Greška

Došlo je do greške.

Osvrt: Windows 9 - šta sve (ne) znamo

06.08.2014 15:51 | 7 Software/Web
Osvrt: Windows 9 - šta sve (ne) znamo

Windows 9 će biti ključni proizvod za kompaniju Microsoft. Nije tajna da je gigant iz Redmonda imao određenih problema sa svojim poslednjim proizvodima, i da stazama stare slave korača još jedino Office odeljenje. Nasuprot njemu, Entertainment odeljenje posrće, a Windows odeljenje je u konceptualnim nevoljama. Da sve bude još problematičnije, Windows je srce ekosistema na koje se naslanja kompletna poslovna strategija kompanije Microsoft. Naravno, kompanija i dalje pravi milijarde profita, ali je broj tih milijardi manji nego u istim periodima prethodnih godina

Filip Majkić

Windows 9 će biti ključni proizvod za kompaniju Microsoft. Nije tajna da je gigant iz Redmonda imao određenih problema sa svojim poslednjim proizvodima, i da stazama stare slave korača još jedino Office odeljenje. Nasuprot njemu, Entertainment odeljenje posrće, a Windows odeljenje je u konceptualnim nevoljama. Da sve bude još problematičnije, Windows je srce ekosistema na koje se naslanja kompletna poslovna strategija kompanije Microsoft. Naravno, kompanija i dalje pravi milijarde profita, ali je broj tih milijardi manji nego u istim periodima prethodnih godina.

win92.jpg


Da sve bude još gore po Microsoft, Windows 8 i 8.1, prema najnovijim istraživanjima, zapravo gube korisnike! I dalje je Windows 7 najzdraviji u poslovnom smislu, a obzirom na popularnost možemo reći i ako ne najkvalitetniji, a ono svakako najprepoznatljiviji od svih Windows operativnih sistema. Kada usred 2014. ne beležite rast sa operativnim sistemom iz 2012. koji je pride faktički jedino što se može naći na novim brend računarima, tu nešto ozbiljno ne štima. Potvrđene su i glasine da Microsoft razmišlja o napuštanju rada na apdejtima za Windows 8.1 dok ne izbaci Windows 9. Zapravo, kompanija će potpuno napustiti dosadašnju strategiju objavljivanja velikih Service Pack-ova.

Za očekivati je da će se kompanija maksimalno fokusirati na Windows 9 iz mnogo razloga. Njoj je itekako u interesu da Windows 9 što pre izađe na tržište, ali najnovije informacije govore da novi operativni sistem neće biti spreman pre jeseni naredne godine, što je u neku ruku i za očekivati. Ove jeseni će se tek početi sa testiranjima prvih alfa/beta verzija (ma kako ih nazivali), tako da je naredna jesen sasvim realna. Pojavljivale su se razne informacije, od toga da Microsoft želi da hitno izbaci Windows 9 što pre, možda već krajem ove ili početkom naredne godine, ali te informacije nisu realne, tim pre što ni iz Microsofta nema vesti o nečemu tako bitnom za njih, što bi sasvim sigurno razglasili na sva zvona.

win91.jpg


Stoga, šta za sada relativno pouzdano znamo (ili ne znamo) o narednoj iteraciji i dalje najpopularnijeg operativnog sistema na svetu kada je o računarima reč? Osim da je svaki drugi Windows očito, po tradiciji ali i statistici, pravi izbor za korisnike...

Objedinitelj

Kada je izašao Windows 8, Microsoft je učinio veliku grešku koju smo u startu kritikovali. Razdvojen je Windows za tablete (Windows RT) od Windowsa za tradicionalne računare. Da sve bude još gore, aplikacije nisu bile međusobno kompatibilne, što je rezultovalo time da ukoliko imate Windows tablet, morate svejedno da instalirate novi softver sa Windows Store-a, kao da ste kupili Android ili iOS uređaj. Drugim rečima, niste zadržavali ništa od onoga što ste imali na klasičnom Windowsu, niste bili u poznatom okruženju, niste koristili poznat softver. I naravno, imali ste poseban Windows 8 za desktop/laptop, poseban Windows RT za tablet i poseban Windows Phone za telefon.

win94.jpg


Windows 9 će to ispraviti i predstavljaće istinsko all-in-one rešenje. Objediniće sve platforme i vrste uređaja, i prilagođavaće se odgovarjućim platformama. Tako bismo, prema nezvaničnim najavama, trebali da imamo situaciju da na mobilnom ARM uređaju Windows podrazumevano startuje okruženje pogodno za upravljanje dodirom (nekadašnji Metro UI ili kako se to po svemu sudeći sada zove Modern UI), dok na tradicionalnim računarima pokreće klasičan desktop. To neće biti sve, pošto bi u novom operativnom sistemu, govoreći u Windows 8 terminima, Metro aplikacije trebalo biti moguće pokrenuti iz desktopa i držati na njemu i obrnuto.

