Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

30.05.2017 13:36 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

NAS uređaji dolaze u raznim formama i izdanjima, ali zajedničko im je da donose opciju za uvezivanje ogromnih količina skladišnog prostora u kompanijsku ili kućnu mrežu. Kao takvi, predstavljaju nezamenljiv element iste, pod uslovom da se želi stalan i bezbedan pristup podacima. Model koji danas predstavljamo je upravo idealan u tom smislu - namenjen isključivo preduzećima...

Filip Majkić

Već neko vreme predstavljamo najinteresantnije proizvode kompanije QNAP, kako one namenjene malim i srednjim (pa i većim) firmama, tako modele namenjene kućnoj upotrebi. Nekada se te dve kategorije preklapaju, pa je veoma lako napraviti priču koja je pogodna za oba vide ciljnih korisnika, naročito ukoliko se radi o pristupačnijim modelima. Ovog puta to nije slučaj.


qnap_ts1231xu_rp_3_s.jpg


Naime, pred sobom imamo TS-1231XU-RP-4G-EU. Iza pomalo komplikovane i rogobatne oznake krije se gigantski NAS koji stiže u vidu serverske fioke. Već iz toga je sasvim jasno da je namenjen, blago rečeno, ozbiljnijoj klijenteli. To se lako može zaključiti i iz cene, koja iznosi nešto preko 200 hiljada dinara! Sasvim je jasno da je reč o ozbiljnoj poslovnoj investiciji.


Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS


O kakvom se stoga uređaju radu? Reč je o NASu za skladištenje podataka sa posebno velikim brojem slotova za diskove – ukupno ih je 12. Stoga je jasno da se u njega može smestiti ogromna količina podataka. Ovo je važna karakteristika, ali ne i najvažnija.  Svakako je reč o NASu za ozbiljne sisteme i korporativna okruženja, složenom i kompleksnom uređaju koji donosi sa sobom mnoštvo opcija i mogućnosti.


Uređaj

Kao što smo već spomenuli, TS-1231XU-RP-4G-EU se isporučuje u rack izdanju, spremnom za brzu i laku ugradnju u serverski uređaj. Sam izgled serverske fioke, naše iskustvo pokazuje, može da zbuni neupućene i dovede u pitanje o čemu se radi – no, u suštinskom smislu, reč je o računaru, baziranom na pomalo neuobičajenoj platformi. Radi se o čipu koji potpisuje Amazon, a koji se bazira na ARM tehnologiji.


qnap_ts1231xu_rp_2_s.jpg


Dimenzije, oblik i gabariti su u skladu sa činjenicom da je reč o 2U rackmount modelu. Izgled serverske fioke podrazumeva puno lima sa svih strana, prilagođenu prednju stranu, kao i zadnju stranu sa svim neophodnim konektorima i portovima. U pakovanju još zatičemo sve što je potrebno za montiranje, uključujući šrafove, rudimentarno uputstvo, kablove. Važno je naglasiti da 10 GbE kablovi nisu deo paketa, već se prodaju odvojeno, budući da ova mašina nudi 10 GbE portove. Obimnije i složenije uputstvo je uvek moguće skinuti sa QNAP sajta.


qnap_ts1231xu_rp_5_s.jpg


Na prednjoj strani se nalaze fioke u koje se smeštaju odgovarajući storidž uređaji. Zatičemo čak dvanaest komada na ovom modelu. Vratanca je moguće brzo i lako otvoriti kako bi se unutra ubacio odgovarajući disk. Podržani su 3.5-inčni SATA 6Gbps/3Gbps hard diskovi ili 2.5-inčni diskovi sa SATA, 6Gbps/3Gbps interfejsom, bili oni hard diskovi ili SSD-ovi. Naravno, kao i kod brojnih sličnih uređaja, hot swap je obavezna stavka na listi podržanih tehnologija. Mi smo isprobali EC880U R2 pomoću dva WD RED hard diska, kapaciteta po 2 TB, koji su i namenjeni ovakvom korišćenju. QNAP po običaju isporučuje i kompletan spisak kompatibilnih diskova, koji možete pronaći na ovoj stranici, ali u suštini podržani su svi iole zastupljeni hard diskovi i SSD-ovi.

