Greška

Došlo je do greške.

Predstavljamo: Gigabyte UD1000GM PG5 – napajanje nove generacije snage 1000W

11.05.2022 12:23 | 0 Hardver
Predstavljamo: Gigabyte UD1000GM PG5 – napajanje nove generacije snage 1000W

Napajanje savremene konstrukcije, velike izlazne snage i dosta rezerve, sa podrškom za PICe 5.0 grafičke karte i na kraju, sa veoma konkurentnom cenom u kontekstu kategorije snage od 1kW. Gigabyte je ovim modelom rešio da ozbiljno zaigra na ovom probirljivom ali važnom tržištu PC komponenti...

Napajanje računara je svakako jedan od najvažnijih njegovih delova jer je u pitanju uređaj koji snadbeva strujom sve ključne komponente vašeg PC-a. Shodno prethodnoj činjenici zaključujete da od njegovog pravilnog funkcionisanja, zavisi rad osnovnih komponenti i čitavog sistema. Mnogi korisnici imaju vrlo rđavu praksu da prilikom sastavljanja i donošenja odluke o spisku komponenti jedne PC konfiguracije, zapostavljaju ulogu napajanja i štede na njemu, praveći grešku koja može naknadno da donese veliku glavobolju i na kraju, da ih veoma skupo košta. Zaključak na početku ovog testa je jasan – nemojte štedeti na kvalitetu napajanja. Napajanje ili ispravljač je izvor struje neophodne za ispravan rad vašeg računara!

Gigabyte_UD100GM_PG5_1s.jpg

Tehnologija napreduje osvajanjem savremenih tehnoloških procesa izrade tranzistora koji zahtevaju precizno, stabilno napajanje i mala odstupanja u vrednostima potrebnih radnih napona. Uvode se nove funkcije i radni režimi koji svi zajedno stavljaju visoke radne zahteve pred izvor napajanja. Nove grafičke karte uvode PCIe 5.0 standard što sve zajedno, uz ono što smo od ranije znali, govori o značaju ove komponente. Jedno takvo, moderno, sa poslednjim spiskom tehničkih mogućnosti i pozmašnom rezervom snage, kao i konstrukcijom koja odnogvara zahtevima modernog računara, želimo danas da vam predstavimo u vidu Gigabyte UD1000GM PCIE 5.0!

Gigabyte UD1000GM PG5 - karakteristike

Gigabyte UD serija napajanja vuče korene iz čuvene Ultra Durable serije proizvoda ove kompanije, prepoznatih po visokom kvalitetu izrade i upotrebljenih materijala. Takvu praksu nastavlja i današnji model napajanja, korišćenjem izdržljivih japanskih kondezatora koji su referenca za kvalitet u ovoj kategoriji proizvoda, boljeg hlađenja i specijalnog 120mm ventilatora sa hidrauličnim ležajem. Tu je i čitav niz sistema napredne zaštite od nepredviđenih situacija i kvara.

Dizajnirano je da traje dugi niz godina i pri tome obezbedi kvalitetno i stabilno napajanje energijom vašeg računara. O toj vrsti samopouzdanja proizvođača govori i njegova garancija od 10 godina za ovaj model, naravno u zavisnosti od specifičnosti zakonodavstva lokalnog tržišta, a što u našim uslovima iznosi realnih 3 godine. Gigabyte UD1000GM poseduje 80Plus Gold sertifikaciju. Napjanje je modularno sa “plagovima” koji omogućuju korišćenje samo potrebnih  nastavaka i time olakšavaju kabliranje i vođenje samo neophodnih kablova koje po potrebi možete dodavati sa naknadnom ugradnjom uređaja u sistem.

Gigabyte_UD100GM_PG5_2s.jpg

Inače, ovaj model napajanja koristi dizajn sa jednom jakom +12V granom koja isporučuje 1 kW snage i kompaktnim dimenzijama koje mere: 8 cm u visinu, 14 cm u širinu i 15 cm u dubinu, omogućujući laku ugradnju u klasična midi tower kućišta.

