Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

30.05.2017 13:36 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-1231XU NAS

NAS uređaji dolaze u raznim formama i izdanjima, ali zajedničko im je da donose opciju za uvezivanje ogromnih količina skladišnog prostora u kompanijsku ili kućnu mrežu. Kao takvi, predstavljaju nezamenljiv element iste, pod uslovom da se želi stalan i bezbedan pristup podacima. Model koji danas predstavljamo je upravo idealan u tom smislu - namenjen isključivo preduzećima...

QNAP TS-1231XU NAS

Filip Majkić

Već neko vreme predstavljamo najinteresantnije proizvode kompanije QNAP, kako one namenjene malim i srednjim (pa i većim) firmama, tako modele namenjene kućnoj upotrebi. Nekada se te dve kategorije preklapaju, pa je veoma lako napraviti priču koja je pogodna za oba vide ciljnih korisnika, naročito ukoliko se radi o pristupačnijim modelima. Ovog puta to nije slučaj.


qnap_ts1231xu_rp_3_s.jpg


Naime, pred sobom imamo TS-1231XU-RP-4G-EU. Iza pomalo komplikovane i rogobatne oznake krije se gigantski NAS koji stiže u vidu serverske fioke. Već iz toga je sasvim jasno da je namenjen, blago rečeno, ozbiljnijoj klijenteli. To se lako može zaključiti i iz cene, koja iznosi nešto preko 200 hiljada dinara! Sasvim je jasno da je reč o ozbiljnoj poslovnoj investiciji.


Predstavljamo: QNAP TS-EC880U R2 NAS


O kakvom se stoga uređaju radu? Reč je o NASu za skladištenje podataka sa posebno velikim brojem slotova za diskove – ukupno ih je 12. Stoga je jasno da se u njega može smestiti ogromna količina podataka. Ovo je važna karakteristika, ali ne i najvažnija.  Svakako je reč o NASu za ozbiljne sisteme i korporativna okruženja, složenom i kompleksnom uređaju koji donosi sa sobom mnoštvo opcija i mogućnosti.


Uređaj

Kao što smo već spomenuli, TS-1231XU-RP-4G-EU se isporučuje u rack izdanju, spremnom za brzu i laku ugradnju u serverski uređaj. Sam izgled serverske fioke, naše iskustvo pokazuje, može da zbuni neupućene i dovede u pitanje o čemu se radi – no, u suštinskom smislu, reč je o računaru, baziranom na pomalo neuobičajenoj platformi. Radi se o čipu koji potpisuje Amazon, a koji se bazira na ARM tehnologiji.


qnap_ts1231xu_rp_2_s.jpg


Dimenzije, oblik i gabariti su u skladu sa činjenicom da je reč o 2U rackmount modelu. Izgled serverske fioke podrazumeva puno lima sa svih strana, prilagođenu prednju stranu, kao i zadnju stranu sa svim neophodnim konektorima i portovima. U pakovanju još zatičemo sve što je potrebno za montiranje, uključujući šrafove, rudimentarno uputstvo, kablove. Važno je naglasiti da 10 GbE kablovi nisu deo paketa, već se prodaju odvojeno, budući da ova mašina nudi 10 GbE portove. Obimnije i složenije uputstvo je uvek moguće skinuti sa QNAP sajta.


qnap_ts1231xu_rp_5_s.jpg


Na prednjoj strani se nalaze fioke u koje se smeštaju odgovarajući storidž uređaji. Zatičemo čak dvanaest komada na ovom modelu. Vratanca je moguće brzo i lako otvoriti kako bi se unutra ubacio odgovarajući disk. Podržani su 3.5-inčni SATA 6Gbps/3Gbps hard diskovi ili 2.5-inčni diskovi sa SATA, 6Gbps/3Gbps interfejsom, bili oni hard diskovi ili SSD-ovi. Naravno, kao i kod brojnih sličnih uređaja, hot swap je obavezna stavka na listi podržanih tehnologija. Mi smo isprobali EC880U R2 pomoću dva WD RED hard diska, kapaciteta po 2 TB, koji su i namenjeni ovakvom korišćenju. QNAP po običaju isporučuje i kompletan spisak kompatibilnih diskova, koji možete pronaći na ovoj stranici, ali u suštini podržani su svi iole zastupljeni hard diskovi i SSD-ovi.

Na poleđini zatičemo 2 x 10 GbE SFP+ porta, zahvaljujući čemu je ovaj NAS spreman za implementaciju u veoma brza 10 GbE mrežna okruženja. Tu su još i dva regularna gigabitna LAN porta, kao i četiri USB 3.0 porta. Zahvaljujući tome, imate dosta fleksibilnosti u smislu povezivanja raznih uređaja i periferija. Postoji i slot koji je spreman za proširenje, a uvidom u internu konfiguraciju vidimo da je reč o PCIe x2 slotu.


qnap_ts1231xu_rp_6_s.jpg


Najzad, stižemo i do udarne stavke ovog NAS-a – reduntantnog napajanja. Naime, postoje dva priključka za napajanje i to je ono što čini TS-1231XU tako poželjnim u ozbiljnijim okruženjima. Povezivanjem na nezavisne izvore, obezbeđujete kontinualan rad, odnosno stabilno napajanje, tako da u slučaju havarije možete biti mirni i pouzdati se da će vaš NAS nastaviti da radi. Napajanja imaju i sopstveni rashladni sistem. Naravno, kao i uvek u serverski orijentisanim proizvodima, hlađenje nije tiho, naprotiv...

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-831X-8G

Predstavljamo: QNAP TS-431P

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209