Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-431P

15.06.2017 11:39 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-431P

Posle modela koji su više usmereni poslovnim potrebama, iz QNAP-a nam na prikaz dolazi uređaj namenjen prevashodno kućnim korisnicima. U sklopu Home & SOHO linije postoji mnoštvo proizvoda, a jedan od njih je TS-451A, koji zajedno sa srodnim modelom 251A cilja "obične smrtnike", premda itekako može da posluži i za potrebe malih kancelarija. Pogledajmo zbog čega su ovi uređaji tako zanimljivi...

Filip Majkić

Sa rastom popularnosti koncepta digitalnog doma, kupci sve više pažnje obraćaju na uređaje koji su nekada smatrani za višak, ili pak za razumna rešenja za potrebe kancelarija, ali ipak suvišnim u kućnim uslovima. U grupu takvih uređaja spadaju i Network Attached Storage modeli. Postoje razne varijante ovakvih naprava - neke su namenjene preduzećima, raznih veličina, neke kompanijama i fizičkim licima podjednako. Model koji danas predstavljamo se svrstava u grupu Home & SOHO uređaja - što znači da je namenjen domovima, kao i malim i kućnim kancelarijama.

QNAP ima razna rešenja za različite grupe korisnika. Model TS-451A predstavlja jednu od najbazičnijih varijanti, koja je i dalje opremljena podrškom za razne vidove upotrebe, uključujući i vrlo napredne mogućnosti koje donose aplikacije za QTS operativni sistem. Ukoliko želite da dodatno uštedite, možete se opredeliti za 251A varijantu, koja u suštini predstavlja varijantu ovog modela sa dva slota za hard diskove umesto sa četiri.

Uređaj

U principu, pakovanja proizvoda namenjenim običnim korisnicima često umeju da budu bogatija od proizvoda namenjenim firmama. Nekako se očekuje da firma već ima sve dodatke i „sitnice“, od šrafova do kablova. Kako to sa običnim korisnikom nije slučaj, pakovanja mogu biti nešto izdašnija. Ovde imamo dva kvalitetna LAN kabla, strujni ispravljač, uputstvo za upotrebu, kao i dosta šrafova. Potonji stižu u dve varijante, sivoj i crnoj verziji, a svakako dovoljno da pokrijete montiranje četiri diska u NAS. Tu je i Quick Installation Guide.


qnap_ts_431p_2_s.jpg


Za potrebe testa smo koristili dva WD hard diska, modele koje smo i inače upotrebljavali prilikom ranijih prikaza QNAP uređaja. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene.

QNAP TS-431P se najlakše može opisati kao mali, kompaktni PC oblika kocke, nalik na modele TS-451A i TS-453A, koje smo ranije predstavljali – konkretno, najsličniji je TS-451A modelu, na koji podseća i fizički, ali i po mogućnostima, uz određene ograde o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta. U suštini, svi ovi uređaji predstavljaju male, kompaktne PC računare oblika kocke.


qnap_ts_431p_4_s.jpg


No, bez obzira na oblik i boju, radi se o specijalizovanim uređajima, u startu kreiranim da obavljaju NAS funkcije. Boja je pretežno bela, sa izuzetkom sivkaste bočne trake sa indikatorima napred i nekoliko nalepnica. Sa estetske strane se nema šta prigovoriti. NAS je lepo dizajniran, uklopiće se lako u bilo koji dom ili malu firmu za koju takođe može odlično da posluži.


qnap_ts_431p_5_s.jpg


Na prednjoj strani zatičemo pomenute indikatore rada, koji signaliziraju stanje ili upotrebu hard diska, LAN ili USB konekcije, kao i samog uređaja u celini. Tu su tasteri za paljenje, kao i vrlo koristan taster za direktno bekapovanje, smešten iznad USB porta. U praksi je dovoljno pritisnuti taj taster i vaš predefinisani bekap će momentalno biti izvršen. Izuzetno pogodna opcija u praksi.


qnap_ts_431p_6_s.jpg


U uređaj možete smestiti do četiri diska, tako da imate dovoljno kapaciteta za skladištenje velikih količina podataka koji će biti uvek dostupni putem mreže. Naravno, uređaj možete koristiti i za druge vidove upotrebe, naročito u malim preduzećima gde se može ukazati potreba za nadzorom, arhiviranjima i slično. Slotovi podržavaju hot-swap, te 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.


qnap_ts_431p_8_s.jpg


Na zadnjoj strani imamo veliki 120-milimetarski ventilator. On hladi uređaj i odlično obavlja svoj posao, radeći relativno tiho. Tu su i dva LAN konektora, kao i dva USB porta. NAS se oslanja na četiri velike, gumirane nožice koje čvrsto prijanjaju za podlogu, ali i blago odižu NAS od tla, taman dovoljno da se nesmetano odvija cirkulacija vazduha.

