Greška

Došlo je do greške.

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

08.12.2011 19:05 | 1 Hardver
Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

Period pred novogodišnje praznike je idealan da obradujete sebe ili nekoga novom komponentom (ili možda dve? prim. aut.) iz više razloga. Pre svega, prodavnice imaju najveći izbor i prosto se trude da kupcima izađu u susret sa što boljim ponudama, dobro znajući da je ovo deo godine kada se najviše troši. Naravno, akcije i popusti dolaze i odlaze, ali je njihov broj sve veći što se više približava 31. decembar. U skl


Nebojša Todorović

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011


Istini za volju, na polju hardvera se u ovom periodu nije previše toga dešavalo za razliku od prethodne godine. AMD-ov Bulldozer i Intel-ov SandyBridge-E su osvežili ponudu procesora, međutim, daleko od mere koja bi drastično promenila stanje na tržištu za većinu korisnika. Bulldozer je pomalo podbacio i nije ispunio očekivanja korisnika, a i nije prisutan u nekoj većoj količini na domaćem tržištu. Sa druge strane, LGA2011 podnožje i procesori koji su mu namenjeni su daleko od pristupačnih, pa kada kažemo da je najjeftiniji model preko četiri stotine evra u maloprodaji, verujemo da automatski eliminišemo veliku većinu onih koji planiraju da se počaste novim CPU-om, zar ne?

Sa druge strane, u sferi grafičkih kartica nema promena već su na sceni manje-više isti modeli od skoro godinu dana, pa se bitke biju prvenstveno na polju cena. Nažalost, od grafičkih čipova izrađenih u 28nm neće biti ništa do kraja 2011. godine, već novitete možemo očekivati tek početkom naredne kada će se prvi Radeon-i serije HD7000 polako pojaviti. Na sve ovo dodajte i problem sa poplavama na Tajlandu zbog kojih je velika nestašica hard diskova, te da je zbog astronomskih cena ovo ubedljivo najgori period da vam jedan zatreba, jasno je da govorimo o tome da će se ovaj vodič prvenstveno bazirati na onome što ste već viđali ranije. To sve ipak ne sprečava da one kojima treba novi hardver, ipak nađu nešto za sebe (ili druge).


Procesori - AMD

AMD je konačno, nakon dugog odlaganja, predstavio novu Bulldozer arhitekturu i modele zasnovane na njoj. Ipak, u ponudi se i dalje nalaze "stariji" Phenom II modeli, a u kombinaciji sa APU-ovima, može se reći da je ponuda ovog proizvođača velika, ali i pomalo nesređena zbog toga što je korisnicima vrlo teško da naprave razlike između silnih naziva i oznaka. U osnovi sve se svodi na to da postoji FX serija bazirana sa Bulldozer jezgrom, Phenom II koji predstavlja stariju generaciju Deneb arhitekture, a poslednja je serija APU sa oznakom A8, A6 i A4 koji idu na drugačiji socket FM1 koji se nalazi na A75 i A55 pločama.

 

AMD FX-8120 je najjači procesor sa Bulldozer jezgrom koji se može naći na našem tržištu i sa cenom od oko 180 evra upada u rang Core i5 2500K koji je uveliku dobio titulu najboljeg procesora za uloženi novac, pa se FX nalazi u nezavidnoj poziciji. Ipak, za fanove AMD-a i ovaj FX ima šta da ponudi, a naravno radi se o 8 jezgara, velikom kešu i taktu od 3,1GHz. Nažalost, optimizacija nije na strani AMD-a i često će se dešavati da ga Intel-ov konkurent ostavi u prašini, ali uvek postoji šansa da će vreme ići u prilog Bulldozera koji za sada ima veliku količinu neiskorištenog potencijala, barem na papiru.

