Greška

Došlo je do greške.

Pobednički tekst nagradnog konkursa: Samsung Galaxy S5

20.05.2014 13:30 | 0 Info

Napomena: Benchmark redakcija je minimalno promenila koncept/tekst koji je gospodin Nikolić dostavio kako bi prilagodila tekst objavi na sajtu i sitnijim pravilima kojih se pridržavamo. Trudili smo se da u što većoj meri zadržimo konzistentnost i originalni rad pobednika našeg konkursa.

Miroslav Nikolić

Kaze narod da tim koji dobija ne treba menjati. Prilicno je jasno da se tom logikom vodi i Samsung poslednjih godina. S serija smartfona na Androidu zabelezila je fenomenalan uspeh: od pocetaka sa Galaxy S modelom, svake sezone je upravo Samsungov flagship bio najprodavaniji model godine, pomerajuci svake godine nekoliko granica, izmedu kojih i onu inovacija. Ipak, poslednjepomenuta granica nekako sve se manje pomera od modela S3, bar kad je dizajn u pitanju - S3, S4 i S5 neodoljivo podsecaju jedan na drugog (posebno susedne iteracije), i ta cinjenica je nekako dala "snage" za kritiku inertnosti Samsunga, svima onima koji su imali primedbe, mada je primetno da su nekako promene zabelezene prelaskom sa S na S2, i sa S2 na S3 bile vidljivije nego nakon toga.


Ipak, ne bi korektno bilo reci da promena i napretka nije bilo. Ako ne toliko na polju dizajna, a onda je Samsung ako nista radio na unapredenju softvera, prevashodno kroz uvodenje mnostva novih funkcija, kao i hardvera. Ono sto upucenije i tehnicki potkovanije korisnike verovatno najvise "boli" je cinjenica da Samsung nije izvrsio neku duboku promenu u poslednje dve iteracije svojih S modela. Nekako, napredak se sveo na nijansno poboljsanje svakog polja ponaosob, ali nije bilo onog hrabrog iskoraka u nepoznato, niti je neki ogroman skok napravljen na nekom od polja: kamere, ekrana, izrade, softvera, baterije... Prosto, svake godine sve se ovo popravi pomalo, primetno, mada ne i ekstremno, i taj nedostatak naglasenih promena kao da smeta onima koji znaju da Samsung moze vise! Ipak, da li da budemo gramzivi i ne cenimo ovo sto se nudi a bolje je nego pre, ili mozda valja zakljuciti da je ova evolucija, iako ne revolucija u razvoju S linije ipak sasvim korektna i prihvatljiva? Sve to, uzimajuci u obzir da se i konkurencija pita nesto. Mozda naredni redovi ponude neki deo odgovora na ovo pitanje...


Dizajn, izrada i famozni osecaj pri drzanju telefona u ruci

Prvo, pa musko! Mozda zapravo i nema boljeg nacina da se review S5 modela zapocne od razmatranja dizajna i izrade telefona. Jasno, to je polje na kom pljuste kritike upucene Samsungu (ili ti, Samesung-u, kad vec pricamo o izgledu telefona) usled vec pominjane slicnosti S5 sa S4, pa i S3. Stavise, stice se utisak da je Samsung prethodnih godinu, dve razvio osobit "kalup" za sve svoje modele - kad se malo bolje pogleda, mnostvo modela Samsunga (konkretno, onih na Androidu) izgleda prilicno slicno: S4, Galaxy Express, Galaxy Ace, Galaxy Trend... Od S3 pa na ovamo je uocljiv taj kalup kod juznokorejskog proizvodaca, i mnogi korisnici, kao i test-ekipe renomiranih IT sajtova poceli su sa negodovanjem da prihvataju ovaj trend, i taj "isfurani" dizajn uopste. I samom autoru ovih redova ne svida se sto makar flagship kompanije nema neku svoju notu. Jasno, razlike su tu, ali nema onog "necega" sto bas izdvaja iz mase.

Konkretno, predimo na detalje. Prednja strana je prilicno genericka, standardno Samsungovo duguljasto, elipsoidno Home dugme je tu (noseci vise od svoje osnovne funkcije, no o tome posle), a preostala dva dugmica, kapacitivna, su u opet standardnom Samsung rasporedu (levo je Recents - ne vise Menu, a desno je Back), ekran dominira prednjom stranom, iznad njega je zvucnik za pozive, a pored njega vesto upakovani senzori osvetljenja, blizine i prednja kamera, tako da se gotovo i ne vide na tamnim modelima i time ne uticu na izgled prednje strane, dok su i na svetlima skladno uklopljeni. I kad se pominju boje, koje prevashodno do izrazaja dolaze sa straznje strane, u ponudi je odmah po lansiranju modela cak 4: ugljeno crna, svetlucavo bela, elektricno plava i bakarno zlatna.

