Greška

Došlo je do greške.

Performanse Android smartfona, Q1 2014.

06.03.2014 10:58 | 0 Mobile
Performanse Android smartfona, Q1 2014.

Davno beše kad smo sredinom pretprošle godine pisali članak o performansama Android mobilnih uređaja, pa smatramo da je itekako vreme da se ponovo dotaknemo te teme. Tada smo pisali o smartfonima i tabletima u jednom tekstu, ali ovoga rešili smo da ih odvojimo. Mnogo toga se promenilo u protekle dve godine jer smo u međuvremenu dobili snažnije procesore, naprednije grafičke čipove - zapravo moćnije čipsete. Osvrćemo se na rezult

Performanse Android smartfona, Q1 2014.

Dragoljub Radovanović

Performanse Android smartfona

Kako vreme odmiče, hardver u mobilnim uređajima postaje sve jači. Ovde naravno mislimo na mobilne telefone i tablet računare, ali ovoga puta se fokusiramo na prve, ujedno i manje uređaje. Priča o smartfonu kreće se kompanijom Apple i njihovim iPhone modelom koji je davne 2007. godine pokrenuo čitav splet događaja i promena na dotadašnjem mobilnom tržištu. Pojam mobilnog telefona je redefinisan u to vreme, i Apple zaista jeste bio prvi koji je započeo takozvanu "revoluciju". Da li bi se pojavio neko drugi u međuvremenu da iPhone nije predstavljen tada kada jeste? Verovatno - ali ne možemo biti sigurni u "šta bi bilo kad bi bilo" domenu.

Tema o kojoj ćemo pričati danas zapravo se ne tiče Apple-a, već kompanije Google i njihovog operativnog sistema. Android - platforma koji je u današnje vreme izuzetno rasprostranjena, pokazala se kao sasvim dostojan konkurent iOS-u. Razlog zbog kojeg je Android tu gde jeste je veliki broj proizvođača koji ga upotrebljavaju. Sa jedne strane, to je odlična stvar zbog toga što imamo slučaj zdrave konkurencije između kompanija i široku paletu modela iz niske, srednje i visoke cenovne klase. S druge strane, problem nastaje zbog različitih verzija Androida koje se na njima nalaze, usled ogromne fragmentacije, ali to ipak nije tema kojom se bavimo danas...Ono čime ćemo se baviti ovom prilikom jesu performanse Android smartfona, konkretno modela koje smo lično testirali. Poslednji put smo se dotakli ove teme pre dve godine, ali pošto tehnologija gura napred, istim tempom i smartfoni vremenom postaju snažniji. U međuvremenu su se pojavili novi čipseti kod kojih su zastupljeniji procesori sa četiri jezgra, ili sposobniji grafički čipovi, koji zajedno moraju da se izbore sa visokim rezolucijama ekrana kao što je 1920 x 1080 - uskoro i većim.

Porast u broju jezgara nije toliko bitan koliko je bitna sama procesorska snaga ili snaga grafičkog čipa. Bitnu ulogu svakako igraju i više frekvencije rada nego nekad, tako da današnji procesori isporučuju više MFLOPS-ova, a isti je slučaj i sa grafičkim čipovima koji isporučuju više miliona trouglova u sekundi, imaju više GFLOPS-ova, itd. Jednostavno, novije arhitekture donose bolje performanse mobilnih uređaja, a samim tim i bolje korisničko iskustvo. Aplikacije postaju sve zahtevnije, a igre postaju grafički naprednije - potreban je hardver na vašem smartfonu koji sve to može da isprati.U priči su pet glavnih proizvođača čipova - Nvidia sa Tegrom (koja se jako retko koristi u smartfonima), Samsung sa Exynos-om, Qualcomm sa Snapdragon-om, Texas Instruments i MediaTek. Među njima drastično se ističe Qualcomm, čiji se čipseti u poslednje vreme nalaze u skoro svim vodećim smartfonima - mislimo na Snapdragon 600 i Snapdragon 800 SoC-ove. Samsung je pomalo zapostavio svoje Exynos čipove, ali mogu se u ponudi naći njegovi proizvodi sa poprilično dobrim Octa rešenjima (dva Quad Core procesora), mada češće se koriste Qualcomm-ovi čipseti. Texas intruments je u poslednje vreme pao u senku Qualcomm-a tako da ga ne srećemo previše često, dok MediaTek često viđamo u telefonima srednje i niže klase.


Rezultati sintetičkih testova

Kako bi korisnici dobili konkretnu sliku performansi uređaja koji se nalaze na tržištu, u tu svrhu se koriste razne Benchmark aplikacije koje postoje za Android platformu. One su dobar način da se pokaže moć određenog čipseta, tačnije njegovog proceosora i grafičkog čipa - zabeleženi u formi rezultata, kako bi on bio upoređen sa drugim smartfonom. Tu naravno spadaju i količina/performanse RAM-a, performanse skladišne memorije, bukvalno svake komponente koja utiče na performanse.

Reč je ipak o sintetičkim testovima koji imaju određen stepen varijacija i nedoslednosti, a u poslednje vreme ste mogli pročitati i o "prljavim" metodama kojima se proizvođači koriste kako bi istakli njihov smartfon na vrh tabele. Sledeće rezultate koje ćemo pokazati ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer i oni nekad ne oslikavaju potpuno performanse koje dobijate u realnom korišćenju, ali su svejedno ipak veoma dobar pokazatelj snage i performansi određenog modela.Od septembra prethodne godine Benchmark je proširio broj benchmark aplikacija koje koristimo pri testiranju smartfona, sa desetak na oko petnaest aktuelnih naslova za procenu performansi. U nastavku se nalaze rezultati dobijeni pri testiranju 21 modela koje smo testirali u periodu od kraja protekle godine kada smo proširili broj testova, zaključno sa najsvežije testiranim modelom. Njihove kompletne testove, više informacija o hardveru koji poseduju i mnogim drugim detaljima možete dobiti klikom na sledeće linkove:

HTC One Mini
Gigabyte GSmart Maya M1
Samsung Galaxy S4 Active
LG G2
Sony Xperia Z1
Gigabyte GSmart Maya M1 v2
Sony Xperia Z Ultra
Gigabyte GSmart Aku A1
Samsung Galaxy Note 3
Lenovo K900
Gigabyte GSmart Tuku T2
Blu Products Life Play
Blu Products Studio 5.0 S
HTC One Max
Lenovo P780
HTC Desire 601
Gigabyte GSmart Roma R2
Blu Products Dash 4.5
Google (LG) Nexus 5
Blu Products Life Pure
LG G Flex

 

Značaj RAM-a za Android i njegov multitasking

Podsetimo se: Kvalitet kamera testiranih smartfona

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109