 

 

AMD Phenom II X6 1055T predstavlja i dalje vrlo interesantan izbor ukoliko imate neku od ploča iz starije generacije čipsetova koji ga podržavaju. Ovaj procesor i dalje u određenim situacijama zna da bude brži čak i od Bulldozer modela, što je pomalo paradoksalno, ali definitivno ide u priliog procesoru koji nudi šest jezgara po ceni od oko 130 evra. Ovaj procesor je, po našem mišljenju i dalje jedan od najboljih izbora u AMD-ovoj paleti. Bilo da vam treba za igranje ili multithread-ovane aplikacije ovaj CPU je definitivno vraća dosta za uloženi novac. Frekvencija od 2,8GHz nije preterano visoka, ali ostavlja dosta prostora za overklok.

 

Od jeftinijih modela kao izbor imate četvorojezgarne Phenom II 955 i 965 BE modele kao i pristupačni Bulldozer zasnovani FX-4100 koji svi pripadaju Socket AM3(+) procesorima. Zbog specifičnosti Bulldozer arhitekture koja za FX-4100 model praktikuje dva modula sa po četiri Integer i dve FP jedinice, performanse starijih modela u ovom trenutku znaju da budu bolje, što pomalo razočarava, pa u slučaju da niste spremni da čekate na potencijalne optimizacije smatramo da je bolji izbor neki od starijih modela.

 

 

Ukoliko želite da napravite štedljivu mašinu koja poseduje integrisano grafičko rešenje, smatramo da je APU idealan izbor koji se može naći samo u AMD-ovoj ponudi. Za one koji žele prlično snažan četvorojezgarni procesor sa pristojnom integrušom A8-3850 je za oko 110 evra odličan izbor za sve koji žele da imaju "sve u jednom" rešenje. Radeon HD6550D koji se nalazi u okviru ovog APU-a poseduje čak 400 Stream procesora što će obezbediti više nego pristojne gejming performanse imajući u vidu da za 110 evra dobijate CPU i grafičku u paketu. Za ovaj novac, nijedno pojedinačno rešenje neće moći da se meri sa ovim snažnim APU-om.

 

 

Jeftinija verzija nije mnogo lošija, a govorimo naravno o A6-3650 koji radi na nižoj frekvenciji i poseduje nešto skromniji Radeon HD6530D koji sadrži 320 Stream procesora i radi na nižoj frekvenciji od 444MHz, za razliku od 600MHz koji karakteriše Radeon HD6550D. Naše iskustvo govori da razlika nije mnogo velika i da razlika u ceni definitivno može da bude dobar razlog da uzmete slabiji model. Takođe, treba imati u vidu lakoću overkloka grafičke jedinice, o čemu smo nedavno pisali, pa se razlike mogu jako dobro kompenzovati što dodatno poboljšava sliku o A6-ici. Jeftiniji APU-i, kao što je A4-3400, jesu vrlo zanimljiv izbor po ceni, ali treba imati u vidu da se radi o dvojezgarnom procesoru koji poseduje GPU sa svega 160 Stream procesora, sa kojim nećete dobiti mnogo bolje performanse od bilo koje integrisane grafike. Iskreno bismo vam savetovali da ispod A6-3500 ne idete ukoliko želite da se sa vremena na vreme poigrate na vašem računaru.

 

 

Kontakt: Gigatron, Emmi, WinWin

Cene: Širok raspon cena, zavisno od modela


Procesori - Intel


Procesori - Intel

O modelima namenjenim LGA 2011 ne treba preterano trošiti reči, jer je njihova cena izuzetno visoka. Ovi šestojezgarni procesori iz Intela su zaista brzi i pomeraju granicu, ali ne u dovoljnoj meri da to zainteresuje većinu korisnika. Šanse su da ukoliko vas ovakav proizvod iole zanima, veoma dobro znate šta nudi i da ste već odlučili da li će vam se isplatiti u skorije vreme, jer zaista sumnjamo da bilo ko, osim korisnika koji bi Core i7 3960X ili 3930K kupili i koristili u profesionalne svrhe,  uzeo u obzir pored izuzetnih Core i7 2600K i 2500K.

