Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: Android KitKat 4.4

25.01.2014 14:26 | 0 Software/Web
Predstavljamo: Android KitKat 4.4

Napokon smo uspeli da obezbedimo uređaj koji nas je pobliže upoznao sa Google-ovom najsvežijom verzijom Androida - KitKat 4.4. Govorimo o iskustvu stečenom u direktnom radu sa Nexus 5 smartfonom, o kojem ćete detaljnije moći da čitate sredinom naredne nedelje. Pre toga, želimo da i vas bliže upoznamo sa KitKat-om, odgovarajući na pitanja šta on donosi po pitanju noviteta, dizajna, performansi, itd. Koliki napredak je ostvaren u odnosu na prethodnu verziju?

Dragoljub Radovanović

Stanje u kome je Android bio pre par godina i stanje u kojem se nalazi sad - to se najbolje da opisati kao dva različita sveta. Ipak, splet okolnosti koje su ga učinile takvim kakav danas jeste potpuno logičan. Operativni sistemi, bilo da je reč o mobilnim ili desktop varijantama napreduju i postaju bolji sa vremenom, to je činjenica. Naravno, postoje izuzeci, ali generalno gledano ne očekujemo da novija verzija bude gora od prethodne. KitKat svakako ne odstupa od tog pravila, jer donosi brojna unapređenja u odnosu na Jelly Bean.Iako se slažemo da KitKat donosi određen broj noviteta, ne možemo reći da je namera Google-a ovde bila da ponovo izmisli točak, barem ne još uvek. Brojna oznaka je porasla za jednu decimalu, sa 4.3 na 4.4, što sugeriše da ovo i dalje nije taj potpuni remont kojem se svi nekako nadaju sa svakom novom verzijom, ali u isto vreme daleko od toga da je došao kao razočarenje. Šta Google ima u planu ove godine - ne možemo reći sa sigurnošću. Da li ćemo videti direktan skok na Android 5.0, ili ćemo između dobiti još jednu međuverziju - 4.5 - u ovom trenutku ostaje nejasno. Ono što jeste jasno je da Android napreduje punom parom i postaje bolji i bolji kako vreme odmiče. Šta je to što KitKat ima da ponudi?


Dizajn

Pre nego što krenemo dalje, želimo da istaknemo da većina proizvođača na svoje mobilne uređaje ubacuje sopstveni korisnički interfejs, takoreći "skin" koji ističe njihov model u poređenju sa konkurencijom. Tip uređaja kao što je Nexus 5 ne vodi se tom politikom jer poseduje "čistu" verziju KitKat-a, koja direktno oslikava viziju interfejsa koju je Google zamislio kada ga je dizajnirao. Sa druge strane, verzija KitKat-a recimo za Samsung vodeće modele izgleda sasvim drugačije i više je u duhu TouchWiz-a. Problem je u tome što se svaki proizvođač samo donekle vodi idejom koju je imao Google, ali na kraju nudi svoju zamisao kada je u pitanju dizajn. Ovde, takoreći, pričamo o "originalnoj ideji".

Početni element koji vas čeka kod svakog Androida - Lockscreen. Ne može se reći da je u odnosu na Jelly Bean pretrpeo ogromne promene, ali tu su sada elementi kao što su strelica u dnu, koja sugeriše pokret prstom na gore koji poziva Google Now, kao i ikonica fotoaparata u donjem desnom uglu, koja vam pokazuje da postoji ekran koji vas vodi direktno u aplikaciju za kameru. Naravno, i dalje su prisutni Widgeti za Lockscreen, koji dolaze isključeni, a opcija kojom se uključuju je smeštena na pomalo čudnoj lokaciji - unutar Security grupe u podešavanjima. Takođe, ovde dobijate prikaz preko celog ekrana Album Art-a pesme koju trenutno reprodukujete.
Nakon otključavanja telefona dočekaće vas početni ekran. Promena koju ste mogli uočiti još na Lockscreenu je transparentnost Status bar-a, što deluje mnogo lepše u odnosu na crne trake kakve smo imali u prethodnim verzijama Androida. Boja ikonica koje se sada nalaze na njemu nije viša plava, već je zamenjena elegantnijom belo-sivom varijantom.

Navigacioni dugmići u dnu takođe imaju providnu pozadinu, i sivkasto bele su boje, baš kao i većina elemenata u KitKat-u. Linija koja se nalazila iznad Dock-a otišla je u zaborav, a umesto nje tu su kružići koji vam ukazuju na kojem se ekranu trenutno nalazite. Ono što je vidljivo još iz imena prečica je korišćenje novog kondenzovanog Roboto fonta, koji deluje jako lepo.


