanjima, ali u istovetnom dizajnu. Verzije se razlikuju po broju ležišta za diskove, pa tako imamo varijante sa 2, 4, 6 slotova. Uređaj koji vam danas predstavljamo stiže pod oznakom TS-653B i, kao što možete naslutiti, raspolaže sa 6 slotova, te u njega možete staviti šest diskova.

Osim toga, dolazi u novom izdanju koje će biti prijemčivije mnogima. Lep dizajn upotpunjuju brojne funkcionalnosti, pa tako imamo OLED ekran na prednjem delu NAS-a za prikaz osnovnih informacija, slot za proširenje koji se može iskoristiti za implementaciju M.2 SSD-a za keširanje ili ugradju 10 GbE konektivnosti, dodatak wireless kartice i slično. Tu su i prednji QuickAccess portovi zahvaljujući kojima ceo sistem može da radi i kao DAS (direct attach storage) povezivanjem USB-a na USB, preko USB 3.0 ili čak USB-C porta koji se može pronaći na prednjoj strani uređaja. Podržan je i 4K video plejbek uz transkoding u realnom vremenu, te bogate multimedijalne mogućnosti. I naravno, još mnogo, mnogo toga. Krenimo redom.Uređaj na testu

NAS smo dobili u prodajnoj kutiji zajedno sa dodatnim sadržajem. U suštini, on pluta negde između bogatog kućnog sistema i sistema za mala i srednja preduzeća. Jedan od pokazatelja jeste prisustvo daljinca u paketu, koje će olakšati upotrebu, naročito multimedijalnih sadržaja. Treba takođe znati i da je moguće skinuti QNAP aplikaciju za mobilni telefon i koristiti njega umesto daljinca, ali ako se već daljinac isporučuje, zašto ga ne koristiti? Tu su i dve baterije za njega. Takođe, u pakovanju zatičemo dva LAN kabla, te 120 W strujni adapter.


qnap_ts_653b_11_s.jpg


Za potrebe testa smo dobili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene. Treba istaći da je hard diskove za smeštanje podataka potrebno dokupiti, jer se ne isporučuju uz sam uređaj, što je i uobičajeno na NAS polju.


qnap_ts_653b_14_s.jpg


NAS ima karakterističan oblik koji je zadržan, ali moramo reći da je novajlija umnogome ulepšan i „ušminkan“. Više se ne radi o sterilnoj kutiji za hard diskove koja se sklanja negde u stranu – sada je to uređaj koji možete mirne duše staviti pored televizora, u dnevnu sobu, na bilo koje vidno mesto. Kućište je ofarbano u crnu boju, a najveće iznenađenje jeste prednja strana. Na njoj se nalazi plastični poklopac visokog sjaja. Moramo reći da su nam utisci pomešani – ovo će sigurno biti magnet za otiske i ukoliko budete često menjali diskove, držite krpicu negde u blizini. Sa druge strane, kada/ako ubacite diskove i ne planirate da uskoro ponavljate tu operaciju, onda neće biti novih otisaka i sve će biti OK.


qnap_ts_653b_17_s.jpg


Ispod providnog plastičnog poklopca je smešteno šest slotova za diskove. Drugim rečima, QNAP TS-653B je idealan za skladištenje ogromnih količina podataka, i sada tu opet preteže poslovni aspekat uređaja – teško da će običnim kućnim korisnicima trebati baš šest slotova za diskove, suviše je to veliki kapacitet da bi se opsluživao jedan dom. U svakom sluačju, uređaj je idealan za skladištenje velikih količina podataka i veoma upotrebljiv za sve vidove primena u kojima je bitno da dosta kapaciteta bude uvek dostupno - za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja. Svi slotovi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.

 

Sa svih strana

Na prednjoj strani je desni bok veoma bitan po nekoliko parametara. Najpre, u gornjem delu je upravo tu smešten mali 0.96-inčni OLED ekran na kome se prikazuju važne informacije, a mnoge komande se pored ispisivanja na ekranu zapravo i izgovaraju, pa ćete tako čuti jasno glasovno upozorenje kada se sistem pali i gasi, nešto podešava i slično. Tu su i statusne lampice, ali i veoma važan donji deo desne trake.


