Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-451A NAS

10.11.2016 14:28 | 14 Hardver

Filip Majkić

Sa rastom popularnosti koncepta digitalnog doma, kupci sve više pažnje obraćaju na uređaje koji su nekada smatrani za višak, ili pak za razumna rešenja za potrebe kancelarija, ali ipak suvišnim u kućnim uslovima. U grupu takvih uređaja spadaju i Network Attached Storage modeli. Postoje razne varijante ovakvih naprava - neke su namenjene preduzećima, raznih veličina, neke kompanijama i fizičkim licima podjednako. Model koji danas predstavljamo se svrstava u grupu Home & SOHO uređaja - što znači da je namenjen domovima, kao i malim i kućnim kancelarijama.QNAP ima razna rešenja za različite grupe korisnika. Model TS-451A predstavlja jednu od najbazičnijih varijanti, koja je i dalje opremljena podrškom za razne vidove upotrebe, uključujući i vrlo napredne mogućnosti koje donose aplikacije za QTS operativni sistem. Ukoliko želite da dodatno uštedite, možete se opredeliti za 251A varijantu, koja u suštini predstavlja varijantu ovog modela sa dva slota za hard diskove umesto sa četiri.


Uređaj

Pakovanje koje QNAP isporučuje je standardno bogato i opremljeno svime što vam može zatrebati prilikom realnog korišćenja ovog uređaja. Naravno, ne računamo tu same hard diskove, koje tradicionalno ne dobijate uz NAS uređaje, već ih nabavljate sami. U pakovanju se nalaze strujni ispravljač, zatim dva LAN kabla, šrafovi za diskove, kao i interesantni IR daljinac kojim takođe možete upravljati svojim uređajem. Slično ovome, možete skinuti i aplikaciju za mobilni telefon i na taj način upravljati svojim NAS-om. Tu je i Quick Installation Guide, koji vam može pomoći u osnovnom korišćenju, odnosno koji vas može uputiti na način ugradnje hard diskova, osnove povezivanja i početak rada sa NAS-om.


qnap_ts451a_1_s.jpg


Za potrebe testa smo koristili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene.

QNAP TS-451A-2G bismo najlakše mogli opisati - slično kao i model TS-453A - kao mali, kompaktni PC oblika kocke - što on u suštini i jeste, samo što je specijalizovana mašina u pitanju. Boja je bela, sa izuzetkom zelenkasto-sive trake na levom delu prednje strane, gde su smešteni indikatori rada. Smatramo da je sa vizuelne strane QNAP odradio odličan posao i da će se ovaj NAS lako uklopiti u bilo koji dom ili kancelariju, a bela boja uvek ima svoje poklonike...


qnap_ts451a_4_s.jpg


Što se funkcionalnosti tiče, očekivano, gro portova je smešten na zadnjoj strani. Tu je i ventilator pomoću koga se NAS hladi. Na prednjoj strani se nalaze upravo četiri slota za hard diskove, što znači da TS-453A može biti idealan za skladištenje velikih količina podataka i veoma upotrebljiv za sve vidove primena u kojima je bitno da dosta kapaciteta bude uvek dostupno - za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja. Svi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.


qnap_ts451a_3_s.jpg


Na prednjoj strani su smešteni i indikatori rada, ali i tasteri za paljenje i direktno bekapovanje. Potonje funkcioniše tako što jednom zadate šta je potrebno bekapovati i na prednji USB port povežete skladište, nakon čega je u svim narednim prilikama dovoljno samo pritisnuti odgovarajuće dugme. Tu je i "Quick Access port", micro USB 3.0 port koji može poslužiti i za povezivanje na internet zahvaljujući Ethernet-to-USB konverteru koji je, pokazalo se, prisutan ovde. Njime možete NAS povezati direktno na PC umesto u mrežu; čak bismo rekli da je idealno rešenje setovati ga upravo na taj način pre nego što ga povežete u ruter. Istakli bismo još da su na donjoj strani smeštene četiri velike nožice za oslanjanje, a tu su i otvori za ventilaciju.


