Greška

Došlo je do greške.

Nvidia Max-Q – iskorak gejming laptop računara

19.06.2018 11:45 | 0 Hardver
Nvidia Max-Q – iskorak gejming laptop računara

Šta krajnji korisnik ima od Max-Q tehnologije i koje su realne prednosti? Kao prvo, Max-Q dizajnirani gejming laptop računari su tanji i lakši, manje se greju i tiši su. U isto vreme isporučuju dovoljan nivo performansi tj. frejmrejta za lagodno uživanje u tečnoj akciji igre, čak i onih sa zahtevnijim grafičkim modulima.

Svet gejming laptop računara postaje sve više svakodnevica, a manje hir nekih bogatih i zaluđenih klinaca, gejmera. To je posebno postalo jasno sa izlaskom poslednje generacije GeForce Pascal grafičkih procesora koji su doneli u neku ruku čak i revolucionaran proboj gejming performansi na mobilnu PC platformu. Sve je počelo pre otprilike godinu dana i trebalo je vremena da se Nvidia Max-Q inovativni dizajn u pristupu izrade tankih laptop računara velike grafičke snage, “prime” na tržištu.
 
Ekspanziji gejminga na svim delovima PC tržišta svakako svoj veliki doprinos daju i gejming laptop uređaji. Zbog svoje primarne namene korišćenja u pokretu i pretpostavke učestalog premeštanja računara sa jednog na drugo radno mesto, do sada je vaša potreba igranja sa velikim frejmrejtom pri visoko postavljenim grafičkim detaljima i jednako visokim rezolucijama zahtevala prilično moćan, po dimenzijama veliki laptop tkz. desktop “replacment” uređaj koji je na sve ličio osim na prenosni portabilni računar. 
 
Međutim i tome je došao kraj. Možemo slobodno reći da je promovisanjem Pascal GPU generacije i prateće Max-Q tehnologije otvoren prostor za primenu inovativnog pristupa u dizajnu laptop računara u pravcu njihove visoke kulture rada i istovremeno primetno manjih dimenzija, te značajno tanjem profilu kućišta u koje je spakovan veoma snažan hardver. 
 NvidiaQMax1header.jpg
 
Da bi bili konkretniji u ovoj tvrdnji, reći ćemo da nova generacija latop gejming računara koja koristi Nvidia Max-Q tehnologiju na bazi aktuelne generacije GeForce GTX 1060, 1070 i 1080 grafičkih procesora u poređenju sa uređajma prethodne generacije sličnih dimenzija, raspolaže i duplo boljim gejming performansama, čineći besprekorna gejming prenosna rešenja stvarnošću, a ne pustim željama.
 
Pravljenje gejming laptop računara moćnih grafičkih performansi u tankim kućištima koja više odgovaraju prirodi prenosnih uređaja je bio ogroman izazov isporučen vodećim kompanijama od strane zahtevnih korisnika. Kako bi prevazišli ključna ograničenja koja već deceniju muče korisnike ali i inženjere, Nvidia je osmislila Max-Q filozofiju dizajna koja omogućuje gejming laptop uređajima maksimalno efikasan rad i u isto vreme isporuku vrhunskih performansi u obliku tankih laptop prenosnih računara. Gejmeri više nisu pred dilemom kompromisnog izbora performansi sa jedne ili lako prenosnog uređaja sa druge strane. Max-Q dizajn omogućuje proizvođačima izradu 18mm tankog latop računara sa snagom ugrađenog GeFroce GTX 1080/1070/1060 GPU rešenja.
 
Postizanje ovoakvog cilja nije bilo ni malo naivno jer je podrazumevalo angažman velikog fronta najiskusnijih inženjera na polju projektovanja i dizajna PC hardvera visokih performansi. Projektovanje i dizajn potpuno novih kućišta laptop računara, zatim naprednih sistema hlađenja,a  sve to kako bi rezultirali najboljim gejming laptop računarima sa kojim ste imali prilike da radite do sada. 
 NvidiaQMax2s.jpg
 
U prošlosti  je iskorišćenje maksimalne snage najjačih GPU rešenja bilo najvećim delom uslovljeno velikom potrošnjom energije i grejanjem, koji su sa druge strane zahtevali primenu kabastih rashladnih sistema i bučnih ventilatora. To je sa druge strane nalagalo potrebu za korišćenjem teških kućišta za gejming laptop računare što je armiju gejmera odbijalo od upotrebe opisanih uređaja.
 