Ipak, glavni specijalitet ovog napajanja pored velike izlazne snage i kvalitetne izrade je svakako novitet u vidu ranije pomenute PCIe 5.0 podrške za grafičke karte. Oni koji su imali sreće da u rukama drže neki jači Nvidia GeForce Founders Edition primerak, poput RTX 380 Ti, primetili su da se kartica za razliku od uobaičajenih sa 2x 8-pin PCIe konektorima, napaja samo jednim čudnim 16-pinskim konektorom koji je uz to i fizički manji. Upravo je to taj novi, famozni PCIe 5.0 koji vas rešava korišćenja račvi i razno-raznih adaptera sumnjivog kvaliteta. Na Gigabyte UD1000GM pomoću ovog zasebnog nastavka, napajanje isporučuje maksimalnih 600W ka grafičkoj karti. Pored sigurnijeg i stabilnijeg napjanja velike snage, neuporediva korist je i od kabliranja tj. lakšeg rutiranja energetskih, kabastih kablova. Logika je jasna. Čak i u slučaju korišćenja najbržih modela grafičkih karti – umesto teško dobavljivih 8-pinskih PCIe adaptera za napajanje od kojih svaki može da isporuči 150W (max 3x 150W = 450W), tu je jedan od 600W sa pozamašnom rezervom snage čak i za trenutno najmoćnije, OC modele grafičkih karti koji su najveći potrošači energije u sistemu.

Gigabyte_UD100GM_PG5_3s.jpg

Gigabyte_UD100GM_PG5_4s.jpg

Ovako jako napajanje u najavi ima problem sa grejanjem tranzistora u čoperu, kada radi pod punim opterećenjem. U Gigabyte-u su toga bili svesni, tako da su upotrebili hladnjake dvostruko veće efektivne površine za emitovanje toplote od onih koji koriste uobičajeni modeli. Zašto? Pa, zato što grejanje itekako utiče na efikasnost u radu napajanja. Pošto svi vole da se hvale visokom efikasnošću svojih napajanja, treba znati da efikasnost u velikoj meri zavisi od visine radne temperature. Elektronske komponente što se više greju, postaju manje efikasne tj više troše i rasipaju energije. Zbog toga je dobro hlađenje napajanja od velike važnosti. Pored samog uticaja na efikasnost potrošnje energije, bolje hlađenje i niže radne temperature utiču na duži radni vek tranzistora kao vitalno kritičnih komponenti u napajanju.

Gigabyte_UD100GM_PG5_6s.jpg

Pored fizički većih hladnjaka sa rashladnim rebrima, bitan elemenat hlađenja u napajanju je i ventilator. Ta činjenica posebno dolazi iz razloga što u napajanju postoji samo jedan ventilator, a obzirom na svu ovu priču o značaju hlađenja tranzistora, jasno je koliko taj ventilator ima važnu ulogu. Osim dovoljnog protoka vazduha, tu je i pitanje pouzdanosti rada kao i buke koju pravi tokom dužeg perioda rada. Svesni kompleksne misije ove komponente u Gigabyte-u su se za ovaj model upotrebili 120mm model ventialtora sa propelerima koji stvaraju visok pritisak i time forsirano hlađenje svega što se nađe ispod lopatica velike površine zahvatanja vazduha. Pored takve konfiguracije propelera, ventilator je specifičan i po tome što koristi hidarulični ležaj,  zapravo kuglični sa boljim podmazivanjem, koji bi trebao da obezbedi tiši rad i duži radni vek.

Gigabyte_UD100GM_PG5_5s.jpg

Uz sve to Gigabyte UD1000GM poseduje višestruke sisteme zaštite: od prekomerne struje u slučaju preopterećenja ili kratkog spoja, zatim tu je i zaštita od previsoke radne temperature, potom zaštita u svrhu stabilizacije napona u smislu od niskih i previsokih vrednosti radnih napona. Čitav taj sistem zaštite je povezan, a krije se pod skraćenicama: OCP, OTP, OVP, OPP, UVP i SCP. Uglavnom, ovo napajanje ih poseduje u kompletnom spisku.