Po misljenju autora, kao i mnostva osoba njemu fizicki bliskih u momentu sagledanja telefona, standardne bela i crna boja najvise pristaju telefonu, posebno crna, dok su plava i zlatna prilicno sljastave i izrazavaju mozda najkomentarisaniji aspekt dizajna telefona - perforaciju zadnje strane, tacnije back-cover-a. "Istackana" zadnja strana cak je i izvrgavana ruglu u zlatnoj boji (popularni "flaster" Samsung nadimak), dok su zaista retki oni koji su nasli neku posebnu lepotu u tome. Iz Samsunga kazu da je istrazivanjem trzista ustanovljeno da ce perforirani paterni consumer-uredaja biti u modi u toku narednih meseci, te je to jedan od razloga zasto se krenulo sa tom opcijom stilizacije. Ok, vreme ce reci da li je to zaista bilo "u modi" kad je to za S5 bilo znacajno...

Ipak, imace ova izvedba poklopca baterije i dobrih strana! Pored toga, dodatno sliku o dizajnu kvari lajsna bokova telefona. Lajsna nije uradena u stilu brusenog aluminijuma (kao kod S4) nego su na glossy "aluminijumskoj" plastici urezana dva kanala, koji je prate po duzini. Zaista se ne doima preterano lepim ovaj fazon, podsecajuci na hromirane elemente starijih uredaja koji spadaju u kategoriju bele tehnike... Ipak, da ne bude sve tako crno, tj. nimalo crno, potrudio se sledeci momenat: ok, svestan da telefon nije najlepsi (posebno u poredenju sa direktnom konkurencijom u vidu One M8, G2 i Z2), a ubedivan od strane Samsung promotera da je sve to uradeno sa akcentom na funkcionalnost i upotrebljivost, uradio sam sledece - zazmurio, i tako par sekundi "vrteo" telefon po ruci/rukama. Reljefno odradena lajsna zaista je popravljala grip telefona, a da ne pricam o tome koliko je istom doprinosila perforirana pozadina, odradena u tzv. gumiranoj plastici (spram nekadasnje glossy plastike, na svim prethodnim S modelima). Nije bilo SANSE da mi telefon isklizne, ne prione u ruku kako treba, ili nesto tome slicno. Zaista je osecaj u ruci bio odlican!

Pred finalnu rec ove oblasti, morao bih da zakljucim da mi je draze bilo sto je telefon prijanjao u ruku odlicno i sto je izrada doprinela funkcionalnosti, na ustrb neke posebne lepote - nego da je bilo obratno. Ok, sjajno bi bilo i da je i dizajn bio nesto prihvatljiviji, no, kazem opet - nije da je telefon odvratan a i da ga ne vadi neki drugi faktor. Ako se tome doda da je i pored vidnog povecanja u odnosu na S4, ostao jednako dokucivih coskova ekrana (prstom, prilikom koriscenja), upotrebljivost je svakako unapredena u odnosu na prethodni model.

Kamera jeste izdignuta u odnosu na back-cover, ali iz Samsunga uveravaju da je socivo prekriveno Gorilla-Glass staklom, te to donosi odredeni nivo spokoja, a USB 3.0 ulaz na dnu telefona je - zatvoren poklopcem. Pomenom toga stizemo do jos jednog noviteta: S5 zadovoljava IP67 nivo zastite od prasine i vode. Dakle, nije mu odradena potpuna zastita od ulaska prasine i vode (IP58) kao na pojedinim konkurentskim modelima, ali je u pitanju svakako bolja zastita od cuvenog "splash-resistant". Dakle, nije preporucljivo ga bas umakati u vodu i uvaljati u pesak (iako, npr. izdrzava uranjanje u vodu do 1m i 30min trajanja), ali recimo iznenadni razgovor tokom tusiranja nije vise nemoguc i bez zavrtanja slavine. Lepa novina, i po mom misljenju, sasvim dovoljna, u smislu da visi nivoi zastite mozda odnesu vise no sto donesu (u smislu velicine uredaja), ako se uzme u obzir da (bar autoru ovih redova) ronjenje sa telefonom nije neophodna stavka u zivotu.