qnap_ts_653b_3_s.jpg


Napre, tu je čitač SD kartica – tako je, možete direktno pohranjivati podatke sa SD kartica u NAS. Takođe, tu su i dva USB porta, od čega je jedan standardni USB 3.0, a drugi je USB Type-C. Dva porta su veoma važna, jer rade passthrough, i možete preko njih direktno povezati NAS na USB port nekog računara i na taj način pristupati sadržaju. Naravno, princip NASa je nešto drugačiji, on je pre svega namenjen korišćenju u mreži, ali je korisno znati da uvek „u letu“ možete da povežete neki uređaj direktno. Nama deluje da je ovakav NAS idealno rešenje za foto radnju ili studio, pošto možete da zaista na više načina brzo i efikasno da prebacujete podatke sa njega i na njega.


qnap_ts_653b_6_s.jpg


Na samom dnu je smešteno dugme za automatski bekap. Kada njega pritisnete, pod uslovom da ste prethodno podesili bekap mehanizam, izvršiće se automatska sinhronizacija odgovarajućih fajlova i foldera. Vrlo prosto i jednostavno. Sve to, naravno, ukoliko ste prethodno povezali eksterni disk ili memoriju na NAS.


qnap_ts_653b_4_s.jpg


Levi, desni bok i gornja strana NAS-a ne sadrže nikakve dodatne elemente. Na donjoj strani nalazimo velike otvore za hlađenje, te nožice za prijanjanje na podlogu. Obzirom da su većih dimenzija, neće biti nikakvih problema sa podlogom, te NAS slobodno možete spustiti na parket, dublji tepih i slično – nema bojazni da se otvori za hlađenje zapuše.

Na stražnjem delu je, naravno, ono ključno. Tu zatičemo dva velika 90-milimetarska ventilatora koji pomažu hlađenje ispumpavajući topao vazduh. Levo od njih su portovi i slotovi. Pre svega, na gornjem delu je parče lima koje skriva slot za proširenje. U taj slot, koji je PCI Express 3.0 x2 tipa, možete staviti 10 GbE karticu, Wireless karticu, SSD za keširanje i tome slično – drugim rečima, funkcionalnost ovog NAS uređaja možete dodatno unaprediti.


qnap_ts_653b_7_s.jpg


Ispod slota za proširenje su audio konektori, a zatim dva HDMI porta. Reč je o HDMI portovima koji podržavaju 1.4b standard. Multimedijalni aspekat ovog NAS-a je njima i dodatno naglašen, pošto možete ubosti monitor ili televizor i na njima pregledati sadržaj – zapravo, možete povezati displej i ulazne uređaje (miš, tastatura) i direktno koristiti ovaj NAS sa njegovim operativnim sistemom baziranim na Linuxu kao bilo koji računar. Šteta je što, kada su već prisutni, HDMI portovi nisu 2.0 tipa da bi ispratili moderne displeje velikih rezolucija i ogromnih stopa osvežavanja.


qnap_ts_653b_8_s.jpg


Najzad, na samom dnu je konektor za strujni ispravljač, a iznad njega četiri USB 3.0 porta (u 2 x 2 konfiguraciji), kao i dva Gigabit LAN porta, jedan iznad drugog. Drugim rečima, i na zadnjem delu vidimo očiglednu dualnu prirodu ovog proizvoda. Tu i tamo koketira sa multimedijom, dok dva LAN konektora svakako ukazuju na poslovnu primenu u kompleksnijoj mreži kakva se zatiče u preduzećima, a retko ili nikako u domovima, čak i onima koji se trude da prate trendove digitalnog doba.

 

Hardver

Pre nego što nastavimo sa pričom o hardveru, da biste bili potpuno svesni šta sve ovaj uređaj nudi i kakve su mu mogućnosti iako je u pitanju "samo NAS", naglasićemo još jednom nešto čega smo se već dotakli na prethodnoj stranici - da se u suštini radi o potpuno funkcionalnom PC računaru! Sam pogled na specifikacije otkriva dosta toga, ali ćemo detaljno proći kroz sve stavke.


qnap_ts_653b_2_s.jpg


Model TS-653B stiže u dve verzije, sa sufiksom 4G ili 8G. To je indikator količine memorije; na našem testu se našao 4G model koji stiže sa 4 GB DDR3L-1600 memorije u 2 x 2 GB konfiguraciji. Ukoliko poželite, tu količinu možete proširiti do 8 GB.


qnap_653b_hwinfo2_s.jpg


Kada je procesor u pitanju, tu je Intel Celeron J3455. Reč je o 14-nanometarskom procesoru koji radi na 1.5 GHz podrazumevano, a u Burst režimu dostiže do 2.3 GHz. Takođe treba istaći da je reč o četvorojezgarnom modelu koji podržava do 4 threada. NAS rešenja uglavnom ne koriste brze procesore, jer kod njih akcenat i nije na tome, a ovaj Celeron deluje kao idealna mera, posebno zbog toga što će kompatibilnost sa x86 aplikacijama biti maksimalna, što je veoma važno i za aplikacije dostupne na QNAP Store-u. Za grafiku je zadužena Intel HD 500 grafika.


Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-653B-4G
 • Procesor Intel® Celeron J3455
  quad-core 1.5 GHz (up to 2.3 GHz)
 • Memorija 4GB DDR3L(2 x 2GB), proširivo do 8GB DDR3L (2 x 4GB)
 • SSD 512 MB
 • Hard disk 6 x Hot-swappable 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s hard disk ili SSD (ne isporučuje se uz uređaj)
 • Grafička karta Intel HD 500
 • Portovi 2 x RJ-45 Gigabit Ethernet port
  1 x 10 Gigabit LAN port (opciono, proširenje preko PCIe expansion card)
  USB 6 x USB port (Front:1 x USB-C + 1 x USB 3.0, Rear: 4 x USB 3.0)
  2 x HDMI, up to 4K 2160P Ultra HD support
  Support USB printer, pen drive, and USB UPS etc.
  1 PCIe 2.0 x2 slot
 • Operativni sistem QTS 4.3 (embedded Linux)

  Supported Client OS:
  Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Windows Server 2003/2008 R2/2012/2012R2
  Apple Mac OS X
  Linux & UNIX
 • Dodatno Audio ulaz/izlaz
  Dimenzije: 168 x 235 x 226 mm
  Težina: 3.01 kg
  Hlađenje: 1 x 120 mm
  Ekran: 0.96” monohromatski OLED
  Daljinski IR upravljač: RM-IR004 daljinski upravljač


Kao što smo već napomenuli, NAS možete kontrolisati direktno preko ekrana sa kojim je povezan HDMI portom, odnosno uređaja koji su povezani direktno na njega (miš, tastatura, njegov daljinac, komande na prednjoj strani uređaja), bilo sa udaljenih računara preko interfejsa baziranog na pregledaču, ili direktno preko mreže. Slično, možete povezati neke specifične periferije na njega – recimo, štampače ili skenere, što je veoma važno imati u vidu kada su firme u pitanju.


qnap_ts_653b_12_s.jpg


Skrenuli bismo pažnju na nosače diskova. Da bi diskovi lepo legli u njih, potrebno je odvojiti traku na bokovima svakog nosača, i tada disk „sklizne“ savršeno u svoje ležište. Sa druge strane, ukoliko ignorišete „Pull“ oznaku sa strane, imaćete ozbiljnih problema jer će ležište ostati kruto, pa vidimo mogućnost da oštetite ležište (ili sam disk) pokušavajući da disk nabijete unutra. Prosto sugerišemo da treba obratiti pažnju na ovo.


qnap_ts_653b_16_s.jpg


NAS raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je sistem sa aplikacijama, te sa šest slotova za hard diskove ili SSD-ove o čemu smo pisali na prethodnoj stranici, baš kao i o portovima. Portovi sa stražnje strane uključuju i dva ulaza za mikrofon, što čini ovaj sistem vrlo interesantnim za audio hepeninge – recimo, za karaoke parti i slične stvari. Ponovo, dakle, imamo situaciju da ovaj model pliva negde između poslovne upotrebe i običnih korisnika, pokušavajući da zadovolji oba sveta.


qnap_653b_hwinfo1_s.jpg


Za portove ćemo samo ponoviti da se nudi šest USB portova, od toga pet USB 3.0 portova i jedan USB Type-C, dva Gigabit LAN priključka, te dva HDMI izlaza. Hladi se preko tihih 90-milimetarskih ventilatora, koji izduvavaju vazduh, i sa kojima nismo imali nikakav problem po pitanju akustike, što je važan podatak budući da NAS-evi često umeju da budu bučni, a i zbog toga što se radi o mašinama koje rade 24/7, te je važno obezbediti dobru kulturu rada, posebno ukoliko planirate da ga držite na vidljivom mestu, u prostoriji u kojoj borave zaposleni ili ukućani. Sa novim dizajnom, zaista nema više potrebe „sakrivati“ ovaj NAS.


qnap_ts_653b_13_s.jpg


Imajući u vidu da će računari stalno biti uključeni, važni su i podaci o potrošnji. Ona je deklarisana na 20.62W u HDD sleep režimu, odnosno na 40.33W u punom radu. Nivo buke je takođe dat i iznosi 19.6 dB(A), što je više nego prihvatljivo i u rangu onoga što smo zaticali na sličnim NAS uređajima koji se hlade 120-milimetarskim ventilatorima. Težina uređaja iznosi skoro tačno tri kilograma.

