Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: Android KitKat 4.4

25.01.2014 14:26 | 0 Software/Web
Predstavljamo: Android KitKat 4.4

Napokon smo uspeli da obezbedimo uređaj koji nas je pobliže upoznao sa Google-ovom najsvežijom verzijom Androida - KitKat 4.4. Govorimo o iskustvu stečenom u direktnom radu sa Nexus 5 smartfonom, o kojem ćete detaljnije moći da čitate sredinom naredne nedelje. Pre toga, želimo da i vas bliže upoznamo sa KitKat-om, odgovarajući na pitanja šta on donosi po pitanju noviteta, dizajna, performansi, itd. Koliki napredak je ostvaren u odnosu na prethodnu verziju?

Predstavljamo: Android KitKat 4.4

Dragoljub Radovanović

Stanje u kome je Android bio pre par godina i stanje u kojem se nalazi sad - to se najbolje da opisati kao dva različita sveta. Ipak, splet okolnosti koje su ga učinile takvim kakav danas jeste potpuno logičan. Operativni sistemi, bilo da je reč o mobilnim ili desktop varijantama napreduju i postaju bolji sa vremenom, to je činjenica. Naravno, postoje izuzeci, ali generalno gledano ne očekujemo da novija verzija bude gora od prethodne. KitKat svakako ne odstupa od tog pravila, jer donosi brojna unapređenja u odnosu na Jelly Bean.Iako se slažemo da KitKat donosi određen broj noviteta, ne možemo reći da je namera Google-a ovde bila da ponovo izmisli točak, barem ne još uvek. Brojna oznaka je porasla za jednu decimalu, sa 4.3 na 4.4, što sugeriše da ovo i dalje nije taj potpuni remont kojem se svi nekako nadaju sa svakom novom verzijom, ali u isto vreme daleko od toga da je došao kao razočarenje. Šta Google ima u planu ove godine - ne možemo reći sa sigurnošću. Da li ćemo videti direktan skok na Android 5.0, ili ćemo između dobiti još jednu međuverziju - 4.5 - u ovom trenutku ostaje nejasno. Ono što jeste jasno je da Android napreduje punom parom i postaje bolji i bolji kako vreme odmiče. Šta je to što KitKat ima da ponudi?


Dizajn

Pre nego što krenemo dalje, želimo da istaknemo da većina proizvođača na svoje mobilne uređaje ubacuje sopstveni korisnički interfejs, takoreći "skin" koji ističe njihov model u poređenju sa konkurencijom. Tip uređaja kao što je Nexus 5 ne vodi se tom politikom jer poseduje "čistu" verziju KitKat-a, koja direktno oslikava viziju interfejsa koju je Google zamislio kada ga je dizajnirao. Sa druge strane, verzija KitKat-a recimo za Samsung vodeće modele izgleda sasvim drugačije i više je u duhu TouchWiz-a. Problem je u tome što se svaki proizvođač samo donekle vodi idejom koju je imao Google, ali na kraju nudi svoju zamisao kada je u pitanju dizajn. Ovde, takoreći, pričamo o "originalnoj ideji".

Početni element koji vas čeka kod svakog Androida - Lockscreen. Ne može se reći da je u odnosu na Jelly Bean pretrpeo ogromne promene, ali tu su sada elementi kao što su strelica u dnu, koja sugeriše pokret prstom na gore koji poziva Google Now, kao i ikonica fotoaparata u donjem desnom uglu, koja vam pokazuje da postoji ekran koji vas vodi direktno u aplikaciju za kameru. Naravno, i dalje su prisutni Widgeti za Lockscreen, koji dolaze isključeni, a opcija kojom se uključuju je smeštena na pomalo čudnoj lokaciji - unutar Security grupe u podešavanjima. Takođe, ovde dobijate prikaz preko celog ekrana Album Art-a pesme koju trenutno reprodukujete.
Nakon otključavanja telefona dočekaće vas početni ekran. Promena koju ste mogli uočiti još na Lockscreenu je transparentnost Status bar-a, što deluje mnogo lepše u odnosu na crne trake kakve smo imali u prethodnim verzijama Androida. Boja ikonica koje se sada nalaze na njemu nije viša plava, već je zamenjena elegantnijom belo-sivom varijantom.

Navigacioni dugmići u dnu takođe imaju providnu pozadinu, i sivkasto bele su boje, baš kao i većina elemenata u KitKat-u. Linija koja se nalazila iznad Dock-a otišla je u zaborav, a umesto nje tu su kružići koji vam ukazuju na kojem se ekranu trenutno nalazite. Ono što je vidljivo još iz imena prečica je korišćenje novog kondenzovanog Roboto fonta, koji deluje jako lepo.


 

 

Obavezni set aplikacija za Android

Top 5 Android aplikacija za lociranje telefona u slučaju nestanka

10504
10505
10506
10507
10508
10509