Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: EaseUS Data Recovery Wizard Professional

23.03.2018 16:37 | 2 Software/Web
Predstavljamo: EaseUS Data Recovery Wizard Professional

Kada shvatite da ste ostali bez bitnih podataka, a pre nego što počnete da se hvatate za glavu, posegnite za ovim softverom.

“Backup je majka” 
Ne sumnjamo da je svaki korisnik računara makar jednom čuo ovu rečenicu, a mnogi su, nažalost bili i u prilici da se uvere u njene implikacije. Gubitak jako bitnih fajlova ume biti vrlo bolan, naročito ako su u pitanju neke uspomene koje više ne možete vratiti, ili nešto u šta je uloženo puno rada, koji nakon toga morate početi od nule. Koliko god bili svesni da je redovno pravljenje rezervne kopije bitnih podataka neophodno, u podsvesti nam je uglavnom ono “pa neće valjda baš mene”, pa smo skloni da se uzdamo u sreću i zanemarimo ono što se smatra dobrom praksom. Naravno, marfijev zakon vreba upravo takve momente.

Do gubitka podataka može doći na više načina, bilo delimičnim ili potpunim otkazom uređaja, slučajnim brisanjem, nestankom struje ili jednostavno nepažnjom. Autoru ovog teksta je praktično prešlo u naviku da fajlove briše Shift-DEL kombinacijom, pa je više puta bio u prilici da zažali zbog toga, svega par sekundi kasnije. Takođe, svako ko se duži niz godinama bavi računarima je vrlo verovatno imao priliku da se sretne sa iznenadnim gubitkom particija, brisanjem podataka usled virusa, RAW particijama ili operativnim sistemom koji je rešio da vam zagorča život u najgorem trenutku (npr. pri pisanju maturskog rada ili doktorata).

Srećom, u situacijama kada ostanete bez bitnih podataka, nije sve izgubljeno, makar ne trajno. Pored firmi specijalizovanih za oporavak podataka, koje su nažalost neizbežna opcija u slučaju npr. hardverskog otkaza hard diska, dostupni su i softveri namenjeni pronalaženju i oporavku obrisanih fajlova, fajl sistema i particija sa još uvek potpuno ili delimično ispravnih hard diskova, Solid State diskova i memorijskih kartica. Prednost ovakvog softvera je u tome što fajlove možete oporaviti na vlastitom računaru, što je naročito korisno ukoliko imate neke osetljive podatke. Naravno, dobra strana je i to što sopstvenim podacima možete posvetiti više pažnje, natenane pregledati šta je dostupno za oporavak i povratiti samo one podatke koji su vam zaista bitni. Takođe, prednost je i što vam je softver dostupan i svaki naredni put kada vam zatreba, za neki drugi disk, USB flash ili memorijsku karticu. 

EaseUS Data Recovery Wizard Professional

1_resize.JPG

Jedno od ovakvih softverskih rešenja stiže nam iz kompanije EaseUS u vidu Data Recovery Wizard softvera. Čak i pre pisanja ovog testa, imali smo prilike da se družimo sa ranijom verzijom ovog softvera u slučaju brisanja partition tabele sa jednog Seagate diska od 2TB, gde je program besprekorno odradio posao. Proizvođač ovog softvera navodi mogućnost povratka podataka u slučaju obrisanih fajlova, formatiranog diska, gubitka particije, RAW particija, pada sistema, delimičnog oštećenja diska ili određenih virusa, naročito nedavno aktuelnih ransomware problema poput Wanna Cry i Petya, koji enkriptuju fajlove.


Softver je u stanju da pretraži i pronađe obrisane fajlove na diskovima PC, laptop i serverskih računara uključujući i RAID sisteme (pored verzije za Windows, dostupna je i MAC OS verzija, kao i posebna rešenja za iOS i Android uređaje), kao i na memorijskim karticama, USB diskovima i uređajima koji podržavaju Mass Storage povezivanje sa računarom poput digitalnih kamera (MTP protokol nije podržan). Podržani su FAT(FAT12,FAT16,FAT32), exFAT, NTFS, NTFS5, ext2/ext3, HFS+ i ReFS fajl sistemi. 

Kako povratiti podatke

3_resize.JPG

Sam proces oporavka je vrlo jednostavan. Potrebno je na računar instalirati Data Recovery Wizard i povezati disk, karticu ili uređaj sa koga želite da povratite podatke. Ukoliko vam je potreban neki od obrisanih fajlova kome znate prethodnu lokaciju, možete izabrati i pretragu određenog foldera, što će znatno ubrzati proceduru. Pretraga se odvija u dve faze, od kojih je prva Quick Scan koja pretraži obrisane fajlove ili one koji su se nalazili u Recycle Bin-u. Ukoliko ste neki fajl nedavno obrisali, verovatnoća je da će se odmah pojaviti na listi i ubrzati proceduru vraćanja. Nakon Quick Scan faze, nastavlja se Deep Scan koji traje znatno duže (npr. u slučaju SD kartice od 128GB, pretraga je trajala blizu sat vremena.), ali koji pretražuje fizičke lokacije medija tražeći indekse fajlova.

