Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: Benchmark F1 i R1 računari

29.06.2016 21:18 | 397 Hardver
Predstavljamo: Benchmark F1 i R1 računari

Poštovani čitaoci, pred vama su dva računara koji se razlikuju od ostatka tržišne ponude. Iza tih reči ovaj put staje ne samo redakcija Benchmark sajta, već i naša forumaška zajednica, koja je podržala naše takmičenje u osmišljavanju što kvalitetnijih konfiguracija. Računari o kojima je reč su Benchmark F1 i Benchmark R1, plodovi takmičenja između Benchmark foruma (F1) i Benchmark redakcije (R1) u kreiranju što boljeg računara u kategoriji do 50 hiljada dinara.

Veoma je teško osmisliti kvalitetan računar, naročito kada se kao jedan od važnih kriterijuma nametne pitanje cene. Ma koliko ne delovalo problematično, uvek postoji mnoštvo dilema,želja da se ide "do maksimuma" u jednoj sferi, usled čega se mora prištedeti u drugoj i tome slično. Sve u svemu, problematika je vraški teška, ukoliko se želi kreirati kvalitetan model koji se neće samo sastojati od nabacanih komponenti koje su tu tek da ispune neku kvotu, već se želi pristupiti računarskoj problematici sa određenom filozofijom, znajući tačno šta se želi.

Izađi na crtu: Benchmark forum vs Benchmark redakcija

Zadatak je jasan - sa ograničenim budžetom do 50 hiljada dinara, koji predstavlja neku gornju granicu iznosa koje je prosečan korisnik u Srbiji voljan da izdvoji za novi računar, treba kreirati kvalitetnu konfiguraciju - bez periferija i monitora. Iako smo mislili da ovaj put neće biti mesta za naročite razlike, došlo se do dve poprilično različite konfiguracije. Kako bismo ceo proces učinili zanimljivijim, odlučeno je da se ide na varijantu takmičenja - forum protiv redakcije.

redakcija_r1_masina_3_s.jpg

Samo takmičenje je održano u dve faze. Tokom prve faze su računari osmišljavani, da bi potom komponente bile naručene preko Benchmark Shopa. Ukoliko niste imali prilike da posetite Benchmark Shop, preporučujemo da to učinite jer se trudimo da kupcima ponudimo najbolje cene na tržištu, naročito kada su u pitanju komponente. Posetite uostalom i sami Benchmark Shop i uverite se u istinitost naših tvrdnji.

Posetite Benchmark Shop!

Takmičenje/druženje je održano u prijatnoj i zdravoj atmosferi, a odabrana su dva relativno drugačija računara. Kao što smo tom prilikom naglašavali, plan je bio da se računari nađu u Benchmark shopu pod imenom F1 i R1 – Benchmark Forum 1 i Benchmark Redakcija 1. Nakon toga je održana druga faza, tokom koje su računari sklapani od pristiglih komponenti, nakon čega je usledilo testiranje u dogovorenim test programima. Ipak, nekada testovi ne govore sve, pa su tako na kraju pobednika birali veteran domaćeg IT novinarstva i industrije Aleksandar Božović (Boža Bench – www.bozzabench.com), te Petar Gredelj, glavni i odgovorni urednik Benchmarka.

Ukoliko ste zainteresovani kako je sve proteklo, evo i videa sa oba takmičarska dana.Benchmark F1 konfiguracija

Konfiguracija koju su osmislili Benchmark forumaši je, sasvim logično, išla na što bolje performanse. Samim tim, predstavlja najbolji mogući izbor za korisnike kojima je najbitnije da dobiju što više, odmah i sada. Za razliku od mnogih konfiguracija u pristupačnijem cenovnom rangu koje idu na snagu procesora i štede na grafici, forumaši su išli jednostavnom logikom - kreiravši računar za igranje, istovremeno se kreira računar pogodan za sve ostale primene, budući da na takvoj mašini radi dobro i sve što bi otac, majka i braća/sestre želeli da urade, ako već igre dobro rade.

forum_f1_masina_2_s.jpg

Stoga se pošlo od kombinacije AMD platforme i Nvidia GTX 950 grafičke karte, vrlo dobrog izbora u srednjoj klasi. Izbor je pao na ASUS GeForce GTX 950 grafiku sa 2 GB GDDR5 memorije i 128-bitnom memorijskom magistralom. Reč je o veoma dobrom modelu, koji ne zahteva dodatne konektore za napajanje i koji predstavlja ubedljivo najskuplju komponentu u Benchmark F1 konfiguraciji.

