Greška

Došlo je do greške.

Opis igre: Call of Duty: WW2

15.11.2017 11:51 | 257 Games
Opis igre: Call of Duty: WW2

Kada su francuske građane pitali neposredno nakon Drugog Svetskog Rata ko je najzaslužniji za pobedu, dve trećine je odgovaralo kao iz topa: “SSSR!” Ukoliko biste ih danas pitali isto pitanje, dve trećine bi kao iz topa odgovorilo “Amerika!” Zbog čega? Zbog filmova, serija i igara, baš kao što je Call of Duty: WW2. Igre koja, uprkos imenu, prati samo poslednjih par meseci rata u Evropi, i to na zapadnom bojištu...

Call of Duty: WW2 (1944-1945)

Filip Majkić

“Rat je počeo 1. septembra 1939. godine...” - vrlo je lepo rečeno u uvodu nove igre koju potpisuje studio Sledgehammer. Stoga, ima li šta logičnije nego da se u rat iz samog naslova uključimo gotovo 5 godina kasnije, u junu 1944. godine, kada je milion i trista hiljada savezničkih vojnika najzad otvorilo kopneni front na zapadu Evrope? Ukoliko pitate ljude koji su razvijali novi Call of Duty, uprkos svakoj logici, odgovor je: “Ne”.


codww2_14_s.jpg


Dok su sovjetske armije vršile poslednje pripreme za operaciju Bagration i razbijanje glavnine nemačke vojske, Amerikanci, Kanađani, Gurke, Južnoafrikanci, Poljaci, Indijci, Novozelanđani, Australijanci i nešto britanskih oficira pažljivo zbrinutih u dubokoj pozadini je udarilo svom snagom na trista osamdeset hiljada nemačkih vojnika, prevashodno tatinih sinova koji su isposlovali službu u relativno mirnoj Francuskoj, rekonvalescenata sa istočnog fronta, ranjenika sa italijanskog fronta, i nešto Romelovih veterana, koji uzgred rečeno, nisu ni smeli da dejstvuju u prvoj fazi bitke jer se radilo o oklopnim divizijama za čiju je upotrebu bilo potrebno Hitlerovo eksplicitno odobrenje. No, kako je on legao da spava kada su topovi savezničkih bojnih brodova počeli da sviraju simfoniju smrti po plažama Normandije, niko se nije usuđivao da ga probudi. Slična analogija se može izvući i za ovu igru, koja je mogla biti mnogo bolja nego što je ispala, samo da se neko usuđivao da ode korak dalje i probudi nekog nadležnog, prodrma ga, ako treba upotrebi i malo sile...


codww2_13_s.jpg


Nakon deset godina čekanja, konačno smo dočekali povratak igre Call of Duty u razdoblje Drugog Svetskog Rata! Nažalost, ispostavilo se da je to protraćena prilika, jer je ovom igrom obuhvaćen - kao što možete naslutiti iz našeg uvoda - samo mali deo rata. Igra počinje sada već dobro poznatom sekvencom, koja je svojevremeno proslavila naslov Medal of Honor – iskrcavanjem na normandijskim plažama, a završava se daleko od mesta gde se rat zapravo završio. U neku ruku, kasnite na početak rata, ali ga zato ni ne završavate.


codww2_17_s.jpg


Kampanja

Naravno, mnogima ova naša mini-tirada neće puno značiti, ali smo samo želeli da ukažemo na neke nelogičnosti. Ne treba zaboraviti da je istočni front bio poprište gigantskih bitaka, večna inspiracija požrtvovanja, heroizma i patriotizma, mesto gde se borba bespoštedno vodila za svaku kuću, svako brdašce, svaki šumarak, na nož i do poslednjeg metka. Sa druge strane, na zapadnom frontu su se, nakon uspešnog iskrcavanja Saveznika, Nemci povukli 500 kilometara na istok, prepustivši Pariz i mnoštvo gradova faktički bez borbe. Ogroman kontrast, ali o tome nekom drugom prilikom.


codww2_22_s.jpg


Trku do Berlina – koju ćete, naravno, izgubiti – odrađujete u nekoliko poglavlja, koja vas stavljaju u ulogu kršnog teksaškog mladića. Igra će vas voditi kroz važne događaje iz 1944. i 1945. godine. Kampanja nas je u nekim stvarima obradovala, u drugim razočarala. Ukoliko želite da Call of Duty dopusti još manje slobode, a izbombarduje vas još većim brojem “filmičnih” sekvenci, onda je WW2 definitivno igra za vas. Prost “ubija” koliko puta će vas tokom misije iseći, oduzeti vam kontrolu. Ovaj put se ide i korak dalje, što je prilično očigledno. Ionako skučene mape sa prirodnim preprekama koje vam ne dopuštaju da puno lutate ćete morati da obilazite baš onako kako je developer zamislio, jer vas u suprotnom čeka kazna. Ukoliko ne pratite družinu baš onuda kuda je ona krenula, ili pomislite “zašto ih ja ne bih zaobišao sa druge strane”, naglo će se povećati preciznost i ubojitost švapskih mitraljezaca i nećete daleko odmaći. Drugim rečima, Call of Duty je skučeniji nego ikada – ili je barem takav naš subjektivni utisak.


codww2_21_s.jpg


Sve u svemu, postoji veoma mnogo ovakvih događaja. Tu su i quick time event-i, vožnje džipova, automobila, tenkova, duge sekvence u kojima nemate kontrolu nad sopstvenim likom. Sa druge strane, pozitivno je što je pokušano da se unese određena raznovrsnost misija, pa tako imate i stealth misije, ili pak morate da spasite devojčicu iz grada koji drži nemačka vojska. No, treba imati u vidu da su stealth ili vožnja na izrazito pitkom nivou i da se to ne može porediti sa igrama koje svoj gejmplej baziraju upravo na tim aspektima.


codww2_26_s.jpg

 

hunder Član postova: 4188
Uptavu si. Guta ova igrica samo tako
Alister Član postova: 2644
ta ocitavanja nisu realna ...ukljuci direktno u igri
hunder Član postova: 4188
Kako 6gb. Meni sa ovim podesavanjem jedva 3gb zauzima. Jedino da ima sokove u toku igre pa povuce vise
Alister Član postova: 2644
Citiram korisnika: hunderImam intel i5 6600 i gtx 1050ti 4gb i igrica mi na momente zakoci na sekund. Imam stabilnih 60-70frejmova i igrica mi blokira. Jel se desava jos nekome ovo?
Igra lako zauzme 6GB video rama...probaj da smanjujes nesto
hunder Član postova: 4188
Imam intel i5 6600 i gtx 1050ti 4gb i igrica mi na momente zakoci na sekund. Imam stabilnih 60-70frejmova i igrica mi blokira. Jel se desava jos nekome ovo?

Opis igre: StarCraft II: Legacy of the Void

10404
10405
10406
10407
10408
10409