 

Hardver

Hardver NAS uređaja je sekundaran u odnosu na njegove mogućnosti i dostupne opcije. Posebno se to odnosi na kućni NAS, odnosno NAS iz niže kategorije. No, uvek je važno znati kakvim se hardverom raspolaže. TS-431P predstavlja dobar primer u tom smislu, budući da pripada novim serijama koje stižu za Amazon procesorima, baziranim na ARM tehnologiji.

Model koji je stigao do nas ima 1 GB ugrađene memorije. Imajući u vidu tip primene, skloni smo da kažemo da je ovo sasvim dovoljno. Budući da ga najverovatnije nećete opterećivati povlačenjem podataka sa mnogih lokacija, odnosno da je namenjen relativno nezahtevnoj, prevashodno kućnoj upotrebi, ova količina je sasvim adekvatna.


qnap_ts_431p_10_s.jpg


Procesor koji se koristi stiže iz „Amazon laboratorija“. Već par prethodnih prikaza NAS rešenja se susrećemo sa Amazon čipovima baziranim na ARM tehnologiji, koji menjaju Intel Celerone i druge nezahtevne x86 procesore. Tako je i ovog puta. Radi se o AnnapurnaLabs Alpine AL-212 modelu. U odnosu na modele sa kojima smo se do sada susretali, ovaj CPU radi na identičnom taktu od 1.7 GHz, ali je u pitanju dvojezgarna varijanta. Kao što smo rekli, bazira se na ARM rešenju, odnosno Cortex A15 procesoru.


qnap_ts_431p_9_s.jpg


Ono što se nije promenilo jeste činjenica da Amazon procesori sa sobom povlače i određenu potrebu za prilagođavanjima. Naime, zbog ARM čipa, neka rešenja specijalno razvijena da rade sa x86 procesorom neće biti dostupna za ovaj NAS, ondnosno neće biti moguće pokrenuti ih iz QTS operativnog sistema. Verujemo da će developeri, kao i sam QNAP, u dogledno vreme umanjivati ovaj efekat prilagođavanjem aplikacija za rad sa Amazon procesorima.


Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-431P
 • Procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-212 Dual-core 1.7 GHz Cortex-A15 procesor
 • Memorija 1 GB DDR3
 • SSD 512 MB NAND
 • Hard disk 4 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDD/SSD
 • Portovi LAN: 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
  USB 3.0: 3 (1x sa prednje, 2x sa zadnje strane)
 • Operativni sistem QTS 4.3
 • Dodatno Dimenzije: 169 x 160 x 219 mm
  Težina: 3 kg
  Hlađenje: 12 cm quiet cooling fan
  Potrošnja: standby: 11.65W, operation: 26.7W (sa 4 instalirana diska)
  USB One-Touch-Copy funkcija


Daljinska kontrola je podržana putem opcija povezivanja sa udaljenih računara baziranih na pregledaču, odnosno povezivanjem na različite QNAP servise. U svakom slučaju, šta god da je potrebno, ovde se može konfigurisati relativno lako i brzo, sa mnoštvom opcija koje vam stoje na raspolaganju.

NAS raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je smešten sistem sa aplikacijama. Potrošnja je deklarisana na 11.65 W u standby režimu, odnosno 26.7 W u u radu sa svim popunjenim slotovima. Sasvim pristojno i prihvatljivo za kućni uređaj. Hlađenje je vrlo efikasno i tiho, zahvaljujući prisustvu smart fana od 12 cm. Eksterno napajanje isporučuje do 90 W, što je više nego dovoljno da podmiri potrebe ovog NAS-a. O LAN, odnosno USB konektorima smo već govorili.


qnap_ts_431p_7_s.jpg


Unutrašnjost je relativno standardna i nema potrebe da se preterano zadržavamo na njoj. U principu, nećete ni morati da joj pristupate, izuzev što ćete otvarati prednje fioke i ubacivati diskove. Verujemo da ni tu operaciju nećete obavljati tako često, ali u svakom slučaju, montiranje diskova je lako i brzo. Samo savetujemo da ih pričvrstite šrafovima za ležišta, jer će u suprotnom blago proklizati i neće se lepo povezati na konektore u unutrašnjosti. Prosto rečeno, ne možete da očas posla ubacite disk bez potrebe da ga pričvršćujete, već je neophodno da ga pričvrstite za ležište šrafovima.

 

 

Softver i korišćenje

Postavlja se pitanje šta je sve moguće uraditi sa ovakvim uređajem. Odgovor je dvojak. Ovo je NAS, i kao takav, bez obzira što deklarativno jeste usmeren ka manje zahtevnim korisnicima, on može da radi mnogo toga što mogu i NAS-evi nominalno daleko više kategorije i drastično skuplji. Postoji i čitav spektar aplikacija pisanih za QTS operativni sistem i koje možete preuzeti direktno poput aplikacija sa bilo koje prodavnice, u samo par klikova. Aplikacije su razvrstane po kategorijama, tako da ih veoma lako možete sortirati, te pronaći ono što vam je potrebno. Deljenje fajlova, enkripcija, zaštita, virtuelizacija, sve je to ostvarivo sa ovim uređajem, u dovoljnoj meri da sasvim fino posluži za potrebe doma ili male kancelarije.