qnap_ts451a_7_s.jpg

Hardver

Sam pogled na specifikacije otkriva dosta toga o mogućnostima QNAP NAS-a, a mi ćemo svakako detaljno proći kroz sve stavke. Pre nego što nastavimo sa pričom o hardveru, da biste bili potpuno svesni šta sve ovaj uređaj nudi i kakve su mu mogućnosti iako je u pitanju "samo NAS", naglasićemo da se u suštini radi o potpuno funkcionalnom PC računaru.


 qnap_ts451a_9_s.jpg


Najpre, model TS-451A je na naš test stigao sa 2 GB memorije - otuda i sufiks -2G. Konkretno, 2GB DDR3L u 2x1GB konfiguraciji. Ukoliko želite, to je moguće proširiti do 8GB u 2x4GB konfiguraciji. Što se procesora tiče, u pitanju je 14-nanometarski Intel Celeron N3060. Reč je o dvojegzarnom procesoru koji radi na 1.6GHz podrazumevano, a u slučaju potrebe može podići svoj takt do 2.48GHz. NAS rešenja uglavnom ne koriste brze procesore, verovatno i nema objektivne potrebe, jer iovako sasvim fino obavljaju posao. Za grafiku je zadužena Intel HD grafika. 

Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-451A-2G
 • Procesor Intel Celeron N3060 dual-core 1.6GHz (up to 2.48GHz)
 • Memorija 2GB DDR3L (2x1GB), proširivo do 8GB (2x4GB)
 • SSD 512MB
 • Hard disk 4 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDDs/SSDs, maksimalan kapacitet po disku 10TB
 • Grafička karta Intel HD
 • Zvučna karta Audio Ulaz: 3.5mm utičnica za dinamički mikrofon
  Audio Izlaz: 3.5mm stereo utičnica za pojačalo ili zvučnike
 • Portovi LAN port: 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
  USB 3.0: 3 (1x sa prednje, 2x sa zadnje strane)
  SD Card Reader (1x sa prednje strane)
  USB QuickAccess: USB 3.0 Micro-B, USB kabl se ne isporučuje uz uređaj
  HDMI: 1 (max. resolution 3840 x 2160 @ 30Hz)
 • Operativni sistem QTS 4.2.2
 • Dodatno Dimenzije: 169 x 102 x 219 mm
  Težina: 3 kg
  Hlađenje: 12 cm quiet cooling fan

  Daljinski IR upravljač: Qnap remote control RM-IR002

NAS možete kontrolisati direktno preko ekrana sa kojim ga možete povezati putem HDMI porta, odnosno periferija koje možete povezati direktno na njega (miš, tastatura), baš kao i kod bilo kog računara. Isto tako, tu su i opcije korišćenja daljinca, smartfona sa instaliranom QNAP aplikacijom (koja ga efektivno pretvara u daljinski ispravljač još raskošnijih mogućnosti), bilo sa udaljenih računara ili direktno preko mreže preko interfejsa baziranog na pregledaču, a tu je i više opcija kada je QNAP softver u pitanju. Zaista svako može da koristi računar na način za koji smatra da je najprimereniji sopstvenim potrebama.


 qnap_ts451a_6_s.jpg

qnap_ts451a_7_s.jpg


TS-451A raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je sistem sa aplikacijama, te četiri slota za hard diskove ili SSD-ove. Što se ostalih portova tiče, nešto smo već spomenuli, ali ćemo sada dati detaljan prikaz. Postoje dva Gigabit LAN priključka, i oba su smeštena pozadi. Tu je i HDMI, ispod koga se nalaze dva USB 3.0 porta. Iznad HDMI konektora su audio izlazi. Ispod otvora za ventilatore je Kensington Lock. Na prednjoj strani zatičemo i SD čitač kartica, te još jedan USB 3.0 port. Ispod njega je pozicioniran Quick Access USB port.


qnap_ts451a_5_s.jpg


Potrošnja i hlađenje su dobre strane ovog NAS-a. Standby, Sleep i In Operation potrošnje su deklarisane na 15.85W, 0.55W i 31.07W, respektivno, sa podrazumevana četiri instalirana hard diska kapaciteta 1 TB. Ventilator kojim se hladi mašina je izuzetno tih. Reč je o 120-milimetarskom ventilatoru i on zaista dobro obavlja svoj posao.

