Greška

Došlo je do greške.

Paint 3D intervju: Jens Tinap, Microsoft

20.12.2016 14:09 | 0 Biznis IT
Paint 3D intervju: Jens Tinap, Microsoft

Microsoft je u velikom procesu redizajna Paint aplikacije za Windows 10, uz novi korisnički interfejs, ali i 3D podršku. Dizajniran da funkcioniše u kombinaciji sa čitavim spektrom Microsoft ekosistema, integrišući se ne samo sa operativnim sistemom, već i Office alatkama, i kreirana da sarađuje sa Inking tehnologijom, odnosno ekranima osetljivim na dodir i olovkama, novi Paint 3D obećava dramatične iskorake i velike mogućnosti. Stoga smo rešili da iz prve ruke saznamo više o ovoj novini direktno „sa izvora“...

Paint 3D intervju: Jens Tinap, Microsoft

Filip Majkić

Windows korisnici će svakako primetiti da je jedna aplikacija bila konstantno prisutna u Microsoftovom operativnom sistemu. U pitanju je Paint - Microsoftova besplatna alatka za obradu fotografija. Paint aplikacija je, u najvećem delu, ostala ista tokom brojnih godina, ali izgleda da je Microsoft konačno spreman da je osveži. Paint 3D koja je sada daleko od originalne verzije sotfvera koju su milioni korisnika svakodnevno upotrebljavali. Omogućava kreiranje 3D objekata, tu je i Community deo koji omogućava da koristite kreacije drugih korisnika ili podelite svoju, a kreirani 3D objekti se mogu koristiti i u drugim kompatibilnim softverima. Univerzalna aplikacija ima podršku za ekrane osetljive na dodir, kao i podršku za olovku, što dodaje novu dimenziju tankim i lakim računarima sa touch ekranima.

Očekuje se da će 3D Paint postati dostupan svim Windows 10 korisnicima u sledećoj nadogradnji za Windows 10 nazvanoj "Creator's Update". Naš sagovornik je bio gospodin Jens Tinap, direktor Windows grupe za Centralnu i Istočnu Evropu.


paint3djens_1_s.jpg


Benchmark: Recite nam da li korisnici već sada mogu probati aplikaciju, koja je još uvek u fazi razvoja?

Jens Tinap, Microsoft: Da, ali je potrebno obaviti nekoliko operacija kako bi joj se pristupilo. Potrebno je biti pripadnik Windows Insider programa, što je veoma lako postati. Potom je potrebno imati najnoviju verziju operativnog sistema za insajdere, nakon čega je neophodno promeniti podešavanje regiona na američko. Potom će biti moguće videti Paint 3D aplikaciju u Windows Store-u, koja se konkretno zove „Paint 3D Preview“.

Aplikacija će postati dostupna svima kada se zvanično bude pojavio Creator's Update. U ovom trenutku nemamo 100% preciznu informaciju kada će se to desiti, ali očekujemo da se to dogodi tokom maja.Benchmark: Šta je koncept "3D slikanja" i da li predstavlja budućnost?

Jens Tinap, Microsoft: Smatram da će biti veoma uzbudljiv deo budućnosti. Za nas je cilj da obezbedimo da privatni i poslovni korisnici budu produktivniji, i to važi i za Windows i za Office. Jedan od novih pravaca ide ka povećanju ne samo produktivnosti, već i kreativnosti. Kreativnost za slikare, arhitekte, dizajnere, te je i naš naredni apdejt Windows operativnog sistema "Creator's Update". U sklopu njega će stići i Paint 3D.


paint3djens_30_s.jpg


Benchmark: Koliko će biti jednostavno koristiti ovakvu aplikaciju? Jeste li vodili računa o tom aspektu? Paint je uvek bio jednostavna alatka...

Jens Tinap, Microsoft: Veoma sam srećan što je upravo o tome vođeno puno računa, i možete se uveriti da je korišćenje jednostavno kao i u običnoj Paint aplikaciji. Kreiranje 3D objekta je izuzetno jednostavno, pre oko tri nedelje sam počeo da isprobavam aplikaciju, a moj sin koji me je primetio, i koji je star svega osam godina, je unutar jednog sata napravio isto što i ja. Sve je izuzetno jednostavno. Arhitekta ili profesionalni dizajner će verovatno tražiti neki drugi, kompleksniji softver, ali za kreiranje jednostavnih 3D objekata, ovo je odlično rešenje. Naravno, povezano je i sa štampačima, kao i integrisano u Windows i Office okruženja.


paint3djens_32_s.jpg


Benchmark: Možete li nam navesti neke tipične vidove upotrebe?

Jens Tinap, Microsoft: Najočigledniji primer bi bio igranje dece. Mogu da naprave i nacrtaju kuću, objekte, i zapanjujuće je koliko je to sve jednostavno, od kreiranja, preko obrtanja i pomeranja objekata. Kreativne osobe bilo kog tipa mogu da ga koriste za jednostavne skice jer je zbilja veoma lako koristiti aplikaciju. Pravljenje prototipa, jednostavne ilustracije, sve to je na raspolaganju, a tu je i zajednica, gde su vam na raspolaganju najraznovrsnije kreacije koje su korisnici odabrali da podele sa drugima. Sve projekte možete jednostavno preneti u vašu kreaciju. Kola, automobili, mašine, 3D objekti...


paint3djens_9_s.jpg


Društvena integracija je veoma važan faktor. To nije ni budućnost, već je sadašnjost. Čitav Windows Insider projekat je zapravo društvenog tipa. Skoro 10 miliona ljudi širom sveta je uključeno u Insider program i dele informacije sa našim inženjerima. Sami korisnici će biti najbolji promoteri mogućnosti Paint 3D aplikacije.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Poslovne prilike u Srbiji: Ivan Stojanović, Telenor

Intervju: Džef Liu, Coolpad CEO (Video)

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609