 

 

Noviteti

Google Now opcija je u KitKat-u postala pristupačnija više nego ikad. Postoji čak tri načina njenog pozivanja - zadržavanjem prsta preko Home dugmeta i povlačenjem na gore, izgovaranjem "Okay Google" fraze dok ste na početnom ekranu, ili jednostavnim prevlačenjem prsta u desno, pošto je ona sada jedan od početnih ekrana. Google Now je uvek pri ruci, a došli smo do informacije da je prepoznavanje glasa još tačnije, što pomaže pri nešto lošijem izgovoru reči, što barem u našem slučaju nije problem.

Notifikacioni bar je manje-više ostao isti, sa časovnikom i datumom u gornjem levom uglu, dugmetom za uklanjanje svih notifikacija i metodom prevlačenja notifikacija u levo i desno za njihovo pojedinačno uklanjanje. Gornji desni ugao sadrži dugme koje vas vodi u Toggle opcije, koje takođe možete pozvati direktno prevlačenjem dva prsta umesto jednog sa gornje ivice ekrana.
Fioka sa aplikacijama je u KitKat-u postala providna, tačnije pozadina nije više crna, tako da možete videti Wallpaper koji se nalazi iza. Ikonice su sada veće i lepše, zahvaljujući 4x5 rasporedu, umesto prethodnog 5x5. Novitet je da ovde nema više Widgets sekcije - ona je preseljena na novu lokaciju. Widgetima pristupate zadržavanjem prsta na ekranu, kao što je to bilo nekad u ranijim verzijima Androida, ali uz ovaj gest dobijate i prečicu ka Wallpaperima i glavnim podešavanjima.

Unutar App Drawer-a nalazi se ne tako veliki broj aplikacija, što je zapravo i dobra stvar jer znači da nema nepotrebnog "bloatware-a". Tu su Google aplikacije kao što je Chrome, Google Drive, Gmail, Maps, itd, ali takođe i QuickOffice, koji će vam svakako biti koristan ako planirate nešto poslovniju upotrebu i rad sa Word, Excel i PowerPoint fajlovima.
Dialer je doživeo popriličan redizajn. Nema više podele u tri kartice koje smo imali u Jelly Bean-u. Štaviše, nema više ni tipki sa ciframa kada prvobitno kliknete na njegovu ikonicu. Umesto njih, sada dobijate ekran sa osobama koje ste zvali najčešće, ili koje su najčešće zvale vas. Srednjim dugmetom u dnu pozivate tastaturu, koja ima crnu, ali blago providnu pozadinu. Ispod nje smešten je plavi pravougaonik sa slušalicom, dok dnevniku poziva pristupate pritiskom na ikonicu sa leve strane, koja se nalazi na tom mestu bilo da je tastatura spuštena ili podignuta.Tri tačkice sa desne strane vode ka dodatnim opcijama, kao što je kompletan imenik, dodavanje novog kontakta, podešavanja, itd. Još jedna stvar koju treba pomenuti je pretraga u vrhu, ali ne samo vašeg imenika, već i lokacija sa Google mapa. Recimo, možete ukucati pojam "hotel" i dobiti brojeve neke od hotela u gradu. Naravno, na našim prostorima ovih informacija nema toliko kao recimo u Americi, ali ipak je funkcionalno.


 

Korišćenje

Što se tiče noviteta koji utiču na korišćenje telefona, njih ima nekoliko, ali krenimo od Hangouts aplikacije. U KitKat 4.4 verziji potpuno je izbačen Messaging, i umesto njega postavljen je Hangouts kao glavni način primanja i slanja SMS poruka. Ova aplikacija takođe služi i za online četovanje sa vašim Google Plus kontaktima. Kako bi raspoznali koja je poruka kog tipa, na sličici kontakta u ćošku stoji SMS, ukoliko vam je poruka poslata putem mobilne mreže. Logično, poruka bez ove oznake stigla vam je online metodom, od nekog od vaših G+ prijatelja.


Tastatura nije pretrpela preterane izmene, tačnije tu je nekoliko estetskih promena. Recimo, ukoliko unosite tekst Swype metodom, linija koju ocrtavate prstom nije više plava nego sivkasto bela. Predikcija i ispravljanje reči je i dalje tu, mada za unos reči na srpskom jeziku predlažemo mnogo bolje rešenje u vidu SwiftKey tastature. Još jedna stvar koja je novitet kod KitKat tastature je "Emoji" deo, tačnije smajliji/emotikoni.Nova verzija Androida je donela i jednu novinu vezanu za NFC transakcije, nazvanu HCE (Host card emulation). Ova opcija vam suštinski omogućava da napravite virtualnu smart karticu, kojom bi u teoriji mogli da emulirate vašu BusPlus karticu, zatim vašu beskontaktnu PayPass kreditnu karticu, faktički da "klonirate" sve što koristi NFC kao metodu komunikacije i da za te akcije direktno koristite vaš smartfon. Interesantno rešenje, koje bi nekad voleli da isprobamo u praksi.