Za Gigabyte UD1000GM se kaže da je potpuno modularnog dizajna i to se odnosi na produžetke i kablove za napajanje do pojedinačnih komponenti. To svakako pogoduje operaciji kabliranja koja prevashodno ima za cilj da spreči nered sa kablovima i time omete nesmetani dotoka svežeg vazduha i opstrujavanja vitalnih komponenti sistema u cilju boljeg hlađenja. Kabliranje ima i svoj estetski efekat jer vođenje kablova određenim putanjama čini konfiguraciju “čistijom” i lepšom na oko. “Plagovi” ili nastavci su napravljeni u vidu ravnih kablova. Doduše kablovi su nešto krući i čvršći od onog što bi mi želeli, a čak je glavni 24-pinski ATX nastavk izveden u formi dve ravne grupe kablova što je iskreno bolje ukoliko “lomite” kabal pod pravim uglom nego kod klasičnih, kada je debeli vod urolan u pancirnu tkaninu i još dodatno ojačan bužirom.

Gigabyte_UD100GM_PG5_7s.jpg

Nastavaka ima dovoljno gde pre svega mislimo na dva kompleta 8-pinskih EPS +12 kablova za napajanje procesora, zatim četiri 8-pinska (6+2-pin) za grafičke karte, još jednom pominjemo novi 16-pinski PCIe 5.0 i konačno nastavak sa SATA konektorima. Dakle, konfiguracija koja jasno ukazuje da se radi o kvalitetnom napajanju za računar.

Gigabyte_UD100GM_PG5_8s.jpg

Kada se govori o deklarisanoj snazi, UD1000GM napajanje, prema podacima koji su navedeni na samom uređaju isporučuje: 82.5W na +3.3V i 125W na 5V pojedinačno tj kombinovano, maksimalno 125W na obe spomenute grane. Na +12V isporučuje kombinovano 1000W. Puno snage i rezerve, pa je napajanje kao stvoreno za naprednije gejmerske konfiguracije, ali one zahtevnije koji se bave “overklokingom”.   

Gigabyte_UD100GM_PG5_9s.jpg

Gigabyte UD1000GM PG5 - utisci u radu

Specifikacije:

Model:                           GP-UD1000GM
Type:                             Intel Form Factor ATX 12V v2.31
PFC:                              Active PFC (>0.9 typical)
Input Voltage:                100-240 Vac (full range)
Input Current:                15-6.5A
Input Frequency:            60-50 Hz
Output Capacity:            1000W
Dimension:                    150 x 140 x 86 mm
Fan Type:                       120mm Hydraulic Bearing(HYB)fan
80 PLUS:                        Gold
Efficiency:                      90% at typical load
MTBF:                            >100,000 hours
Protection:                     OVP/OPP/SCP/UVP/OCP/OTP
Power Good Signal:        100-150ms
Hold Up Time:                >16ms
Cable Type:                    Flat, All black
Connectors:                   ATX/MB 20+4 Pin x 1 : 610mm*1, CPU/EPS 4+4 Pin x 2 : 600mm*2,
                                     PCI-e 6+2 Pin x 6 : 600mm+150mm*3,
                                     SATA x 8:600mm+150mm+150mm+150mm*2
                                     4 Pin Peripheral x 3+4-Pin floppy x 1: 500mm+120mm+120mm+150mm*1 

 

PC sistem:

MB:                               MSI X570 Godlike
CPU:                              AMD Ryzen 7 5800X
CPU2:                            Intel Core 9 12900K
Cooler:                           NZXT Z63
GPU:                              GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition
GPU 2:                           Radeon RX 6700 XT
RAM:                              2x 16GB G.Skill TridentZ Neo DDR4-3600 CL16
SSD:                              2TB Kingston KC600  SATA3

 

Tokom merenja vrednosti smo se skoncentrisali na neke najvažnije vrednosti, poput regulacije napona pri različitom stepenu opterećenja napajanja. Na +12V EPS grani smo izmerili razliku od samo 0.02V, dok smo na PCIe 8-pinskom napajanju za grafičke karte izmerili 0.11V prilikom promene opterećenja u realnom radu tj gejmingu.

