Greška

Došlo je do greške.

Podsetimo se: Kvalitet kamera testiranih smartfona

24.04.2014 11:14 | 0 Mobile
Podsetimo se: Kvalitet kamera testiranih smartfona

Pred vama se nalazi tekst kojim ćemo vas podsetiti na kvalitet kamera određenih smartfona testiranih na našem sajtu. Ovde nije u pitanju direktno poređenje fotografija napravljenih u identičnim uslovima, nego čisto skretanje pažnje na modele sa kvalitetnim kamerama koje smo imali priliku da sretnemo. Istom prilikom ćemo takođe ukratko i objasniti neke pojmove vezane za temu. Pređimo na stvar i pogledajmo koji su to testirani smartfoni vredni pomena kada je u pitanju kamera...

Krenimo od početka - šta je to kamera kod smartfona? Kamera je optički element koji služi za beleženje fotografija ili video snimaka. U slučaju smartfona i tableta, optika i senzor su nešto manjih dimenzija u odnosu na komponente kakve bi recimo sreli kod digitalnih fotoaparata za široke mase, ili dosta manje u poređenju sa profesionalnijim DSLR rešenjima. Kako vreme odmiče, kvalitet kamere kod tableta i u mnogo većoj meri kod smartfona, postaje sve bolji i bolji. Još pre pojave tableta, smartfoni su imali fiksni fokus, senzore male rezolucije i manjih dimenzija, a u današnje vreme situacija je postala znatno bolja.

Šta je senzor u slučaju kamere kod mobilnih uređaja? Zapravo jako slična stvar kao i kod digitalnih fotoaparata, samo što zbog manjih dimenzija uređaja i on mora biti manji. Senzor je zapravo komponenta koja pretvara optičku sliku u elektronski signal, koji se beleži na vašem smartfonu ili tabletu u vidu fotografije. Veličina senzora je najveći problem kod ovih uređaja, jer ne možete staviti senzor iste veličine koji se koristi u fotoaparatu i u isto vreme zadržati tanak profil kakav srećemo kod smartfona i tableta.Da pojednostavimo stvari - što je senzor kod mobilnog uređaja veći, to će propuštati više svetla, što će imati pozitivan uticaj na kvalitet fotografije, pogotovo one koje se beleže u uslovima sa manje svetlosti, recimo u unutrašnjem ambijentu ili po mraku. Proizvođač koji koristi najveći senzor u smatfonu je Nokia sa velikim 1/1.2” senzorom kod PureView 808 modela, ili kod savremenijeg Lumia 1020 WP8 takođe veliki 1/1.5” . Za početnike kratak osvrt - što je manja cifra, to je veći senzor, ne obrnuto. Senzori kod tradicionalnih smartfona su obično 1/3.2", tako da su u ovim slučajima oni ipak nešto manji od pomenutih.

Nije samo veličina senzora zaslužna za bolje fotografije, već tu takođe utiče i otvor blende. Ukratko, u pitanju je takoreći "rupa" kroz koju svetlo putuje do senzora koje ga hvata. Otvor blende se označava slovom "f" kojeg prati cifra. Ovde takođe važi pravilo što je cifra manja, to je otvor veći. Recimo, HTC One M7 ili M8 imaju dosta veliki otvor blende - f/2.0, tako da sa većim otvorom blende prolazi više svetlosti i na taj način fotografije u uslovima sa manje svetla su bolje. Veličina senzora i veličine otvora blende igraju ključnu ulogu kada je kvalitet fotografije u pitanju, ali ovde postoji još jedna odlika kod kamera smartfona ili tableta - rezolucija senzora.Često se većim brojem megapiksela kod kamere zaključuje da će ona ponuditi najkvalitetnije fotografije - to je samo delimično tačno. Prethodno pomenuti pojmovi dosta utiču na kvalitet, tako da kamera od recimo 21 megapiksela može biti sveukupno manje kvalitetna od kamere sa senzorom od 16 megapiksela. Jedina stvar koju veći broj megapiksela garantuje je količina detalja, koji će biti veći ukoliko je i rezolucija senzora veća.