Hoće li ovo biti dobra stvar za Windows, ili će samo stvoriti gigantsku papazjaniju u kojoj se korisnici zapravo neće snalaziti i u kojoj im neće biti udobno da rade? Videćemo. Da Windows 9 ima lepe šanse jasno je i iz toga što sada po prvi put Windows za ekrane osetljive na dodir startuje sa solidnom bazom aplikacija koje to podržavaju, dok je ranije bilo potrebno izgrađivati tu bazu.

Start meni

Stara priča koja je dobila razmere antičke epopeje nam je, verujte na reč, zaista dosadila. Naravno da je Start meni neophodan svima koji su naviknuti na rad u Windows operativnim sistemima u decenijama koje su za nama, naravno da je njegovo izostavljanje nametnuta stvar, nedovoljno isplanirana i sinhronizovana unutar kompanije gde očigledno nisu očekivali toliki otpor korisnika. U suštini, onaj ko je za par dolara kupio neko softversko rešenje za Windows 8 koje je dodavalo Start meni je učinio najbolju stvar, jer je postalo pomalo neprijatno slušati, ispostavljalo se, prazna obećanja o vraćanju Start menija u svaki naredni Windows apdejt, bez obzira da li se radilo o verziji 8 ili 8.1. Na kraju je još napravljeno solomonsko rešenje kojim je postavljeno nešto što liči na Start meni, ali nema njegove funkcije.

win96.jpg


Srećom, to bi definitivno trebalo biti sređeno u Windows 9 verziji. Ne kukamo mi za Start menijem zbog nekog hira, već zato što koncept korišćenja Windows operativnog sistema prosto predviđa njegovo postojanje i ono dramatično olakšava korišćenje računara i softvera u punoj meri. Novi Start meni će, ako je verovati prvim informacijama, integrisati i Modern UI (Metro UI u Windows 8) elemente, tako da će korisnici moći da biraju i koriste šta žele i kako žele. Pojavile su se i slike koje sugerišu da će Modern UI aplikacije moći biti pokretane na desktopu, ali to izlazi iz okvira priče o Start meniju. Kombinacija klasičnog dizajan i onoga što smo videli u Windowsu 8 ne zvuči tako loše, ali je zaista šteta što se uopšte došlo u situaciju da se sumnja u funkcionalnost nečeg tako rudimentarnog. Zašto je Microsoft dozvolio sebi da od nečega što se podrazumeva već desetine godina bude napravljna tolika buka, veliko je pitanje.Android aplikacije nativno u Windowsu 9?

Pre samo par dana pojavila se veoma značajna i interesantna informacija vezana za pokretanje Android aplikacija pod novim Windowsom. Da x86 platforma jeste sasvim korektna za pokretanje Androida, pokazali su razni jeftini računari, kao i telefoni i tableti koji dolaze sa (prevashodno Intelovim) x86 procesorima. Takođe, postoje brojni emulatori koji dozvoljavaju pokretanje Android aplikacija u Windowsu.

win95.jpg


Svakako da bi ovakav potez bio odlična stvar za korisnika. Dobio bi pristup ogromnom broju aplikacija, mogao bi da koristi koji god softver hoće, a istovremeno bi bez ikakvih bojazni mogao da se odluči na migraciju na Windows. Microsoft je očito postao svestan da nema više neopredeljenih korisnika koji po prvi put kupuju smartfon (makar ne u ozbiljnoj meri da to utiče na tržište), već da mora da se postara da olakša migraciju na Windows, kako bi korisnici mogli lagodno i bezbrižno da se odluče na takav korak, stimulisani time da će dobiti platformu na kojoj radi ogroman broj aplikacija.

Kako god, nadamo se da će se informacije koje je u javnost pustio Hal Berenson, nekadašnji inženjer Microsofta, pokazati tačnim. Posebno pošto je rekao da će pokretanje Android aplikacija biti omogućeno nezavisno od tipa uređaja – i na računarima, i na telefonima, i na tabletima. Istini za volju, ovo bi mogao biti i dvosekli mač za Windows ekosistem, pošto bi korisnici mogli da odustaju od tradicionalnih PC aplikacija u korist mobilnih, ali to je nešto što je zadatak za Microsoftove analitičare i tehnološke evanđeliste, kako ih nazivaju.

