Greška

Došlo je do greške.

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

19.12.2013 12:21 | 0 Mobile
Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Prethodne nedelje smo se bavili vodičem za kupovinu smartfona, a sada je došao red na u suštini slične, ali ipak nešto veće mobilne uređaje - tablete. Sve se više bližimo početku nove 2014. godine, i sve je manje vremena da sebe častite, ili možda obradujete člana porodice nekim modelom tableta. Tu se javlja jedan problem i nameće glavno pitanje - koji tablet odabrati? Pre svega, onaj čiju kupovinu zapravo mo

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013


Dragoljub Radovanović

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Napokon ste odlučili da se priključite korisnicima koji poseduju tablet i sami se uverite zašto se u poslednjih par godina digla tolika frka oko ovih prenosivih uređaja. Ili možda da kupite sebi novi, bolji tablet od onog koji trenutno imate. Otkud toliko interesovanje od strane korisnika? Zar su tableti bolji od široko rasprostranjenih laptopova i desktop računara? Kratak odgovor bi bio - ne, pošto se radi o različitim tipovima uređaja. Laptop je tu kao portabilni računar koji vam obezbeđuje bolju mobilnost, desktop će uvek biti najbolje rešenje za ozbiljniji posao i gejming, dok je tablet ipak nešto sasvim drugo. To je uređaj koji je zamišljen da vam ponudi najugodniji način konzumacije sadržaja.

U pitanju je sprava koja je lakša i u određenim scenarijima jednostavno praktičnija za korišćenje u poređenju sa desktopom ili laptopom. Kod klasičnih računara morate da sedite za stolom, notebook držite ili na stolu ili u vašem krilu, dok tablet držite u ruci zavaljeni u fotelju, u ležećem položaju, a u zavisnosti od veličine tableta možda čak i na javnom mestu ili u gradskom prevozu. On vam nudi razne mogućnosti - od gejminga i aktivnosti na drušvenim mrežama, preko čitanja vesti, časopisa i knjiga, pa do gledanja video materijala kroz YouTube ili slične servise i razmenu mailova sa kolegama ili prijateljima. Tu je naravno uključeno i surfovanje u potrazi za informacijama, slušanje muzike, itd. Mogućnosti su brojne, i to je jedan od razloga zašto su ovi uređaji uz smartfone toliko popularni na tržištu.Sve je to lepo, održali smo vam kratko predavanje šta je to tablet i zašto je koristan, ali najbitnija stvar je koji model kupiti? To je odluka koja danas nimalo nije laka. Nekada je bilo jednostavno jer je na tržištu bio samo Apple sa svojim iPad-om, ali u međuvremenu se uključio i Google sa Android modelima, i već neko vreme je tu i Microsoft sa svojim Windows tabletima. Treba uzeti u obzir i dijagonalu za koju smatrate da vam najviše odgovara. Da li će tablet najviše vremena biti korišćen kod kuće, gde treba obratiti pažnju na 10-inčne modele, ili van doma gde su bolji izbor prenosiviji modeli sa dijagonalama od 7 i 8 inča? Ovo naravno nije striktno pravilo koga se slepo morate držati.

Šta je sa operativnim sistemom? Ovde imate tri izbora - Windows, iOS i Android. Prvi - pod uslovom da godinama radite sa ovom platformom, koristite ga za posao i želite da nastavite da ga koristite na prenosivom uređaju. Zatim iOS koji nudi vizualno privlačno, glatko i čisto iskustvo uz najveći broj aplikacija prilagođenih tabletu, ali i manje prilagođavanja korisnicima. Na kraju, Android, koji nudi odličan nivo prilagođavanja i nameštanja svakog elementa po želji korisnika, widgete, raznovrsniji hardver a samim tim i širi izbor, bolje prilagođen budžetu kojim korisnik raspolaže.Sve je to dovoljno da pri izboru dobijete glavobolju, ali ako ne znate odakle da počnete, pripremili smo vam vodič koji vas može uputiti u pravom smeru. Naravno, uvek će postojati modeli koji nisu deo ovog novogodišnjeg vodiča, tako da slobodno u komentarima podelite mišljenje sa drugima, koji je to tablet takođe zanimljiva kupovina. Pre nego što počnemo sa vodičem koji uključuje modele koje smo lično testirali, ili onih za koje smatramo da su vredni pomena, skrećemo vam pažnju na spisak tableta koji su se našli u našem prethodnom vodiču, napisanom krajem maja meseca ove godine:
 

Modeli iz prethodnog vodiča za kupovinu, Q2 2013:

Windows 8 hibridi:

Asus Taichi 21
HP Envy X2
Samsung Ativ Smart PC 500T

Prenosiviji Android modeli:

Google Nexus 7
Samsung Galaxy Note 8.0
Prestigio MultiPad 8.0 Note 3G
Asus FonePad

Android modeli velike dijagonale:

Asus PadFone 2
BlueBerry NetCat M-12
Prestigio MultiPad Ultimate 10.1 3G
Toshiba AT300-105 3G

Pristupačni prenosivi Android modeli, iOS:

Asus MemoPad 7 ME172
Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo
Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo
iPad Mini 3G

 


Novogodišnji vodič za kupovinu smartfona, Q4 2013

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109