Nvidia Max-Q pokušava da prevaziđe navedena ograničenja korišćenjem vodećih rešenja u ovom delu GPU industrije i trenutno najboljih modela u vidu GeForce GTX 1080 grafičkih procesora koji zbog ograničene potrošnje mogu raditi u izrazito tankim kučištima laptop računara. Tako konfigurisani laptop računari se odlikuju perfektnim balansom performansi, potrošnje i buke u radu, isporučujući mnogo bolje performanse u poređenju sa prethodno sličnim rešenjima. Kao takve, moći ćete bez problema da ih spakujete u vaše torbe i ruksake pa ih poneti sa sobom gde god da krenete. Biće mnogo lakši i za vaša leđa manje bolni, čineći celokupan mobilni gejming doživljaj značajno kvalitetnijim u odnosu na prethodnu generaciju sličnih računara.
 
Jedan od ključnih delova slagalice koji čine novu generaciju gejming laptop računara tako poželjnim jeste softverska komponenta. Softver je ako ne i ključni faktor u Max-Q dizajnu. Njegova uloga je u nadgledanju i upravljanju sofisticiranim podsistemima. Trebalo je sve te pojedinačne delove u vidu vrhunskih rashladnih i elektronski dizajniranih rešenja, najnovije tehnologije rada toplotnih cevi, zatim najkvalitetnijih ventilatora sa ultra malim nivoom buke i visokoefikasnih strujnih regulatora objediniti u jednu fukcionalnu celinu, uskladiti njihov rad koji će naposletku rezultirati superiornim radnim karakteristikma uređaja koji se nalazi u rukama korisnika. 
 Experience.jpg
 
Na kraju se može reći kako su inženjeri Nvidie uspeli u najvećoj meri svojih namera da svet gejming prenosnih računara učine boljim, bržim i tanjim, a samim time i neuporedivo lakšim za zahtevno korišćenje kakav je svakako gejming. Ova konstatacija se upravo ogleda u novim modelima laptop računara u koja su upakovana najmoćnija GPU rešenja današnjice u vidu GeForce GTX 1080, 1070 i 1060 grafičkih karti dozvoljavajući igranje najnovijih igara u visokim rezolucijama i maksimalnom nivou grafičkih detalja.
 
Od sada, kada se igrate sa ovakvim laptop računarima više nisu potrebne posebne slušalice sa funkcijom redukcije ambijentalne buke jer su prenosni računari sa Max-Q dizajnom među najtišim na tržištu. Oni su projektovani tako da emituju maksimalno 40dB buke. Ukoliko poželite još tiši uređaj u radu omogućeno je aktiviranje nove funkcije – “WhisperMode” režima buke na nivou šaputanja. On radi tako što softver kroz odgovarajuće Nvidia drajvere primenjuje poseban set podešavanja u cilju još niže potrošnje energije inteligentno podešavajući vrednost “frejmrejta” u cilju postizanja optimalnog balansa buke, prikazanih grafičkih detalja i performansi u igranju. Krajnji rezultat je smanjenje buke u radu za 50% čineći iskustvo u igranju još prijatnijim.
 
Kako bi sve to proverili u radu, naš etalon Nvidia Max-Q mobilni računar u vidu Lenovo Legion Y-520 serije smo podvrgli testiranju upotrebom najnovijih GeForce Experience drajvera kako bi utvrdili delotvornost uzajamne interakcije naprednog softvera i mašinske inteligencije kroz upravljanje sofisticiranim hardverom što se na kraju prelama kroz neposredno iskustvo rada i igranja korisnika. Poredili smo situacije gde smo ručno podešavali opcije grafičkih detalja i situaciju gde je dotičnu radnju preuzeo instalirani softver (GeForce Experience). Pri tome smo merili buku i opšte karakteristike ponašanja računara u pogledu performansi, potrošnje i grejanja u radu:

Nvidia Max-Q – konkretni rezultati

 

Test sistem: Lenovo Legion Y520
CPU Intel Core i7-7700HQ
MB Intel H175M
RAM 16GB (2x8GB) DDR4-2133
GPU Nvidia GeForce GTX 1060 6GB
HDD 1TB 5400rpm
SSD 512GB NVMe x4
Wi-Fi 802.11 ac
Cooler Lenovo Extreme Cooling
PSU 175W
Display 15.6" FHD (1920 x 1080) IPS
Speakers