Na poleđini zatičemo 2 x 10 GbE SFP+ porta, zahvaljujući čemu je ovaj NAS spreman za implementaciju u veoma brza 10 GbE mrežna okruženja. Tu su još i dva regularna gigabitna LAN porta, kao i četiri USB 3.0 porta. Zahvaljujući tome, imate dosta fleksibilnosti u smislu povezivanja raznih uređaja i periferija. Postoji i slot koji je spreman za proširenje, a uvidom u internu konfiguraciju vidimo da je reč o PCIe x2 slotu.


qnap_ts1231xu_rp_6_s.jpg


Najzad, stižemo i do udarne stavke ovog NAS-a – reduntantnog napajanja. Naime, postoje dva priključka za napajanje i to je ono što čini TS-1231XU tako poželjnim u ozbiljnijim okruženjima. Povezivanjem na nezavisne izvore, obezbeđujete kontinualan rad, odnosno stabilno napajanje, tako da u slučaju havarije možete biti mirni i pouzdati se da će vaš NAS nastaviti da radi. Napajanja imaju i sopstveni rashladni sistem. Naravno, kao i uvek u serverski orijentisanim proizvodima, hlađenje nije tiho, naprotiv...

 

Hardver

Postoji više varijanti ovog NAS-a, ali se one razlikuju prevashodno po količini ugrađene memorije. Naša varijanta, kao što se i iz imena vidi, raspolaže sa 4 GB memorije. Moguće je ugraditi do 16 GB memorije, raspoređivanjem u dva slota. Konkretno, ovde se radi o DDR3 memoriji.

Što se procesora tiče, u pitanju je AnnapurnaLabs Alpine AL-314 procesor. Već smo imali prilike da se sretnemo sa njim. Kreator je firma koja posluje u okviru Amazona, što je jasno istaknuto u svim materijalima. Ukoliko Amazon koristi svoje in-house rešenje za ovakve potrebe, zašto bismo sumnjali u njega? U suštini, bazira se na ARM tehnologiji, odnosno Cortex A15 procesoru. Radni takt mu je 1.7 GHz, što je uvećanje sa 1.4 GHz kod prethodnog modela.


qnap_ts1231xu_rp_10_s.jpg


Ipak, ovaj četvorojezgarni procesor nije nužno radosna vest u svakoj prilici i varijanti. Zbog ARM čipa, mnoga rešenja specijalno razvijena da rade sa x86 procesorom neće biti dostupna za ovaj NAS, ondnosno neće biti moguće pokrenuti ih iz QTS operativnog sistema.


Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-1231XU-RP-4G
 • Procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-314 Quad-core 1.7 GHz Cortex-A15 procesor
 • Memorija 4GB DDR3 (1 x 4GB)
 • SSD 512 MB
 • Hard disk 12 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDD/SSD
 • Kućište Serverska fioka
 • Portovi 2 x 10 Gigabit SFP+ LAN ports
  2 x Gigabit RJ45 LAN ports
  4 x USB 3.0 ports
  1 x PCIe Gen2 (x2)
 • Operativni sistem QTS 4.3 (embedded Linux)

  Supported Client OS:
  Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Windows Server 2003/2008 R2/2012/2012R2
  Apple Mac OS X
  Linux & UNIX
 • Dodatno NAS (Mrežno skladište) – čuvajte, delite i zaštitite vaše podatke na Windows, Mac, Linux / UNIX operativnim sistemima
  - MyQNAPcloud – vaš privatni cloud
  - Backup Station: real-time i planirani backup, NetBak Replicator za Windows, Apple Time Machine za Mac, sinhronizacija sa cloud skladištima: S3 Plus (uključujući Amazon S3), Amazon Glacier, Google Cloud Storage, WebDAV-based cloud skladište, Microsoft Azure, OpenStack Swift
  - Storage Management: RAID 0,1, 5, 6, 10, + hot spare, JBOD
  - File Server, FTP Server, iSCSI, Print Server, VPN Server, DLNA Server
  - Aplikacije: File Station, Container Station, Photo Station, Music Station, Download Station, Video Station…
  - Surveillance Station: video nadzor, 30 licenci za IP kamere (2 licence uključene u cenu)
  Dimenzije: 89 x 482 x 534 mm
  Težina: 12.99 kg
  Potrošnja: 48W (HDD standby), 88.27W (u radu sa ugrađenim 12 x 2TB HDD)


Daljinska kontrola je podržana putem opcija povezivanja sa udaljenih računara baziranih na pregledaču, odnosno povezivanjem na različite QNAP servise. U svakom slučaju, šta god da je potrebno, ovde se može konfigurisati relativno lako i brzo, sa mnoštvom opcija koje vam stoje na raspolaganju.

