Greška

Došlo je do greške.

Opis igre: Gran Turismo 6

05.01.2014 09:33 | 1 Games
Opis igre: Gran Turismo 6

Gran Turismo 6 je tako reći pomalo neplanirano najavljen protekle godine. Krajem godine igra se pojavila i to je bio prvi Gran Turismo 6 naslov koji do sada nije kasnio. Za neke će biti iznenađenje što je igra izašla za PlayStation 3, iako je PlayStation 4 već bio dostupan, ali je jasan ovaj potez kompanije Sony koja i dalje želi da ubira plodove svoje finansijski problematične konzole. Računica je jasna - preko 70 miliona PS3 konzola je ogromna

Opis igre: Gran Turismo 6

Branko Mitić

Gran Turismo 5 se pojavio krajem 2010. godine, čak četiri godine od predstavljanja PlayStation 3 konzole. Ni dve i po godine kasnije, tokom sredine 2013., nisu postojala očekivanja da će Gran Turismo 6 pojaviti uskoro, jer se očekivao PlayStation 4, uz činjenicu da Kazunori Jamauči, prvi čovek Polyphony Digital studija i kreator Gran Turismo serijala, jednostavno voli (pre)dugo da pravi svoje igre. Ipak, pomalo neočekivano, tokom prošle godine najavljen je Gran Turismo 6.Gran Turismo 5 je odlična igra koja je iskorišćavala veći deo potencijala PlayStation 3 konzole, tako da je pitanje da li je Jamauči želeo da napravi Gran Turismo 6 za PlayStation 3. Čini nam se da je Sony ipak zahtevao da Gran Turismo 6 izađe za PlayStation 3 - na ovaj način produžio bi se životni vek konzole i pokrili neki minusi nastalih prvih godina postojanja ovog hardvera. Istina, Sony nakon izlaska svake nove konzole održava staru u životu još par godina, ali ne možemo da se otmemo utisku da je Kazunori Jamauči dobio naređenje da Gran Turismo 6 mora da se pojavi za PlayStation 3 i to do kraja godine.

Upravo se tako i desilo i u decembru 2013. pojavio se Gran Turismo 6, nastavak jedne od najuspešnijih franšiza u istoriji igračke industrije. Preko 70 miliona primeraka igara za PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3 i PlayStation Portable prodato je tokom poslednjih 15 godina. Ovaj uspeh je pogotovo veliki zbog toga što je svaka Gran Turismo igra bila dostupna samo za jednu platformu, odnosno aktuelnu Sony konzolu. Veličina Gran Turismo igara je u tome što sa svakom novom verzijom imate utisak da je ona značajna evolucija prethodne verzije, što nije daleko od istine, pošto se linija napretka jasno vidi u odnosu na prethodne delove, bilo da je u pitanju fizika, grafika ili modeli staza i automobila. Baš zato kada upalite svaki Gran Turismo, imate osećaj da je igra razvijana 10 ili 15 godina, a ne samo nekoliko godina.

Budite uvereni da će tako biti i u budućnosti, pošto Jamauči jednostavno ne pokušava u igri da “lažira” ono što u tom trenutku ne može da izvede. Zbog toga u Gran Turismo naslovima nikada nećete videti neka “rešenja” grafike ili fizike koja služe da “zamažu oči” i koja će kasnije biti odbačena. Neke stvari će moći da pokrene tek PlayStation 4 ili PlayStation 5 konzola, a Jamauči će te elemente ili izostaviti ili za njih postaviti realne temelje za buduću nadogranju. Dobro je što Gran Turismo igre imaju samo ono što konzola koja ih pokreće zaista može da realizuje, dok se oni drugi elementi ostavljaju za budućnost. Nijedna igra nema tako dobru viziju kao Gran Turismo serijal i nijedna igra nema garanciju da će svaki sledeći deo biti primetno bolji, kao što to ima Gran Turismo.Ovo pametno sklapanje kockica i realno iskorišćenje potencijala konzole upravo je od Gran Turismo igara napravilo ozbiljnu simulaciju. Kada se pojavio Gran Turismo 4, vremešni PlayStation 2 nije imao dovoljno sirove snage da pokreće adekvatnu fiziku. U to vreme pojedine PC simulacije su zaista bile realnije, ali i donosile nemali broj lažiranih elemenata i ti elementi su (uz večiti nedostatak finansija) zaista otežavali dalji razvoj igre. Gran Turismo 4 je bio realan onoliko koliko je mogao da bude, ali su postavljeni odlični temelji u iščekivanju veće hardverske snage. To se i dogodilo sa PlayStation 3 konzolom i Gran Turismo 5 igrom. U pitanju je bio kvantni skok i Gran Turismo 5 je zaista bila prava simulacija kada su u pitanju automobili i staze.

Ovde ćemo se ograditi i osvrnuti se na kritike uglavnom PC trkačke zajednice koja ističe da Gran Turismo igre jednostavno nemaju dovoljno kvalitetnu simulaciju trkanja, gde se misli na kompletan trkački vikend, treninge, kvalifikacije i vozačku kulturu. Trkanje nekada zaista može da izgleda previše arkadno i to jeste tačno. Ipak, ono što se ni slučajno ne sme osporiti Gran Turismo 5 igri jeste izuzetan fizički model i realno ponašanje velikog broja različitih automobila. Gran Turismo možda nije dobra simulacija trkanja, ali je izuzetna simulacija vožnje.


 

 

soko Član postova: 1121
Nijedna mana nije bas velika a ako jeste onda nije mnogo bitna. Ipak, vrline su najbolje na svetu, nikada vidjene pre...
Zvuci poznato?
Malo objektivnosti ce mnogo pomoci.

Opis igre: PES 2014

Opis igre: Heroes of the Storm

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409