Cortana, DirectX 12...

Cortana, lični digitalni asistent

Nakon telefona, izgleda da Microsoft želi da svoj “personal digital assistant” koncept Cortana donese i na ostale platforme. Cortanu će navodno biti moguće pokrenuti direktno iz Windows 9 taskbara. Ipak, izvori ove informacije su ostavili određenu dozu rezerve. Ne samo da lokacija Cortana servisa može biti promenjena, već se ne isključuje da servis dolazi sa drugačijim funkcionalnostima, pa čak ni da uopšte ne bude aktivan. Sigurno je da gde ima dima ima i vatre, pošto su čelnici Microsofta govorili o “machine learning” konceptu veoma otvoreno, sa idejom da računar uči šta korisnik očekuje od njega, šta korisnik voli, šta mu je potrebno i tome slično.

win913.jpg


Nama se ideja o Cortana implementaciji dopada. Danas mnogi računari imaju web kamere i/ili mikrofone, tako da je vreme i da desktop i laptop korisnici osete benefite ovakvog koncepta. Istina, funkcionalnost će biti drugačija u odnosu na situaciju sa mobilnim uređajima, gde je dosta logičnije da će vam trebati asistent dok ste u pokretu, ali u svakom slučaju podržavamo unapređivanje glasovne komunikacije, sada već možemo reći i interakcije, sa personalnim računarom i smatramo da je to logičan napredak i potreban iskorak u pravom smeru.

Đavo u detaljima

Mnogo je sitnica koje su najavljene ili sugerisane, ili su pak prilično nepouzdane, pa im ne možemo posvetiti previše pažnje. Ipak, zaslužuju da ih spomenemo. Recimo, prema navodima jedne hakerske grupe (WZOR), Windows 9 će se u ogromnoj meri oslanjati na Cloud. To i nije neka novost, ali bismo ovde trebali – ako je verovati grupi – da imamo situaciju da je samo jezgro operativnog sistema instalirano na računaru, dok se dobar deo informacija i podataka čuva u cloudu. Koliko bi to uticalo na standardne Windows funkcije i mogućnosti nije navedeno.

Takođe, dotična hakerska grupa je na svom forumu objasnila i sistem aktivacije. Naredni Windows bi se trebao registrovati automatski kada se korisnik poveže na Windows 9 Store. Tada će korisnik dobiti i mogućnost da sačuva ključ na posebnom “ESD-RETAIL” formatu na fleš drajvu. Prema navodima grupe, moguće je migrirati kopiju Windowsa, pa čak ga i koristiti na odvojenim računarima. No, ukoliko se sistem bude pokretao istovremeno na nekoliko računara, to će biti prepoznato i korisnik će imati tri dana na raspolaganju da ukloni Windows sa mašina koje nisu primarne.

Takođe su najavljena i razna poboljšanja u vidu power management-a, gestura i slično. Microsoft bi navodno trebao da učini iskustvo sa Kinecta dostupnim na Windowsu. Nadajmo se da će proći bolje nego što je Kinect prošao na sopstvenoj platformi, Xbox konzoli, na kojoj nikada nije zaživeo i sa koje je uklonjen pre samo koji mesec. Navodno bi se potreba za posebnom, skupom kamerom eliminisala korišćenjem dve jeftine web kamere.

DirectX 12

Značajan novitet u narednoj generaciji Windows operativnih sistema će biti i DirectX 12. Naravno, on neće biti ekskluzivno dostupan samo za Windows 9, pošto je za očekivati i da će Windows 8 i Windows 7 dobiti podršku za novi DirectX API. No, pošto očekujemo da on pristigne zajedno sa Windows 9 operativnim sistemom, zašto ne reći i par reči o njemu? Makar neke okvirne informacije koje ilustruju osnovna saznanja do sada...

win914.jpg


DX12 je najavljen u martu na GDC konferenciji. Obećanje da će “DirectX 12 biti spreman za sezonu praznika (poslednji kvartal) 2015. godine” u neku ruku možemo uzeti kao pouzdan indikator kada će doći Windows 9. Microsoft je u velikim problemima kada je igračko tržište u pitanju. Rastrzana između PC i Xbox platformi, gejming populacija u poslednje vreme polako ali sigurno okreće leđa Microsoftovim rešenjima. Na tržištu konzola dominira Playstation 4, a Sony je u poslednjem kvartalu prodao tri puta više konzola od Microsofta (računajući PS3 i PS4 naspram Xbox 360 i Xbox One skupa).