 

Softver i korišćenje

Operativni sistem se bazira na Linuxu i stiže sa uređajem. Radi se o dobro poznatom QTS 4.3, koji je u najnovijoj iteraciji dobio još nekoliko unapređenja, kako kozmetičkih, tako i funkcionalnih. Stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzo i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je izuzetno veliki.


 qnap_653b_qts7_s.jpg


Broj aplikacija nije preveliki, ali je sasvim dobar. Ono što je važno reći je da na modelima sa x86 procesorima, kakav je i ovaj koji imamo na testu, broj dostupnih aplikacija jeste maksimalan u ovom trenutku. Dešavalo nam se da vidimo nešto suženiji izbor za modele sa Amazon procesorima koji imaju ARM procesore u sebi, ali verujemo da će se ta stvar dodatno ispeglati, ako već nije, pa će u nekom narednom periodu biti svejedno da li birate ARM ili x86 procesor. TS-653B-4G stiže sa Intel procesorom, tako da nemate briga po tom pitanju.


 qnap_653b_qts8_s.jpg


Želite da koristite napravu za bekap? Ili možda hoćete da uživate u multimedijalnim sadržajima, 4K strimingu? Potreban vam je uređaj za virtuelizaciju? Ili pak za video nadzor? Ništa lakše, instalirate odgovarajuću aplikaciju i povežete IP kamere. O svemu tome smo više govorili u našim ranijim prikazima QNAP uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde! Naravno, možete videti na priloženim skrinšotovima kako to sada izgleda. Posebno nam se dopada kako je u novoj iteraciji operativnog sistema „utegnut“ Control Panel, za koji bismo rekli da je sada više nego ikada načičkan opcijama, ali i da je istovremeno raspored dosta uređeniji i logičniji.

QTS operativni sistem i njegove mogućnosti


qnap_653b_usbaccess1_s.jpg

qnap_653b_usbaccess2_s.jpg

qnap_653b_directnas1.jpg

qnap_653b_directnas3_s.jpg


QNAP je dosta pažnje posvetio optimizacijama za lako korišćenje uređaja bez potrebe da poznajete osnove mrežnih konfigurisanja. Tako imamo dobro poznati Qfinder Pro softver, koji se može direktno preuzeti sa QNAP sajta. Ona je naročito pogodna za kućne korisnike i one koji ne žele da se previše maltretiraju sa klasičnim, za korišćenje nekada pomalo nezgrapnim vidovima inicijalizacije i podešavanja. Da biste saznali više o Qfinder Pro softveru, pogledajte jedan od naših ranijih prikaza.

Qfinder Pro softver – inicijalizacija i podešavanja QNAP NAS uređaja

Reč je o zaista korisnoj alatki kojom se rukuje brzo i lako, i koja će omogućiti svakome ko ima ikakve veze sa računarima ili bilo kakvim fajl menadžerom da bude u stanju da obavlja osnovne operacije. Za ambicioznije korišćenje je naravno preporučljivo koristiti QTS operativni sistem usled daleko većeg obilja opcija i mogućnosti. No, za rudimentarno korišćenje kakvo će biti dovoljno za najveći broj korisnika, prebacivanje fajlova, povremeni bekap i slično, zaista nije neophodno ići dalje od Qfinder Pro.


qnap_653b_nas1_s.jpg

qnap_653b_nas3_s.jpg


Naravno, postavlja se pitanje šta je sve moguće uraditi sa NAS-om kao što je ovaj. Njegove mogućnosti su velike, ali nije za očekivati da će baš sve biti iskorišćene do maksimuma. Uostalom, kao što ste videli, on ima neke odlike jasno usmerene prema poslovnim korisnicima, a neke jasno usmerene prema kućnim korisnicima. Mnoštvo aplikacija pisanih za QTS operativni sistem možete preuzeti direktno poput aplikacija sa bilo koje prodavnice, u samo par klikova. Aplikacije su razvrstane po kategorijama, tako da ih veoma lako možete sortirati, te pronaći ono što vam je potrebno. Deljenje fajlova, enkripcija, zaštita, virtuelizacija, sve je to ostvarivo sa ovim uređajem, u dovoljnoj meri da sasvim fino posluži za potrebe vašeg doma ili kancelarije.


qnap_653b_nas2_s.jpg

qnap_653b_qts10_s.jpg

 

