Greška

Došlo je do greške.

Opis igre: Grand Theft Auto V

24.09.2013 09:45 | 1 Games
Opis igre: Grand Theft Auto V

Dok postavljamo ovaj tekst, već smo svesni da je igra Grand Theft Auto V postavila mnoge rekorde, koji izlaze iz domena video igara i mogu da se primene na čitavu industriju zabave, pa i šire. Poslovni uspeh ove igre nikada se nije dovodio u pitanje. Usudićemo se da kažemo i kvalitet igre nije nešto oko čega bi trebale da se vode veće diskusije. Ono što nas interesuje jeste put kojim je odlučio da nas vodi Rockstar, kroz još jedan sasvim sigurno impresivan svet...

Branko Mitić

Fenomen igara "otvorenog sveta" i igara koje vam daju slobodu van misija i priče, postojao je faktički i pre neko što su takve igre mogle da postoje usled hardverskih ograničenja. Večito pitanje mnogih igrača jeste može li se slobodno istraživati u nekoj igri ili mogu li se uništavati zidovi i slične stvari, čime bi igrači mogli da rešavaju zadatke i misije nekim svojim putem, a ne onako kako su programeri zamislili. Ova potreba za slobodom nije vezana za žanr igre, pa su tako (legendarna) ostvarenja poput prvih SimCity, Sims, Midtown Madness naslova bile igre potpuno drugačijeg žanra, ali koje su kod igrača izazivale isti osećaj slobode i kreiranja, odnosno istraživanja nekog sopstvenog sveta.
 


Grand Theft Auto III igra je za svoje vreme ponudila neverovatan 3D grad i slobodu, a dolazak nove generacije konzola je Grand Theft Auto IV igri omogućio toliko željene hardverske snage. Ipak, kako je iskorišćavanje mogućnosti konzole dug proces, znali smo da će Grand Theft Auto V biti značajno "moćnija" igra u odnosu na "četvorku", bez obzira što su ove igre izašle za iste platforme.

Grand Theft Auto V igra odvija se u izmišljenom Los Santos gradu, koji je više nego očigledno približna replika Los Anđelesa. Ono po čemu se poslednja generacije igre drastično razlikuje u odnosu na prethodne verzije, jeste odsustvo klaustrofobije koja nastaje zbog gradskih ulica i solitera. Sam Los Santos je grad velike raznolikosti, koji ima gradske delove, periferiju, okolne planine, ali i mnoge druge predele koji zapravo nisu ucrtani na mapi. Kao što su, reklo bi se, pustinje Nevade, neophodne za bilo koju krimi priču ili šume u kojima možete da se oprobate u lovu. Kao i veliki deo vode pored obale, u kojoj možete roniti i svašta videti. Za razliku od prethodnih Grand Theft Auto igara, novi naslov po prvi put ne donosi samo grad - u pitanju je čitav jedan svet, koji se povećava ne samo u širinu, nego i u visinu.
 


Kao i uvek, igra nudi pregršt zanimacije "sa strane" i usudićemo se da kažemo da većina (neozbiljnih) igrača GTA kupuje baš zbog toga. Pored uobičajenog nasilničkog ponašanja, koje podrazumeva tuče, ubijanje, krađu vozila, sudaranje i gaženje pešaka, Grand Theft Auto V nudi ogroman broj sporednih aktivnosti, koje smo samo mogli da naslutimo da će se pojaviti na osnovu prethodnih verzija igre. Stvari kao što su promena odeće i frizure, odnosno modifikovanje automobila možete i sami da pretpostavite. Međutim, jeste li razmišljali zarađivanju dodatnog novca kupovinom i prodajom nekretnina?

Lov smo već spomenuli, a šta kažete o partiji tenisa koje se ne bi postideli ni pojedini naslovi sa ATP logoom? Ili možda golfa? U vezi sa tim, već pretpostavljate da je broj stvari koje u Grand Theft Auto V igri možete da vozite neverovatno veliki. Pored uobičajenih prevoznih sredstava, tu je vožnja skutera za vodu, "off-road" trkanje, a moguće je ukrasti voz, voziti helikopter ili čak iskoristiti avion da padobranom sletite na najveću zgradu u gradu. Sloboda se ne završava samo prilikom transporta, već je moguće ući u mnoge zgrade i u njima obavljati razne aktivnosti.

Ipak, toplo vam savetujemo da ne trošite svoje vreme na aktivnosti sa strane, jer je Grand Theft Auto V igra zaista donela priču i karaktere koji vrede čak i više od ovog impresivnog sveta. Igra prati tri karaktera. Majkl je "penzionisani" mafijaš u svojim četrdesetim godinama, koji ima problematičnu porodicu i koji mora da se aktivira u poslu koji radi najbolje. Frenklin je mlada i još uvek sitna riba u kriminalnim aktivnostima, željna da ispuni svoje snove. Konačno, tu je Trevor, bivši Majklov partner, psihopata i diler kristal metom, koji ne preza od nasilja, torture i ubistava. Ova tri karaktera su veoma različita, ali ih Grand Theft Auto V priča veoma brzo spaja.
 