Softver i korišćenje

Šta sve možete sa ovakvim uređajem? Za divno čudo, mnogo toga što možete i sa NAS modelom deklarativno više klase, samo u jednostavnijim okruženjima, kakvim je TS-451A upravo i namenjen. Postoji i čitav spektar alata koji su pisani za QTS 4.2 operativni sistem i koje možete preuzeti direktno poput aplikacija sa bilo koje prodavnice, u samo par klikova. Aplikacije su razvrstane po kategorijama, tako da ih veoma lako možete sortirati, te pronaći ono što vam je potrebno. Deljenje fajlova, enkripcija, zaštita, virtuelizacija, sve je to ostvarivo sa ovim uređajem, u dovoljnoj meri da sasvim fino posluži za potrebe doma ili male kancelarije.


qts1_s.jpg


Operativni sistem se bazira na Linuxu i stiže sa uređajem. Reč je o sjajnom QTS 4.2.2 operativnom sistemu, koji stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzo i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je gotovo neverovatan.


qts3_s.jpg


Naravno, broj aplikacija nije ogroman, ali je tu sve što je potrebno i funkcionalno. Da li želite da koristite napravu za bekap? Ili možda hoćete da uživate u multimedijalnim sadržajima, 4K strimingu? Potreban vam je uređaj za virtuelizaciju? Ili pak za video nadzor? Ništa lakše, instalirate odgovarajuću aplikaciju i povežete IP kamere. O svemu tome smo više govorili u našem prikazu TS-453A uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde!


qts2_s.jpg


Toliko o QTS operativnom sistemu. No, šta ukoliko vam trebaju samo rudimentarne mogućnosti i (relativno) osnovna upotreba? Tada je možda bolje koristiti Qfinder Pro softver, koji se može direktno preuzeti sa QNAP sajta. Ovaj put želimo da se nešto više posvetimo Qfinder Pro aplikaciji, koja je, po našem mišljenju, naročito pogodna za kućne korisnike i one koji ne žele da se previše maltretiraju sa klasičnim, za korišćenje nekada pomalo nezgrapnim vidovima inicijalizacije i podešavanja.


qfinderpro2_s.jpg


Konkretno, moguće je NAS direktno povezati USB-om na računar i inicijalizovati ga. Čak je moguće - barem prilikom povezivanja putem micro USB 3.0 porta - na taj način mu omogućiti pristup internetu bez potrebe povezivanja Ethernet kabla, što govori o prisustvu Ethernet-to-USB adaptera. Vaš Qfinder Pro će potom prepoznati NAS. Nakon odrađivanja inicijalizacije, na vama je da odaberete na koji ćete način koristiti uređaj.Moguće je u startu ga "optimizovati" za kućnu ili poslovnu upotrebu, premda nismo videli neku značajnu razliku osim odabira inicijalnih aplikacija koje će se preuzeti. Tako je logično da će kućni korisnici želeti alatke za gledanje slika i videa, dok će poslovni korisnici želeti alatke za automatizaciju, virtuelizaciju ili nadzor. Kada odaberete admin šifru, parametre mreže (ukoliko želite da ih menjate), te osnovne vidove upotrebe, počinje inicijalizacija, te instaliranje odabranih servisa.


qfinderpro3b_s.jpg

qfinderpro3c_s.jpg

qfinderpro3d_s.jpg

Nakon toga iz ili pomoću aplikacije Qfinder Pro je moguće vršiti razne operacije, poput konfigurisanja NAS-a, monitoringa, povezivanja na drajvove ili uploada podataka na vaš NAS. Reč je o zaista korisnoj alatki kojom se rukuje brzo i lako, i koja će omogućiti svakome ko ima ikakve veze sa računarima ili bilo kakvim fajl menadžerom da bude u stanju da obavlja osnovne operacije. Za ambicioznije korišćenje je naravno preporučljivo koristiti QTS operativni sistem usled daleko većeg obilja opcija i mogućnosti. No, za rudimentarno korišćenje kakvo će biti dovoljno za najveći broj korisnika, prebacivanje fajlova, povremeni bekap i slično, zaista nije neophodno ići dalje od Qfinder Pro.