Ukoliko želite jedan od najbržih procesora trenutno prisutnih na tržištu, jasan je izbor – Core i7 2600K. Obratite pažnju na sufiks „K“, model koji ga nema je nešto jeftiniji, ali nema otključan množilac. Jedino ograničenje je u lakoći postizanja i maksimalnom dometu pri overkloku, pa ukoliko niste napredniji korisnik, nema potrebe da dajete više novca, ma koliko mala razlika bila i ovo važi za sve nove modele. Ovaj procesor više nije zvanično najbrži među Intel-ovim proizvodima, jer je nedavno predstavljen SandyBridge-E za LGA2011, kao i naslednik Core i7 2700K. Ipak, stariji model ima jednu veliku prednost, a to je cena. Iako je 2700K malo brži, definitivno nije vredan razlike u ceni, jer stariji model košta oko 250 evra, dok je njegov jači brat čitavih 100 evra skuplji.

 

 

U srednjoj kategoriji odličan izbor, i dalje, predstavlja Core i5 2500K koji bez problema stiže Core i7-ice prethodne generacije i predstavlja, prema našem mišljenju, jedan od najboljih procesora uopšte. Naravno, cena nije mala i sa oko 180 evra je u cenovnoj klasi najboljeg konkurentskog CPU-a, ali je ujedno i osetno brži u gotovo svim testovima. U jeftinijim kategorijama Intel je daleko slabiji sa ponudom, mada uz nove Core i3 modele se može reći da pomalo popravljaju situaciju. Takođe, jeftini predstavnici niže klase kao što su Pentium-i G620, G840 i G850 predstavljaju sasvim solidan izbor, koji vredi uzeti u razmatranje, ali je AMD sa APU-ima na ovoj poziciji postao prilično dominantan.

 

 

 

 

Kontakt: Gigatron, Emmi, WinWin

Cene: Širok raspon cena, zavisno od modela

Matične ploče


Matične ploče

Počećemo od modela koji se baziraju na AMD čipsetu serije 900 koje koriste socket AM3+, a one su interesantne kako za korisnike koji koriste neki od Phenom-a, tako i one koji su rešili da daju šansu Bulldozer-u. Kao jedan od vrlo pristupačnih proizvoda nameće se ASUS-ov M5A97 PRO. Ova matična ploča poseduje odlične karakteristike imajući u vidu cenovni rang kome pripada. Za svega 90-ak evra dobijate ploču sa dva PCI Express slota pune veličine (od kojih jedan radi u x16, a drugi x4 modu), dva USB 3.0 porta, čak 6 USB 2.0 i još mnogo toga. Takođe se pokazala i kao odlična osnova za overklok procesora, pa zaista čini zaokruženu ponudu.

 

 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 9.000 din


Ukoliko ste ipak zainteresovani za neko "ozbiljnije" rešenje, uvek možete odabrati odličan primerak iz ASUS-ove ROG serije sa oznakom CrossHair V Formula koja poseduje sve što bi vam moglo zatrebati, upakovano u veoma atraktivan dizajn jednog gejmerskog modela. Ova ploča koristi 990FX čipset, a sve "pršti" od PCI Express x16, USB 3.0, Sata 6 i drugih priključaka. Ovaj model je, po našem mišljenju, nešto najbolje što možete kupiti za svoj AMD procesor. Sa visokom cenom nije lako izboriti se i prelomiti, ali ova ploča nije namenjena baš svakome.

 

 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 20.000 dinU slučaju da ste se odlučili za AMD, ali otišli u pravcu APU-a izbor za matičnih ploča je iznenađujuće dobar. Jedan od zanimljivijih primeraka je MSI A75MA-G55 koji po veoma povoljnoj ceni nudi jako puno toga. Ovaj model poseduje sve što se od jedne A75 ploče očekuje. Prisutan je bogat izbor konekcija koji obuhvata HDMI, DVI, VGA, USB 3.0 itd. MilitaryClass II standard u kombinaciji sa odličnom "4+1" faznom naponskom jedinicom čini ovu ploču veoma primamljivim izborom koji bi sa pristupačnom cenom mogao da bude pun pogodak.