Kod smartfona opet vodi Nokia sa senzorom rezolucije od čak 41MP, a ostale cifre koje srećemo od smartfona su 21 MP, 16 MP, 13 MP, 8 MP, 5 MP, itd. Kod tableta one su ipak nešto niže, tako da obično srećemo senzore rezolucije 5 MP ili 8 MP. Odnedavno je HTC uveo i pojam UltraPiksel, kod kojeg se podrazumeva da su pikseli veći nego obično, tako da hvataju više svetlosti i pružaju bolje rezultate u uslovima sa manje ambijentalnog osvetljenja, mada u teoriji 4 UltraPixel senzor kod M7 ili M8 modela pruža znatno niži nivo detalja u fotografijama u odnosu na konkurenciju.Video snimanje kod smartfona može se beležiti u niskim rezolucijama kao što su 480p kod starijih ili budžetnih modela, zatim imamo HD rezolucije od 720p, noviji modeli snimaju u 1080p rezoluciji, a odnedavno pojavila se i 2160p rezolucija, poznatija kao 4K. Ova visoka rezolucija snimanja nudi odličan nivo detalja kod snimka i bitnu stvar - 2x lossless (bez gubitka kvaliteta) digitalno zumiranje. Kod video snimanja bitan faktor je i to da li određeni model poseduje optičku stabilizaciju slike, koja pomaže da snimci izgledaju mnogo stabilnije i da u njima bude manje poskakivanja u poređenju sa modelima bez optičke stabilizacije.

Na sve to treba dodati i kvalitet softvera unutar smartfona ili tableta koji obrađuje napravljenju fotografiju, tako da je kvalitet kamere kod pomenutih uređaja dosta komplikovana stvar koju treba detaljno istražiti pre kupovine. Mi ćemo vam ovom prilikom skrenuti pažnju na neke modele čija je kamera po našem mišljenju među kvalitetnijim. Sastavili smo listu od osam modela, koje smo poređali hronološki od najsvežije testiranog ka najstarijem. Ukoliko nas redovno pratite, sledeće stranice će vam sigurno već biti poznate, mada nije loše podsetiti se šta koja kamera donosi, pročitati o dobrim i lošim stranama i ujedno prostudirati primere fotografija napravljenih u vreme testiranja ovih modela...


Najbolji koje smo sreli:

- Samsung Galaxy S5

- Sony Xperia Z1 Compact

- Apple iPhone 5s

- Samsung Galaxy Note 3

- Sony Xperia Z1

- LG G2

- Samsung Galaxy S4

- HTC One

 

 Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z1 CompactApple iPhone 5sSamsung Galaxy Note 3Sony Xperia Z1LG G2Samsung Galaxy S4HTC One
Rezolucija
16 MP
20.7 MP
8 MP
13 MP
20.7 MP
13 MP
13 MP
4 UP
Veličina senzora
1/2.6"
1/2.3"
1/3"
1/3"
1/2.3"
1/3"
1/3.2"
1/3"
Otvor blende
f/2.2
f/2.0
f/2.2
f/2.2
f/2.0
f/2.4
f/2.2
f/2.0
Stabilizacija
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Optička
Digitalna
Optička
Blic
LED
LED
Dual-LED
LED
LED
LED
LED
LED
Video snimanje
4K
1080p
1080p
4K
1080p
1080p
1080p
1080p

Samsung Galaxy S5

U poslednje vreme usled čitanja utisaka velikog broja korisnika, može se doći do zaključka da je kamera na smartfonu među najbitnijim stvarima i da je skoro ključna pri donošenju odluke o kupovini određenog modela. Mišljenje autora se donekle razlikuje. Dok je kvalitetno beleženje fotografija i videa korisna prednost, ipak nije toliko ključna da se na osnovu nje bazira kupovina. Ipak, u ovom slučaju ne vidimo nikakvog razloga za brigu, jer je Samsung u svom S5 modelu po prvi put uključio ISOCELL senzor rezolucije 16 megapiksela. Samsung je zapravo pionir kada je u pitanju korišćenje ove inovativne tehnologije u smartfonu.