 EPS_regulacija_napona.jpg

 PCie8_Pin_regulacija_napona.jpg

Procentualno, pad napona pri opterećenju na +12V grani koja snadbeva grafičku kartu klase Ge Force RTX 3080 Ti tokom gejminga je 0.89% što je veoma dobar rezultat, a još je bolje kod napajanja procesora na +12V EPS grani, svega 0.16% pri intezivnom renderingu u Blenderu.

 Ripple.jpg

Što se tiče odstupanja napona na +12V pri nekih 20% opterećenja, iznosi svega 20 mW. Izmerene vrednosti su dobar rezultat, ali skrećemo pažnju da ovo nije detaljan test, već predstavljanje rada napajanja u uslovima jedne solidne konfiguracije i očitavanje vrednosti u uslovima opterećenja kakvi su rendering u Blenderu i Cinema 4D aplikacijama  ili igranje nekih od najnovijih “AAA”, a što je realno govoreći daleko od krajnijih dometa konkretnog modela napajanja. Poenta ovakvog načina vrednovanja jesu realni uslovi rada sa kojima se susreće većina “običnih” korisnika.

Ventilator ostaje tih skoro do 20% opterećenja i tek tada se pali i lagano počinje da okreće na minimalnom broju obrtaja. Do tih 20-30% opterećenja je praktično neaktivan i nalazi se u tzv "Zero RPM" modu. Zbog toga je napajanje prilično tiho u radu sa bukom koja je konstantno ispod nivoa od 30dB.

Gigabyte_UD100GM_PG5_10s.jpg

Gigabyte_UD100GM_PG5_11s.jpg

Gigabyte_UD100GM_PG5_12s.jpg

Izrada je zaista dobra i što bi rekli pedantna. Komponente su u priličnom redu i skoro nisam video uredniju štampu sa manje razbacanih kondezatora. Utisak o kvalitetu izrade pojačava i crna lakirana štampana ploča, što sve zajedno dodatno uliva poverenje u smislu posvećene pažnje tokom faze dizajna strukture ovog napajanja.

Što se tiče grejanja ono je pojačano samo u delu gde se nalazi primar što je i očekivano.

Termo_slika.jpg

Gigabyte UD1000GM PG5 - zaključak

Na kraju, zaključujemo da je Gigabyte, nakon određenih problema u prošlosti, uspeo da ih prevaziđe i ponudi jedno savremeno i kvalitetno napajanje u klasi onih namenjenih entuzijastima i malo zahtevnijim korisnicima. Savremene konstrukcije sa pregršt opcija i posebno novim PCIe 5.0 nastavkom za podršku nove generacije grafičkih karti i velikom rezervom snage, te vrlo dobrim karakteristikama ponašanja u realnom radu, Gigabyte sa prilično samopouzdanja ulazi i na lokalno tržište napajanja.

 Gigabyte_UD100GM_PG5_13s.jpg

Dodajte tome i preporučenu cenu od 145 € pa jasno možete zaključiti da su Cooler Master, NZXT, Thermaltake, Seasonic i ostali dobili ozbiljnu konkurenciju jer napajanje ove snage i opcija, konkurencija nema trenutno u ponudi. Praktično po ovoj ceni se tek nude 750W 80Plus Gold modeli, tako da Gigabyte sa odličnim UD1000GM modelom ima veoma dobru startnu poziciju!
___________________________________________________

 

Prednosti:

-  Velika izlazna snaga i dosta rezerve
-  PCIe 5.0 16-pinski nastavak za novu generaciju grafičkih karti
-  Potpuno modularan dizajn
-  Cena
-  Dobre radne karakteristike prilikom opterećenja
-  Kompletan spisak zaštitnih opcija

Nedostaci:

-  U nekim situacijama, na trenutke, ventilator postaje bučan
-  Pomalo kruti “plagovi”

CENA: 145€

Test: Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic (Video)

Test: MasterBox TD300 Mesh (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209