NAS raspolaže sa 512 MB fleš memorije u kojoj je smešten sistem sa aplikacijama. Potrošnja i hlađenje su deklarisane na 48 W u standby režimu, odnosno 88.27 W u u radu sa svim popunjenim slotovima. Nije malo, naročito u tom smislu što je minimum postavljen dosta visoko, ali svakako se mora uzeti u obzir da prosto proizvod nije namenjen okruženjima u kojima se toliko može uštedeti. Napajanje raspolaže snagom od 250 W, što je više nego dovoljno za iskorišćenje maksimalnih kapaciteta ovog NAS-a.


qnap_ts1231xu_rp_7_s.jpg


Otvaranjem “fioke” možemo zaviriti u unutrašnjost NAS-a. Nema sumnje da ste već sa fotografija mogli da vidite kako to sve izgleda iznutra, i verujemo da se niste iznenadili kada ste videli kako izgleda unutrašnjost. Ono što je važno istaći jeste da je montiranje diskova brzo, lako i bezbolno, te da u suštini nema nikakvih problema u tom smislu. Taj deo će upravo “viriti” iz servera, omogućavajući ekspresnu montažu ili uklanjanje po potrebi...

Korišćenje

Slično kao i kod modela TS-EC880U R2 koji smo vam ranije predstavili, puno testiranje i iskorišćavanje svih kapaciteta ovog NASa predstavlja svojevrsnu nemoguću misiju za uslove naše kancelarije, budući da je potrebno imati najpre odgovarajuću infrastrukturu, a potom i intenzivno opteretiti sam uređaj. Prosto, namenjen je opterećenjima koja idu daleko iznad bilo čega čime bismo ga mi mogli opteretiti u uslovima kancelarijske svakodnevice. Uostalom, videli ste i sami da smo koristili dva diska - a slotova ima dvanaest...


qnap_ts1231xu_rp_11_s.jpg


Šta sve jeste TS-1231XU-RP-4G-EU, osim što je odlično skladišno rešenje koje će lako podmiriti potrebe čitave kompanije? Bekapovanje podataka, sinhronizacija, daljinski pristup podacima, sve je podržano na najbolji mogući način. Tu su raznovrsna rešenja za bekapovanje, iSCSI i virtualizacione aplikacije, mnogo toga što je potrebno malim i srednjim preduzećima.


qnap_ts1231xu_rp_8_s.jpg


Takođe, da biste mogli iskoristiti ovaj hardver u punoj meri, potrebni su i infrastruktura i adekvatni, obučeni profesionalci - ne zbog toga što je samo korišćenje kompleksno, jer ono to i nije zahvaljujući odličnom softveru, koliko zbog toga što njegova cena i mogućnosti prosto podrazumevaju da raspolažete značajnim resursima. Proizvođač ništa ne krije, već nudi sve informacije o performansama ovog uređaja, i možete ih pronaći na ovoj stranici na sajtu proizvođača!

Operativni sistem se bazira na Linuxu i stiže sa uređajem. Reč je o sjajnom QTS 4.3 operativnom sistemu, koji stiže sa pregršt opcija i podešavanja, te obiljem mogućnosti kako za bazično funkcionisanje i daljinsku kontrolu, tako i za veliki broj sopstvenih aplikacija najrazličitije namene koje možete koristiti. Ideja je da se sve koristi lako, brzi i jednostavno, odnosno da korišćenje bude intuitivno koliko je god to moguće za ovakav uređaj, i u tome se uspelo u potpunosti. Spektar podešavanja je gotovo neverovatan. O svemu tome smo više govorili u našim ranijim prikazima QNAP uređaja, pa nema potrebe da sve ponavljamo, već vas pozivamo da pročitate utiske! Sve pozitivne stvari su prisutne i ovde!


qnap_ts1231xu_rp_4_s.jpg


Šta su specifičnosti koje bismo istakli? Pre svega, treba znati da zbog toga što je implementiran procesor baziran na ARM arhitekturi, spisak podržanih aplikacija nije toliki kao kada je reč o x86 procesoru.

Surveillance Station služi za video nadzor, ali sada je to prilagođeno potrebama firmi. Moguće je kupiti do 30 licenci za IP kamere i povezati ih, što je zaista impresivna brojka, baš kao i lista od preko 3000 kompatibilnih IP kamera. Dve licence već uključene u cenu samog uređaja, odnosno možete odmah početi da ih koristite. Storidž je moguće podesiti kao RAID 0/1/5/6/10, ponovo uz određene specifične mogućnosti koje se pre svega odnose na SSD keširanje i Virtual JBOD.