ISOCELL koristi pozadinski osvetljenu foto-diodu sa integrisanim barijerima između pojedinačnih piksela, kako bi između njih smanjio električni crosstalk za čitavih 30%. Crosstalk je zapravo prelazak fotoelektrona i fotona između susednih piksela, koji kod regularnih BSI senzora smanjuju tačnost boje i oštrinu fotografije iz razloga što svetlo namenjeno određenom pikselu procuri u susedni. Pomenute barijere kod ISOCELL dizajna upravo sprečavaju ovo curenje svetla. Sama veličina senzora je veća u poređenju sa konkurencijom, jer je ovde prisutan veliki 1/2.6" senzor. Ovo bi trebalo da znači da su u teoriji fotografije u noćnim uslovima nešto bolje, ali u praksi nismo bili preterano zadovoljni rezultatima noćne fotografije.Krenimo od interfejsa kamere koji je malo preuređen i redizajniran u odnosu na Note 3 ili Galaxy S4. Četiri ikonice sa jedne i  četiri sa druge strane su prisutne kada držimo telefon u horizontalnom položaju spremni da napravimo fotografiju. Prva ikonica se leve strane menja između prednje i zadnje kamere, druga uključuje selektivni fokus koji ćemo objasniti uskoro, trećom uključujete/isključujete HDR režim i četvrta vodi u podešavanja kamere. Sa druge strane imamo ikonicu sa kamerom kojom započinjemo video snimanje, glavni okidač za pravljenje fotografija, izbor režima i na kraju sličicu koja vodi na poslednje zabeleženu fotografiju u galeriji.

Ne morate biti tehnološki upućeni, jer možete sva podešavanja ostaviti kakva jesu i u automatskom režimu napraviti prilično dobre fotografije. Kada smo već kod režima, ovoga puta ih nema toliko puno kao na S4 modelu jer su neki izbačeni ili pomereni, što je i možda dobra odluka jer sa tolikim izborom korisnik može biti zbunjen. Sada imamo Auto, Beauty face, Shot & more, Panorama, Virtual tour i Dual Camera režim. Download opcija nudi još četiri režima koje morate da preuzmete i instalirate korišćenjem Samsung naloga.Virtual tour je dosta sličan poznatom Photo Sphere režimu, jer u njemu ne samo što pravite panormasku fotografiju oko sebe, već beležite detalje koji su iznad i ispod vas, što može biti interesatno ukoliko želite nekom da pokažete recimo enterijer vaše sobe, ili slično. Shot & more sadrži poznate Best photo, Best face, Drama shot, Eraser i Panning shot opcije. Odličan dodatak kod kamere je to što uključivanjem HDR režima rezultete vidite u realnom vremenu dok pravite fotografije, a ne tek nakon što je napravite.

Selektivni fokus je još jedna interesantna mogućnost, mada primetili smo da nije idealan. Prva stvar je to što je ova opcija jako izbirljiva, jer traži od vas da ono što snimate bude od vas na određenoj udaljenosti i da bude jasno šta je subjekt fotografisanja. Nakon što napravite fotografiju zadatim uputstvom možete primeniti Near focus, koji će fokusirati najbliži objekat a ostatak fotografije zamutiti kako bi se on više istakao. Druga opcija je Far focus koja zamućuje objekat koji je blizu a u fokus stavlja pozadinu fotografije. Na kraju, tu je Pan Focus koji pravi kompromis između dva prethodna.

