Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-431P

15.06.2017 11:39 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-431P

Posle modela koji su više usmereni poslovnim potrebama, iz QNAP-a nam na prikaz dolazi uređaj namenjen prevashodno kućnim korisnicima. U sklopu Home & SOHO linije postoji mnoštvo proizvoda, a jedan od njih je TS-451A, koji zajedno sa srodnim modelom 251A cilja "obične smrtnike", premda itekako može da posluži i za potrebe malih kancelarija. Pogledajmo zbog čega su ovi uređaji tako zanimljivi...

QNAP TS-431P

Filip Majkić

Sa rastom popularnosti koncepta digitalnog doma, kupci sve više pažnje obraćaju na uređaje koji su nekada smatrani za višak, ili pak za razumna rešenja za potrebe kancelarija, ali ipak suvišnim u kućnim uslovima. U grupu takvih uređaja spadaju i Network Attached Storage modeli. Postoje razne varijante ovakvih naprava - neke su namenjene preduzećima, raznih veličina, neke kompanijama i fizičkim licima podjednako. Model koji danas predstavljamo se svrstava u grupu Home & SOHO uređaja - što znači da je namenjen domovima, kao i malim i kućnim kancelarijama.

QNAP ima razna rešenja za različite grupe korisnika. Model TS-451A predstavlja jednu od najbazičnijih varijanti, koja je i dalje opremljena podrškom za razne vidove upotrebe, uključujući i vrlo napredne mogućnosti koje donose aplikacije za QTS operativni sistem. Ukoliko želite da dodatno uštedite, možete se opredeliti za 251A varijantu, koja u suštini predstavlja varijantu ovog modela sa dva slota za hard diskove umesto sa četiri.

Uređaj

U principu, pakovanja proizvoda namenjenim običnim korisnicima često umeju da budu bogatija od proizvoda namenjenim firmama. Nekako se očekuje da firma već ima sve dodatke i „sitnice“, od šrafova do kablova. Kako to sa običnim korisnikom nije slučaj, pakovanja mogu biti nešto izdašnija. Ovde imamo dva kvalitetna LAN kabla, strujni ispravljač, uputstvo za upotrebu, kao i dosta šrafova. Potonji stižu u dve varijante, sivoj i crnoj verziji, a svakako dovoljno da pokrijete montiranje četiri diska u NAS. Tu je i Quick Installation Guide.


qnap_ts_431p_2_s.jpg


Za potrebe testa smo koristili dva WD hard diska, modele koje smo i inače upotrebljavali prilikom ranijih prikaza QNAP uređaja. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene.

QNAP TS-431P se najlakše može opisati kao mali, kompaktni PC oblika kocke, nalik na modele TS-451A i TS-453A, koje smo ranije predstavljali – konkretno, najsličniji je TS-451A modelu, na koji podseća i fizički, ali i po mogućnostima, uz određene ograde o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta. U suštini, svi ovi uređaji predstavljaju male, kompaktne PC računare oblika kocke.


qnap_ts_431p_4_s.jpg


No, bez obzira na oblik i boju, radi se o specijalizovanim uređajima, u startu kreiranim da obavljaju NAS funkcije. Boja je pretežno bela, sa izuzetkom sivkaste bočne trake sa indikatorima napred i nekoliko nalepnica. Sa estetske strane se nema šta prigovoriti. NAS je lepo dizajniran, uklopiće se lako u bilo koji dom ili malu firmu za koju takođe može odlično da posluži.


qnap_ts_431p_5_s.jpg


Na prednjoj strani zatičemo pomenute indikatore rada, koji signaliziraju stanje ili upotrebu hard diska, LAN ili USB konekcije, kao i samog uređaja u celini. Tu su tasteri za paljenje, kao i vrlo koristan taster za direktno bekapovanje, smešten iznad USB porta. U praksi je dovoljno pritisnuti taj taster i vaš predefinisani bekap će momentalno biti izvršen. Izuzetno pogodna opcija u praksi.


qnap_ts_431p_6_s.jpg


U uređaj možete smestiti do četiri diska, tako da imate dovoljno kapaciteta za skladištenje velikih količina podataka koji će biti uvek dostupni putem mreže. Naravno, uređaj možete koristiti i za druge vidove upotrebe, naročito u malim preduzećima gde se može ukazati potreba za nadzorom, arhiviranjima i slično. Slotovi podržavaju hot-swap, te 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.


qnap_ts_431p_8_s.jpg


Na zadnjoj strani imamo veliki 120-milimetarski ventilator. On hladi uređaj i odlično obavlja svoj posao, radeći relativno tiho. Tu su i dva LAN konektora, kao i dva USB porta. NAS se oslanja na četiri velike, gumirane nožice koje čvrsto prijanjaju za podlogu, ali i blago odižu NAS od tla, taman dovoljno da se nesmetano odvija cirkulacija vazduha.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

10203
10205
10206
10207
10208
10209