Pritom, dobro ste procitali - USB 3.0 ulaz je prisutan na telefonu, tako "izdeljen" da i stariji 2.0 punjaci/kablovi mogu da se "utaknu" u telefon. Sa gornje strane nalazi se IR blaster, kao i ulaz za slusalice, sto je ergonomski najprihvatljivija pozicija za oba, dok je zvucnik kao i na vecini Samsung modela sa zadnje strane. Skidanjem poklopca baterije, uocava se duguljasta 2.800 MAh baterija, slotovi za micro-sd i micro-SIM kartice, kao i posebno oivicenje oko njih. Naime, ono je bas i prisutno tu zbog zastite, jer i back-cover sadrzi istu liniju izradenu od gume (dakle, po zatvaranju nalezu jedna na drugu) koje sluze da se stvori vakuum, koji i stiti od vode. Prilikom paljenja telefona, dobije se upozorenje o tome da je potrebno proveriti da je back-cover potpuno prionuo na telo telefona, da ne bi doslo do nepredvidenih situacija. Power-button je sa standardne desne strane telefona, na boku, dok je levo Volume-rocker. Dakle, nema posebnih iznenadenja, dugmica na ledima, zvucnika spreda niti icega slicnog, ali je u potpunosti ocuvana ergonomija telefona i ako se na sve to doda lagan osecaj koji telefon sa sobom nosi, koriscenje je sasvim ugodno. Dakle, ko god od potencijalnih kupaca moze da prede preko dizajna, upotrebom i osecajem u ruci nece biti nezadovoljan!

Ekran

I samim komentarisanjem spoljasnjosti telefona, jedva sam se uzdrzao od komentara vezanih za ekran, ne bi li svi ostali u posebnom odeljku za to, jer ekran zasluzuje da bude prica za sebe. Vec ekrani S4 i N3 modela bili su nezvanicno proglasavani za najbolje na trzistu po kvalitetu prikaza, i najbolje medu AMOLED-ima u okviru svojstava kod kojih su LCD ekrani jednostavno prirodom tehnologije ispred (npr. osvetljenje). I, Samsung je ipak uspeo da i ovaj put napravi korak dalje, i makar malo dodatno unapredi ekran. Tehnogija je naravno AMOLED, sto je vec zastitni znak S linije, i u pitanju je poseban Diamond raspored subpixel-a, vec viden u S4 i N3 ekranima. Dakle, znalo se sta se moze ocekivati, no napredak je prevashodno uraden na dva polja - maksimalna osvetljenost ekrana, i energetska efikasnost, ili ti stedljivost.

Za razliku od LCD (liquid cristal diode) ekrana, OLED (organic light emiting diode) ekrani nemaju pozadinsko osvetljenje nego se za osvetljavanje oslanjaju na samo organske diodice koje ih sacinjavaju, te uglavnom imaju nize nivoe maksimalnog osvetljenja. Konkretna mera osvetljenja je "kandela po metru kvadratnom", popularnija pod imenom "nit". Takode, nivoi osvetljenja koje ekrani mogu da dostignu razlikuju se u zavisnosti od spoljasnjeg osvetljenja, odnosno sto je spoljasnje osvetljenje jace, i osvetljenost koja biva izmerena na samom ekranu je visa. Imajuci to u vidu, 351 nit koje ekran S5 dostize u klasicnom zatvorenom prostoru (kancelarija u popodnevnim satima, na primer) je sasvim respektabilan rezultat, jer iako ne predstavlja mnogo u poredenju sa oko 500 nita ekrana iPhone-a 5s, za 22% je bolji rezultat od onog na ekranu S4, i sasvim u nivou vecine LCD ekrana. Kad se tome doda da je na "redovnom" Suncevom svetlu izmereno osvetljenje od oko 475 nita, a neverovatnih 698 nita na direktnom slapu na ekran telefona, jasno je da je Samsung zaista doveo osvetljenje Super AMOLED ekrana na odlican nivo!

Takode, poseban premaz snizava nivo refleksije, te je koriscenje ekrana i u vanjskim uslovima sasvim korektno, dok je potpuno suprotno toj situaciji, u mrklom mraku, nakon pocinka recimo, najniza osvetljenost svedena na svega 2 nita, sto u datoj situaciji olaksava korisniku akomodaciju na ekran upaljen naprasno u mrklom mraku. Na sve receno, valja dodati da je zahvaljujuci upotrebi posebnih organskih materijala i potrosnja ekrana svedena na nivo znacajno nizi od prethodnika, te je potrosnja ekrana S5 spram ekrana S4 na istoj povrsini smanjena za 27%. Dakle, posto povecanje u dimenzijama ekrana nije znacajno, a baterija jeste porasla, kao i efikasnost najveceg potrosaca baterije, popravljen je vek trajanja baterije u odnosu na prethodni flagship kompanije. A kad se vec pominju dimenzije, opste je vec poznato (zahvaljujuci snaznom marketingu Samsunga) da je ekran telefona 5.1", Full HD rezolucije, tj. 1920x1080, sto donosi gustinu piksela od 432 ppi.