qfinderpro3g_s.jpg


Na samom kraju ovog odeljka, istakli bismo i aplikaciju za mobilne telefone, koja donosi nekoliko korisnih stvari. Najzanimljivija je svakako funkcija daljinca, pošto se na taj način vaš telefon pretvara u kontroler sa kojim je lako, brzo i efikasno moguće koristiti NAS. Prema našem iskustvu, to je još bolji i ubedljiviji način kontrole nego preko daljinca koji se isporučuje u pakovanju. Na taj način dobijate još jednu opciju za upravljanje, i to onu koja će uvek biti uz vas, u vašem džepu ili torbici, te ne morate misliti na to gde se nalazi (još jedan) daljinac u vašem domu.


qfinderpro4_s.jpg

qfinderpro7_s.jpg

Zaključak

TS-451A-2G ima veliki adut kada su kućni korisnici u pitanju, zahvaljujući prisustvu QuickConnect opcije. Na taj način je ovaj NAS moguće pretvoriti u DAS (direct attached storage). Jednostavnim i lakim putem je moguće povezati ovu napravu direktno na USB nekog računara putem njegovog micro USB 3.0 izlaza i dobiti terabajte i terabajte dodatnog skladišnog prostora. Sjajno! Iako se ova opcija ne ističe toliko, i premda smo svesni da mnogi koji kupuju NAS njega zapravo uzimaju da bi ga postavili na mrežu, cela stvar nam se neobično dopala i zaista može biti od velikog značaja kućnim korisnicima. Jedino što kabl za tako nešto morate da obezbedite sami, jer ne dolazi u paketu.Tu je takođe i SD slot, zahvaljujući kome se direktno u NAS mogu otpremljivati, primera radi, snimci iz vaše digitalne kamere, što je takođe još jedan plus za "obične" korisnike. Uopšte, drago nam je da su u QNAP-u razmislili o detaljima koji običnim ljudima mogu život značiti, i time predstavili uređaj čije su ionako raskošne mogućnosti i opcije dodatno obogaćene i oplemenjene ovakvim dodatnim sadržajima.


qnap_ts451a_10_s.jpg


Šta reći za standardne mogućnosti i opcije? Uz podršku za hardversku enkripciju, mnoštvo opcija, raznovrsne aplikacije i mogućnosti QTS 4.2.2 operativnog sistema, stavke kao što su skladištenje, virtuelizacija, nadzor, TS-451 korisniku može doneti zaista puno toga. Performanse su u nivou maksimuma za gigabitnu mrežu i kreću se oko 110 MB/s, čemu doprinose i kvalitetni diskovi u RAID režimu. Naravno, rezultati mogu varirati u zavisnosti od diskova koje koristite i to uvek treba imati na umu. Uz to, radi (i hladi se) veoma tiho, što će mnogi korisnici znati da cene, naročito ukoliko uređaje koriste u svojim domovima.

award_qnapts451_s.jpg

Sve u svemu, TS-451A-2G je uređaj koji toplo možemo preporučiti svima kojima je potreban pouzdan i kvalitetan NAS za upotrebu u kući ili maloj kancelariji, pri čemu su tu i svi bonusi koje ovaj NAS nudi svojim korisnicima, a o čemu smo govorili tokom teksta. Verovatno ima i jeftinijih i skupljih NAS modela, te valja dobro razmisliti da li vam je uređaj ovog tipa potreban, ali ukoliko je odgovor potvrdan, TS-451 (baš kao i njegov manji brat, TS-251) su veoma dobar i kvalitetan izbor.


Prednosti:

- Ogroman broj mogućnosti i opcija
- Jednostavno podešavanje
- QTS operativni sistem i veliki broj podržanih aplikacija
- Četiri slota za hard diskove kapaciteta do 10 TB
- Tih rad
- Jedinstvene mogućnosti u vidu korišćenja kao DAS-a, ili direktnog prebacivanja podataka sa kartice, te još nekih stavki

Nedostaci:

- Bez micro USB 3.0 kabla u paketu
- HDMI port nije 2.0 tipa

Cena: oko 55 hiljada dinara

Uređaj na test ustupio Mikroprinc.

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS

Test: Asus dodaci za mrežnu opremu

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209