Tu dolazimo do, vrlo moguće, najboljeg dela igre, zbog kojeg ćemo još jednom reći da je krađa automobila i maltretiranje prolaznika, zaista loše utrošeno vreme uz Grand Theft Auto V. Moguće je pojedinačno kontrolisati sva tri aktera i prostom komandom prelaziti sa jednog na drugog. Igra vas, uglavnom, ne obavezuje da "pazite" na sve karaktere, ali će vas priča i samo ponašanje naterati da to radite. Kada prelazite sa jednog igrača na drugog možete, na primer, uhvatiti Majkla kako se svađa sa porodicom ili kako je zaspao uz flašu alkohola. Ovo će učiniti da verujete da vaši karakteri žive i kada ih ne kontrolišete, zbog čega ćete želeti da često menjate karaktere, kako bi što više vremena provodili sa svakim od njih.

Igra će imati individualne misije i sitne zadatke za svakog pojedinačnog karaktera, ali se priča i akcija mahom zasnivaju na učestvovanju sva tri aktera. I dok se u "slobodno vreme," tranzicija između karaktera odvija atraktivnom animacijom, u trenutku misije ova promena se dešava trenutno. Ova promena nije samo način da kroz igru prođete na zanimljiviji način, već će s vremena na vreme biti potrebno da kontrolišete više od jednog igrača u misiji. Na primer, jedan od igrača je na nekom uzvišenju sa snajperom ili ručnim bacačem granata. Druga dva su na zemlji i čekaju početak akcije koju će inicirati prvi igrač.
 

;


Ključni deo aktivnosti tokom priče jesu misije zasnovane na "upadima" i pljačkama. Iako ni jedna Grand Theft Auto igra ne preza od nasilja, "petica" će vas ohrabrivati da ovo poslove radite na civilizovan i dobro ogranizovan način. Nekada je potrebno izvršiti pripreme za pljačku, kao što je nabaviti maske, poboljšati oružije, pripremiti vozilo za bekstvo i slično. Tu je još i unajmljivanje dodanih ljudi, a od toga koliko ćete ih platiti, zavisi koliko će misija kvalitetno i brzo biti obavljena. Ove misije mogu da budu urađene na više načina, a nekada će načini na koje ih budete uspešno završili biti gotovo komični, da ćete poželeti da misiju ponovite i uradite to kako dolikuje pravim kriminalcima.

Nastavak

Naravno, igra ove veličine ne može imati konstatno zabavnu priču i između velikih akcija nalaze se standardne dosadne misije, poznate sa prethodnih verzija igre. Ove standardne misije podrazumevaju da negde nešto odvezete, donesete, ubijete nekoga i slično. One deluju nezanimljivo i tu su da popune vreme do sledeće velike akcije. U igri veliki faktor igra novac, koji se svuda i često traži. Završavanje priče neće vam omogućiti ni deo novca da kupite pojedine stvari nevezane za priču koje se prodaju, što znači da će vam dosta novca trebati i kada počnete slobodno da istažujete svet.

Što se tiče i velikih i malih misija, Grand Theft Auto V igra vrednuje posebno određene elemente igre. Na kraju uspešne misije vam prikazuje da li ste zadatak izveli bez greške ili sa određenim ispadima i tako vas vrednuje. Ovo izveštavanje nakon uspešne misije viđeno je već dosta puta u raznim igrama.
 


Kada se zagrebe iznad površine koja, i posle mnogo godina, izaziva mnoge kontraverze, Grand Theft Auto V igra ima sasvim drugo lice. Satira koja se pojavljivala u prethodnim naslovima, sada je podignuta na još viši nivo. Na prvi pogled bezvezna ćaskanja između aktera ili emisije na radiju poseduju mnoge poruke koje su upućene hipsterima, društvenim mrežama, rijaliti televizji, pa čak i igračima i koje na inteligentan, ali prizeman način kritikuju današnju kulturu. Naizgled nepotrebno gledanje reklama na televizji, pokazuje da su kreatori ove igre sušta suprotnost od onoga kako GTA naslovi izgledaju u očima onih koji ih najviše kritikuju, a koji igru zapravo nisu ni probali.

Što se tiče tehničkog aspekta igre, nismo primetili bilo kakve značajne probleme. Grand Theft Auto V smo igrali na PlayStation 3 konzoli, gde igra radi značajno stabilnije nego Grand Theft Auto IV za PlaySation 3, što se i moglo očekivati. Za jednu ovako veliku igru, postoji mali broj bagova, koji faktički ne ometaju izvođenje igre. Internetom kruže informacije o određenim problemima, kao što je "pucanje" igre na Xbox 360 konzoli ili nestajanje vozila kada ih parkirate u garažu, ali mi nismo imali "prilike" da do tih problema dođemo.