Specifikacije
 • Proizvođač Benchmark
 • Oznaka F1
 • Matična ploča AMD A68H matična ploča
 • Procesor Athlon X4 840, 3.1 GHz
 • Memorija 8 GB
 • SSD 240 GB
 • Grafička karta GeForce GTX 950
 • Zvučna karta Integrisana
 • Kućište MS Industrial Maverick
 • Dodatno Napajanje 420 W (u finalnom izdanju 500 W)

Četvorojezgarni AMD Athlon X4 840 koji radi na 3.1 GHz podrazumevano se pokazao kao odličan izbor u kombinaciji sa ASUS A68HM-K matičnom pločom. Naime, ploča omogućava automatski bust Athlon procesora. Stoga ovakva kombinacija bez problema u praksi radi na 3.7 - 3.8 GHz, bez ikakvog overklokovanja (od strane korisnika), odnosno potrebe za bilo kakvim naročitim intervencijama. Rezultati koji se postižu su zaista impresivni, imamo li u vidu da ploča i procesor zajedno učestvuju u ukupnoj ceni računara sa nekih 25%.

 forum_f1_masina_1_s.jpg

Još jedan važan aspekat Benchmark F1 računara jeste za ovu klasu prostrani SSD. Naime, obe konfiguracije su razultat razmišljanja da je SSD izuzetno važna komponenta koja možda i više od svega ostalog utiče na osećaj komfora u radu, zbog velikih brzina i veoma malog vremena odziva. Stoga u F1 zatičemo Kingston SSDNow model UV400 serije, kapaciteta čak 240 GB, što je sasvim dovoljno da se smeste operativni sistem, nekoliko igara, kao i podaci. Zaista je reč o ogromnom napretku u ovoj cenovnoj kategoriji, naročito u domenu korisničkog iskustva.

forum_f1_masina_5_s.jpg

Za memoriju je ponovo odabran Kingston proizvod. Reč je o stiku kapaciteta 8 GB iz HyperX Fury Black serije. Ova memorija je u stanju da postigne 1866 MHz pri CL10 latenciji. Količina od 8 GB je sasvim dovoljna za komforan rad u bilo kojoj aplikaciji, kao i za igranje.


Benchmark F1 računar u Benchmark Shopu!


Najzad, dolazimo do stavki gde je neminovno morala biti načinjena određena ušteda. Za kućište je odabran MS Industrial Maverick, dok je kada je napajanje u pitanju izbor pao na LC Power LC420H-12 od 420 W. Kako je reč o proizvodima niže kategorije, nema nekih naprednijih opcija, poput USB 3.0 portova na kućištu, napajanje nema dodatni konektor za grafiku - ali za GTX 950 on nije ni potreban. 420 W je više nego dovoljno da napaja komponente ovog računara.

Naziv testa Benchmark F1 Benchmark R1 Benchmark R1 (OC)
3DMark Firestrike 4602 3728 3880
7zip compression 8370 KB/s 6570 KB/s 8045 KB/s
7zip decompression 119042 KB/s 76692 KB/s 98653 KB/s
AS SSD ISO 273.01 MB/s 261.14 MB/s 290,61 MB/s
AS SSD Program 129.35 MB/s 124.95 MB/s 152.07 MB/s
AS SSD Game 189.44 MB/s 186.26 MB/s 184.26 MB/s
Cinebench R15 280 cb 239 cb 268 cb
GTA V (1920 x 1080) 53.5 fps 48.56 fps 50.3 fps