Kakav je zapravo kvalitet fotografija? Prilično dobar možemo reći. Dnevne fotografije imaju odličan nivo detalja, skoro pa neprimetan nivo šuma, jako lepo zasićenje boja i sveukupno rezultuje da čak i amater može napraviti dosta kvalitetetnu fotografiju. Fokus je jako brz i makro fotografija nas je posebno oduševila. U najviše par klikova uspeli smo da fokusiramo i fotografišemo ono što smo hteli i na taj način zabeležili interesantne i kvalitetne fotografije. HDR režim nudi dobre rezultate kada je u delu kadra svetao izvor (recimo nebo), pa su fotografije sveukupno dosta svetlije i bolje, ali nije idealan jer donekle zamuti detalje fotografije, koji na taj način budu izgubljeni.

Nadali smo se da će ISOCELL doneti mnogo bolje rezultate pri noćnim fotografijama, ali nažalost, realnost je nešto drugačija. Fotke u uslovima slabije osvetljenosti jesu solidno svetle, ali su ujedno i prepune šuma, sa zamućenim "ulje na platnu" efektom. Nismo preterano zadovoljni njihovim kvalitetom, ali može se reći da su upotrebljive. Video snimanje pri 4K rezoluciji je izuzetno. Odličan nivo detalja, savršena oštrina i boje deluju lepo, mada kišan dan koji nam je pokvario planove ipak donosi određen nivo sumornih nijansi. Savršenih 30FPS-a, uz visok Bitrate od 47.9 Mbps. Zaključak je jasan - ovo je jedna od  nekoliko najboljih kamera na Androidu, mada utisak nam pomalo kvare ne tako dobre noćne fotografije.


Fotografije po danu:Panorama:
HDR:

Fotografije po mraku i unutra:
 

Video semplovi:
 

Sony Xperia Z1 Compact

Senzori na mobilnim telefonima postaju sve veći i imaju bolje rezultate, u toj meri da se približavaju kvalitetu jeftinijih kompakt digitalnih kamera. Iako nije na nivou 41MP kamere Nokia Lumia 1020 modela, ovo je po našem mišljenju jedna od boljih kada su u pitanju Android telefoni. Senzor je veličine 1/2.3" što je svakako veće od onoga što smo normalno navikli da srećemo na telefonima. Ovde je reč o BSI senzoru sa F/2.0 otvorom blende i on je deo Exmor RS porodice. Kamera koristi Sony BIONZ procesor slike i širokougaoni G objektiv.Aplikacija za kameru  nudi korisnički interefejs koji je pregledan i jednostavan za upotrebu, a u njemu se nalazi sasvim dobar broj opcija. Dva režima koji će vas najviše zanimati su Superior auto i Manual. Prva pomenuta opcija vrši automatsku procenu uslova i prema njima vrši odgovarajuća podešavanja. Ova opcija je bila generalno tačna po tom pitanju, ali problem kod nje to što se rezolucija fotografija spušta na 8.3 megapiksela i 16:9 odnos. Kada koristite ručni režim, u njemu možete da odaberete 20.7MP podešavanje koje pruža mnogo više detalja u fotografijama.
Što se samog kvaliteta fotografija tiče, njima smo jako zadovoljni - ali sa nekim sitnijim zamerkama. Fotografije u sebi imaju veliku količinu detalja, ali takođe i nešto veću količinu šuma u vidu linijica. U procesu njegovog "peglanja" dobar deo detalja je izgubljen. Na fotografijama od 8.3 megapiksela, šum je prisutan u manjoj meri, ali je i manje detalja, tako da kako god da okrenete - negde gubite na kvalitetu. Dan u kome smo pravili fotografije za test je bio oblačan, ali možemo da primetimo da su boje izgledale dosta tačno. Tu je takođe i HDR režim, koji postaje dostupan samo na 8.3MP rezoluciji.

Video snimanje je dobro, ali nije savršeno. Snimci koje smo zabeležili u sebi imaju dosta detalja, ali nam se čini da je autofokus bio malo više agresivan sa učestalim izoštravanjem slike kada to i nije bilo potrebno. Bitrate snimka u našem slučaju je bio veoma korektan sa 17.5 Mbps, ali pikselizacija je prisutna u određenoj meri. Framerate je imao vrednost ispod cifre od trideset, tačnije 29.720 fps.