 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 7.500 dinASUS je takođe pokazao veliko interesovanje za A75 ploče, pa sa F1A75-V PRO modelom možete sebi obezbediti odličnu osnovu za APU bazirani računar. Skloni smo da kažemo da je ovo jedan od najkompletnijih modela koji ima većinu mogućnosti koja bi mogla da zatreba korisniku. Odlična naponska jedinica izvedena u osam faza, dva PCI Express x16 slota i SATA 6Gbps podrška zaslužuju svaku pohvalu. Veliki broj video konekcija, u kombinaciji sa eSATA, USB 3.0, optičkim S/PDIF-om i gigabitnim LAN-om čine da su male šanse da vam išta od, osim možda FireWire, konektora zafali.

 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 9.000 dinŠto se Intel-a tiče, iako smo upoznati sa X79 čipsetom, on je ipak rezervisan za LGA2011 podnožje i u skladu sa tim će biti daleko manje zanimljiv prosečnom korisniku koji će gotovo sigurno biti priklonjen LGA1155. Ipak, mi smo potrošili prilično mnogo vremena testirajući modele sa novim Intelovim setom čipova. Verovatno i sami možete pretpostaviti da su cene ovih modela prilično visoke, a sa početnom cenom od oko dve stotine evra koje treba izdvojiti na najjeftiniji model sasvim je jasno da je to apsolutno tačno.

Ukoliko želite da prođete što je jeftinije moguće, a odlučili ste se da "zajašete" na LGA2011, onda je prvi izbor Gigabyte GA-X79-UD3, koji je na donjoj strani ponude. Dobra stvar je da ne žrtvujete mnogo toga ukoliko se odlučite na UD3 model, koji pored svega deluje izuzetno atraktivno. Nedostaci se mogu svesti na svega par mogućnosti manje, koje ionako vrlo verovatno nećete ni primetiti u realnom radu, kao i to da će propratna oprema biti prilično siromašna, što u krajnjoj liniji ne mora da bude nedostatak. Problem mogu predstavljati Gigabyte-ove "bubice" u bios-u koje će u narednim revizijama BIOS-a biti vrlo verovatno otklonjene.

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 20.000 dinMSI Z68A-GD80 kombinuje odlične mogućnosti Z68 čipseta, ali u ovoj ploči implementira sve svoje raspoložive tehnologije na najbolji mogući način. Kompleksna naponska jedinica, MilitaryClass II komponente koje čini kompleksna 12+2 fazna digitalna naponska jedinica, SFC prigušnice na celoj ploči čine je fantastičnim izborom za sve koji žele beskompromisno rešenje za svoj računar. Kako se pokazala na testu, možete pogledati ovde. Cena nije mala, ali oni koji mogu da je priušte neće biti iznevereni.

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 20.000 din

Gigabyte Z68X-UDH3-B3 je ploča veoma atraktivnog izgleda, je jedan od najboljih izbora kada su u pitanju matično ploče za Intel Z68 čipsetom. Ova ploča poseduje veliki broj mogućnosti kao što je podrška za CrossFireX i SLI za koji dobijate i mostić u pakovanju. Takođe, tu je i USB 3.0 podrška, eSATA, FireWire, a ploča poseduje na sebi i DisplayPort kao i HDMI konektore ukoliko se oslonite na Intelov integrisani grafički akcelerator. Kako je cena za ovaj model svega oko 125 evra, manji ustupci su morali biti napravljeni. To se odnosi na to da u slučaju da koristite dve grafičke kartice, rad PCI Express slotova će biti u X8 modu umesto X16, što nikako neće uticati na performanse u većoj meri. Takođe od sedam raspoloživih SATA konektora, dva rade u SATA 2 modu, što će za većinu biti potpuno nebitan faktor.

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 13.000 din


Memorije i Storage


Memorije

Kada su memorije u pitanju, s obzirom na njihovu jako nisku cenu, zaista je šteta ne obezbediti sebi barem 8GB RAM-a. Kada su brzine u pitanju, savetujemo vam da se ne opterećujete previše iz prostog razloga što u realnim uslovima sa taktom preko 1600MHz razlika postaje neopipljiva, već se samo može izmeriti u testovima. Stoga slobodno dozvolite sebi da vas vodi cena, a naravno pripazite i na trajanje garancije, koje je možda i najveći faktor.

Kada su konkretni modeli u pitanju treba obratiti pažnju na Kingston KHX1600C9D3T1K2/8G koji predstavlja kit od dva modula sa po 4GB. Ova memorija je deklarisana na takt od 1600MHz, sa solidnim latencijama. Njeni visoki hladnjaci pozitivno utiču na temperaturu čipova, ali proverite pre odlaska u kupovinu, da li je možete smestiti bez problema ukoliko koristite aftermarket kuler, pogotovo ukoliko je "tower" oblika. Ova memorija je prilično masivna i kabasta, pa ne može baš uvek da bude praktično rešenje, ali alternativa ima na pretek. 
Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 4.500 din
 
 
 
Kingston-ovi Genesis Grey moduli bilo u kitu od 4 ili 8GB su takođe interesantan izbor zbog činjenice da za razliku od T1 modula, imaju nizak profil, pa ih je lako uklopiti u konfiguraciju bez obzira na tip kulera i njegove dimenzije. Posebno vredi pomenuti KHX1600C9D3X2K2/8G koji za svega 40-ak evra nudi 8GB rama u konfiguraciji od 2 x 4GB, što je idealan izbor za većinu korisnika po našem mišljenju. Overklok potencijal ove memorije nije preterano velik, ali kao što smo već pomenuli, nije potrebno previše se time opterećivati.


 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 4.300 din
 
 
 
U slučaju da baš insistirate na modulima koji su specifikovani na visoke frekvencija, onda vam predlažemo da pogledate Patriot Viper Xtreme PXD38G2133C11K koja je deklarisana na visokih 2133MHz uz nešto opuštenije latencije što nikako ne narušava činjenicu da je ovo najbrža memorija u klasi na našem tržištu. Za svega nekih 65 evra ćete imati kit od 8GB koji neće biti ograničen u smislu takta, a naravno uvek postoji određeni potencijal da memorija pređe i deklarisani takt. Realno gledano, za one koji traže brzu memoriju, povoljnija ponuda teško da postoji.
 

 
 
Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 6.500 din
 
 
 
Storage
 
Situacija sa hard diskovima koja je nastala sa poplavama na Tajlandu je, kao što smo već pominjali, učinila da cene hard diskova budu nenormalno visoke, a ovo je naravno imalo uticaja i na domaćoj sceni. Primera radi, za hard disk od 2TB je pre par meseci bilo dovoljno odvojiti oko sedam hiljada dinara, dok je danas potrebno za isti hard disk odvojiti oko dvostruko više novca. U skladu sa tim bismo izbegli da preporučujemo kupovinu hard diskova, osim u slučaju da ste primorani na taj potez. Jednostavno, pravi savet bi bio da sačekate da se situacija stabilizuje kako biste sačuvali vaš novac i platili uređaje onoliko koliko zaista vrede.
 
Sa druge strane, analitičari su predvideli da će do vraćanja cena HDD-ova na staro, rekord u prodaji ostvariti SSD-ovi na koje ova kriza nije uticala. U skladu sa tim, mi bismo vam preporučili par modela koji nam se čina zanimljivim. Među jeftinijim modelima treba pomenuti Patriot Inferno koji nudi kapacitet od 60GB po pristojnoj ceni, a pritom ima prilično dobre performanse. Koristi SandForce kontroler, a vezu sa računarom obavlja putem SATA 2 interfejsa.


 
 
Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 7.500 din
 
 
 
Patriot Pyro je takođe model o kome vredi razmisliti, pogotovo od kad je problem sa novim SandForce SF-2281 kontrolerom koji je rezultovao BSOD-om na određenim Intelovim matičnim pločama. Sa novom revizijom firmware-a 3.3.2 je ovaj problem navodno rešen i korisnici ne bi trebali da imaju neprijatnosti. Osim toga, ovo je odličan SSD sa veoma dobrim performansama i SATA III konekcijom. Uz sve to cenovno je jako dobro smešten u odnosu na konkurenciju. Treba pomenuti i to da ne dolazi u kompletu sa mounting kit-om, pa to treba imati u vidu. Takoše postoji i verzija sa 120GB, koja košta oko 50% više, pa ukoliko ste u mogućnosti ozbiljno razmotrite nabavku većeg modela koji će vam obezbediti dvostruko više prostora.


 
Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 10.500 din (60GB model) / 16.000 din (120GB model)
 
 
 
Od malo skupljih modela, prisutan je Mushkin Callisto sa kapacitetom od 120GB koji i pored ovog kapaciteta i odličnih performansi ne spada u najskuplje modele. Uz svoju cenu, Callisto je izuzetno popularan kod entuzijasta čiji je čest izbor. Treba pomenuti da dolazi sa mounting kit-om za 3,5" kako biste ga lakše smestili u kućište. Koristi provereni SandForce SF-1200 i garancija na njega je tri godine.

 
Kontakt: GigatronEmmiWinWin
 
Cena: Oko 15.000 din

Grafičke kartice


Grafčke kartice

PowerColor Radeon HD6670 1GB GDDR3 predstavlja krajnje zanimljiv izbor za one sa plićim džepom i željom za igranjem. Vrlo pristupačan mode koji može da obezbedi sasvim korektno one koji imaju monitor sa manjom od FullHD rezolucije i to vrlo često sa nivoom detalja koji je za određene stavke preko prosečnog. Smatramo da je ovo pored namene za pristupačne igračke konfiguracije odličan izbor za one koji budu želeli da unaprede svoje modele sa nekim od Llano APU-a, jer će ova kartica raditi u Hybrid CrossFireX modu sa već postojećim integrisanim Radeon-om, putem Dual Graphics tehnologije.

 

 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 6.200 dinPowerColor Radeon HD6750 1GB GDDR3 je tek par stotina dinara skuplji od prethodnog modela, a opet se razlikuje poprilično. Pre svega koristi Juniper GPU koji poseduje 720 Stream procesora, što je sličnije Radeon-u HD6770. Ovo je osetno brža kartica, a jedini nedostatak u odnosu na jači model je samo 80 Stream procesora i, bitnije, upotreba GDDR3 umesto GDDR5 memorije čime se efektivno smanjuje memorijski protok dvostruko. Ipak, krajnji rezultat je da je ova kartica ne više od 20ak procenata sporija, ali je bitno da ne prelazi "magičnu" granicu od 70 evra.

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 6.200 dinRadeon HD6770 sam po sebi nije velika inovacija i predstavlja preimenovani Radeon HD5770 koji je dobio nešto više frekvencije. Osim toga razlike i nema pa je ovo praktično Juniper jezgro sa 800 Stream procesora, 32 teksturne i 16 ROP jedinica. Ipak, iako je prisutan na tržištu jako dugo, odličan odnos cena/performanes koji HD5770/6770 ima dokazuje činjenica da NVIDIA jako dugo nema adekvatan odgovor na ovaj model. Bilo da govorimo o GTS450 ili GTX550 Ti, ni jedan od njih ne može da se meri sa ovom karticom kako po ceni, tako i po performansama. MSI model koji vam ovde predstavljamo je najpristupačniji HD6770, koji se ne razlikuje ni u čemu ne razlikuje u odnosu na referentni model. Ova kartica košta svega 8500 dinara i nudi jako puno za taj novac. Karakterišu je MilitaryClass komponente, kao i sasvim dobar kuler. 

Kontakt: GigatronEmmiWinWin

Cena: Oko 8.800 dinI dalje jedan od interesantnih Radeon modela je i Gigabyte-ovo viđenje HD6850 modela, koji izgleda kao kartica koja pripada višoj cenovnoj klasi što može da zahvali povećem rashladnom sistemu sa dva ventilatora. Ovo je odlična kartica bazirana na Barts grafičkom čipu koji poseduje 960 Stream procesoru. Performanse kulera su odlične, tako da su tišina i niske temperature zagarantovane. Cena je takođe vrlo korektna, pa za oko 150 evra nećete naći mnogo bolji izbor u ovom trenutku. Gigabyte GV-R6850OC-1G je takođe i overklokovan, pa mu frekvencija GPU iznosi 820MHz, dok mu GDDR5 memorija radi na referentnoj vrednosti od 4,2GHz.

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 14.000 dinZa one koji žele sebe da usreće sa Cayman GPU-om, odličan izbor predstavljaju Radeon HD6950 modeli sa 1GB memorije. Štos je u tome što iako poseduju dvostruko manje memorije u odnosu na ostale kartice sa Cayman čipom, razlika u performansama, kada su u pitanju rezolucije do 1920x1200, nije veća od desetak procenata. Sa 1408 Stream procesora, visokim takto i 256bitnom memorijskom magistralom HD6950 je generalno fantastičan izbor. Još jedan Gigabyte model se izdvaja po ceni i činjenici da koristi fantastičan "WindForce" kuler koji je među najtišim i najefikasnijim koji se može naći na grafičkoj kartici ove klase. Sa tri ventilatora to mnogo i ne čudi, zar ne?

 

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 22.500 dinNVIDIA se trenutno ne nalazi u zavidnoj poziciji kada su grafičke kartice u pitanju, jer u nižem segmentu jedva da imaju šta da ponude, ali od srednje klase NVIDIA itekako ima snažne adute. U ponudi domaćih prodavaca, među interesantnim primercima se nalazi Leadtek GTX560 koji je praktično najjeftiniji model ovog tipa. To ne sprečava ovu karticu da ima jako dobar kuler, a svi već dobro znamo koliko je GTX560 overklokabilna kartica. Gotovo svaku možete "poterati" makar do 900MHz, a često znaju da priđu gigahercu i što je najbolje od svega, jako dobro skaliraju sa povećanjem takta.

 

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 15.000 dinOsim klasičnog GTX560, "Titanium" iliti modeli sa sufiksom "Ti" su jako popularne kartice, zbog odličnog odnosa cene i performansi. Iako možda malo kaskaju za Radeon-om HD6950, određeni korisnici su spremni tu razliku u određenim igrama zanemariti zbog mogućnosti kao što je podrška za PhysiX i nešto bolja jedinica za teselaciju. Ova kartica poseduje potpun GF114 čip sa svih 384 Stream procesora, što u kombinaciji sa širokom memorijskom magistralom i brzom memorijom čini ovu karticu odličnim izborom. Gainward GeForce GTX560Ti u običnoj (ne-GS) verziji je među najpristupačnijim karticama ovog tipa, a poseduje odlično hlađenje i atraktivan dizajn.

 

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 19.500 dinKućišta


Kućišta

Pozabavićemo se kućištima koja su nam se dopala po funkcionalnosti, ali naravno, ne bi bilo loše ukoliko ono može u isto vreme da izgleda atraktivno. Od novijih modela interesatan izbor mogu biti CoolerMaster-ov Scout i Storm Enforcer. Ova dva kućišta su odlične izrade, vrlo dobro provetrena i predstavljaju aktuelne modele. Oba modela imaju prilično razumnu cenu, jer smatramo da nema potrebe za odvajanje veće sume novca, jer i Scout i Storm Enforcer nude sve što vam je potrebno od jednog midiATX kućišta. Optimizovai su za velike grafičke kartice, pa neće biti problema ukoliko jednog dana rešite da u vaš kompjuter ubacite neki od dvoglavih Radeon-a.

 

 

 

Kontakt: Gigatron

Cena: Oko 9.700 din (Enforcer) / oko 10.000 (Scout)CoolerMaster zaista ume dobro da dizajnira kućište i to nam često dokazuje modelima kao što je Storm Trooper. Ovo je jedno od, po našem mišljenju, najatraktivnijih Full Tower kućišta na tržištu koje osvaja na prvi pogled, ali to nije kratkotrajnog daha, već ćete ga svakog dana voleti sve više, jer ima veliki broj praktičnih rešenja. Nama je i dalje ostao u sećanju, iako smo ga testirali pre nekoliko meseci i palo nam je među prvima na pamet kada smo se pravili ovaj vodič za kupovinu. Slot za 2,5" HDD, USB 3.0 podrška i odličan sistem za kabliranje su samo neke od privlačnih karakteristika ovog modela.

 

 

Kontakt: Gigatron

Cena: Oko 12.000 dinZa one koji preferiraju maksimalnu tišinu nema mnogo modela koji su razvijana upravo sa smanjivanjem buke na umu, pa je CM Silencio "one of a kind" i treba ga imati u vidu zbog toga. Ovo kućište koristi pretežno "glossy" plastiku za svoj eksterijer i to nam se nikako ne dopada, ali je zato unutrašnjost podlegla posebnom tretmanu kako bi zvučna izolacija bila na nivou i opravdala ime Silencio. Iako nije prepuno konekora i različitih sitnica, ovaj "clean cut" model je posve specifičan i oni koji tragaju za tišinom će mu sve ostalo oprostiti.

 

 

Kontakt: Gigatron

Cena: Oko 8.800 dinZa one koji nemaju problema sa novcem i imaju ga na raspolaganju u velikoj meri, a uz to žele da se izdvoje od ostalih mogu da razmisle o Thermaltake Level 10 GT. Visoku cenu opravdava sa unikatnim dizajnom za koje je odgovoran dizajnerski tim BMW-a, kao i par interesantnih rešenja poput „ostavišta“ za slušalice, krilaca na bočnoj strani, samih vratanaca i raznoraznih drangulija poput zaključavanja kompletne mašine i produžnog osmopinskog konektora koji dolazi u paketu. Svakako sve ovo nije jeftino, ali imajte u vidu da postoji i verzija bez "GT" sufiksa koja košta oko tri puta više.

 

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 22.000 dinZa kraj ćemo pomenuti i jedan dopadljiv i pristupačan model koji ima jako puno toga da ponudi po prilično razumnoj ceni. Radi se o Thermaltake V3 (VL80001W2Z), a reč je o malom kućištu sa detaljima koje karakterišu skuplje modele. Pre svega, mat farba koja obuhvata kompletno kućište uključujući unutrašnjost i zadnju stranu su veoma retka stvar u ovoj klasi. Takođe, napajanje koje je smešteno na dno kao i kod "elitnijih" modela, mogućnost montiranja komponenti putem mehanizama čime se eliminiše potreba za šrafovima. Uz to, ostavljen je i otvor za montiranje kulera sa backplate-om bez vađenja matične ploče kao šlag na torti.

 

Kontakt: EmmiWinWin

Cena: Oko 3.000 dinSa ovim zaključujemo ovaj novogodišnji vodič, nadamo se da ćete imati dovoljno mogućnosti da sebi obezbedite ono što vam je potrebno. Imajte u vidu da je prethodni mesec bio izuzetan kada su nove igre u pitanju i da uz sve to ide sezona praznika i neradnih dana, pa se pripremite da ih provedete u toplom uz neki od kvalitetnih naslova. Takođe iskoristite popuste i akcije koje će biti intenzivne u ovom periodu da "uhvatite" ono što ste čekali da nabavite cele godine.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: novembar, 2011.

Retrospektiva: januar, 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209