qnap_ts431p_soft1_s.jpg


Operativni sistem se bazira na Linuxu i stiže sa uređajem. Stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzo i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je izuzetno veliki, a slutimo da ciljna grupa neće ni izbliza koristiti ni 10% svih opcija i mogućnosti.


qnap_ts431p_soft2_s.jpg


Broj aplikacija nije preveliki, ali je sasvim dobar. Ono što je važno reći je da na modelima sa Amazon procesorima on jeste nešto suženiji u odnosu na broj dostupan za x86 varijante, ali krucijalne stvari su i dalje tu. Želite da koristite napravu za bekap? Ili možda hoćete da uživate u multimedijalnim sadržajima, 4K strimingu? Potreban vam je uređaj za virtuelizaciju? Ili pak za video nadzor? Ništa lakše, instalirate odgovarajuću aplikaciju i povežete IP kamere. O svemu tome smo više govorili u našem prikazu TS-453A uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde!

QTS operativni sistem i njegove mogućnosti

QNAP je dosta pažnje posvetio optimizacijama za lako korišćenje uređaja bez potrebe da poznajete osnove mrežnih konfigurisanja. Tako imamo dobro poznati Qfinder Pro softver, koji se može direktno preuzeti sa QNAP sajta. Ona je naročito pogodna za kućne korisnike i one koji ne žele da se previše maltretiraju sa klasičnim, za korišćenje nekada pomalo nezgrapnim vidovima inicijalizacije i podešavanja. Da biste saznali više o Qfinder Pro softveru, pogledajte jedan od naših prikaza.

Qfinder Pro softver – inicijalizacija i podešavanja QNAP NAS uređaja

Reč je o zaista korisnoj alatki kojom se rukuje brzo i lako, i koja će omogućiti svakome ko ima ikakve veze sa računarima ili bilo kakvim fajl menadžerom da bude u stanju da obavlja osnovne operacije. Za ambicioznije korišćenje je naravno preporučljivo koristiti QTS operativni sistem usled daleko većeg obilja opcija i mogućnosti. No, za rudimentarno korišćenje kakvo će biti dovoljno za najveći broj korisnika, prebacivanje fajlova, povremeni bekap i slično, zaista nije neophodno ići dalje od Qfinder Pro.


qnap_ts431p_soft3_s.jpg

qnap_ts431p_soft4_s.jpg

 

Zaključak

TS-431P ima veliki broj mogućih opcija i mogućnosti. Da li je to nadzor ili multi-zonalna multimedija, strimovanje muzike i videa ili arhiviranje, sinhronizacija ili stvaranje privatnog klauda, permanentni pristup vašim fajlovima preko interneta sa bilo koje lokacije ili predefinisano bekapovanje kako biste uvek bili mirni vezano za vaše podatke, on će ponuditi obilje opcija i mogućnosti, baš kao i neki NAS uređaji koji su deklarativno dosta skuplji.

Kakve bismo primedbe eventualno dali? One se u suštini tiču korišćenog hardvera, u smislu da je izbor istog doneo blaga ograničenja na polju aplikacija. Druga stavka na koju utiče hardver jeste nepostojanje grafike, pa samim tim i video izlaza. Iako naizgled ova opcija jeste suvišna na NAS-u, imajući u vidu usmerenje ovog uređaja ka manje zahtevnim korisnicima, smatramo da je početnicima i korisnicima koji ipak imaju blagi strah od korišćenja ovakve naprave ipak zgodna mogućnost da povežu HDMI monitor i USB periferije i tada konfigurišu NAS korišćenjem nalik na bilo kakav drugi računar.


qnap_ts_431p_3_s.jpg


Ipak, objektivno posmatrano, to su sitnice. Sa čak četiri slota i odličnim hlađenjem, te raskošnim brojem opcija koje će pogodovati brojnim korisnicima uz velike mogućnosti prilagođavanja, TS-431P je veoma dobar i kvalitetan uređaj koji će zadovoljiti široku ciljnu grupu, kako korisnika koji će ga upotrebljavati u kućnim uslovima, tako i onih koji će ga koristiti u malim firmama, čije zahteve, smatramo, lako može da ispuni. Reč je o kompletnom i zaokruženom proizvodu. Ukoliko procenite da vam je potreban NAS, 431P je odlična polazna tačka, te samim tim predstavlja racionalan izbor.


Prednosti:

- Četiri slota za hard diskove
- Veliki broj mogućnosti i opcija, kao i vidova korišćenja
- Jednostavno podešavanje
- QTS operativni sistem i veliki broj podržanih aplikacija
- Tihi rad


Nedostaci:

- Amazon hardver donosi određena ograničenja po pitanju dostupnih aplikacija
- Bez video izlaza, odnosno mogućnosti pristupanja NAS-u nalik na pristup računaru


Cena: oko 34.5 hiljada dinara


Uređaj na test ustupio
Mikroprinc.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

MU MIMO bežični WiFi standard

10203
10205
10206
10207
10208
10209