Na PC tržištu situacija je nešto bolja, ali je više nego očigledno da postoji određeni otklon od Windowsa. Steam sa svojom Steam OS inicijativom koja predviđa poseban operativni sistem baziran na Linuxu je najbolji pokazatelj toga. Sve je više igara koje imaju podršku za Linux, pa se stiče utisak da se polako stvara ekosistem koji bi trebalo da omogući igračkoj industriji vezanoj za PC platformu da može da “pusti niz vodu” Microsoftov operativni sistem u slučaju krajnje nužde. Jednostavno, Mac OS X je nagrizao PC tržište, Linux je tu, konzole su tu, a vrlo je upitno u kojoj će meri izdavači i kompletna industrija biri raspoloženi da dele svoje parče kolača sa Microsoftom. Nemojte nas pogrešno shvatiti, ne radi se o ogromnim brojevima, i ne preti nikakav masovni egzodus, ali su trendovi neminovni i sve je više kompanija koje okreću leđa Microsoftu. Naravno, uvek će biti onih koji će čvrsto stajati uz Microsoft, ali ovde smo samo želeli da ukažemo na pokazatelje koji doprinose laganoj eroziji pozicije Microsofta u domenu gejminga.

Stoga, DirectX 12 ima težak zadatak da istovremeno donese nešto zaista novo, ali i da na drugoj strani destimuliše odlazak sa Windowsa kao platforme. Sudeći po prvim najavama, imaće solidne adute u rukavu. Za igrače je verovatno najznačajnije što će DirectX 12 omogućiti značajan pomak u performansama, donevši low level pristup hardveru (nije baš sasvim tako, ali za potrebe ovog teksta ćemo uprostiti stvari) i omogućiti svima bolje iskorišćenje sistemskih resursa, što je pristup sličan onom koji odavno važi na konzolama. Takođe, nedavno smo nešto slično videli sa AMD Mantle projektom. Da li će DX12 učiniti Mantle nepotrebnim, to je već neko drugo pitanje. U svakom slučaju, Microsoft obećava puno toga. Koliko će biti u stanju da ispuni, i da li će uspeti da preokrene trendove, videćemo u godinama koje dolaze.

Kodno ime, verzije i cene?

Kodno ime operativnog sistema je Threshold, što bi moglo da indicira i koliko nade Microsoft polaže u novi OS, ali i koliko je svestan da Windows 9 prosto mora učiniti uspešnim. Trenutno je među odabranom grupom testera aktuelna revizija Windows 9 build 6.4.9803, a tokom jeseni bi trebalo očekivati i prve public preview varijante.

Iz kompanije su potvrdili da neće biti različitih operativnih sistema, već da će “od tri operativna sistema stvoriti jedan koji će se prilagođavati konkretnim uređajima”. Ipak, to ne znači da neće biti razlike u verzijama koje budu izlazile na tržište, ali za sada nema detaljnijih informacija u tom smislu. Što se cena tiče, verovatno će biti u nivou sa cenama za Windows 7 i Windows 8. Takođe, za očekivati je da apgrejd verzija bude relativno pristupačna, baš kao i u prethodnim iteracijama. Pronosile su se i glasine da će postojati i besplatna verzija operativnog sistema, koja bi se po uzoru na neke aktuelne revizije osmice koje se daju besplatno na malim laptopovima i tabletima korisnicima isporučivala bez ikakvih troškova. Ipak, skoriji navodi kompanije sugerišu da se to neće dogoditi.

win99.jpgHoće li Microsoft uspeti u svojoj nameri da tržištu isporuči jedan operativni sistem koji bi se prilagođavao svakome, i koji će biti sve što je korisniku potrebno? Iako ovo na papiru zvuči veoma lepo, moramo reći da smo skeptični, budući da su se razne najave u proteklim godinama u praksi pokazivale preteranim. No, da su u Microsoftu veoma ozbiljni, ilustruje podatak da jedan tim priprema jednu verziju Windowsa za telefone, tablete, računare, pa čak i Xbox. Ipak, sve što smo naveli u ovom tekstu shvatite uslovno. Vraćamo vas na priču sa Start Menijem na Windowsu 8, koja je dobila epohalne razmere, a da nikada praktično nije zaživela. Nadajmo se da će Windows 9 i poboljšanja koja će biti implementirana u njega uspeti tamo gde Windows 8, sada se to već može reći, očito nije.

Podsetićemo vas da sve sveže informacije koje se tiču Windowsa 9, možete pratiti uz pomoć našeg Windows 9 hub-a

Komentari

0 Dodaj komentar

Osvrt: Windows 8 interfejs, šest meseci kasnije

Kuda dalje: budućnost IT industrije zavisi od Windowsa 10

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509