Sveukupno, reč je o odličnoj mašini veoma dobrih performansi, kao što možete da vidite u priloženoj tabeli. Četiri jezgra, odlična grafika, 8 GB memorije, te prostrani SSD solidne brzine zaokružuju Benchmark F1 u smislu performansi. Ukoliko bismo tražili manu, ona bi morala da bude "u futuru." Naime, ovakav računar bi bio teži za apgrejd, jer je FM2+ platforma u pitanju. Ploča nije raskošno opremljena, a napajanje ne bi podržalo snažnije grafike. Međutim, za sve one kojima trebaju što bolje performanse sada i odmah, što više za uloženi novac, Benchmark F1 je najbolji mogući izbor.

f1_3dmark_final_def_s.jpg

Napomena: U finalnom izdanju će ova konfiguracija imati napajanje od 500 W, to jest LC Power LC500H-12, koje je koristila redakcija u svom R1 računaru. Reč je o ipak kvalitetnijem napajanju koje omogućava povezivanje više uređaja i boljih (čitati, snažnijih) grafičkih karti, a istovremeno kvalitetnije napajanje nikad nije suvišno...

 

Benchmark R1 konfiguracija

Nasuprot Benchmark F1 modela, R1 stiže sa boljom osmišljenošću kada je svestranost u pitanju. Naravno, to znači da je određeni procenat performansi morao biti žrtvovan, ali je reč o suštinskom opredeljenju da se napravi mašina koja je ne samo u ovom trenutku dobar izbor, već koja je spremna za eventualne naknadne nadogradnje u budućnosti. O čemu govorimo?

 redakcija_r1_masina_2_s.jpg

Benchmark R1 je baziran na Intelovoj platformi. Kao osnova sistema je odabrana matična ploča sa B85 čipsetom - konkretno, ASUS B85M-G. Intel B85 čipset je odličan izbor u svakom smislu - ima dobre performanse, testiran je za 24/7 rad u kancelarijskim okruženjima, a ambiciozniji proizvođači ploča su omogućili overklokovanje na njima. Ono što je veoma bitno jeste solidan kvalitet komponenti, veći broj portova (uključujući i USB 3.0), kao i podrška za razne Intel procesore - na ovu ploču možete stavljati bilo šta od Celeron modela, pa sve do najbržih Core i7, u zavisnosti od mogućnosti i budžeta.

Specifikacije
 • Proizvođač Benchmark
 • Oznaka R1
 • Matična ploča Intel B85 matična ploča
 • Procesor Intel Pentium G3258, 3.2 GHz
 • Memorija 8 GB
 • SSD 120 GB
 • Grafička karta GeForce GTX 750 Ti
 • Zvučna karta Integrisana
 • Kućište MS Industrial Champion
 • Dodatno Napajanje 500 W

  USB 3.0 i čitač kartica na prednjoj strani kućišta

  Ventilator u kućištu za poboljšano provetravanje

Za procesor je odabran Intel Pentium G3258 Anniversary Edition. Reč je o dvojezgarnom procesoru, koji radi na 3.2 GHz podrazumevano, a koji na ovakvoj mašini, sa box kulerom, bez problema dostiže 4.2 GHz "za svaki dan", ukoliko korisnik želi da to omogući. Takav procesor je odličan za razne aplikacije, poput AutoCAD-a i sličnih, te ovaj računar itekako može da posluži za ozbiljan rad.

Benchmark R1 računar u Benchmark Shopu!