Grand Theft Auto V nije grafički najbolja igra na aktuelnoj generaciji konzola, ali to nije ni moguće obzirom na veličinu grada, tj. sveta u kojem se odvija. Ipak, ako se u računicu uvede i količina stvari koju igra mora da prikaže, onda se zaista mora skinuti kapa za vizuelno ostvarenje. Na to možemo dodati i promenu doba dana, kao i promenu vremenskih uslova.
 


Što se tiče nekih drugih tehničkih stvari, situacija je polovična, što je opet posledica same veličine igre. Pucanje jeste unapređeno, a to se kaže i za vožnju automobila, mada se mi sa tom konstatacijom ne možemo složiti. Grand Theft Auto IV je doneo značajno unapređenje osećaja prilikom vožnje, a mislimo da je "petica" ipak otišla korak unazad. Sporiji i teži automobili deluju pristojno za vožnju, ali brži automobili sportskog tipa su veliki promašaj. Njihova fizika se zasniva na tome da su lagani kao pero (iako faktički sportski automobili više nisu toliko lagani, a neki od njih su čak i veoma teški), tako da se bilo koja komanda odvija trenutno, veoma izraženo i krajnje nerealno.

Motori su još gore urađeni, najviše zbog kočnica koje zaustavljaju motor u mestu i ne znamo koliko je pametno da milioni tinejdžera koji će igrati ovu igru misle da se motori zaista tako ponašaju. Kočnice kod automobila su urađene prosečno, ali su kod motora urađene krajnje nedopustivo. Savet na samom početku igre o tome kako možete kontrolisati automobil koji je poleteo u vazduh je nedopustiv, čak i ako vam to nekada bude trebalo za misiju. Što se tiče ostalih prevoznih sredstava, nemamo pravo da ih previše kritikujemo, obzirom da ova dodatna vozila daju posebnu draž Grand Theft Auto igrama.

Grand Theft Auto V igra je bez dileme jedna od najboljih igara koja je ikada napravljena, ali da li je bio potreban ovaj opis ili bilo koji drugi opis da to kaže? Smatramo da ne. Grand Theft Auto ima veliku bazu ljubitelja serijala, ogroman programerski tim i pravu viziju, a sve ovo garantuje skoro siguran uspeh, ali i kvalitet. Bitnije od svega, Grand Theft Auto igre izlaze retko, a to je jedan od preduslova da igra bude kvalitetna. Ne možemo da se složimo da neka igra može da bude posebno kvalitetna ako izlazi svake godine u tačno određeno vreme, na osnovu biznis plana. 
 


U ovom slučaju, delimično možemo da oprostimo sportskim igrama zbog toga što one moraju da imaju nove sastave timova svake godine, ali ni one nisu izuzete iz ove kritike. Igre moraju da se pojave kada programeri i scenaristi kažu da je igre gotova, a ne na osnovu datuma koji odredi CEO kompanije. Assassin's Creed, Call of Duty i slični naslovi koji se previše često pojavljuju, jesu zanimljivi u jednom momentu vremena, ali ove igre veoma brzo postanu zaboravljene. Niko ne zaboravlja nijedan deo naslova kao što su Gran Turismo, Diablo i Grand Theft Auto, jer se ove igre razvijaju mnogo godina i zbog toga postaju legendarne. Budite sigurni da se Grand Theft Auto VI za PlayStation 4 i Xbox One konzole uveliko razvija, ali da se neće pojaviti sigurno još nekoliko godina.

Ono što nam se posebno dopada kod Grand Theft Auto V igre jeste što haos i nasilje, ukoliko vi to želite, postavlja u drugi plan, a u prvi stavlja više nego dobru priču, koja zapravo postaje dobra učešćem tri glavna aktera u igri. Promena aktera je ključan momenat, iako ne toliko neophodan tokom većeg dela igre, priča i izvođenje su dovoljno dobro urađeni, da ćete želeti da stalno proveravate šta rade druga dva aktera koja u tom trenutku ne kontrolišete. Njihove zajedničke misije su ključ zabave i priče, ali bitno je da igra neće praviti pritisak na igrača, koji ne mora da bude dadilja svakom karakteru pojedinačno. Svaki noviji GTA pruža mogućnost za slobodnu zabavu igrača, a Grand Theft Auto V po tome postavlja nove granice. Ipak, savetujemo vam da pre svega vidite šta će se do kraja desiti sa Majklom, Trevorom i Frenklinom.


Prednosti

- impresivan svet
- odlična priča, učestvovanje i kontrola tri karaktera
- zanimljive glavne misije i njihovo organizovanje
- izuzetna sloboda i sporedne aktivnosti
- veliki broj različitih prevoznih sredstava
- vrlo dobra muzika i inteligentna satira društva


Nedostaci

- obične misije su i dalje tu samo da popunjavaju vreme
- fizika motora i većine automobila je slaba

Komentari

0 Dodaj komentar

Opis igre: Company of Heroes 2

Opis igre: PES 2014

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409