Greška

Došlo je do greške.

Opis igre: Transcripted

03.10.2012 14:00 | 1 Games
Opis igre: Transcripted

Neke od najpopularnijih i najzaraznijih igara su upravo one najjednostavnije. Zuma i Luxor su pravi primer jednostavnog, ali zaraznog koncepta na koji se, barem na kratko, upecao svako od nas. Ništa manje privlačna nije ni twin-stick mehanika, odnosno igre u kojima neko stvorenje ili mašinu navodite po ekranu, dok u krugu od 360 stepeni zasipate neprijatelje olovom i laserima. Geometry Wars, Super Stardust HD i Beat Hazard su samo neke od njih. Gde se tu uklapa Transcripted? Odgovor je - svuda, što je upravo ono po čemu je ova igra tako jedinstvena

Milan Jović

Transcripted na fantastičan način spaja dva pomenuta žanra i pravo je čudo da neko mnogo ranije nije došao na ovu ideju, koja u prvom praktičnom primeru (Transcripted), funkcioniše fenomenalno. Igre koje pripadaju pomenutim žanrovima gotovo da nemaju priču, jer ona na neki način nije neophopdna, a negde čak može biti i suvišna, zbog čega je nismo očekivali ni u ovoj. Ipak, iznenadilo nas je koliko pažnje je francuski Alkemi Games posvetio ovom aspektu. Priča je prezentovana statičnim avatarima sa likovima i linijama teksta na ekranu koje vrlo ubedljivo izgovaraju glumci. Iako je priča na neki način prilično ozbiljna i urgentna, dijalozi su često prožeti interesantnim humorom, sarkazmom, činjenicama o ljudskoj prirodi (ili preciznije kulturi koja nas je oblikovala), pa i referencama na neke druge igre, što je vrlo simpatično.

 


 

Igrač je u ulozi mrzovoljnog, mladog biohemičara Adama, odnosno operatera mikroskopske sonde kojom zapravo upravlja igrač. Njegov zadatak je da prati instrukcije profesora Dala iz farmaceutske kompanije, koje se odnose na ispitivanje uzorka tkiva zaraženog misterioznim virusom.  U pitanju je patogen koji može biti proizvod biološkog terorizma, pa čak i vanzemaljske invazije, a na vama je da to otkrijete. Treći lik je NADIA, veštačka inteligencija oživljena ženskim glasom, koja igrača postepeno upoznaje  sa mehanikom, daje mu savete i uputstva, analizira prikupljene patogene i izveštavati ga o rezultatima, a sve u cilju pronalaženja vakcine.
 


 

Za ovu igru možda i nije potreban bilo kakav tutorijal, ali prvi nivo sve jedno ima tu ulogu. Sve što je potrebno jeste da zamislite da istovremeno igrate Geometry Wars i Zumu na primer. Nano sonda kojom upravlja igrač je poslednja reč medicinske tehnologije, toliko mala da može da se inflitrira u koloniju patogena i razori njen DNK lanac iznutra. DNK je zapravo beskonačno dug pokretni lanac sastavljen od kockica različitih boja koje se kriju u skoro svakom neprijateljski nastrojenom mikroorganizmu. Antitela su proizvod ovog patogena i njihova uloga je jednostavna – eliminisanje uljeza, a taj uljez ste vi.
 


 

Neki od tih sišušnih stvorenja nekontrolisano lebde i nanose štetu smo kada se sa njim sudarite, dok vas drugi neumono jure i uzvraćaju vatru. Ono što karakteriše sva antitela je to što su prilično nepredvidiva , što samo dodatno podiže tenziju. Cilj je pobiti ih što više kako bi se dokopali obojenih svetlećih kockica, koji su gradivni elementi DNK lanca misterioznog virusa, ali i njegov najveći neprijatelj ako se postave na pogrešnom mestu. Vaš zadatak je upravo to i ovde dolazimo do Zuma mehanike. Cilj je uhvatit ovaj gradivni element i ispaliti ga na druga dva u nizu iste boje, kako bi razbili DNK strukturu. Ovo je potrebno ponoviti više puta, a stepen oštećenja prikazan je u vidu skale pri vrhu ekrana.

Prilagodljiv izazov, RPG, prezentacija i zaključak

Igre iz oba žanra koje Transcripted spaja su prilično izazovne same po sebi, pa rezultat njihove fuzije može proizvesti samo još zahtevniju mehaniku. Vrlo brzo postaje gotovo nemoguće pratiti nepredvidivo kretanje patogena po ekranu i izbegavati sudare sa njima, dok pritom proračunavate gde treba ispaliti kockicu kako bi raznela deo pokretnog lanca. Na svu sreću, Transcripted omogućava da u opcijama podesite obe mehanike, kao da su u pitanju dve zasebne igre. Ako ste nešto lošiji u twin-stick igrama (kao mi), onda možete smanjiti težinu Shooter aspekta, a povećati težinu Puzzle (Zuma) mehanike, kako bi pronašli pravi balans i igru napravili izazovnom onde gde vama to odgovara i u meri koja vam odgovara.
 


