Greška

Došlo je do greške.

Podsetimo se: Kvalitet kamera testiranih smartfona

24.04.2014 11:14 | 0 Mobile
Podsetimo se: Kvalitet kamera testiranih smartfona

Pred vama se nalazi tekst kojim ćemo vas podsetiti na kvalitet kamera određenih smartfona testiranih na našem sajtu. Ovde nije u pitanju direktno poređenje fotografija napravljenih u identičnim uslovima, nego čisto skretanje pažnje na modele sa kvalitetnim kamerama koje smo imali priliku da sretnemo. Istom prilikom ćemo takođe ukratko i objasniti neke pojmove vezane za temu. Pređimo na stvar i pogledajmo koji su to testirani smartfoni vredni pomena kada je u pitanju kamera...

Uvod

Krenimo od početka - šta je to kamera kod smartfona? Kamera je optički element koji služi za beleženje fotografija ili video snimaka. U slučaju smartfona i tableta, optika i senzor su nešto manjih dimenzija u odnosu na komponente kakve bi recimo sreli kod digitalnih fotoaparata za široke mase, ili dosta manje u poređenju sa profesionalnijim DSLR rešenjima. Kako vreme odmiče, kvalitet kamere kod tableta i u mnogo većoj meri kod smartfona, postaje sve bolji i bolji. Još pre pojave tableta, smartfoni su imali fiksni fokus, senzore male rezolucije i manjih dimenzija, a u današnje vreme situacija je postala znatno bolja.

Šta je senzor u slučaju kamere kod mobilnih uređaja? Zapravo jako slična stvar kao i kod digitalnih fotoaparata, samo što zbog manjih dimenzija uređaja i on mora biti manji. Senzor je zapravo komponenta koja pretvara optičku sliku u elektronski signal, koji se beleži na vašem smartfonu ili tabletu u vidu fotografije. Veličina senzora je najveći problem kod ovih uređaja, jer ne možete staviti senzor iste veličine koji se koristi u fotoaparatu i u isto vreme zadržati tanak profil kakav srećemo kod smartfona i tableta.Da pojednostavimo stvari - što je senzor kod mobilnog uređaja veći, to će propuštati više svetla, što će imati pozitivan uticaj na kvalitet fotografije, pogotovo one koje se beleže u uslovima sa manje svetlosti, recimo u unutrašnjem ambijentu ili po mraku. Proizvođač koji koristi najveći senzor u smatfonu je Nokia sa velikim 1/1.2” senzorom kod PureView 808 modela, ili kod savremenijeg Lumia 1020 WP8 takođe veliki 1/1.5” . Za početnike kratak osvrt - što je manja cifra, to je veći senzor, ne obrnuto. Senzori kod tradicionalnih smartfona su obično 1/3.2", tako da su u ovim slučajima oni ipak nešto manji od pomenutih.

Nije samo veličina senzora zaslužna za bolje fotografije, već tu takođe utiče i otvor blende. Ukratko, u pitanju je takoreći "rupa" kroz koju svetlo putuje do senzora koje ga hvata. Otvor blende se označava slovom "f" kojeg prati cifra. Ovde takođe važi pravilo što je cifra manja, to je otvor veći. Recimo, HTC One M7 ili M8 imaju dosta veliki otvor blende - f/2.0, tako da sa većim otvorom blende prolazi više svetlosti i na taj način fotografije u uslovima sa manje svetla su bolje. Veličina senzora i veličine otvora blende igraju ključnu ulogu kada je kvalitet fotografije u pitanju, ali ovde postoji još jedna odlika kod kamera smartfona ili tableta - rezolucija senzora.Često se većim brojem megapiksela kod kamere zaključuje da će ona ponuditi najkvalitetnije fotografije - to je samo delimično tačno. Prethodno pomenuti pojmovi dosta utiču na kvalitet, tako da kamera od recimo 21 megapiksela može biti sveukupno manje kvalitetna od kamere sa senzorom od 16 megapiksela. Jedina stvar koju veći broj megapiksela garantuje je količina detalja, koji će biti veći ukoliko je i rezolucija senzora veća.

Kod smartfona opet vodi Nokia sa senzorom rezolucije od čak 41MP, a ostale cifre koje srećemo od smartfona su 21 MP, 16 MP, 13 MP, 8 MP, 5 MP, itd. Kod tableta one su ipak nešto niže, tako da obično srećemo senzore rezolucije 5 MP ili 8 MP. Odnedavno je HTC uveo i pojam UltraPiksel, kod kojeg se podrazumeva da su pikseli veći nego obično, tako da hvataju više svetlosti i pružaju bolje rezultate u uslovima sa manje ambijentalnog osvetljenja, mada u teoriji 4 UltraPixel senzor kod M7 ili M8 modela pruža znatno niži nivo detalja u fotografijama u odnosu na konkurenciju.Video snimanje kod smartfona može se beležiti u niskim rezolucijama kao što su 480p kod starijih ili budžetnih modela, zatim imamo HD rezolucije od 720p, noviji modeli snimaju u 1080p rezoluciji, a odnedavno pojavila se i 2160p rezolucija, poznatija kao 4K. Ova visoka rezolucija snimanja nudi odličan nivo detalja kod snimka i bitnu stvar - 2x lossless (bez gubitka kvaliteta) digitalno zumiranje. Kod video snimanja bitan faktor je i to da li određeni model poseduje optičku stabilizaciju slike, koja pomaže da snimci izgledaju mnogo stabilnije i da u njima bude manje poskakivanja u poređenju sa modelima bez optičke stabilizacije.

Na sve to treba dodati i kvalitet softvera unutar smartfona ili tableta koji obrađuje napravljenju fotografiju, tako da je kvalitet kamere kod pomenutih uređaja dosta komplikovana stvar koju treba detaljno istražiti pre kupovine. Mi ćemo vam ovom prilikom skrenuti pažnju na neke modele čija je kamera po našem mišljenju među kvalitetnijim. Sastavili smo listu od osam modela, koje smo poređali hronološki od najsvežije testiranog ka najstarijem. Ukoliko nas redovno pratite, sledeće stranice će vam sigurno već biti poznate, mada nije loše podsetiti se šta koja kamera donosi, pročitati o dobrim i lošim stranama i ujedno prostudirati primere fotografija napravljenih u vreme testiranja ovih modela...


Najbolji koje smo sreli:

- Samsung Galaxy S5

- Sony Xperia Z1 Compact

- Apple iPhone 5s

- Samsung Galaxy Note 3

- Sony Xperia Z1

- LG G2

- Samsung Galaxy S4

- HTC One

 

 Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z1 CompactApple iPhone 5sSamsung Galaxy Note 3Sony Xperia Z1LG G2Samsung Galaxy S4HTC One
Rezolucija
16 MP
20.7 MP
8 MP
13 MP
20.7 MP
13 MP
13 MP
4 UP
Veličina senzora
1/2.6"
1/2.3"
1/3"
1/3"
1/2.3"
1/3"
1/3.2"
1/3"
Otvor blende
f/2.2
f/2.0
f/2.2
f/2.2
f/2.0
f/2.4
f/2.2
f/2.0
Stabilizacija
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Digitalna
Optička
Digitalna
Optička
Blic
LED
LED
Dual-LED
LED
LED
LED
LED
LED
Video snimanje
4K
1080p
1080p
4K
1080p
1080p
1080p
1080p

Performanse Android smartfona, Q1 2014.

Intel oblikuje budućnost mobilnog računarstva

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109