Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: Logitech Spotlight Presenter

28.04.2017 15:53 | 2 Hardver
Predstavljamo: Logitech Spotlight Presenter

Neki proizvodi su jednostavno namenjeni biznis publici i u tom smislu nema nikakve svrhe posmatrati ih iz ugla običnih korisnika. Takav je i Logitech Spotlight, prezenter koji je namenjen svima koji su često na poslovnim putovanjima, sastancima i angažmanima, te moraju da drže prezentacije za manje ili veće grupe posmatrača. Dobro je poznato da u takvim situacijama rastu napetost i stres, jer je veoma važno pokazati se u najboljem svetlu. Da li Spotlight olakšava posao u tom smislu?

Filip Majkić

Slučajno ili ne, tek novi prezenter kompanije Logitech nosi isto ime kao i Apple sistem pretrage na računarima. Čak i funkcioniše na sličnom principu, makar donekle. Naravno, pored Mac računara, može da radi na bilo kojim računarima sa Windows operativnim sistemom. Povezivanje je izuzetno jednostavno. Dovoljno je ubaciti USB prijemnik kako bi prezenter komunicirao preko bežične konekcije, ili ga pak povezati preko Bluetooth konekcije koja je takođe podržana.


logitech_spotlight_1_s.jpg


No, Logitech Spotlight prati određeni koncept. Sam Logitech kaže da je osmišljen tako da poveća samopouzdanje kod predavača. Doneta je odluka da se odbaci laserski pokazivač, koji je stvar prošlosti. Sada ovaj prezenter omogućava označavanje i uvećavanje sadržaja na ekranu, što funkcioniše veoma dobro u praksi. Na taj način je moguće naglasiti najvažnije delove slajda – ili one koji interesuju publiku koja postavlja pitanja – i to u letu. Podjednako važno jeste što je to moguće uraditi sa velikog dometa, koji iznosi čak do 30 metara, tako da je Spotlight moguće efikasno koristiti u velikim salama i pred većim brojem ljudi, gde laserski pointer gotovo da gubi svoju funkciju jer se slabo vidi.


logitech_spotlight_2_s.jpg
 


Uređaj

U praksi, Spotlight je oblika tankog kvadra, i veoma udobno leži u ruci. Sa dimenzijama od 13 x 2.8 x 1.2 centimetara i masom od nešto manje od 50 grama, lako će stati u bilo koji džep ili poslovnu torbu. Sa prednje strane se nalaze tri velika tastera – Pointer, Hold Next i Hold Back, koji podrazumevano služe za kretanje kroz prezentaciju i označavanje, premda im možete dodeliti i druge funkcije iz softvera. Ovim pointerom možete i da označavate i selektirate bilo šta na ekranu. U teoriji je moguće koristiti ga kao daljinac za HTPC, ali kućni korisnici imaju razne opcije na raspolaganju u tom smislu, i to dosta pristupačnije. Spotlight je ipak prevashodno poslovna alatka.

Specifikacije
 • Model Logitech Spotlight
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Dodatno * Daljinski za prezentaciju i risiver
  Bluetooth Smart i 2.4GHz bežična konekcija
  LED indikatori osvetljenja
  Senzori: 3D akcelerator, žiroskop, senzor pokreta
 • Ergonomija Simetričan
 • Dimenzije Daljinski za prezentaciju: 131,3 x 28,1 x 12,1 mm
  Risiver: 40,4 x 17,2 x 6,8 mm
 • Masa 49,2 g daljinski; 3,3 g risiver

Veoma je lepo rešeno „uočavanje“ određenog dela ekrana. Kada pritisnete odgovarajući taster, pojavi se osvetljeni krug, dok se ostatak ekrana zatamni, stvarajući efekat svetla kojim se traga za nečim (pretpostavljamo da i ime otuda dolazi). Na taj način je kompletno, veliko mesto uočljivo i vidljivo priustnoj publici, kao i eventualno označeni delovi. U aplikaciji je moguće odabrati odabrati način pokazivanja, promeniti komande, postaviti razna upozorenja vibracijom, kao i aktivirati više naprednih funkcija poput kontrole glasnoće.