Na svu ovu prilicno zvanicnu pricu o ekranu, smatram da je neophodno dodati i licnu notu, ili ti utisak samog posmatraca. Na prethodnih 10 touch-screen uredaja koje sam imao, tacno 5 ekrana bili su LCD tehnologije, dok su preostali bili AMOLED-i. Istini za volju, svaki imaju svojih prednosti i mana, opste poznatih, a sama moja neistaknuta probirljivost prema ekranima dovela je do toga da se na svaki naviknem bez posebnih problema. Naravno, i pored toga, uocavao sam pojedinosti vezane za obe tehnologije koje ih isticu: prenaglasene boje na AMOLED-ima, tj. presaturisanost istih, slabije uglove gledanja na LCD-ima, ali uz bolju osvetljenost, itd. Ono sto bih morao da istaknem kod S5 ekrana je da pored kristalno jasne slike (sto Full HD na 5.1" obezbeduje bez problema), uz mogucnost odabira moda prikaza ekrana, moze da se umanji saturacija boja ekrana (ili mozda poveca), dok se zbog povecane osvetljenosti ne primecuje "tamnilo" ni u kojoj situaciji, a uglovi gledanja prakticno ne postoje (nakrivljenjem telefona, ne menja se prikaz, bar do nekog razumnog ugla). Dakle, ekran je vrlo prijatan za oko, prilagodljiv korisniku, i nakon smanjenja efekta mana karakteristicnih za AMOLED ekrane, zaista ostavlja fenomenalan utisak. Cak, usudujem se da kazem da je to najbolji ekran na smartfonu koji sam do sad video (a tu spadaju i LG G2, HTC One M7 i slicni uredaji). Dakle, ogroman plus za novi Samsungov flagship.

Softver i korišćenje uređaja

Cim se upali ekran telefona, prvo sto se zatice je lockscreen, a zatim homescreen, i nekako smo vec u domenu softvera, jer svaki od pomenutih podlozan je promenama od strane proizvodaca, a u odnosu na stock Android. A promene UI-a bar kod Samsunga postoje itekako! Generacije iole naprednijih korisnika, posebno onih upoznatih sa rootovanjima, flashovanjima i ostalim modifikacijama softvera, proklinju Samsung zbog siiilnih izmena koje ovaj nacini UI-u svakog svog modela. Dobro poznati Touch-Wizz User Interface nije naravno zaobisao ni S5, i pored mnogih korisnih elemenata, doneo je telefonu i MNOSTVO, stice se utisak, potpuno nepotrebnih modifikacija. Ne bi to bilo potrebe ni spominjati da od 16GB interne memorije koliko je konkretni uredaj u mojim rukama imao, korisniku ne ostaje SVEGA 9 GB prostora, sto i ne cudi mnogo ako se zna da je cak 119 aplikacija preinstalirano na telefon, i one u radnoj memoriji, koje ima 2 GB, ostavljaju neverovatnih svega 990 MB korisniku, maltene po paljenju telefona!

Poredenja radi, Google Nexus 4, nosilac stock Androida, ima nepunih 50 aplikacija inicijalno prisutnih u sistemu, posle kojih ostane preko 1.4 GB radne memorije dostupne korisniku. Nazovite me namcorom, ali iskreno smatram da je bolje da Samsung ostavi korisniku kao opciju da SAM instalira sve eventualne dodatne softvere koje Samsung nudi uz TW, nudeci linkove do njih u odgovarajucim upotrebnim situacijama, nego sto ovako "oduzima" korisniku prostor koji bi ovaj mozda drugacije upotrebio. Napredniji korisnici naci ce nacin da pobrisu sve sto im nije neophodno, mada, uz odnedavno uvedeni KNOX sistem protekcije modifikacija sistema, ni to vise nije jednostavno kao pre, za sve korisnike koji zele da ocuvaju (ionako kod nas tesko ostvarive) garancije na uredaj, imajuci u vidu da nije kao nekad jednostavno moguce telefon posle svakakvih "cackanja" vratiti u fabricko stanje... Jasno je da oni koji se uopste i bave modifikacijama sistema nisu ni na nivou statisticke greske u moru "obicnih" korisnika, koji nikad i ne root-uju telefon, ali kako citaoci na ovom sajtu ipak cesto spadaju bas u pomenutu grupu, medu nama ostaje gorak ukus u ustima i zbog ovog Samsungovog poteza...