2 x 2W Harman/Kardon

Battery 45 WHr Li-Polymer Battery

Experience1.jpg

 
Battery Boost
 
Ova tehnologija nije toliko nova i Nvidia je eksploatiše već nekoliko generacija unazad. Suština je u tome da  softver zaključa maksimalni frejmrejt na gornji limit od 30 ili 60 frejmova u sekundi jer je sve preko toga nevidljivo i praktično nemoguće osetiti. Zbog toga igre sa grafičkim modulima koji izbacuju daleko više od 60 fps-a zapravo bespotrebno troše dragocenu energiju, odnosno GPU i laptop uređaj se naprežu i greju više nego što je potrebno. Praktično, uzaludno trošenje snage i energije. Sa starijom generacijom GPU mobilnih rešenja ova opcija je imala ograničeni benefit obzirom da su malobrojna rešenja mogla da prebace 60 fps frejmrejt u Full HD rezoluciji. Međutim, danas kada imamo moćne Pascal GPU mobilne procesore “Battery Boost” je izuzetno korisna opcija koja vam isporučuje precizno potrebne performanse za najbolji mogući gejming osećaj i animaciju uz istopvremeno produženu autonomiju igranja na bateriji. Time što ograničava gornju granicu frejmrejta, smanjuje se potrošnja i produžava autonomija igranja na bateriji:
 
Max-Q ( BatteryBoost )
trajanje baterije
BatteryBoost
Custom Setup
0 25 50 75 100
veće je bolje (min.)
 
Prilikom testiranja BatteryBoost opcije hteli smo da simuliramo što verniju situaciju igranja. Test se bazirao na DOTA 2 igri, koja je zahtevala aktivnu WiFi internet konekciju u našem slučaju 5GHz opseg i podešavanje osvetljenosti ekrana na maksimum – “Windows 10 Brightness plan=100 max”.
 
Sistem je nakon aktiviranja BatteryBost opcije i postupka optimizacije Experience drajvera, zaključao DOTA 2 frejmrejt na 30 frejmova i sa takvim “setup-om” ostvario sat vremena gejming autonomije na bateriji. Kada kapacitet baterije padne na trećinu (oko 26-30%) sistem upravljanja radom laptop računara drastično obara radni takt grafičkog procesora na oko 10 frejmova u sekundi i tada igranje postaje nemoguće.
 
Produžena autonomija igranja od 15 minuta u odnosu na ručno aktivirana podešavanja, daje opravdanje za aktiviranje ove funkcije i svakako je korisna u praktičnim situacijama, obzirom da je svaki dodatni gejming minut dragocen.  
 
 
Nvidia  “Whisper” mod  
 
U pitanju  je definitivno novi ultra-efikasni mod rada karakterističan za laptop uređaje na bazi Max-Q dizajna koji omogućava laptop računaru značajno tiši rad i niži novo emitovanja radne buke dok se igrate sa grafički zahtevnim igrama. Ona funkcioniše tako što inteligentno podešava “frejmrejt” dok instovremeno konfiguriše grafičke detalje za optimalno efikasnu potrošnju kako bi GPU ostao u granicama zahtevano normalnih radnih temperatura kako sistem hlađenja i prateći ventilatori ne bi ušli u brži radni režim koji znači podizanje radne buke na neprihvatljivi nivo.
 
Max-Q ( Whisper )
nivo buke u radu
Lenovo Extreme Cooling
Regular
Whisper mode
0 18 35 53 70
manje je bolje (dB)
 
Test “Whisper” mode je pokazao kako jedan laptop računar bukvalno šapuće dok pokreće igru tokom višesatne gejming sesije. Ovog puta Legion Y520 je bio prikačen na struju i testirali samo ga u tri režima rada ventilatora: regularnom, ubrzanom (Extreme Cooling) i ultra tihom “Whisper”modu. 
 
Zanimljivo je da su rezultati osetno niži od onoga što Nvidia obećava u svojim propagandnim materijalima što će reći da je obećanje u potpunosti ispunjeno. U režimu “šaputanja” koji je emitovao tokom rada izuzetno niskih 31dB buke, računar obara frejmrejt na prosek od 60 frejmova u sekundi što laptop prilikom gejuminga čini praktično bešumnim. U regularnom režimu je buka jedva primetna sa 34dB, dok je maksimalno bučan stvarao 38dB buke. To je i dalje ispod obećanih 40dB ali istovremeno dalo od prijatnog, bešumnog iskustva tokom igranja.
 
