Greška

Došlo je do greške.

Opis igre: Grand Theft Auto V

24.09.2013 09:45 | 0 Games
Opis igre: Grand Theft Auto V

Dok postavljamo ovaj tekst, već smo svesni da je igra Grand Theft Auto V postavila mnoge rekorde, koji izlaze iz domena video igara i mogu da se primene na čitavu industriju zabave, pa i šire. Poslovni uspeh ove igre nikada se nije dovodio u pitanje. Usudićemo se da kažemo i kvalitet igre nije nešto oko čega bi trebale da se vode veće diskusije. Ono što nas interesuje jeste put kojim je odlučio da nas vodi Rockstar, kroz još jedan sasvim sigurno impresivan svet...

Opis igre: Grand Theft Auto V

Branko Mitić

Fenomen igara "otvorenog sveta" i igara koje vam daju slobodu van misija i priče, postojao je faktički i pre neko što su takve igre mogle da postoje usled hardverskih ograničenja. Večito pitanje mnogih igrača jeste može li se slobodno istraživati u nekoj igri ili mogu li se uništavati zidovi i slične stvari, čime bi igrači mogli da rešavaju zadatke i misije nekim svojim putem, a ne onako kako su programeri zamislili. Ova potreba za slobodom nije vezana za žanr igre, pa su tako (legendarna) ostvarenja poput prvih SimCity, Sims, Midtown Madness naslova bile igre potpuno drugačijeg žanra, ali koje su kod igrača izazivale isti osećaj slobode i kreiranja, odnosno istraživanja nekog sopstvenog sveta.
 


Grand Theft Auto III igra je za svoje vreme ponudila neverovatan 3D grad i slobodu, a dolazak nove generacije konzola je Grand Theft Auto IV igri omogućio toliko željene hardverske snage. Ipak, kako je iskorišćavanje mogućnosti konzole dug proces, znali smo da će Grand Theft Auto V biti značajno "moćnija" igra u odnosu na "četvorku", bez obzira što su ove igre izašle za iste platforme.

Grand Theft Auto V igra odvija se u izmišljenom Los Santos gradu, koji je više nego očigledno približna replika Los Anđelesa. Ono po čemu se poslednja generacije igre drastično razlikuje u odnosu na prethodne verzije, jeste odsustvo klaustrofobije koja nastaje zbog gradskih ulica i solitera. Sam Los Santos je grad velike raznolikosti, koji ima gradske delove, periferiju, okolne planine, ali i mnoge druge predele koji zapravo nisu ucrtani na mapi. Kao što su, reklo bi se, pustinje Nevade, neophodne za bilo koju krimi priču ili šume u kojima možete da se oprobate u lovu. Kao i veliki deo vode pored obale, u kojoj možete roniti i svašta videti. Za razliku od prethodnih Grand Theft Auto igara, novi naslov po prvi put ne donosi samo grad - u pitanju je čitav jedan svet, koji se povećava ne samo u širinu, nego i u visinu.
 


Kao i uvek, igra nudi pregršt zanimacije "sa strane" i usudićemo se da kažemo da većina (neozbiljnih) igrača GTA kupuje baš zbog toga. Pored uobičajenog nasilničkog ponašanja, koje podrazumeva tuče, ubijanje, krađu vozila, sudaranje i gaženje pešaka, Grand Theft Auto V nudi ogroman broj sporednih aktivnosti, koje smo samo mogli da naslutimo da će se pojaviti na osnovu prethodnih verzija igre. Stvari kao što su promena odeće i frizure, odnosno modifikovanje automobila možete i sami da pretpostavite. Međutim, jeste li razmišljali zarađivanju dodatnog novca kupovinom i prodajom nekretnina?

Lov smo već spomenuli, a šta kažete o partiji tenisa koje se ne bi postideli ni pojedini naslovi sa ATP logoom? Ili možda golfa? U vezi sa tim, već pretpostavljate da je broj stvari koje u Grand Theft Auto V igri možete da vozite neverovatno veliki. Pored uobičajenih prevoznih sredstava, tu je vožnja skutera za vodu, "off-road" trkanje, a moguće je ukrasti voz, voziti helikopter ili čak iskoristiti avion da padobranom sletite na najveću zgradu u gradu. Sloboda se ne završava samo prilikom transporta, već je moguće ući u mnoge zgrade i u njima obavljati razne aktivnosti.

Ipak, toplo vam savetujemo da ne trošite svoje vreme na aktivnosti sa strane, jer je Grand Theft Auto V igra zaista donela priču i karaktere koji vrede čak i više od ovog impresivnog sveta. Igra prati tri karaktera. Majkl je "penzionisani" mafijaš u svojim četrdesetim godinama, koji ima problematičnu porodicu i koji mora da se aktivira u poslu koji radi najbolje. Frenklin je mlada i još uvek sitna riba u kriminalnim aktivnostima, željna da ispuni svoje snove. Konačno, tu je Trevor, bivši Majklov partner, psihopata i diler kristal metom, koji ne preza od nasilja, torture i ubistava. Ova tri karaktera su veoma različita, ali ih Grand Theft Auto V priča veoma brzo spaja.
 


Tu dolazimo do, vrlo moguće, najboljeg dela igre, zbog kojeg ćemo još jednom reći da je krađa automobila i maltretiranje prolaznika, zaista loše utrošeno vreme uz Grand Theft Auto V. Moguće je pojedinačno kontrolisati sva tri aktera i prostom komandom prelaziti sa jednog na drugog. Igra vas, uglavnom, ne obavezuje da "pazite" na sve karaktere, ali će vas priča i samo ponašanje naterati da to radite. Kada prelazite sa jednog igrača na drugog možete, na primer, uhvatiti Majkla kako se svađa sa porodicom ili kako je zaspao uz flašu alkohola. Ovo će učiniti da verujete da vaši karakteri žive i kada ih ne kontrolišete, zbog čega ćete želeti da često menjate karaktere, kako bi što više vremena provodili sa svakim od njih.

Igra će imati individualne misije i sitne zadatke za svakog pojedinačnog karaktera, ali se priča i akcija mahom zasnivaju na učestvovanju sva tri aktera. I dok se u "slobodno vreme," tranzicija između karaktera odvija atraktivnom animacijom, u trenutku misije ova promena se dešava trenutno. Ova promena nije samo način da kroz igru prođete na zanimljiviji način, već će s vremena na vreme biti potrebno da kontrolišete više od jednog igrača u misiji. Na primer, jedan od igrača je na nekom uzvišenju sa snajperom ili ručnim bacačem granata. Druga dva su na zemlji i čekaju početak akcije koju će inicirati prvi igrač.
 

;


Ključni deo aktivnosti tokom priče jesu misije zasnovane na "upadima" i pljačkama. Iako ni jedna Grand Theft Auto igra ne preza od nasilja, "petica" će vas ohrabrivati da ovo poslove radite na civilizovan i dobro ogranizovan način. Nekada je potrebno izvršiti pripreme za pljačku, kao što je nabaviti maske, poboljšati oružije, pripremiti vozilo za bekstvo i slično. Tu je još i unajmljivanje dodanih ljudi, a od toga koliko ćete ih platiti, zavisi koliko će misija kvalitetno i brzo biti obavljena. Ove misije mogu da budu urađene na više načina, a nekada će načini na koje ih budete uspešno završili biti gotovo komični, da ćete poželeti da misiju ponovite i uradite to kako dolikuje pravim kriminalcima.

Komentari

0 Dodaj komentar

Opis igre: Company of Heroes 2

Opis igre: PES 2014

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409