Korišćenje

Ne bi sve to bilo tako crno da je TW makar nesto posebno skockan i osobito upotrebljiv. Ali nije. I to ne samo po mom misljenju, nego po misljenjima zaista mnogih mojih sagovornika na tu temu, kako medu onima koji su poznavaoci materije, tako i medu pomenutim, obicnim korisnicima. Od svih sa kojima sam razmenio po koju o funkcionalnosti TW-a, ni 5% nije upotrebilo vecinu opcija dodatih u TW u poslednjim godinama (Smart Stay, S-Health, S-Voice i slicno) osim tokom prvih dana sa novim telefonom, eto "cisto da probaju i to" pre nego sto trajno zaborave da opcija i postoji... Vecina softverskih unapredenja gotovo da i postoji samo zbog inicijalnog marketinga telefona (da se kaze kako telefon moze svasta, uz hardverska unapredenja i rast u dimenzijama), dok je njihova realna upotrebna vrednost izrazito niska, posmatrano kroz broj korisnika koji ih FREKVENTNO koriste, kao i kroz broj situacija gde su one potrebne, da ne kazem neophodne. Prosto, koliko cesto se desavalo da je nekome bas NEOPHODAN S-Voice u nekom trenutku? Kamera mu jeste bila neophodna, Voice recorder isto tako, kao i mnoge druge uobicajene aplikacije, dok je, istini za volju, vecina tih "novih" Samsungovih aplikacija ipak ne-bas-preko-potrebna. Stoga, ponavljam, bolje bi bilo da je korisniku ponudeno da li ih zeli na svom uredaju, ili ne.

Kako je vreme koje sam proveo sa S5 bilo relativno ograniceno, a i vecina TW elemenata je poznata od ranije, akcenat u nastavku teksta pokusacu da stavim na novotarije, uvedene ove godine, kao i na zanimljive elemente UI-a, uocene tokom kratkog druzenja sa S5. Prvo sto se uoci nakon otkljucavanja telefona je da je "najlevlji" homescreen rezervisan za My Magazine. Po mom nekom inicijalnom utisku, rekao bih da je My Magazine zamisljen kao pandan BlinkFeed-u kod HTC-a. Dakle, nije u pitanju glavni homescreen, izdvojen je "skroz levo", ali je tu blizu, i nudi sto letimican, sto malo opsirniji pogled na teme interesantne korisniku. Izdeljen je na celine, kao sto su Politics, Music ili Sports, i korisnik moze da odabere od svake koji sadrzaj zeli da mu bude istican. Nisam siguran da su u opciji i lokalno orijentisani izvori informacija (sto bi kod nas bili B92, Benchmark, RTS...) ali sam uveren da ce ih, ukoliko nije jos, Samsung ukljuciti u nekom od update-ova sistema.

Daljim setanjem kroz App-Drawer, prvo sam nekako usao u Settings. I imao sam sta da vidim: opcije za podesavanje koje su prisutne u Settings-u (kao npr. Display, Sound, Accounts i sve ostalo) izdeljeni su po kategorijama, koje su poslagane jedna ispod druge, ali tako da se pojedine opcije nalaze i u vise kategorija! Na ovaj nacin, recimo opciji Lockscreen, mozete pristupiti i kroz kategoriju Screen i kroz kategoriju Security... Ne samo da je ovo "povecalo" Settings-department, nego je i zakomplikovalo snalazenje u istom. I, kad pomenuh Lockscreen, na prethodno postojece opcije za otkljucavanje ekrana, dodata je ona vezana za hardversku promenu na telefonu - u Home-button ugraden je skener otiska prsta. Ucitavanjem 8 razlicitih snimaka otiska prsta (gde je pozeljno prst u malko razlicitim polozajima prevuci preko citaca, da bi memorisao sto vecu povrsinu prsta) memorise se jedan prst, dok program dozvoljava snimanje 3 razlicita prsta. Ovo je prilicno korektno, jer u slucaju memorisanja samo jednog prsta moglo bi doci do nepredvidenih situacija (povreda, recimo BAS tog prsta), dok je moguce dozvoliti i jos nekoj (ili nekima dvema) osobi otkljucavanje telefona. Pritom - isprobao sam i memorisanje prsta funkcionise bez komplikacija i otkljucavanje telefona tece glatko.

Jos jedna hardverska promena na telefonu posebno pogada jednu od aplikacija, konkretno S-Health. Radi se o meracu pulsa, koji je smesten odmah ispod sociva kamere, a u istom udubljenju u koje je smesten i blic. Njegova funkcija takode je prilicno upitna: dakle, radi on lepo i radi svoj posao, nedvojbeno bolje od aplikacija koje koristeci samo socivo kamere mere puls, ali se svakako javlja pitanje - da li je to sve bilo neophodno? Da li ce se broj korisnika koji AKTIVNO koriste merac pulsa kroz S-Health (ali i druge aplikacije) ustaliti na vise od 3% svih posedovalaca modela S5? Po skromnom misljenju autora ovog teksta, nece.