logitech_spotlight_3_s.jpg


Sve ovo ne bi funkcionisalo bez senzora koji su ugrađeni u Spotlight. Motion senzor, odnosno 3D akcelerometar i žiroskop se staraju da se pokreti prenose verno. Iskreni da budemo, sve funkcioniše veoma dobro i zadovoljni smo vernošću prenošenja pokreta na ekran računara. U tom pogledu nemamo nikakvih primedbi.


logitech_spotlight_4_s.jpg

logitech_spotlight_5_s.jpg

 

 

Korišćenje

Softver Logitech Presentation se može preuzeti sa zvaničnog sajta. U prepoznatljivom korak-po-korak maniru, vodi korisnika kroz podešavanja, ali i osnovne mogućnosti i opcije. Tako imamo priliku da vidimo kako se koristi kabl za punjenje u punom grafičkom prikazu, ali i da saznamo da je dovoljan samo jedan minut punjenja za tri sata prezentacije, što je odlična stvar!


presentersoftver3_s.jpg


Korišćenje je izuzetno jednostavno. Iz softvera možete podesiti tajmer koji će vas upozoravati koliko vremena imate, odnosno koji će odbrojavati na ekranu kako biste uvek bili u toku sa tempom odvijanja prezentacije. Isto tako, možete da podesite funkcije Pointer, Hold Next i Hold Back tastera, kako biste ih prilagodili svojim eventualnim potrebama. U opcijama softvera možete uvek pristupiti kratkom tutorijalu, ili pak podesiti brzinu pointera, intenzitet vibracije, te odabrati opcije povezivanja (preko novog risivera ili Bluetootha). Sve u svemu, jednostavno i funkcionalno.


presentersoftver5.jpg

presentersoftver6.jpg


Aplikacija poseduje i sistem automatskog apdejtovanja, kako softvera, tako i firmvera uređaja. Na taj način će biti omogućavane dodatne funkcije. Logitech je već obećao da će se nove funkcije dodavati vremenom, tako da će Spotlight postajati još upotrebljiviji.


presentersoftver7_s.jpg


Zaključak

Ukupno gledano, Logitech Spotlight dobro obavlja svoj posao. Minimalistički dizajn se kombinuje sa solidnom funkcionalnošću. Osećaj u ruci i pod prstima je veoma dobar, a rekli bismo da je Logitech pogodio sa dimenzijama. Tačno je pozicioniran da bude dovoljno robustan da korisnik koji je ionako pod dovoljnim stresom ne bi brkao komande, a opet da ne bude preveliki.

 spotlight_5_s.jpg

Jedino ostaje pitanje – cene. Sa svojih 135 evra – preporučene cene, tek ćemo videti koliko će iznositi u maloprodajama – reč je o skupom proizvodu, dvostruko skupljem od dosadašnjih prezentera u Logitech ponudi. Sa druge strane, kako se radi o poslovnom alatu koji će de fakto biti korišćen isključivo u biznis svrhe, pitanje cene je donekle relativno. Kućni korisnici pak imaju i drugih opcija na raspolaganju, daleko pristupačnijih.


Prednosti:

- Vrlo dobar kvalitet izrade
- Intuitivno korišćenje
- Odlično prilagođen potrebama poslovnih korisnika
- Wireless ili Bluetooth veza
- Označavanje i uvećavanje delova slajda u letu
- Samo minut punjenja dovoljan za tri sata prezentacije


Nedostaci:

- Visoka cena
- Samo za poslovne korisnike

Cena: oko 125 evra.

Uređaj na test ustupio Logitech.

Abraham Novi član postova: 15
Nakon duže vremena - gadget koji želim da probam.

Test: HyperX Alloy FPS

Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

10203
10205
10206
10207
10208
10209