Primeri fotografija:


Apple iPhone 5s

Kamera je j značajno unapređena stavka ovog telefona u odnosu na prethodni model, možda i nešto što će “običan korisnik” najbolje primetiti. Kao i u slučaju ekrana, dizajna i performansi, ova kamera mora da pobedi onu sa iPhone 5 telefona, što neće biti nimalo lako. Apple je postupio ispravno i zadržao rezoluciju od 8 megapiksela, uz povećanje senzora. Povećanje senzora uz istu rezoluciju znači da će svaki piksel biti veći, što znači čistije detalje, a posebno bolje peformanse u situacijama sa slabim svetlom. Apple je neznatno povećao i svetlosnu moć objektiva, za koji se ističe da je posebno dizajniran za ovaj telefon.

iPhone 5S donosi i veoma zanimljivo rešenje kada je u pitanju blic, posle koga možemo samo da kažemo “kako se neko ranije nije setio.” Naime, osvetljenje poseduje dva LED-a, a suština je u tome da su oni različite boje. Ova dva LED-a mogu da naprave preko 1000 kombinacija topline svetla. LED svetla su hladnija od ambijentalnog svetla u većini slučajeva, zbog čega slike sa dodatnim osvetljenjem izgledaju hladno i imaju plavu nijansu. iPhone 5S pored standardnog belog (hladnog) LED-a, poseduje i žući (topliji) LED, a ove dve sijaličice svojim kombinovanjem prave toplinu svetla što je bliže moguće ambijentalnom svetlu.


Odmah se može videti da ovo nije prazna priča, međutim, “problem” je i dalje u tome da sve slike treba slikati bez dodatnog osvetljenja kada god je to moguće. U ostalom, ako profesionalci ne koriste direktno oštro svetlo, onda to ne biste trebali ni vi. Pogotovo što iPhone 5S ima odličan potencijal u situacijama sa slabim svetlom i kada će slike bez dodatnog osvetljenje vrlo verovatno izgledati bolje.
 


Kamera koristi i sirovu snagu procesora, pa je sada moguće držanjem okidača snimiti ogroman broj fotografija i potom izabrati najbolju. iPhone sam bira najbolju fotografiju i u albumu ih postavlja tako da ne pravi “gužvu,” a korisnik ručno može izabrati neku drugu najbolju i jednim klikom obrisati sve one preostale. Drugi primer korišćenja snage procesora jeste mogućnost snimanja 720p videa pri 120 slika u sekundi. Ovo znači da je moguće usporiti snimak 4x(30p) - 5x(24p) bez gubljenja na kvalitetu. Unutar telefona je moguće regulisati kada će se snimak kretati “normalnom” brzinom, a kada će biti usporen. Naravno, intuitivno i jednostavno kako to, čini se, samo Apple može da reši. Apple je unapredio i prednju kameru, koja sada ima 1.2 MP rezoluciju.
 

Samsung Galaxy Note 3

Zadnja kamera je u odnosu na Note 2 dobila povećanje rezolucije senzora sa 8 na 13 megapiksela, baš kao kod Samsung Galaxy S4 modela. Sličnost se nastavlja i kod korisničkog interfejsa kamere, koji je originalno preuzet sa Galaxy Camera modela. U gornjem levom ćošku smeštena su sva bitnija podešavanja. U donjem levom nalazi se sličica koja vodi ka prethodno napravljenoj fotografiji, dok se u desnom delu interfejsa nalaze tri dugmeta - prvo koje započinje video snimanje, drugo kojim pravite fotografiju i treće u kome birate režim fotografije. Na raspolaganju su vam 13 režima - Auto, Beauty Face, Best Photo, Best Face, Sound & Shot, Drama, Animated Photo, Golf, Rich Tone (HDR), Eraser, Panorama, Surround Shot i Live Effect.