Ipak, ako se baziramo na funkcionalnost, zaboravivsi na tren konkretnu dugorocnu upotrebljivost, Samsung i na samom promotivnom materijalu istice da S-Health i sve njegove opcije ne uticu na konkretno podizanje zdravlja koriscenjem S5 smartfona, nego da pomazu odrzavanju zdravog stila zivota kod ljudi koji ga neguju. S-Health moze pomoci pri brojanju kalorija na duzi period a u cilju postizanja zacrtanog cilja u vezi kilaze ili fizicke spreme, zatim pri davanju saveta vezanih za vezbanje u odredenim periodima ciklusa telesne pripreme, moguci su i saveti vezani za ishranu, i tako dalje. Nesumnjivo je da ce ova aplikacija, pracena detaljnim i brojnim informacijama, kao i hardverskim pomagalima, biti od pomoci onima koji zaista zele pomocnika u nastojanju da vode zdraviji zivot.

Sledeca, stice se utisak, vrlo korisna softverska "caka", je Kids Mode. Radi se o posebnom modu za koriscenje telefona kome su dostupne samo pojedine kako softverske, tako i hardverske komponente sistema. Dakle, u njemu, na primer, nije moguce pristupiti Dialer-u. Tako, kad udete u njega, i date telefon u tom stanju detetu, ono ne moze ostvariti poziv. Jasno, dostupne su igrice, kamera i slicne zanimacije koje bi klincima mogle da budu zanimljive, a poiskljucivane one koje bi mogle da naprave visok racun. Naravno, napustanje Kids Mode-a dozvoljeno je samo uz unosenje konkretne sifre, tako da dete nece biti u stanju da "luta" telefonom.

Naredna opcija koju bih pomenuo nije konkretno softverske prirode, ali se njena upotreba ispoljava fakticki iskljucivo kroz upotrebu odredenih programa. Naime, radi se o WiFi MIMO (Maximim Input Maximum Output) opciji. S5 naravno poseduje LTE cip, dok mu je i WiFi cip znatno boljih performansi od onih u prethodnim modelima S linije. I onda, Samsung je odlucio da u situacijama kad je korisniku neophodna maksimalna brzina down- ili upload-a omoguci da se koriste istovremeno i LTE i WiFi tehnologija, donoseci brzine protoka i od neverovatnih 250 Mbit/s! Mozda je izvesno da korisnik nece cesto biti u potrebi za ovakvim brzinama, ali je lepo imati ovu opciju u telefonu - po mom misljenju, svakako pre meraca pulsa...

Mozda najznacajnija stavka vezana za softver bio bi opsti utisak pri funkcionisanju istog. Ipak, nazalost, na ovu temu nece biti mnogo impresija. Razlog je veoma jednostavan: kako je receno na samom upoznavanju sa telefonom, softver koji je dolazio na njemu NIJE finalna verzija koja ce ici na retail telefone. To se, stavise, moglo i primetiti tokom upotrebe istog. Osim sporijeg podizanja pojedinih aplikacija (izmedu ostalih, Chrome i S-Health), primetno je bilo "stuckanje" telefona prilikom najprostijih radnji poput skrolovanja Settings-om, setanjem homescreen-ovima i u slicnim situacijama. Ipak, to se desavalo samo ponekad, dok je ostatak vremena telefon radio sasvim korektno i u skladu sa svojim flagship statusom. Posebno se njegova snaga videla u renderingu stranica natrpanih flash-materijalom, pokretanjem vise aplikacija paralelno, itd. Dakle, kad se softver malo ispegla, nesumnjivo je da ce telefon "gaziti" sve zadatke pred sobom, sto i jeste u skladu sa njegovim hardverom. Sintetickim testovima nisam se u kratkom periodu "igranja" telefonom bavio, sa zeljom da posvetim paznju (po mom misljenju) bitnijim elementima rada telefona. Kuriozitet je i da je, tokom perioda boravka u mojim rukama, sto je bilo maksimum sat vremena, telefon primio cak dva update-a, ukupne velicine od oko 200 MB, time mi samo efektivno skrativsi vreme za upoznavanje sa softverom... Salu na stranu, lepo je znati da vec i pretprodajni primerci bivaju softverski zbrinuti.

Kamera

Kamera i kamkorder

Kamera u novoj uzdanici Samsunga je jedinica rezolucije 16 megapiksela, i to je prva kamera na mobilnom telefonu koja dolazi sa ISOCELL senzorom, cija bi osnovna prednost, prema izjavama iz Samsunga, trebala da bude tacnija reprodukcija boja, prevashodno u situacijama lose osvetljenosti. Pored toga, sam senzor je solidne aperture f/2.2 sa ciljem da se "uhvati" sto vise osvetljenja, dok je i sam senzor povelik: 1/2.6", sto je u rangu sa poslednjom serijom Nokia-inih kamera (1/2.5") i Sony-jevih uzdanica (1/2.3"). Dakle, postoje preduslovi da se napravi korak napred u odnosu na ionako dobru kameru S4 modela, imajuci jos dodatno u vidu da Samsung ume da "napise" dobar softver fotografije.