SSD keširanje je u suštini opcija da povežete SSD-ove i podesite ih da se koriste isključivo za keširanje. Time dramatično uvećavate IOPS performanse, efektivno dobijajući najbolje od oba sveta, gde će hard diskovi biti korišćeni za pohranu podataka, a SSD-ovi omogućavati brz pristup često korišćenim fajlovima. Takođe ćete ubrzati rad u aplikacijama koje se intenzivno oslanjaju na IOPS, što je u uslovima korišćenja kakvi postoje u firmama daleko lakše zamisliv scenario nego u, recimo, uslovima kućnog korišćenja.


 qnap_ts1231xu_rp_9_s.jpg


Virtual JBOD sa druge strane omogućava uvećavanje storidž kapaciteta putem povezivanja sa drugim QNAP NAS uređajima. Ovo je odlična stvar, recimo, u situaciji kada firma raste i potrebno je uvećati kapacitete uz zadržavanje prethodnih, preduzećima manje svojstvenih NAS rešenja, odnosno rešenja manjeg kapaciteta. Isto tako, omogućava specifično “uvezivanje” NAS-eva koji se nalaze na različitim lokacijama.

Storage Manager na impresivan i jednostavan način omogućava punu kontrolu nad storidž jedinicama, sa višestrukom RAID zaštitom, opcijama kao što su block-level iSCSI LUN ili online proširenje kapaciteta. Tu su i Disaster Recovery rešenja, poput RTRR (Real-Time Remote Replication) podrške, bekapovanja podataka na drugi Turbo NAS ili FTP server, ili pak rsync protokol. Podržana su rešenja za virtuelizaciju (VMWare, Windows Server 2012, Microsoft Hyper-V), kao i simultano pokretanje više operativnih sistema preko Virtualization Station rešenja. Moguće je preuzeti i virtualne mašine onlajn i importovati ih u ovaj NAS, kako biste ih lako i brzo počeli koristiti, bez procedure predefinisanja i podešavanja. Imamo i razne aplikacije za mala i srednja preduzeća, kao što su FTP Server, Web Server, Surveillance Station, Radius Server, Printer Server...


 qnap_ts1231xu_rp_12_s.jpg


Tu je i mnoštvo bezbednosnih opcija poput IP blokiranja, enkriptovanog pristupa, kontrole prava korisnika na pristup odgovarajućim folderima. Najzad, QNAP je omogućio skalabilnost kompletnog rešenja. Tako je moguće kombinovati TS-1231XU uređaje kako bi se obezbedilo prisustvo čak 36 drajvova, kako bi se kompletnim rešenjem upravljalo na objedinjen i jednostavan način.

Zaključak

Ponovo je QNAP demonstrirao da je reč o izuzetno posvećenom i ozbiljnom kreatoru poslovnih rešenja. QNAP TS-1231XU-RP-4G-EU je zaista izvrsno rešenje za sva preduzeća koja bi ga mogla koristiti, a u lokalnim okvirima, ovakav NAS zaista može podmiriti potrebe gotovo svakog preduzeća, obzirom da su ona kojima je ovakvo rešenje nedovoljno (uzimajući u obzir i skalabilnost i kombinovanje više ovakvih uređaja) zaista retkost. Naravno, ono nije za svakoga, već isključivo za poslovne korisnike.


 qnap_ts1231xu_rp_3_s.jpg


Kao takav, NAS ima određene specifičnosti. Naravno, budući da je smešten u serversku fioku, upotreba je potpuno prilagođena, a određeni aspekti rada podrazumevaju upravo opisane načine primene. Cena uređaja je visoka, ali sa ovakvim rešenjem dobijate toliko toga u paketu, da je vrlo teško ne preporučiti ga kompaniji kojoj je potrebno sveobuhvatno skladište raskošnih mogućnosti i opcija. Spisak mogućnosti i opcija je veliki, tako da korisnici mogu da odaberu idealan način upotrebe u odnosu na svoje potrebe i optimizuju NAS za upravo takav vid korišćenja.


Prednosti:

- Veliki broj opcija
- Redundantno napajanje
- Skalabilnost
- Mogućnosti proširenja
- Sjajan softver koji je lak i intuitivan za korišćenje
- Visoka vrednost za korporativne korisnike


Nedostaci:

- Dosta bučan (uslovno, jer se radi o serverskom proizvodu) 
- Visoka cena
- Zbog ARM procesora postoji blago ograničenje u pogledu aplikacija


Cena: 203,999 dinara


Uređaj na test ustupio 
Mikro Princ D.O.O.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

Predstavljamo: QNAP TS-431P

10203
10205
10206
10207
10208
10209