Vremenski uslovi nas nisu najbolje poslužili tako da je dan u kome smo pravili uzorke fotografija Note 3 modela bio tmuran i oblačan. Ipak, to nas nije sprečilo da procenimo da je njihov kvalitet dosta sličan sa fotografijama koje smo dobili na Samsung Galaxy S4modelu. Količina detalja fotografija rezolucije 13 MP je na visokom nivou, sa poprilično niskim nivoom šuma, tako da su fotke jako kvalitetne. Što se tiče boja, one nam deluju kao relativno tačne, mada tmuran dan i nije baš najbolji pokazatelj.

Najveći novitet koji se tiče kamere Note 3 modela je po našem mišljenju mogućnost snimanja u UHD 4K2K rezoluciji. Snimak ima tačnu rezoluciju od 3840 x 2160 piksela i nudi izuzetno veliki nivo detalja, što nam se jako dopada. Zabeleženi video materijal je oštar kao žilet, samo skrećemo pažnju da je ovakav snimak dosta zahtevan za računar, pa vam je potrebna jača konfiguracija da ga reprodukujete bez seckanja. Odlična stvar kod UHD snimanja je to što možete koristiti digitalni zum, a da slika i dalje ostaje relativno pristojnog kvaliteta, što nam se jako svidelo. Bitrate snimka je ogromnih 48 Mbps, a jako dobra stvar je to što snimanje u ovako visokoj rezoluciji ne podrazumeva pad framerate-a, jer je on u našem slučaju iznosi 30.021 fps. Na Galaxy Note 3 modelu dobijate odličan kvalitet fotografija i fantastično video snimanje.


Primeri fotografija:

Sony Xperia Z1

Senzori na mobilnim telefonima postaju sve veći i imaju bolje rezultate, u toj meri da se približavaju kvalitetu jeftinijih kompakt digitalnih kamera. Iako nije na nivou 41MP kamere Nokia Lumia 1020 modela, ovo je po našem mišljenju jedna od boljih kada su u pitanju Android telefoni. Senzor je veličine 1/2.3" što je svakako veće od onoga što smo normalno navikli da srećemo na telefonima. Ovde je reč o BSI senzoru sa F/2.0 otvorom blende i on je deo Exmor RS porodice. Kamera koristi Sony BIONZ procesor slike i širokougaoni G objektiv.Aplikacija za kameru  nudi korisnički interefejs koji je pregledan i jednostavan za upotrebu, a u njemu se nalazi sasvim dobar broj opcija. Dva režima koji će vas najviše zanimati su Superior auto i Manual. Prva pomenuta opcija vrši automatsku procenu uslova i prema njima vrši odgovarajuća podešavanja. Ova opcija je bila generalno tačna po tom pitanju, ali problem kod nje to što se rezolucija fotografija spušta na 8.3 megapiksela i 16:9 odnos. Kada koristite ručni režim, u njemu možete da odaberete 20.7MP podešavanje koje pruža mnogo više detalja u fotografijama.
Što se samog kvaliteta fotografija tiče, njima smo jako zadovoljni - ali sa nekim sitnijim zamerkama. Fotografije u sebi imaju veliku količinu detalja, ali takođe i nešto veću količinu šuma u vidu linijica. U procesu njegovog "peglanja" dobar deo detalja je izgubljen. Na fotografijama od 8.3 megapiksela, šum je prisutan u manjoj meri, ali je i manje detalja, tako kako god da okrenete - negde gubite na kvalitetu. Dan u kome smo pravili fotografije za test je bio oblačan, ali možemo da primetimo da su boje izgledale dosta tačno. Tu je takođe i HDR režim, koji postaje dostupan samo na 8.3MP rezoluciji. Noćne fotografije su zapravo dosta pristojne, mada neke ispadaju mutne.

Video snimanje je dobro, ali nije savršeno. Snimci koje smo zabeležili u sebi imaju dosta detalja, ali nam se čini da je autofokus bio malo više agresivan sa učestalim izoštravanjem slike kada to i nije bilo potrebno. Bitrate snimka u našem slučaju je bio veoma korektan sa 17.5 Mbps, ali pikselizacija je prisutna u određenoj meri. Framerate je imao vrednost ispod cifre od trideset, tačnije 29.724 fps.