Jedna jako bitna promena nalazi se ispod haube KitKat-a. U ovom trenutku, ovo se još uvek smatra eksperimentalnom opcijom, ali bez obzira na to pruža dobre rezultate. Govorimo o ART-u (Android Runtime), koji bi u narednom periodu trebao kompletno da zameni dugo korišćeni Dalvik runtime. Ukratko, Dalvik koristi ne tako savršeni Just-In-Time (JIT) kompajler kada pokrećete neku aplikaciju na vašem telefonu.

ART donosi mnogo bolje rešenje sa Ahead-Of-Time (AOT) kompajlerom, koji kompajlira "bajtkod" onog trenutka kada je aplikacija instalirana, a ne svaki put pre nego što se ona pokreće. Kao rezultat, dobijaju se bolje performanse i duža autonomija baterije. Iako je ART u ovom trenutku kompatibilan sa mnogim aplikacijama, postoje određeni naslovi koje neće funkcionisati sa istim, tako da ga treba isprobati i videti šta od vaših aplikacija radi, a šta ne.Kad smo se već dotakli teme aplikacija, još jedna stvar vezana za njih je takozvani "Immersive mode" koji kompatibilnu aplikaciju prikazuje preko celog ekrana, bez status bar-a i donjih dugmića. Dobra stvar je to što možete da proverite notifikacije recimo direktno iz igrice, bez potrebe da je stavite u pozadinu kao što je to ranije bio slučaj. Samo jedna kratka stvar vezana za štampanje - sada postoji opcija za štampače koji podržavaju štampanje kroz Cloud, kao što su recimo neki HP modeli.

Sećate se projekta Butter koji je doneo ekstra glatko iskustvo sa Jelly Bean verzijom? Google je ovog puta išao još jedan korak dalje, predstavljajući novi Project Svelte. Ne želimo da vas ubeđujemo koliko je novi KitKat brži i glatkiji od Jelly Bean-a, kad je i on bio izuzetno živahan i "puterast", ali razlika postoji. Da li je to zbog jakog Snapdragon 800 čipseta na Nexus 5 smartfonu ili nečeg drugog, ali možemo reći da su performanse novog KitKat Androida bolje nego ikada. Uostalom, u jednom trenutku ćete probati KitKat i sami se uveriti u naše tvrdnje.Ono što KitKat takođe obećava je manja hardverska zahtevnost potrebna da on bude prisutan na smartfonu ili tabletu. Cifra RAM memorije koju uređaj mora da zadovolji je sada dosta niža i iznosi 512MB-a, što je odlično na papiru, ali u videćemo u narednom periodu kako sve to deluje u praksi, kada nam budu pristizali low-end uređaji na test. Proći će ipak neko vreme dok se to ne bude desilo, jer mnogi vodeći smartfoni još uvek čekaju nadogradnju na KitKat, koja polako pristiže, ali njegova trenutna zastupljenost je samo 1.4%. Ono što je uvek kočilo i nastavljaće da koči Android je ogromna fragmentacija zbog velikog broja proizvođača i operatera koji prodaju ove uređaje...Zaključak

KitKat je svakako jedan korak napred u odnosu na Jelly Bean. Možda taj korak nije ogroman, u smislu da je ovo potpuni remont Androida, ali daleko od toga da je KitKat samo sitnija nadogradnja. Po našem mišljenju, Google je ovde odradio jako dobar posao i "dotegao" Android tamo gde je to bilo potrebno. Verzija 4.4 je nekako "čistija", preglednija i fizički je privlačnija sa transparentnim delovima, novim fontom i drugačijom bojom elemenata. Google Now je sada još dublje povezan sa sistemom i pristupanje istom je još lakše, što nam se dosta svidelo.Intuitivnost je podignuta na veći nivo, dodate su nove interesantne mogućnosti kao što je HCE, Hangouts kao zamena za Messaging, Cloud štampanje, itd. Takođe su jako bitne još bolje performanse pri korišćenju koju KitKat donosi, ali sa druge strane i manja hardverska zahtevnost kod uređaja, što će biti vrlo interesantno videti u praksi. Naš krajnji utisak je da nam se KitKat jako dopada i ono što je najbitnije podiže Android iskustvo u korišćenju za jednu lestvicu više. Ne zaboravite da sredinom naredne nedelje budete uz Benchmark, kada ćemo detaljnije izložiti naše mišljenje o Google Nexus 5 smartfonu!
 

Obavezni set aplikacija za Android

Top 5 Android aplikacija za lociranje telefona u slučaju nestanka

10504
10505
10506
10507
10508
10509