Grafika koja je odabrana jeste GeForce GTX 750 Ti, u Gigabyte izvedbi. Iako je nominalno "u sedmoj generaciji", reč je o grafičkoj karti baziranoj na efikasnim Maxwell čipovima, koja je stoga itekako u stanju da pruži solidne performanse u ovakvim računarima. Uostalom, baš kao i kod F1 mašine, i ovde je grafika najskuplja pojedinačna stavka u kupovini. Takođe raspolaže sa 2 GB GDDR5 memorije i 128-bitnim memorijskim protokom, a hladi se efikasnim WindForce kulerom sa dva velika ventilatora.

redakcija_r1_masina_1_s.jpg

Kada je SSD u pitanju, izbor je pao na SanDisk SSD Plus, kapaciteta 120 GB. U suštini, performanse su sasvim zadovoljavajuće, dok je kapacitet "na ivici," jer je ipak verovatno da za komforan rad treba nešto više. Međutim, ideja jeste da će i ovakav SSD omogućiti dobro korisničko iskustvo, a ukoliko se želi proširenje, uvek se naknadno može dodati disk, interni ili eksterni.

Ponovo imamo Kingston memoriju - ovaj put u vidu ValueRAM serije. Iskorišćena su dva modula DDR3-1600 memorije od po 4 GB, što ukupno čini 8 GB i to u dvokanalnom rasporedu, što opet može itekako značiti u pojedinim aplikacijama. Već smo konstatovali da je količina sasvim dovoljna, kako za komforan rad, tako i za igranje.

redakcija_r1_masina_5_s.jpg

Najzad, dolazimo do stavki gde se obično štedi, čak i u skupljim mašinama. Međutim, redakcija se opredelila da ovaj put to ne bude tako - ili da se makar ne oseti u značajnoj meri. Napajanje je LC Power LC500H-12, koje ne samo da je u stanju da "izvuče" komponente i pod overklokingom, već ostavlja i prostora za nadogradnju, posebno uz prisustvo konektora za grafike i dosta priključaka na granama, koje će bez problema prihvatiti razne vrste proširenja.

r1_3dmark_final_def_s.jpg

Istovremeno, kućište MS Industrial Champion predstavlja prilično atraktivnu soluciju. Unutrašnjost je potpuno ofarbana u crno, vizuelno je prilično atraktivno, ali je i veoma praktično. Tako na prednjoj strani imamo USB 3.0 port, te čitač memorijskih kartica, uz robustan izgled i generalno dosta opcija za kabliranje i eventualnu ugradnju dodatnih komponenti. Takođe, Benchmark R1 uključuje i još jedan dodatni ventilator za hlađenje (Cooler Master Silent Fan od 120 mm) postavljen napred, tako da ubacuje vazduh, što dodatno pomaže u provetrenosti kućišta.

Naziv testa Benchmark F1 Benchmark R1 Benchmark R1 (OC)
3DMark Firestrike 4602 3728 3880
7zip compression 8370 KB/s 6570 KB/s 8045 KB/s
7zip decompression 119042 KB/s 76692 KB/s 98653 KB/s
AS SSD ISO 273.01 MB/s 261.14 MB/s 290,61 MB/s
AS SSD Program 129.35 MB/s 124.95 MB/s 152.07 MB/s
AS SSD Game 189.44 MB/s 186.26 MB/s 184.26 MB/s
Cinebench R15 280 cb 239 cb 268 cb
GTA V (1920 x 1080) 53.5 fps 48.56 fps 50.3 fps


Ukupno posmatrano, jasno je da je Benchmark R1 konfiguracija "okrenuta budućnosti", odnosno da je napravljena tako da može da se iskoristi kao dobra podloga za razne vidove narednih nadogradnji, što je faktor koji se u kupovini često zanemaruje. Takođe je mašina i dalje sasvim solidne brzine, korisnicima raznih profila će pružiti ne samo dobre performanse, već i viši nivo komfora u svakodnevnom radu. Ukoliko vam je neophodan kvalitetan računar u pristupačnoj kategoriji, za koji planirate jednu ili više varijanti apgrejda u narednom periodu, Benchmark R1 predstavlja odličan izbor i svakako ćete njime biti izuzetno zadovoljni.

