Greška

Došlo je do greške.

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

19.12.2013 12:21 | 0 Mobile
Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Prethodne nedelje smo se bavili vodičem za kupovinu smartfona, a sada je došao red na u suštini slične, ali ipak nešto veće mobilne uređaje - tablete. Sve se više bližimo početku nove 2014. godine, i sve je manje vremena da sebe častite, ili možda obradujete člana porodice nekim modelom tableta. Tu se javlja jedan problem i nameće glavno pitanje - koji tablet odabrati? Pre svega, onaj čiju kupovinu zapravo mo


Dragoljub Radovanović

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Napokon ste odlučili da se priključite korisnicima koji poseduju tablet i sami se uverite zašto se u poslednjih par godina digla tolika frka oko ovih prenosivih uređaja. Ili možda da kupite sebi novi, bolji tablet od onog koji trenutno imate. Otkud toliko interesovanje od strane korisnika? Zar su tableti bolji od široko rasprostranjenih laptopova i desktop računara? Kratak odgovor bi bio - ne, pošto se radi o različitim tipovima uređaja. Laptop je tu kao portabilni računar koji vam obezbeđuje bolju mobilnost, desktop će uvek biti najbolje rešenje za ozbiljniji posao i gejming, dok je tablet ipak nešto sasvim drugo. To je uređaj koji je zamišljen da vam ponudi najugodniji način konzumacije sadržaja.

U pitanju je sprava koja je lakša i u određenim scenarijima jednostavno praktičnija za korišćenje u poređenju sa desktopom ili laptopom. Kod klasičnih računara morate da sedite za stolom, notebook držite ili na stolu ili u vašem krilu, dok tablet držite u ruci zavaljeni u fotelju, u ležećem položaju, a u zavisnosti od veličine tableta možda čak i na javnom mestu ili u gradskom prevozu. On vam nudi razne mogućnosti - od gejminga i aktivnosti na drušvenim mrežama, preko čitanja vesti, časopisa i knjiga, pa do gledanja video materijala kroz YouTube ili slične servise i razmenu mailova sa kolegama ili prijateljima. Tu je naravno uključeno i surfovanje u potrazi za informacijama, slušanje muzike, itd. Mogućnosti su brojne, i to je jedan od razloga zašto su ovi uređaji uz smartfone toliko popularni na tržištu.Sve je to lepo, održali smo vam kratko predavanje šta je to tablet i zašto je koristan, ali najbitnija stvar je koji model kupiti? To je odluka koja danas nimalo nije laka. Nekada je bilo jednostavno jer je na tržištu bio samo Apple sa svojim iPad-om, ali u međuvremenu se uključio i Google sa Android modelima, i već neko vreme je tu i Microsoft sa svojim Windows tabletima. Treba uzeti u obzir i dijagonalu za koju smatrate da vam najviše odgovara. Da li će tablet najviše vremena biti korišćen kod kuće, gde treba obratiti pažnju na 10-inčne modele, ili van doma gde su bolji izbor prenosiviji modeli sa dijagonalama od 7 i 8 inča? Ovo naravno nije striktno pravilo koga se slepo morate držati.

Šta je sa operativnim sistemom? Ovde imate tri izbora - Windows, iOS i Android. Prvi - pod uslovom da godinama radite sa ovom platformom, koristite ga za posao i želite da nastavite da ga koristite na prenosivom uređaju. Zatim iOS koji nudi vizualno privlačno, glatko i čisto iskustvo uz najveći broj aplikacija prilagođenih tabletu, ali i manje prilagođavanja korisnicima. Na kraju, Android, koji nudi odličan nivo prilagođavanja i nameštanja svakog elementa po želji korisnika, widgete, raznovrsniji hardver a samim tim i širi izbor, bolje prilagođen budžetu kojim korisnik raspolaže.Sve je to dovoljno da pri izboru dobijete glavobolju, ali ako ne znate odakle da počnete, pripremili smo vam vodič koji vas može uputiti u pravom smeru. Naravno, uvek će postojati modeli koji nisu deo ovog novogodišnjeg vodiča, tako da slobodno u komentarima podelite mišljenje sa drugima, koji je to tablet takođe zanimljiva kupovina. Pre nego što počnemo sa vodičem koji uključuje modele koje smo lično testirali, ili onih za koje smatramo da su vredni pomena, skrećemo vam pažnju na spisak tableta koji su se našli u našem prethodnom vodiču, napisanom krajem maja meseca ove godine:
 

Modeli iz prethodnog vodiča za kupovinu, Q2 2013:

Windows 8 hibridi:

Asus Taichi 21
HP Envy X2
Samsung Ativ Smart PC 500T

Prenosiviji Android modeli:

Google Nexus 7
Samsung Galaxy Note 8.0
Prestigio MultiPad 8.0 Note 3G
Asus FonePad

Android modeli velike dijagonale:

Asus PadFone 2
BlueBerry NetCat M-12
Prestigio MultiPad Ultimate 10.1 3G
Toshiba AT300-105 3G

Pristupačni prenosivi Android modeli, iOS:

Asus MemoPad 7 ME172
Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo
Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo
iPad Mini 3G

 


Top klasa


Top klasaDosta svež model od kompanije Samsung, na tržištu dostupan od oktobra mesecu, zapravo naslednik tableta koji smo testirali krajem avgusta prethodne godine. Po mnogim stvarima sličan Note 3 smartfonu, koji je po mišljenju autora u ovom trenutku najbolji Android na tržištu. Ovo je zapravo prvi put da bez prethodnog fizičkog susreta sa uređajem preporučimo neki tablet takođe kao jedan od najboljih. Po hardveru, tačniji jačini istog, trenutno je na vrhu ponude. Neko bi rekao da nije sve u hardveru, ali ko može da ostane ravnodušan prema moćnom Krait procesoru sa dosta visokom frekvencijom rada, 3GB RAM-a i ekranu sa visokom 2560x1600 rezolucijom? To je samo deo prednosti, jer Note porodicu prati i korisna S-Pen olovka, specijalno namenjena boljoj interakciji, unosu beleški ili crteža i novih interesantnih funkcija. Jako tanak i lagan, svakako u ovom trenutnku jedan od najboljih, ako ne i najbolji tablet u Android kategoriji.
Asus ima nešto drugačiji pristup kod tableta, tako da umesto S-Pen stajlusa ovde imamo nešto drugačiji dodatak. Reč je o Dock tastaturi koju srećemo kod svakog Transformer uređaja, koja sadrži dodatnu 4170 mAh bateriju i pruža drastično olakšan unos tekst. TF701 je takođe poprilično moćan, jer je kod njega prisutan Tegra 4 čipset. Kao i kod Note 10.1 2014 modela, tu je ekran jako visoke rezolucije od 2560x1600 tačaka. Jedna od mnogih prednosti je aluminijumsko kućište koje smo sreli i kod njegovog prethodnika, zatim dosta dugačka kombinovana autonomija zbog dodatne baterije u dock-u, i to što sa spojenom tastaturom može da posluži kao mini laptop. On je zbog aluminijuma ipak nešto teži ali i deblji od Note 10.1 2014 modela, i dolazi sa starijom Android 4.2.2 verzijom. Ne može se baš i reći da su to neki veliki nedostaci, tako da TF701T i dalje ostaje jedan od najboljih izbora kada su u pitanju high-end Android tableti.

Gigatron Shop - varijanta sa Dock-om , varijanta bez Dock-a
Tablet koji nas je jako lepo iznenadio u vreme kada nam je bio na testu sredinom juna meseca. Jako lep model, i pre svega dosta tanak i jako lagan. Zapravo, on u ovom trenutku i dalje ostaje najtanji i najlakši u kategoriji sa ekranom dijagonale 10.1 inča. Povrh svega toga, Sony Xperia Z tablet je i vodootporan, tako da možete da ga bućnete do dubine od jednog metra ili operete pod česmom ako ga uprljate masnim rukama. Njegove performanse su jako dobre, ali pošto je dostupan na tržištu već sedam meseci, u međuvremenu su izašli modeli sa boljim hardverom, kao što su recimo dva prethodna u ovom vodiču. Naša zamerka je to što je još uvek na 4.1.2 verziji, ali je planirana nadogradnja na 4.4 KitKat. Još jedan nedostatak je njegova nešto veća cena u odnosu na konkurenciju. Uprkos tome, još jedan jako dobar tablet.

Benchmark test - MTS - Gigatron ShopIako je na stranom tržištu u ponudi već godinu dana, Nexus 10 i dalje ostaje jako dobar tablet. On je sa debelim zakašnjenjem konačno postupao dostupan kod nas, tačnije od septembra meseca, i trenutno je tablet koji autor ovog vodiča koristi. Šta ga to ističe o prethodno pomenutih? Pa pre svega to što je u pitanju Nexus uređaj koji nudi netaknuto Google iskustvo, redovna nadogradnja softvera i činjenica da je jedan od retkih koji se nalaze na 4.4 KitKat verziji Androida. Hardverski nije na nivou svežijih modela, ali nema sumnje da je ovo i dalje jako brz tablet. Jedna od njegovih najsvetlijih tačaka je odlični Super PLS ekran sa visokom 2560x1600 rezolucijom. Kvalitetna izrada sa gumiranom i prijatnom zadnjom stranom, prednji stereo zvučnici i kvalitetan zvuk koji dolazi sa njih su takođe prednosti koje ovaj tablet donosi. Zamerka kod njega može biti autonomija, a nekome može zasmetati i odsustvo microSD slota. Iako je već pomalo mator, Nexus 10 nikako ne treba izbaciti iz izbora, štaviše, pošto ga autor i lično koristi i jako lepo ga služi, on dobija jako visoke preporuke.

Benchmark test - Gigatron Shop
Prethodno pomenuti su jako dobri Android modeli, ali u top klasi tu je i odlični Apple iPad Air. Impresivan napredak je učinjen po pitanju veličine i težine tableta u odnosu na prethodni iPad 4. Za tablet ove dijagonale sa aluminijumskim kućištem, 469 grama je stvarno veliki uspeh. Tu je novi i jako moćni Apple A7 čipset, oštar 2048x1536 Retina ekran, jedno vreme čak i najoštriji, ali uverili ste se da sada ima Android tableta i sa većom rezolucijom. iPad ima specifičan 4:3 odnos ekrana, koji je mišljenju mnogih bolji izbor za surfovanje i korišćenje. Jedna od stvari po čemu je iOS bolja platforma od Androida je daleko veći broj aplikacija optimizovanih za tablet. Lep, lagan, kvalitetan i brz. Zamerka kao i kod Nexus 10 modela ide na nedostatak slota za microSD kartice. Takođe, najosnovnija verzija sa 16GB i nije preterano skupa, ali kako skladište raste, tako i cene strmoglavo skaču, čak do 861 evra za 128GB 3G verziju. Sve u svemu, fantastičan tablet.

Gigatron Shop
Prošle godine smo imali Mini verziju, koja ja zapravo bila inferiornija varijanta iPad 4 tableta. Ove godine je priča potpuno drugačija, jer je hardver gotovo pa identičan sa iPad Air-om, tačnije jedina razlika je u 100 MHz nižoj frekvenciji procesora. Mini je sada daleko ravnopravniji model, koji dolazi u nešto kompaktnijoj formi, samim tim i nešto nižoj ceni u poređenju sa velikim bratom. Retina ekran je napokon tu, tačnije 2048x1536 rezolucija koja na 7.9 inča pruža impresivnu oštrinu od 324 ppi. Kod prethodnog Mini-a naša glavna zamerka išla je na račun rezolucije ekrana, što je sada rešeno. Kao iPad Air, Mini Retina je odličan tablet, mada opet sa istim problemom cene kako se povećava veličina skladišta, a tu se opet provlači i nedostatak microSD slota.

Gigatron Shop

 


Viša i niža srednja klasa


Srednja klasa
Uređaj koji predstavlja odličan odnos uloženog i dobijenog. Ukoliko vam iOS i Android nisu interesantni, tu je Windows na koji ste verovatno navikli na vašem desktop ili laptop računaru. Faktički, sa dock tastaturom na koju se tablet kači, ovo i jeste na neki način minijaturni laptop. Asus Transformer Book T100 je zapravo jako praktičan hibrid. Njegove performanse su dobre, IPS ekran nudi široke uglove gledanja, ali prikaz i rezolucija nisu baš idealni, tačnije, boje imaju hladnije plavičaste nijanse i elementi nisu preterano oštri na 155 ppi. Sa druge strane, prednost ovog modela može biti njegova dugačka autonomija, legalan Windows i besplatan Microsoft Office paket, tako da je T100 dobar izbor za unos teksta, rad sa tabelama, itd. Ukoliko tražite poznato okruženje, tablet sa fizičkom tastaturom i mogućnost da pokrećete aplikacije koje inače koristite na svom računaru, ovaj model sa svojom ne tako visokom cenom predstavlja dobru kupovinu.

Benchmark test - Gigatron Shop
Još jedan tablet sa Dock tastaturom, ovoga puta Android platformom. HP se kod SlateBook X2 modela svakako ugledao na Asus i njegovu Transformer liniju proizvoda, što uopšte nije loša stvar. Baš kao i Asus Transformer TF701T, prisutan je Tegra 4 čipset, tako da X2 ima odlične performanse. Rezolucija nije toliko visoka kao kod pomenutog modela, ali daleko od toga da je 224 piksela po inču malo, pa je prikaz sasvim oštar. Njegova autonomija uprkos dodatnoj bateriji nije baš dobra, a kao nedostaci tu su i nedovoljno svetao ekran, neubedljive boje i i nešto manji nego inače uglovi gledanja, nekarakteristični za IPS tip. HP SlateBook X2 nije savršen, ali je dosta brz i praktičan model, sa trenutno primamljivom cenom od 348 evra.

Benchmark test - Gigatron ShopNedavno smo se po prvi put sreli sa LG-ovim tabletom, a G Pad 8.3 je ostavio jako pozitivno iskustvo. On poseduje dijagonalu koja je odličan kompromis između 10-inčnih i 7-inčnih modela. Dobija se veća površina ekrana, a i dalje ostaje dovoljno kompaktan za nošenje van stana. Kod njega nam se dopada dizajn i kvalitet upotrebljenih materijala, prelep IPS ekran dosta visoke oštrine i sasvim moćan hardver. Snapdragon 600 nije najnovija generacija čipseta, već jedna iza, ali tablet svejedno pruža visoke performanse. Postoji zamerka na dužinu autonomije baterije, kao i na izostavljanje microSD slota. LG G Pad 8.3 je odličan tablet i od nas je dobio visoku preporuku. Po očekivanoj ceni od 313 evra, predstavlja dobru kupovinu, ali nažalost ga još uvek nema u retail šopovima. Po informacijama koje smo dobili, u našim maloprodajama bi trebao da se nađe relativno uskoro.

Benchmark test
Ovo je tablet koji vas neće oduševiti kao što bi to na primer bio slučaj kod Asus Transformer TF701T modela, ali je itekako primamljiv model po umerenoj ceni. Kod njega je prisutno Intel rešenje u vidu Z2560 čipseta. Dvojezgarni Atom procesor nudi dobre performanse, koje najviše imaju pozitivan učinak na brzinu pri surfovanju, tako da je iskustvo jako dobro. Sa grafičke strane, rezultati su takođe jako pristojni. Zapravo postoji i još jedna skuplja varijanta ovog modela sa LTE podrškom i 1.5 GHz Quad Core Snapdragon S4 Pro čipsetom, označena kao ME302KL, koju smo imali prilike da isprobamo. Ekran je dosta je oštar, ima široke uglove gledanja i sveukupno dobar prikaz. Po ceni od samo 305 evra, Memo Pad FHD 10 deluje kao jako primamljiva kupovina u ovoj klasi.

Gigatron Shop

Po našem mišljenju, najbolji izbor kada su u pitanju 7-inčni tableti. Po ovoj ceni i onome što nudi, on jednostavno nema konkurenciju. Reč je o nasledniku takođe popularnog prošlogodišnjeg Nexus 7 modela, sa unapređenjem na nekoliko polja. Sada još lakši sa samo 290 grama, takođe i tanji u odnosu na prethodnika. To svakako nije sve, tu je sada i jako oštar 1920 x 1200 IPS ekran, kao i moćniji hardver. Četvorojezgarni Krait obezbeđuje jako dobre performanse, a tu je i najnoviji Android 4.4 KitKat koji donosi izuzetno glatko i baš kao i kod Nexus 10 modela - čisto Google iskustvo. Jako kvalitetno izrađen i super brz 7-inčni model. Njegove negativne strane su nedostatak microSD slota, i ne tako idealna pozicija zvučnika. Ništa što bi drastično pokvarilo utiske, tako da je Nexus 7 2013 i dalje izuzetno dobar i jako popularan tablet, koji je pokupio najvišu nagradu našeg sajta.

Benchmark test - Gigatron ShopTablet sa identičnom cenom kao Google Nexus 7 2013, slabijim specifikacijama, ali većom dijagonalom ekrana. Jedan inč više možda naizgled ne deluje puno, ali je u pitanju 30% veća površina, što je itekako primetno. Elementi su veći i lakši za pritiskanje prstom, ali je njihova oštrina u poređenju sa Nexusom dosta manja. Performanse takođe nisu u njegovom rangu, ali su i dalje sasvim dobre, ali 1GB RAM-a može biti malo za zahtevnije igre i multitasking. Autonomija baterije je sasvim dobra, izrada i dizajn na nivou, a predlažemo vam crnu (sivu) varijantu zbog gumirane umesto glossy zadnje strane. Ukratko, prednost Asus Memo Pad 8 je u tom dodatnom inču dijagonale ekrana, možda i microSD slotu, ali ako vam to nije apsolutno potrebno, za isti novac dosta bolji izbor leži u kupovini Asus Nexus 7 2013 modela.

Benchmark test - Gigatron Shop
Asus Memo Pad 10 je zapravo jako sličan sa Memo Pad 8 tabletom. Osim očigledne razlike u dijagonali ekrana, 10 naspram 8 inča, ovaj model ima i nešto nižu rezoluciju senzora zadnje kamere. Poseduju identičan čipset, sa istom frekvencijom rada procesora. Za razliku od Memo Pad 8 koji dolazi sa 16GB skladištem, ovaj model može imati i 8GB, ali takvu varijantu ne možete naći na našem tržištu. Ekran je dobar, ali pošto je dijagonala ovde još veća a rezolucija ista, nedostatak oštrine je još više primetan. Kapacitet baterije je nedovoljno povećan u odnosu na veću dijagonalu, tako da ovde nismo zadovoljni autonomijom koju smo dobili. Cene oba modela su jako slične, baš kao i njihov hardver, tako da će na kraju dijagonala biti ta koja će vas navesti na kupovinu jednog ili drugog tableta.

Benchmark test - Gigatron Shop
Očigledno je da je Prestigio imao u vidu Apple-ov iPad kada je dizajnirao ovaj model. Quantum 9.7 je skoro identičnih dimenzija kao iPad 4, a ono što je najbolja stvar u celoj priči oko dizajna i izrade je isti materijal kućišta - aluminijum. Tablet deluje jako kvalitetno i dosta je čvrst, ali i pomalo težak. Identičan čipset se nalazi i kod Asus Memo Pad 10 modela, a ono što je još zanimljivije je i ista cena koju deli sa njim. Ipak, ono što je nas ovde najviše oduševilo je dosta kvalitetan IPS ekran visoke 2048x1536 rezolucije, koji nudi visoku oštrinu. U vreme kada smo ga mi testirali, performanse u realnom korišćenju nisu bile idealne, ali je u međuvremenu izašla nadogradnja koja između ostalog adresira ovaj problem. Autonomijom nismo zadovoljni, i smatramo da je ona jako skromna. Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 je jako solidan tablet, zamišljen kao jeftiniji iPad 4 sa Androidom umesto iOS-a.

Benchmark test - Gigatron Shop
Ukoliko vam je potreban tablet i smartfon u jednom uređaju, Asus nudi rešenje. FonePad 7 je zapravo osvežena verzija tableta koji se u prodaji pojavio tokom aprila meseca ove godine. Novi model je hardverski, ali takođe i softverski unapređen. Nadograđen je procesor, tačnije izvršena je prelazak sa jednog na dva jezgra, prisutan je snažniji GPU čip, poboljšana je rezolucija zadnje kamere, itd. Pored mogućnosti pravljenja i primanja poziva, prisustvo slota za Sim karticu, FonePad 7 ujedno čini i veoma cenovno pristupačnim 3G tabletom. Njegove performanse su zapravo dosta dobre, ekran je kvalitetan i nudi relativno oštar prikaz. Autonomija baterije je ipak prosečna i kamera je loša. Cena je zapravo i sasvim primamljiva, tako da ako tražite smartfon i tablet u jednom uređaju, ili 3G konekciju koju ćete obezbediti upotrebom Sim kartice, definitivno obratite pažnju na FonePad 7.

Benchmark test - Gigatron Shop
 


Niža klasa

 


Niža klasa
Uz već pomenuti 9.7 model, ovo je još jedan član Prestigiove nove Quantum porodice. On je ipak nešto standardniji kada je u pitanju aspekt ekrana i njegova rezolucija, tako da je završio na vrhu naše budžetne klase tableta. Pokretan je od strane istog Rockhip RK3188 čipseta, ali umesto 2GB, tu je 1GB radne memorije. Dobra stvar je to što je kvalitet izrade takođe na visokom nivou, zapravo i dalje imamo aluminijumska leđa, ali u poznatijem i karakterističnijem za Android, 16:10 odnosu stranica. Rezolucija ekrana je dosta niža, tako da procesor i GPU imaju manje posla, pa su zapravo performanse tokom korišćenja čak i bolje u odnosu na Quantum 9.7. Njegov kvalitet prikaza je i dalje dobar, samo što je oštrina daleko niža. 2MP zadnja kamera ne nudi nimalo dobre rezultate. Uprkos manjem kapacitetu baterije, autonomija je zapravo duža u odnosu na 44 evra skuplji model iz Quantum porodice. Prestigio je ovde ponudio tablet koji je sasvim dobar u odnosu na pristupačnu cenu od ispod dve stotine evra.

Benchmark test - Gigatron Shop
Jedan od najboljih izbora kada su u pitanju budžetni tableti sa 7-inčnom dijagonalom ekrana. U pitanju je osvežena i unapređena verzija starijeg Memo Pad ME172 modela. Četvorojezgarni procesor je pristojan i nudi dobre performanse, uporedive sa prošlogodišnjim Nexus 7 tabletom. Kvalitet izrade je osrednji, kojem najviše doprinosi pomalo nelogičan način spajanja prednje i zadnje strane, koji ostavlja oštru ivicu. IPS ekran je dobar i sasvim oštar, može se reći odličan za ovaj cenovni rang. Autonomija baterije je takođe dobra. Asus je predstavio odličan tablet u budžetnoj klasi, i po našem mišljenju svakako Best Buy u kategoriji oko 150 evra.

Benchmark test - Gigatron Shop
Takođe jako pristojan 7-inčni tablet sa još pristupačnijom cenom stiže od kompanije HP. Pre svega, kod Slate 7 modela dosta nam se dopada dizajn i kvalitetna izrada. Dosta je čvrst s obzirom da su bokovi izrađeni od nerđajućeg čelika, dok su leđa gumirana i pružaju odlično iskustvo pri korišćenju. AOSP verzija Androida je po našem mišljenju još jedna prednost. Ipak, u odnosu na Asus Memo Pad HD 7, ima manje skladište, nižu rezoluciju i ne tako kvalitetan ekran. Rockchip RK3066 koji je ovde prisutan pruža pristojne performanse, a 3500 mAh obezbeđuje veoma solidnu autonomiju. Sasvim interesantan model sa ne tako visokom cenom.

Benchmark test - Emmi Shop
Pristupačan tablet sa većom površinom ekrana u poređenju sa 7-inčnim modelima. Ukoliko ste na uskom budžetu i tražite nešto između dijagonale od 10 i 7 inča, ovo može biti izbor za vas. Performanse koje nudi AmLogic AML8726-MXS čipset su sasvim korektne za cenovni rang i tablet je sasvim upotrebljiv. Kvalitet ekrana je ipak najveća boljka kod ovog modela. TFT TN pruža generalno neubedljiv prikaz sa dosta ograničenim uglovima gledanja. Autonomija baterije takođe nije baš najbolja. MultiPad 8.0 HD je korektan tablet, ali ništa više od toga.


Benchmark test - Gigatron Shop

 


Po našem mišljenju, dosta bolji izbor od prethodno pomenutog MultiPad 8.0 HD modela. Pre svega, 7.0 Ultra Duo ima odličan kvalitet izrade, s obzirom da je njegovo kućište izrađeno od aluminijuma, što ćete teško sresti kod drugog proizvođača u ovoj cenovnoj klasi. Još jedna stvar koja nam se dopada kod njega, tačnije kod većine Prestigio tableta je AOSP interfejs koji koriste. IPS ekran je daleko bolji od onog u 8-inčnom Multipad HD modelu, ali i dalje sa pomalo ispranim bojama. Performanse Rockchip RK3066 čipset su dobre. Autonomija je za divno čudo, zapravo i jako pristojna, što nije čest slučaj na Prestigio tabletima. MultiPad 7.0 Ultra Duo je izuzetno korektan tablet i jako primamljiv izbor ukoliko tražite tablet u cenovnoj kategoriji oko 100 evra.

Benchmark test - Gigatron Shop
 Za kraj ostavljamo najpristupačniji tablet u ovom vodiču. Ukoliko vam je budžet dosta mali, preporučujemo da razmotrite Blueberry NetCat M-17. On dolazi sa AOSP verzijom Jelly Bean Androida, dvojezgarnim Cortex A8 procesorom i pomali tesnim 4GB internim skladištem. Srećom, tu je microSD slot kojim ga možete proširiti. TFT TN ekran pruža nešto lošije uglove gledanja, a rezolucija takođe nije preterano visoka, pa i nije baš oštar. U ovom cenovnom rangu ne dobijate zadnju kameru. Ukoliko je budžet baš tesan, M-17 može biti rešenje, ali ako možete da se protegnete do granice od 100 evra, naćićete bolja rešenja od ovog modela.

Gigatron ShopUmesto zaključka

U ovom novogodišnjem vodiču za kupovinu, prikazali smo vam ukupno 21 model. Ovo su po našem mišljenju tableti koji su najzanimljiviji u svojim klasama - top, srednjoj i budžetnoj. Ukoliko smatrate da smo izostavili nešto što po vašem mišljenju takođe može biti interesantna kupovina, podstičemo vas da se oglasite u komentarima i predstavite vaše favorite.

Molimo vas da ukoliko se odlučite da podelite svoje utiske ipak odvojite malo vremena i to uradite na prikladan način, argumentovano i u minimum nekoliko rečenica. Kupovina tableta nije toliko bezazlen posao, baš kao što je to slučaj kod smartfona. Dobro razmislite koje su vaše potrebe, gde i kako ćete koristiti tablet, i koja vam platforma najviše odgovara. Na taj način ćete svakako biti bliži vašoj odluci. Toliko od nas ovom prilikom. Za kraj, Benchmark vam želi da se lepo provedete tokom predstojećih novogodišnjih praznika!

Novogodišnji vodič za kupovinu smartfona, Q4 2013

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109