 

Još jedna olakšavajuća okolnost, koja pritom ima logike i deluje interesantno, je to što sonda na kratko postaje neuništiva dokle god u sebi drži gradivni blok DNK lanca patogena, kada je ćelije virusa ignorišu misleći da je jedna od njih, a projektili se odbijaju od njenog energetskog štita. U prevodu, sonda nije ranjiva u momentima kada igrač treba da se fokusira na onaj “Zuma“ deo. U suprotnom, verujemo da bi bilo nemoguće skoncentrisati se na uništavanje DNK lanca u tako agresivnom i neprijateljski nastrojenom okruženju. Ovo je naročito korisno u borbama sa bossovima, koji ćete takođe morati da ubijete uništavajući njihov DNK lanac, dok vas zasipaju projektilima i patogenima koje morate izbeći, baš kao i njihove pipke.
 


 

Igra je dodano produbljena RPG komponentom, dozvoljavajući igraču da poboljša kapacitet štita sonde, njenu vatrenu moć, brzinu, okretnost i slično. Broj poena koje ćete dobiti nakon svake misije najviše zavisi od vaše uspešnosti, odnosno efikasnosti, a manje od power-up-ova koje ste pokupili od mrtvih jednoćelijskih organizama. Ovo ne samo da je poželjno, već je i neophodno ako želite da preživite sav taj haos koji se dešava na ekranu, pa predlažemo da zarađene bodove potrošite posle svake misije, jer je svaka sledeća skoro uvek izazovnija.
 


 

Živahan mikro-biološki svet je vrlo interesantno dočaran. U pozadini se talasaju vlaknaste biološke strukture, dok su nivoi ograničeni nekim patogenim izraslinama i plutajućim izumrlim strukturama, tako da igra na vrlo simpatičan način dočarava svet vidljiv samo pod mikroskopom. Puslirajuća i gotovo melanholična muzika je vrlo prijatna i lepo se uklapa u okruženje i nekako dođe kao dobrodošla, relaksirajuća kontrast onome što se dešava na ekranu. Jedini problem je što relativno brzo može postati repetativna. Pritom, ovako jednostavna igra nudi mnogo sitnih opcija da svaki aspekt igre podesite po svom ukus, od grafike i zvuka, preko težine, pa do same mehanike, što je za svaku pohvalu.
 


 

Transcripted je inteligentan hibrid dve izuzetno jednostavne, ali izuzetno zarazne formule, koja je pritom produbljena RPG komponentom. Igra je uspela da zadrži zaraznost obe mehanike, uspevajući da stvari ne zakomplikuje previše, zbog čega može biti podjednako pristupačna i zabavna i novajlijama. Ovome ide u prilog i velika fleksibilnost u doziranju težine za svaku od dve karakteristične mehanike. Transcripted pruža jedno novo iskustvo izgrađeno na temeljima igara koje svi volimo, zbog čega niko neće imati problema da prepozna ono što donosi i da u tome uživa. Pritom, ovo je jedna od retkih igara ove vrste koja veliku pažnju posvećuje priči prožetoj interesantnim humorom, a pritom daje smisao i svrhu ovom na oko nevidljivom svetu i onome što u njemu treba da postignemo.

Ocena: 82

Kvaliteti:
- Genijalan hibrid twin-stick shooter i Zuma koncepta
- Interesantna priča prožeta humorom nesvakidašnja za ovu vrstu igara
- RPG komponenta dodatno produbljuje iskustvo
- Simpatična prezentacija i gomila opcija za podešavanje svih aspekata igre
- I pored zahtevnije mehanike igru je moguće “ukrotiti“ promenom Shooter i Puzzle težine
- Velika replay vrednost
- Cena od 10 evra

Nedostaci:
- I pored svih predostrožnosti i igra može postati konfuzna i blago frustrirajuća
- Voleli bi da vidimo izraženije varijacije u izgledu neprijatelja i mikro-biološkog sveta

Sajt / Steam
Platforma: PC, Mac

Minimalni hardverski zahtevi (PC verzija):
OS: Windows Vista
CPU: Dual Core na 1.2 GHz
GPU: 128 MB sa podrškom za Shader Model 2.0
RAM: 2 GB
HDD: 1.5 GB prostora

Preporučeni hardverski zahtevi (PC verzija):
OS: Windows 7
CPU: Dual Core na 1.2 GHz
Video karta: 256 MB sa podrškom za Shader Model 2.0
RAM: 4 GB
HDD: 1.5 GB prostora

Igrano na:
OS: Windows 7 x64
CPU: Intel Core i5 2500k na 4.2 GHz
Video karta: NVIDIA GeForce GTX 460 1GB (OC)
RAM: 8 GB DDR3
Konekcija: Cable, 10 Mbit / 1 Mbit

Komentari

0 Dodaj komentar

Opis igre: Borderlands 2

Opis igre: Dishonored

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409