6_resize.JPG

Ovaj tip pretrage će pronaći praktično svaki trag nekada prisutnih fajlova sve dok njihov indeks nije prepisan drugim informacijama na istoj fizičkoj lokaciji. Moguće je oporaviti sve fajlove koji su na listi, ali će potpuno funkcionalni biti samo oni preko čijih lokacija na disku nije bilo naknadnog upisa drugih podataka. Naravno, ukoliko se nađete u situaciji da vam je potrebna ova aplikacija, preporuka je da svakako disk ne koristite dok ne izvršite vraćanje željenih podataka. Treba napomenuti da neki od pronađenih fajlova (nekompletni, ili oporavljeni u RAW modu) neće imati ime, niti tip datoteke, pa će takvi fajlovi zahtevati pogađanje ekstenzije ili malo forenzike u tekst editoru ili nekom drugom programu za oporavljanje konkretnog formata. Treba napomenuti da sam program ima optimizovane algoritme za prepoznavanje preko 200 različitih fajl formata, što svakako pomaže u pretrazi i prepoznavanju konkretnih fajlova.

9_resize.JPG

EaseUS Data Recovery nudi i Preview alat koji će vam prikazati sadržaj fajla koji izaberete sa liste pronađenih i olakšati pronalaženje onoga što želite. Korisne su i opcije filtriranja po tipu, jer se na listi može naći zaista ogroman broj fajlova bez strukture direktorijuma, pa ovo svakako olakšava pronalaženje onoga što vam je bitno. Prisutne su sekcije Graphics, Audio, Documents, Video, Email i Other, a klikom na malu strelicu pored svake od sekcija dobijate i izbor filtriranja najčešćih ekstenzija za taj tip fajlova.

8_resize.JPG

Nakon kompletirane pretrage, sa liste pronađenih fajlova možete izabrati sve koje želite da povratite. Naravno, fajlove je potrebno povratiti na neki drugi disk ili particiju od one sa koje vršite vraćanje, pa to treba imati u vidu pre oporavka i obezbediti dovoljno prostora za sve vraćene fajlove. Nakon izabranih fajlova i klika na taster “Recover”, ostaje vam samo da sačekate da se podaci iskopiraju, brzinom kojom to dozvoljavaju diskovi sa kog i na koji se vrši oporavak.

Verzije i cena

EaseUS Data Recovery dolazi u nekoliko verzija. Pored osnovne Pro verzije koja nudi već opisane funkcije, prisutne su i Pro+WinPE verzija koja nudi opciju boot diska (korisno u slučaju pada sistema, a ukoliko pri ruci nemate drugi računar na koji je moguće prikačiti disk), kao i Technician verzija koja ne nudi boot disk, ali nudi opciju pružanja tehničke podrške klijentima uz neograničen broj instalacija.

Sjajna stvar je i prisustvo Trial verzije sa kojom besplatno možete pretražiti vaš disk, uređaj ili karticu i proveriti šta od fajlova je dostupno za oporavak. Besplatna verzija nudi i povratak do 2GB podataka bez kupovine licence.

11_resize.JPG

U samom softveru postoji opcija izbora jednog od 20 jezika, među kojima doduše nema našeg, ali to naravno nije zamerka, obzirom na vrlo logičan i jednostavan interfejs u kome će se verujemo snaći svi, čak i ako nisu vični engleskom jeziku, koji je naravno podrazumevan.
Interesantno je i da na EaseUS sajtu postoji program prevođenja na nove jezike u kome možete učestvovati, a za vaš trud biti i nagrađeni licencom za punu verziju programa.

Zaključak

Data Recovery Wizard svakako nije jedini program ove vrste na tržištu. Tokom godina bili smo u prilici da testiramo ili koristimo slična rešenja u realnim situacijama i sa različitim nivoom uspešnosti. EaseUS rešenje svakako deluje vrlo kompetentno i u realnom radu je sa lakoćom i solidnom brzinom pronalazilo sve fajlove koje je bilo moguće oporaviti.

Ono što svakako moramo pohvaliti je jednostavnost korišćenja. Data Recovery Wizard nudi vrlo čist interfejs u kome će se lako snaći čak i neiskusni korisnici računara. Prisutne su samo neophodne opcije, ali je na broju praktično sve što vam je i potrebno da pronađete i sortirate fajlove, izfiltrirate listu po nekom kriterijumu i oporavite ono što vam je potrebno.
Zahvaljujući efikasnosti u pronalaženju, kao i jednostavnosti korišćenja, EaseUS Data Recovery Wizard je softver za koji je lako dati preporuku, ukoliko se ikada nađete u situaciji da vam je potreban oporavak podataka sa bilo kog digitalnog medija. Trenutna cena od 69.95$ za Professional verziju je više nego razumna za povratak iole bitnijih podataka, a naročito ako se u obzir uzme, kako se to u Gaming žargonu kaže, "replay value", odnosno činjenica da vam softver može poslužiti i za bilo koji naredni problem. 

drwnews.jpg

Mi vam svakako preporučujemo i da isprobate besplatnu verziju koja će vam demonstrirati mogućnosti ovog programa i omogućiti oporavak do 2GB podataka.

Za kraj, vredi napomenuti da je EaseUS kompanija posvećena digitalnim podacima, pa u domenu oporavka podataka poseduje i rešenja namenjena iOS (iPhone Data Recovery) i Android (Android Data Recovery) uređajima, kao i specijalizovana rešenja za upravljanje particijama, backup, kloniranje diskova, sinhronizaciju fajlova i čišćenje sistema.
Sav pomenuti softver možete pronaći na www.easeus.com .

 

Prednosti:

Efikasnost pronalaženja izgubljenih fajlova
Jednostavan interfejs
Vrlo funkcionalna besplatna verzija

Mane:

Ništa posebno

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Windows 10: Creator's Update

AMD Radeon Software Adrenalin Edition

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509