Primeri fotografija:
8MP:
 LG G2

Rezolucija senzora zadnjih kamera postaju sve veće, što je svakako dobra stvar, ali rezolucija ne mora uvek garantovati fotografije dobrog kvaliteta. Srećom, ovde je baš takav slučaj, i zaista smo dobili kameru koja može da parira onoj koju smo sreli prilikom testiranja Samsung Galaxy S4 modela. Pre procene kvaliteta, osvrnućemo se na interfejs aplikacije za kameru i njena podešavanja. Sa leve strane ekrana u crnoj traci dobijate četiri opcije - blic, prebaciavanje na prednju kameru, režimi fotografija i opšta podešavanja. LG G2 nudi čak 12 režima koji možete videti u fotografiji ispod.
 


Kvalitet fotografija je jednostavno odličan. Imali smo nesreću da pravimo fotografije tokom oblačnog dana tako da njen potencijal nije maksimalno iskorišćen, ali smo svejedno uspeli da napravimo semplove koji oslikavaju za šta je sposobna. Boje deluju dosta tačno, količina detalja je dosta visoka i šum u fotografijama je na niskom nivou. Posebno smo zadovoljni HDR opcijom koja daje odlične rezultate.Jedna od zanimljivih opcija tokom snimanja je Audio Zoom - koji koristi mikrofone koji se fokusiraju da zabeleže zvuk koji dolazi iz oblasti koje ste zumirali. Ovo je ipak digitalni zum tako da u procesu gubite na kvalitetu slike. Video snimanje donosi dosta dobre rezultate, oštru i detaljnu sliku, gde se benefit optičke stabilizacije itekako primteti, Bitrate je dobar - 20.1 mbps, a framerate ostaje visok sa vrednosti od 30.017 fps. Kamera na LG G2 modelu je jako dobra i direktno se takmiči sa onom u Galaxy S4 modelu.

Semplovi:
 Samsung Galaxy S4

Primetili smo koliko je danas korisnicima kamera na smartfonu postala bitna stvar pri izboru modela, i da joj se ipak pridaje više značaja nego što bi možda to trebalo da bude. Naravno, zgodno je koristiti kameru na smartfonu budući da ga nosite u svakom trenutku sa sobom, ali ne slažemo se da odluku između kupovine dva modela baš mora da odluči kvalitet fotografija - ima i bitnijih stvari - barem autor ima tako mišljenje. Ovo je ipak jedna od stvari koja ne treba da vas brine na Samsung Galaxy S4 smartfonu jer je kamera veoma dobra. Senzor od 13 megapiksela osigurava veliku količinu detalja, a da pritom daje niske vrednosti šuma.

Boje na fotografijama deluju živahne, i sveukupno kamerom smo jako zadovoljni, jer smatramo da je ovo jedan od boljih modela po pitanju fotografija napravljenim u dnevnim uslovima. Noćne fotografije ili fotografije u uslovima sa manje svetla su druga priča, tako da bi u ovom polju bolji izbor bio HTC One ili Nokia Lumia 920. Nećemo se previše zadržavati na kameri u ovom članku, očekujte nešto više detalja u posebnom članku koji se takođe tiče S4 modela koji ćemo objaviti u drugoj polovini ove nedelje. Do tad, ostavljamo vam neke uzorke fotografija i video snimaka.HTC One