Zaključak

Ispostavilo se da nije nimalo lako sklopiti dobru konfiguraciju sa budžetom limitiranim na 50 hiljada dinara. Svakako da bi se dosta toga - barem je takav utisak - moglo promeniti kada bi limit išao još malo iznad, ali to se uvek može reći. Važno je da su dobijene dve veoma kvalitetne, a opet veoma različite mašine sa sopstvenim, drugačijim konceptima. Obzirom na ograničeni budžet, obe konfiguracije su itekako u stanju da zadovolje potrebe širokih slojeva potencijalnih korisnika.

forum_f1_masina_3_s.jpg

Testovi su pokazali da je Benchmark Forum 1 računar bolji kao gejming opcija, gde donosi 10-20% bolje performanse. Istovremeno je, kao što smo naglasili, gotovo najbolje rešenje koje se u ovom trenutku može sklopiti kako bi odgovaralo tržišnom segmentu kome je namenjeno u smislu dobijanja maksimalnih perfomansi. Realno, reč je o najbržoj grafičkoj karti koja se realistično može očekivati u ovakvom računaru, a automatski bust procesorskog takta takođe pomaže celokupnom utisku.

Benchmark F1 i R1 računare možete pronaći u Benchmark Shopu!

Benchmark F1 računar

Benchmark R1 računar

Istovremeno, Benchmark Redakcija 1 model se pokazao kao prilično svestrana mašina, čijom kupovinom ne samo da dobijate kvalitetan računar, već i zaokruženu platformu koja je u spremna za buduće nadogradnje različitih vrsta. Ostavljena je velika mogućnost za dodatna poboljšanja uz minimalne izmene ili ulaganje napora, a istovremeno na veoma dobar način ispunjava potrebe kao što su udobnost i iskustvo u radu ili gejmingu.

 

Bez obzira na takmičarski karakter, Benchmarkova akcija "Izađi na crtu" se pokazala kao odličan potez, izazvala je dosta interesovanja kod posetilaca Benchmark foruma, sajta i društvenih mreža. U kompetitivnoj, ali i zabavnoj atmosferi oformljena su dva odlična računara, sa različitim namenama. Drago nam je što možemo konstatovati da će krajnju pobedu sasvim sigurno odneti budući kupci, koji će na raspolaganju imati najbolji mogući izbor dve mašine u cenovnom rangu do 50 hiljada dinara.

solajam Član postova: 854
Evo podrzao sam forumase - uzeta F1 konfa .
Zamerka :
1. samo jedan sata kablic msm jeste da nema dvd rezaca ali ako dolaze dva sata kablica sa maticnom plocom oba treba staviti .
2. e sad da li dolazi kabl za napajanje sa F1 ? Nama nije stigao . Bilo bi dobro da dolazi strujni kabl jer ovako se mora ici u radnju i kupiti .
Ilion Član postova: 3474
Čestitam!
Nadam se da će biti uspeha u prodaji!
docleano Neregistrovan korisnik
Podrzao sam forumase stigao je F1. Sve OK.
Zamerka : na ploci ima samo jedan sata kablic, bez obzira sto konfa dolazi bez rezaca bilo bi dobro staviti oba sata kablica ukoliko dolaze sa maticnom plocom. Pozzz
Benchmark Shop Novi član postova: 3
Posle niza peripetija, od sutra ponovo online F1 racunar. Konacno smo uspeli da dobijemo koliko toliko korektnu ponudu od proizvodjaca racunara.
Manje vise, F1 ce biti vrlo slican inicijalnoj zamisli, sa par izmena na bolje. CPU je X4 845 umesto X4 840, napajanje je Chieftec PPS-500S (od jelte 500W) koje je sigurno bolje od LC420H-12 i nesto skuplje i stavili smo MS Poseydon 2 kuciste. Grafika, ploca, SSD i memorija su neizmenjene.
Cena ce biti 52990din.
Erik011 Član postova: 2947
Ni ja nikako grafiku ne bih menjao za tih 300 RSD ustede. A s obzirom da nema neke velike i bitne razlike, ako je SSD jeftiniji 700 rsd, moze sto da ne.

Test: Asus VivoPC VM65N

Test: Lenovo IdeaCentre Y900 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209