Korisnicki interfejs kamere slican je onom iz prethodnika uz nekoliko izmena. Mozda najveca lezi u tome da je Samsung pojedine modove za fotografisanje izbacio, u smislu da ih nije odmah ukljucio u interfejs kamere, no je samo ponudio korisniku opciju da ih skine, racunajuci na to da retko koji korisnik koristi svaki od eventualno integrisanih modova. Tako, na primer, nisam medu modovima nasao, rekao bih, popularni, Night mode... Covek se prosto zapita: na cega li je utroseno onoliko interne memorije, kad su ovako ucestali modovi kamere ipak izostali? No, da se vratimo na trenutnu temu. Pored toga sto se do svih zeljenih modova moze doci, ne moraju se svi ni koristiti odmah (naravno, mogu i odmah).

U kom smislu? Prosto, Samsung je tako dizajnirao svoje modove da je moguce nakon "okidanja" slike u Auto modu naknadno pristupiti modovanju slike. Kul opcija, koja olaksava slikanje u uzurbanim situacijama tokom kojih korisnik nema vremena da "kopa" odgovarajuci mod, nego samo zeli da sto pre uslika kadar koji ga zanima. Ipak, uverenja sam da je kvalitet slike bolji kad se konkretni mod primeni direktno tokom slikanja, time uticuci i na socivo i na sam trenutak slikanja, a ne samo na postprocesing, kada se stice utisak da je ucinak modova slican provlacenju kroz filter. No, kako do sad nisam detaljnije ispitao funkcionisanje ovih opcija, ne bih preterano mnogo komentarisao na tu temu. Vreme ce pokazati, mada u svakom slucaju ne moze biti negativnih posledica.

Sto se samog kvaliteta fotografija tice - odlican je. Evo nekoliko slika, kako na otvorenom, tako i u situaciji sa zaista losim osvetljenjem, kako sa, tako i bez blica.

Reprodukcija boja na slikama kamere S5 deluje prilicno preciznom, nivo detalja je na odlicnom nivou, sto je i u skladu sa visokom rezolucijom kamere, dok je prisutni sum kontrolisan. Slike uslikane napolju, i to u smiraj dana, otkrivaju da se "razmak" u kvalitetu fotografija sa P&S digitalaca i high-end telefona sve vise smanjuje! Cak i slike iz zatvorenog nisu tako loseg kvaliteta, kako su do samo pre par godina bile fotografije sa smartfona. Zumiranjem se, imajuci u vidu da je odredenu kolicinu teksta na flasama moguce procitati, uocava da je sum, iako mnogo prisutniji nego na vanjskim fotografijama, ipak znacajno smanjen spram onog na telefonima prethodnih generacija. Balans bele boje takode nije promasen, i pri poredenju slika sa S5 sa onima sa vecine telefona dostupnih na dan testiranja telefona, uocljiva je bila prednost S5 (osim pri poredenju sa N3 ili 5s). S nadom da ce softverski kamera biti jos unapredena, moze se zakljuciti da S5 ima jednu od najboljih kamera na smartfonima do danas. Jedina zamerka je na velicinu fotografija, koja ide i preko 5 MB u punoj rezoluciji, mada je potpuno jasno zasto je tako.

Sto se kamkordera tice, moguce je slikanje u UHD rezoluciji (4K) i to pri 30 fps, kao i u FHD rezoluciji pri 60 fps, ili 720p pri 120 fps. Slika je prilicno tecna i jasna, ne gube se frejmovi, i iako stabilizacija nije kao na uredajima sa OIS-om, ali ni kao kod Sony-evih uzdanica (sa sjajnom softverskom SteadyShot stabilizacijom), sasvim je zadovoljavajuca, sto se opet lako uoci direktno poredeci video snimke sa S5 i, recimo, Motorole RAZR i. Generalni utisak, opet - fenomenalan. Jedino bi trebalo napomenuti da prilikom snimanja u UHD rezoluciji postoji ogranicenje na 5min snimka, usled ogromnih velicina snimaka, kao i zagrevanja telefona tokom izvodenja ove zahtevne operacije.