Što se tiče kamere od 4 megapiksela, u početku smo bili dosta skeptični po pitanju nivou detalja koja će ona pružiti. Naš skepticizam je bio opravdan, jer pri zumiranju fotografije jasno se vide nedostaci koje ova rezolucija donosi. Količina šuma je zaista primetna kada uveličate fotografiju i vidite da njena detaljnost nije na najboljem nivou. Ipak, za potrebe društvenih mreža fotografije će biti i više nego dovoljne. Ono na šta se HTC-ova Ultrapixel kamera fokusira su ipak performanse u uslovima nižeg osvetljenja. Na tom polju je svakako superiorna recimo u poređenju sa Galaxy S3 modelom, ali nije bolja od Nokia Lumia 920 modela. Mislimo da fotke govore same za sebe, tako da pogledajte primere koje smo napravili u nešto mračnijim uslovima.Zanimljiva stvar koja kamera HTC One modela nudi je takozvana Zoe Photo opcija. Ona vam nudi da u isto vreme kada pravite fotografiju napravite i kratki video od tri sekunde napravljen od velikog broja fotki. Ova opcija vam takođe nudi da među tim većim brojem fotografija pronađete onu koja je najbolje ispala. Tu je takođe i veliki broj predefinisanih scena, efekata i mogućnosti uređivanja fotografije.

Recimo, nama je bila zanimljiva Object removal opcija, kod koje možete ukloniti osobe koje su prolazile u pozadini i tako vam možda pokvarile fotografiju. Nismo baš potpuno sigurni kako ova opcija funkcioniše, ali verujemo da telefon beleži određen broj fotografije i pre nego što stisnete shutter dugme. Kod video klipa imate mogućnost snimanja HDR videa, snimanje u 60fps, usporeni video, itd.Semplovi fotografija:
 

Video linkovi:

Video link 1

Video link 2

Video link 3

Video link 4

 

Zaključak

Svaki od pomenutih modela ima kvalitetnu kameru, ali postavlja se pitanje koja je među njima najbolja? Moramo reći da je sveukupno najbolja kamera Samsung Galaxy S5 smartfona, najvećim delom zbog toga što je ovaj model najsvežiji od prisutnih. Svesni smo da ovde nema modela koji bi mu po kameri bio direktan konkurent, a to je Sony Xperia Z2. Nismo se mogli uverili i sami, pošto Z2 još uvek nije stigao do nas, tako da on nije u ovoj listi, ali po primerima fotografija koje srećemo po internetu, kamera Z2 modela je takođe izuzetna. Ne može se nikako zaboraviti ni Nokia Lumia 1020 čija je kamera trenutno na vrhu liste kada su u pitanju smartfoni, ali nikako nismo bili u mogućnosti da se u to uverimo lično, pošto dotični model nismo uspeli da dobijemo za potrebe testa...Note 3 takođe ima odličan kvalitet fotografija, baš kao i Samsung Galaxy S4, mada je Note 3 u prednosti na polju video snimaka. Ujedno i jedan od razloga zašto je kamera Galaxy S5 modela jedna od najboljih kod video snimanja jeste - prisustvo 4K rezolucije sa fenomenalnom oštrinom i izvanrednim detaljima. Xperia Z1 i Z1 Compact takođe imaju dosta dobru kameru kada su fotografije u pitanju zahvaljujući velikom 1/2.3" senzoru i visokoj 20.7 MP rezoluciji. LG G2 je nešto iza pomenutih modela, a iako kvalitet ostaje solidan, postoje određeni problemi kod fotografija, ali i kod video snimaka pri manjem osvetljenju.

Apple-ov iPhone 5s malo kaska za konkurencijom sa svojim 8MP senzorom, ali kao što smo rekli rezolucija nije sve, tako da i on pruža jako kvalitetne fotografije. HTC One je nažalost na dnu liste, jednim delom zbog niske količine detalja koji pruža 4 UltraPixel kamera, tačnije bolje reći 4 megapiksela, i sveukupno ne tako dobrih fotografija čak i danu, mada je sasvim dobar kada je u pitanju noćna fotografija. To bi bilo sve od nas ovom prilikom. Podsetili smo se koji su modeli svojim kamerama skrenuli pažnju na sebe, a nadamo se da je i vama ovo podsećanje bilo korisno...

Performanse Android smartfona, Q1 2014.

Intel oblikuje budućnost mobilnog računarstva

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109