 
Gejming performanse Custom vs. GeForce Experience optimizacija
 
Max-Q ( GeForce Experience optimizacija )
broj kadrova u sekundi
Custom Setup
Experience Optimization
Whisper mode
Regular Battery
BatteryBoost
0 30 60 90 120
više je bolje (fps)
 
Automatska optimizacija daje rezultate, ali je ručna kontrola i dalje neprevaziđena. Naravno, morati imati određena predznanja o tome kako hardver radi i kako ga možete dodatno ubrzati, dok je za početnike Expirence optimizacija prava stvar bez imalo muke do najboljih rezultata. 
 
 
Nvidia Ansel
 
Konačno tu je i Ansel GeForce za “grebovanje” kadrova iz igara sa panoramskom perspektivom ili kompletnim uglom od 360 stepeni. Dotične možete poboljšati post-produkcijskim filterima ili ih snimiti  u HDR formatu. Međutim, veliko ograničenje da bi koristili napredne opcije koje Ansel pruža u odnosu na klasični PrntScreen, leži u činjenici da morate imati igru koja podržava dotičnu opciju tačnije, raspolaže ugrađenom Nvidia Ansel tehnologijom. Korist od ove tmogućnosti, klasični “PrntScrn” podiže na jedan potpuno novi nivo jer zaustavljeni kadar u igri možete snimiti iz bilo kog ugla bukvalno kao da vam se kamera okreće oko izabranog objekta. Zatim možete na napravljeni kadar primeniti filtere, možetet ga izvesti u .EXR formatu visokog kvaliteta bez gubitka. Praktično napraviti besplatni oblik HDR formata. Takođe, možete prozvati i SuperZoom opciju uvećanja teško vidljivih detalja do nivoa uvećanja koji omogućuje razaznavanje sitnih objekata, nešto što ste do sada videli samo u filmovima.
 
nvidiatools.jpg

Nvidia Max-Q – zaključak

Nvidia uz pomoć optimizacije dizajna hardverske platforme za laptop mobilne računare i korišćenje inteligentnih sistema softverske optimizacije, pokušava i uspeva značajnije da poboljša iskustvo rada i naročito igranja. Korišćenjem naprednih rešenja koja su rezultat dugogodišnjeg rada, a implementirana su u najnoviju generaciju Pascal GPU procesora, po prvi put proizvođačima omogućuje dovoljno rezervne snage u smislu grafičkih performansi da bi se mogli posvetiti finom podešavanju opšte kulture i komfiora rada na gejming laptop uređajima. 
 
Prethodno opisana situacija je doživela svoju materijalizaciju u najnoijoj generaciji laptop računara na bazi Max-Q dizajna. Šta krajnji korisnik ima od toga i koje su realne prednosti? Kao prvo, Max-Q dizajnirani gejming laptop računari su tanji i lakši, manje se greju i tiši su. U isto vreme isporučuju dovoljan nivo performansi tj. frejmrejta za lagodno uživanje u tečnoj akciji igre, čak i onih sa zahtevnijim grafičkim modulima. 
 
Najlepše je što pri ruci mate apsolutnu slobodu izbora između performansi i komfora u radu. Zahvaljujući Nvidia softveru možete podesiti trenutni “setup” tj. kada vam je potreban mir i tih rad uz ekstremno malo grejanje i buku. Pri tome je važno napomenuti da i dalje raspolažete performansama za brz rad i pristojno gejming iskustvo. Pritiskom na par softverskih prekidača ćete odmah preći u pun brzinski mod maksimalnih performansi.  
 NvidiaQMax1s.jpg
 
Osim toga, Nvidia GeForce Experience nudi veliki broj opcija kroz Ansel deo za grebovanje kadrova i video sadržaja kao i specijalnih vizuelnih efekata koji predstavljaju poslasticu ove napredne hardversko softverske kombinacije. Na kraju zaključujemo kako je  Nvidia uspela da nas ubedi i pomalo osvesti o tome kako je pomerila prag korisničkih očekivanja za jedan značajan i primetno koristan nivo koji mnogima olakšava put tranzicije sa klasične desktop gejming na laptop gejming platformu, uspešnije nego ikada do sada u prošlosti!

AMD tehnologije - StoreMi, Precision Boost 2 i XFR 2

Test: Intel R1208WFTYS 1U server (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209