Zvuk

Jedna od stavki na kojoj se nakon S4 moralo poraditi je zvuk eksternog zvucnika. Razlog nije losa reprodukcija zvuka na prethodnom modelu, nego prosto cinjenica da je glavni konkurent S4 modela, HTC One M7, dolazio sa fenomenalnim prednjim zvucnicima, praveci ozbiljnu razliku u reprodukciji zvuka u odnosu na sve ostale telefone do tog momenta. Pritom, znalo se odavno, usled brojnih leak-ova da ce i novi, HTC One M8, dolaziti sa slicnim, verovatno i nesto boljim zvucnicima od prethodnika, dok je u meduvremenu i Sony Xperia Z2 model doneo sjajne zvucnike, takode prednje orijentacije. I, napredak je i na ovom polju ostvaren. Ako za poredenje kamere Motorola RAZR i nije bila dostojan takmac, za poredenje zvuka jeste! Zvucnik na pomenutom telefonu je zadnje orjentacije, vrlo jak i cistog zvuka (kao i na svim modelima Motorole iz te serije). U direktnom poredenju sa S5, u vidu pustanja nekoliko istih melodija, sto paralelno, sto jednu za drugom, Motorola je ipak poklekla. Jacina zvuka je bila za bukvalno nijasnu veca kod Samsunga, ali je jasnoca zvuka bila zaista sjajna. Ono sto je jos vaznije, nisu samo visoki tonovi bili izrazeni, nego i oni nesto dublji. Pitanje je kako je to izvedeno, imajuci u vidu tanak profil telefona i cinjenicu da je zvucnik smesten spram ekrana telefona, sto sve rezultira malesnim zvucnikom u S5. No, rezultat je tu, i zaista svaka cast Samsungovim inzenjerima. Ipak, mora se istaci da i takav, dobar, zvuk sa S5 i dalje nije ni u klasi onog sa One (M7 ili M8) ili sa Z2. No, niko kome zvuk sa zvucnika telefona nije presudan nece moci da bas zbog ove kategorije odustane od S5, jer je on ipak u samom vrhu ponude. Zvuk sa slusalica nije bilo prilike da se istestira, mada se ostaje u uverenju da on mora biti takode odlican, imajuci u vidu reprodukciju sa zvucnika.

Baterija i zaključak

Cim se upali ekran telefona, prvo sto se zatice je lockscreen, a zatim homescreen, i nekako smo vec u domenu softvera, jer svaki od pomenutih podlozan je promenama od strane proizvodaca, a u odnosu na stock Android. A promene UI-a bar kod Samsunga postoje itekako! Generacije iole naprednijih korisnika, posebno onih upoznatih sa rootovanjima, flashovanjima i ostalim modifikacijama softvera, proklinju Samsung zbog siiilnih izmena koje ovaj nacini UI-u svakog svog modela. Dobro poznati Touch-Wizz User Interface nije naravno zaobisao ni S5, i pored mnogih korisnih elemenata, doneo je telefonu i MNOSTVO, stice se utisak, potpuno nepotrebnih modifikacija. Ne bi to bilo potrebe ni spominjati da od 16GB interne memorije koliko je konkretni uredaj u mojim rukama imao, korisniku ne ostaje SVEGA 9 GB prostora, sto i ne cudi mnogo ako se zna da je cak 119 aplikacija preinstalirano na telefon, i one u radnoj memoriji, koje ima 2 GB, ostavljaju neverovatnih svega 990 MB korisniku, maltene po paljenju telefona!

Poredenja radi, Google Nexus 4, nosilac stock Androida, ima nepunih 50 aplikacija inicijalno prisutnih u sistemu, posle kojih ostane preko 1.4 GB radne memorije dostupne korisniku. Nazovite me namcorom, ali iskreno smatram da je bolje da Samsung ostavi korisniku kao opciju da SAM instalira sve eventualne dodatne softvere koje Samsung nudi uz TW, nudeci linkove do njih u odgovarajucim upotrebnim situacijama, nego sto ovako "oduzima" korisniku prostor koji bi ovaj mozda drugacije upotrebio. Napredniji korisnici naci ce nacin da pobrisu sve sto im nije neophodno, mada, uz odnedavno uvedeni KNOX sistem protekcije modifikacija sistema, ni to vise nije jednostavno kao pre, za sve korisnike koji zele da ocuvaju (ionako kod nas tesko ostvarive) garancije na uredaj, imajuci u vidu da nije kao nekad jednostavno moguce telefon posle svakakvih "cackanja" vratiti u fabricko stanje... Jasno je da oni koji se uopste i bave modifikacijama sistema nisu ni na nivou statisticke greske u moru "obicnih" korisnika, koji nikad i ne root-uju telefon, ali kako citaoci na ovom sajtu ipak cesto spadaju bas u pomenutu grupu, medu nama ostaje gorak ukus u ustima i zbog ovog Samsungovog poteza...

10 godina Benchmark sajta

Imamo pobednika: finale Benchmark - Samsung Galaxy S5 nagradne igre

  • Povezane teme: