Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: QNAP TS-1253BU-RP-8G

19.07.2018 10:52 | 0 Hardver
Predstavljamo: QNAP TS-1253BU-RP-8G

QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS neće kupovati obični korisnici već oni koji znaju njegove posebne karakteristike i svojstva u smislu prihavata velikog broja diskova (čak 12 fioka) i prisustva redundantnog napajanja sa dva energetska modula. Dopalo nam se što u startu stiže sa četiri gigabitne konekcije kako bi se naglasio detalj performansi, ali poseban kvalitet je modularnosti i bogata ponuda opcija za nadogradnju pomoću kojih ovaj uređaj možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama i poslovnom okruženju.

Sigurnost podataka i mogućnost da se potrebne informacije brzo dopreme do klijenta koji ima potrebu da ih koristi i obradi u realnom vremenu su potrebe od kritične važnosti za  korisnika. Ova konstatacija ima posebnu težinu kada se radi o poslovnom okruženju i biznis korisnicima. Nebrojeno puta smo bili svedoci sporenja oko toga koliko treba potrošiti novca da bi se realizovao potreban sistem čuvanja i brzog pristupa podacima u firmi. To je posebno teško u malim i srednjim preduzećima gde su troškovi itekako ozbiljan limitator uspešnosti pa čak i preživaljavanja jedne firme. Ipak, informacije i njihov brz protok u poslovnom sistemu su krucijalni faktor uspeha i rasta jedne firme. Kvalitetne poslovne odluke se baziranju na razvijenom informacionom sistemu i njihovom blagovremenom donošenju. Vremenska komponenta je presudna, pa u tom kontekstu dobra infrastruktura i brz tok informacija su od izuzetnog značaja. Danas, kao i mnogo puta do sada pričamo o jednom klasičnom NAS uređaju za čuvanje i podelu podataka putem lokalne mreže sa osvrtom na primenu u poslovnom okruženju.
 
QNAP TS-1253BU-RP-8G je malo drugačiji NAS uređaj od većine koju smo do sada testirali. Dakle, ne radi se o kućnom uređaju za arhiviranje podataka, već o proizvodu koji je iz osnova namenjen korišćenju u poslovnom okruženju manje i srednje veličine. Dakle njegova primarna misija je da sačuva podatke na sigurnom mestu i da ih isporuči što je to brže moguće. U pitanju je pravo utočište za vaše važne podatke i ne možemo da zamislimo bolje i sigurnije mesto gde biste ih sačuvali u jednoj firmi. 
 QNAPTS1253U1s.jpg
 
Međutim, uvek se bitke vode između finansija i sistem administratora. Interesi im se u suštini poklapaju samo način i put da se to ostavari su dijametralno suprotni. I jedni i drugi su svesni značaja poslovnih informacija kojima barataju svakodnevno, ali način njihovog čuvanja i koliko treba potrošiti za opisanu namenu su predmet sporenja. Ipak, u većini slučajeva ona strana koja raspolaže i upravlja novcem odlučuje da li će to naučiti težim ili lakšim načinom jer u krajnjem, od vrednovanja vaših biznis informacija zavisi hoćete li u startu potrošiti malo više novca i nakon toga biti mirni kada je u pitanju informatička dimenzija vašeg poslovanja ili ćete se periodično suočavati sa katastrofalnim situacijama gubitka podataka i glavobolne improvizacije njihovog oporavka i spašavanja. Dovoljno je da se to samo jednom desi i da shvatite koliko vas nabavka jednog namenskog uređaja može spasiti. Zaista je tako. Primarna misija QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS uređaja odgovara u svojoj srži opisu prethodne situacije.
 
QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS je onaj neminovni korak kada ste shvatili koliko je bitna brza razmena podataka u vašoj firmi, a čiji obim raste svakim danom. Uporedo sa tim procesom se gomila i količina potrebnih informacija. Negde ih treba čuvati i sistematizovati jer treba napraviti hijerarhiju dostupnosti poverljivim podacima. Sa druge strane svi zaposleni ne moraju, niti trebaju da pristupaju svim podacima. Kada shvatite da pojedinačne HDD fioke ili po svuda raštrkani računari sa naknadno ugrađenim diskovima i postavljenim “share point” mestima počinju da liče na pravi haos, vreme je za centralizaciju i sređivanje podataka. U nameri da to učinite TS-1253BU-RP-8G NAS je pravo rešenje.

QNAP TS-1253BU-RP-8G - karakteristike

Pretpostavimo da ste kao vlasnik firme ili neko ko je zadužen za njeno operativno funkcionisanje shvatili značaj informacione komponente i da ste je blagovremeno postavili na temelje.  Prvi početak jeste server sala u vidu izdvojene i klimatizovane prostorije u kojoj je smešteno srce vaše informatičke infrastrukture u vidu “rack” ormana sa pripadajućim serverom, ruterom, svičevima, UPS sistemom itd. Ništa manje važan je sistem diskova za čuvanje i podelu podataka tj. NAS. Njegove karakteristike su od značaja za brzu dopremu i otpremanje podataka sa i na klijent stanice.  
 QNAPTS1253U2s.jpg
 
U takvom okruženju QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS pronalazi svoje radno mesto. Uređaj stiže u formi 2U “rackmount” proizvoda sa 12 fioka za 3.5” diskove i dvostrukim redundantnim modulima za napajanje. Kao takav odgovara ormarima od 19” čineći idealnog saradnika u server sali. Opremljen je da podrži brze standarde i protokole mrežne komunikacije što u kombinaciji sa prisutnim slotom za proširenje mogućnosti i opcijama za brzo keširanje korišćenjem SSD tehnologije, daje opciju dodatne optimizacije i brzine kada se za tim pojave realne potrebe. Otvorena arhitektura i jednostavno unapređenje mogućnosti su poseban kvalitet ovog NAS uređaja jer uz minimalno angažovanje možete lako ugraditi dodatnu USB 3.1 kartu za brz pristup podacima na eksternim diskovima ili ugraditi kartu koja obezbeđuje funkciju bežičnog pristupa podacima. Spisak mogućnosti i dodatnih vrednosti koje pruža nisu konačne jer zahvaljujući ugrađenoj hardverskoj platformi, QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS može reprodukovati 4K video obzirom na mogućnost dekodiranja video sadržaja u realnom vremenu.
 
Spolja gledano to je klasični “radnik”. Veliko metalno kućište je zapravo kontejner za diskove obzirom na prisustvo 12 fioka za 3.5” SATA diskove. U pitanju su “hot-swap” fioke koje možete vaditi “na živo” i primaju SATA uređaje sa 6 Gbps i 3 Gbps specifikacijama. One se vade i zaključavaju jednostavnim mehanizmom poluge, a čitava procedura ugradnje diskova u dotične fioke je maksimalno pojednostavljena i ubrzana. Maske su izrađene od fine perforirane crne PVC strukture koja je otporna na habanje i učestalo korišćenje. Od dodatnih elemenata uočavamo standardne LED signalne lampice koje daju indikaciju aktivnosti HDD, USB i LAN uređaja. Prisutan je obavezni “power” taster. Asketski jednostavan ali funkcionalan izgled, koji je u potpunosti podređen primarnoj nameni jednog ozbiljnog uređaja. 
 
QNAPTS1253U3s.jpg 
U unutrašnjost smo zavirili nakon što smo uklonili veliku aluminijumsku “haubu” kada se pred nama ukazala pravilna i čista struktura klasično koncipiranog  “rackmount” uređaja. Prednji deo sa kavezom za prihvat diskova je od ostatka odvojen metalnom poprečnom pregradom rešetkaste strukture gde se nalaze montirani 70mm ventilatori (“blower-i”) koji izvlače topao vazduh iz prostora sa diskovima. Iza pregrade se nalazi centralna ćelija sa uredno postavljenom glavnom matičnom pločom za upravljanje radom uređaja, dok se pored nje smestio modul sa redundantnim napajanjem. Prostor je maksimalno ”očišćen” od bilo kakvih prepreka i kablova od kojih je samo prisutan glavni vod za napajanje matične ploče.
Glavna platforma je bazirana na Intel Celeron J3455 četvorojezgarnom procesoru klase Apollo Lake izrađenom u 14nm proizvodnom postupku, a čija jezgra rade na baznih 1.5 GHz i ubrzavaju u turbo modu do maksimalnih 2.3 GHz. Procesor je hlađen jednim pasivnim aluminijumskim blok hladnjakom sa profilisanim perima koja maksimalno efikasno disipiraju toplotu zahvaljujući strujanju vazduha iz zone velikih ventilatora. U neposrednoj blizini CPU pozicije nalaze se dva SO-DIMM memorijska slota i ugrađeni DDR3L memorijski moduli ukupnog kapaciteta 4GB (2x2GB). Radi se o energetski efikasnoj platformi sa izuzetno niskom stopom potrošnje.
 
Navedeni model CPU čipa ima integrisanu Intel HD 500 grafičku kartu 9. generacije koja video signal šalje preko HDMI porta sa 1.4b specifikacijama, a što u praksi znači mogućnost 4K reprodukcije. Dotična je sposobna da hardverski dekodira 4K H.264/H.265 sadržaje. Da, iako se radi o pravom “rackmount” uređaju, on vam sa zadnje strane nudi HDMI konekciju i mogućnost da ga direktno povežete sa monitorom.  Tada će vam poslužiti ugrađeni USB portovi da povežete periferije i pokrenete ugrađeni QTS OS na bazi Linux jezgra sa pratećim aplikacijama koji se nalaze učitani u 4GB ugrađene eMMC fleš memorije na matičnoj ploči.  
 QNAPTS1253U4s.jpg
 
Ploča na raspolaganju ima i jedan PCIe x2 slot sa Gen2 PCI Express komunikacionim putanjama predviđen za instalaciju karti za proširenje funkcija: USB 3.1 kontroler ili WiFi Access Point karta ili PCIe karta sa dvostrukim ležištem za M.2 SSD uređaje i sopstvenim aktivnim hlađenjem kao i opcionom 10 Gb Ethernet vezom. 
 
Kada je u pitanju brza mrežna komunikacija NAS uređaja i potreba da se što brže prime podaci za skladištenje i u isto vreme otpreme klijentima, QNAP TS-1253BU-RP-8G NAS raspolaže sa četiri ugrađena gigabitna kontrolera. Oni će svakako poslužiti izvornoj nameni, ali ukoliko ikako možete toplo savetujemo nadogradnju pomenutom 10 GbE katrtom koja će značajno ubrzati saobraćaj podataka. 
 
Na zadnjem panelu sa konektorima zatičemo fabrički prisutne USB 3.0 portove i to 4 komada koji su označeni plavom bojom, zatim četiri LAN porta, pomenuti HDMI port, servisni konektor i mali otvor za “resetovanje” uređaja.  
 QNAPTS1253U6s.jpg
Instalacija i pokretanje su krajnje jednostavni zahvaljujući lakoj proceduri ugradnje diskova i intuitivnim koracima kroz koji vas vodi QTS softver. Mi smo za potrebe probnog rada koristili dva Western Digital RED hard diska kapaciteta 2T B svaki sa SATA 6Gbps specifikacijama. Diskovi lako pronalaze svoju poziciju u fiokama zahvaljujući metalnim žljebovima, a pozicija se fiksira šrafovima sa donje strane. Kada smo ih smestili u predviđene pozicije pokrenuli samo NAS uređaj nakon čega smo startovali “QTS finder” alat za detekciju. QTS softver je tradicionalno predusetljiv i nudi bezbroj detaljnih informacija. Na krajnje jednostavan način će vam ponuditi raspoložive diskove i opcije za konfigurisanje njihovog rada u željenom RAID režimu. Brzina ili sigurnost odlučite sami. U našem slučaju mi smo izabrali RAID 0 u želji da iskoristimo efekat performansi tokom kratkotrajne probe uređaja.
 
Naravno i ovog puta smo bili ograničeni gigabitnim specifikacijama naše lokalne mrežne infrastrukture kao i Windows 10 okruženja, ali nam ni najmanje nije smetalo da uživamo u prednostima prisustva jednog ovakvog NAS “teškaša” u našem lokalu i naslutimo makar i delić njegovih prednosti u par dana svakodnevnog korišćenja.   
 QNAPTS1253U7s.jpg
 
Kako bi maksimalno iskoristili efekat brzine, ugradili smo jedan redakcijski SSD drajv od 256GB i kroz QTS Storage Manager uključili opciju brzog keširanja. Dotični je ubrzao rad sa velikim homogenim datotekama i sekvencijalnim čitanjem podataka, ali i dalje skrećemo pažnju na usko grlo lokalnih mrežnih resursa sporijih specifikacija kao limitirajući faktor maksimalno brzog transfera podataka. Ovaj NAS uređaj ih prevazilazi i da bi iskoristili njegove pune mogućnosti morate imati ovu činjenicu u vidu. U tom kontekstu shvatite dobijene rezultate tokom probe ovog uređaja, a koji mogu biti osetno veći ukoliko obezbedite bržu infrastrukturu (svičeve, rutere, mrežne karte itd). 
 QNAPTS1253U8s.jpg
 
Dobar hardver prati već tradicionalno dobar QNAP QTS 4.3.3 operativni sistem. Nakon pokretanja uređaja u prisustvu aktivne internet konekcije će odmah proveriti dostupnost najnovije verzije i ponuditi ažuriranje, a što vam toplo preporučujemo. Svakako će vas zanimati arhiviranje i čuvanje podataka. U tu svrhu služi posebna aplikacija za “bekap”, replikaciju podataka kao i dvosmernu ili jednosmernu sinhronizaciju direktorijuma. U pogledu softverske podrške klijenata obezbeđena je kompatibilnost sa svim trenutno aktuelnim platformama: Windows, Linux i Mac OS-a, kao i aplikacijama za internet “bekup” podataka kao što su: Microsoft OneDrive ili DropBox. Mogućnosti su zaista neograničene i posebno proširene dostupnom opcijom AppStore preuzimanja i instaliranja potrebnih aplikacija. Obzirom da se podešavanja vrše uz pomoć web interfejsa podržan je rad sa svim aktuelnim internet pretraživačima. Podizanje virtuelnih mašina i uopšte virtuelno okruženje u radu sa ovim NAS uređajem je u nadležnosti QNAP Virtual Station 3 aplikacije. Podržan je rad sa više različitih operativnih sistema uz ubrzani postupak podizanja VM-a kojima se prisutpa preko internet pretraživača. 

QNAP TS-1253BU-RP-8G - performanse

Evo i rezultata koje smo postigli prilikom standardne procedure kopiranja podataka:

Performanse:

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-1253BU-RP-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-1253BU-RP-8G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-1253BU-RP-8G - zaključak

QNAP TS-1253BU-RP-8G je ozbiljan uređaj namenjen jednako ozbiljnim korisnicima mahom onih orijentisanih na biznis, a koji posebno cene vrednost informacija kojima svakodnevno raspolažu. Zbog toga ovaj NAS neće kupovati obični korisnici već oni koji znaju njegove posebne karakteristike i svojstva u smislu prihavata velikog broja diskova (čak 12 fioka) i prisustva redundantnog napajanja sa dva energetska modula. Dopalo nam se što u startu stiže sa četiri gigabitne konekcije kako bi se naglasio detalj performansi, ali  poseban kvalitet je modularnosti i bogata ponuda opcija za nadogradnju pomoću kojih ovaj uređaj možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama i poslovnom okruženju. 
 QNAPTS1253U9s.jpg
 
U radu je uprkos svojoj prevashodnoj poslovnoj upotrebi,  QNAP TS-1253BU-RP-8G jednostavan za rad kao i bilo koji napredniji kućni NAS uređaj ove marke sa razlikom da pruža mogućnost korišćenja nekih naprednih opcija krakterističnih za biznis zahteve. Ipak, zajednički im je odlični QTS softver, pa neko ko se već susretao ili imao iskustva sa ovim upravljačkim softverom, lakše će da iskoristi dodatne mogućnosti koji ovaj uređaj svakako pruža.
 
Iako se radi o namenskoj NAS mašini, ona ima i neke specifičnosti u smislu mogućnosti direktnog povezivanja monitora i periferija čime ćete upravljati ovim uređajem kao pravim pravcatim računarom jer uz to ima i učitan sopstveni QTS OS. Dodatna pogodnost je hardverska podrška za reprodukciju naprednih 4K video formata.   
 QNAPTS1253Uaws.jpg
 
Na kraju zaključujemo da QNAP TS-1253BU-RP-8G nije NAS uređaj koji će se masovno kupovati zbog nejgove specifične namene, ali oni koji prepoznaju njegovu vrednost i krakteristike vrhunskog radnika na poslovima čuvanja, skladištenja i brzog deljenja podataka, kao vrhunskog “storage” rešenja za napredne video sigurnosne sisteme ili okruženje za podizanje virtuelnih mašina – shvatiće da je integracija jednog ovakvog uređaja od neprocenjive vrednosti za rad firme u osetljivom poslovnom okruženju!   
 
Prednosti:
- Vrhunske performanse
- Vanserijska modularnost i opcije proširenja
- Prihvata veliki broj diskova
- Funkcija SSD keširanja
- Opcija brzih i mnogobrojnih Ethernet konekcija
- Detaljan QTS upravljački softver
- 4K H.264/H.265 hardversko dekodiranje
 
Nedostaci:
- Ništa vredno pomena
 
CENA:  279,999.98 RSD
 
Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS 4G AC53U

Test: D-Link DIR-878 AC1900 MU-MIMO Wi-Fi ruter

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209