Zaključak

Sve u svemu, jasno je da je 653B uređaj sa mnoštvom mogućnosti. Njegova univerzalnost, koju u suštini pohvaljujemo, mogla bi imati i svoju slabiju stranu. Naime, praktično je veoma jasno da će „ona druga strana“ ostati neiskorišćena. Verovatno u firmi nećete pevati karaoke, ili pak nećete stalno deliti multimedijalne sadržaje. Sa druge strane, kod kuće vam neće trebati monstruozni bezbednosni mehanizmi, ili pak postoji daleko jeftinije i pristupačnije rešenje za neke stvari popud video nadzora.Na sve to, praktično se samo nameće pitanje cene. QNAP TS-653B-4G u testiranoj konfiguraciji, bez dodatnih diskova, košta 110 hiljada dinara! To nije mala suma, ni za firmu u Srbiji, a kamoli za običnog korisnika. Naravno, mnoštvo opcija i mogućnosti treba platiti, ali sa tolikom cenom slutimo da je čak i za mnoge kojima je ovakav uređaj potreban on zaista van domašaja. No, u tom slučaju preporučujemo neki drugi od modela iz TS-x53B serije, model sa manje mesta za diskove, ali dosta pristupačniji.


qnap_ts_653b_18_s.jpg


Kada su primarne stvari u pitanju, sve ono zbog čega uzimamo NAS radi odlično. Strimovanje videa i muzike, mogućnosti kreiranja privatnog clouda, bezbednosni mehanizmi, šifrovanje, zaštita podataka, video nadzor, bekapovanje, sve to 653B obavlja besprekorno. Zahvaljujući širokom polju koje pokrivaju brojne aplikacije razvijene za QTS operativni sistem, apsolutno smo ubeđeni da će korisnici veoma lako pronaći mnoštvo načina da uposle ovaj sistem, koji im nisu ni padali na pamet prilikom inicijalne odluke o kupovini.


qnap_ts_653b_15_s.jpg


Dizajn je promenjen i, po našem mišljenju, unapređen, a sam NAS je ulepšan. Na raspolaganju je čak šest slotova za hard diskove, koji su lako dostupni i manipulacija diskovima je izuzetno jednostavna. Hlađenje svoj posao obavlja odlično, na raspolaganju je obilje opcija i mogućnosti, a pohvalili bismo mogućnosti predefinisanog bekapovanja pritiskom na dugme, kao i mogućnost korišćenja ovog NAS-a na direktnije načine od standardnih preko mreže, što bi moglo puno značiti kućnim korisnicima, bilo da se radi o direktnom povezivanju na USB, bilo da govorimo o povezivanju periferija i upotrebi poput kakvog klasičnog računara. Sve u svemu, TS-653B je odličan NAS koji je lako preporučiti.


Prednosti:

- Obilje mogućnosti
- Odličan softver
- Veliki broj aplikacija za QTS operativni sistem
- Šest slotova za diskove
- Mogućnost proširenja i dodavanja 10 GbE, WiFi modula, SSD-a za keširanje...
- Dva Ethernet porta
- Jedinstvene mogućnosti u vidu izlaza za mikrofon, bekapa na jedan klik i korišćenja u vidu direktnog storidža


Nedostaci:

- HDMI portovi nisu 2.0 tipa
- Lako prljanje providne plastike visokog sjaja na prednjoj strani
- Visoka cena


Cena: 109.999 dinara


Uređaj na test ustupio
Mikroprinc.

 

Conclusion

The design has been changed and, in our opinion, improved, and the NAS itself looks better than ever. There are as many as six slots for drives, which are easily accessible, and disk manipulation is extremely simple. Cooling works perfectly, there are plenty of options and features available, and we would especially like to praise the capabilities of pre-defined backups by pressing the button, as well as the ability to use this NAS in a more direct way than the standard over the network, which could greatly affect home users and their experience or accessibility. That holds true whether it's a direct connection to USB, or about connecting and using peripherals in the manner of a classic computer. All in all, the TS-653B is an excellent NAS that is easy to recommend.


Advantages:

- Excellent software
- A large number of applications for the QTS operating system
- Six slots for the discs
- The ability to expand and add 10 GbE, WiFi modules, solid-state solid-state drives ...
- Two Ethernet ports
- Unique capabilities in the form of a microphone output, one-click backup and use as a direct storage

Disadvantages:

- HDMI ports are not 2.0 types
- The transparent glossy high gloss on the front easily made dirty
- High price

Komentari

0 Dodaj komentar

MU MIMO bežični WiFi standard

Predstavljamo: QNAP TS-873U-RP-8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209