Greška

Došlo je do greške.

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

08.12.2011 19:05 | 0 Hardver
Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

Period pred novogodišnje praznike je idealan da obradujete sebe ili nekoga novom komponentom (ili možda dve? prim. aut.) iz više razloga. Pre svega, prodavnice imaju najveći izbor i prosto se trude da kupcima izađu u susret sa što boljim ponudama, dobro znajući da je ovo deo godine kada se najviše troši. Naravno, akcije i popusti dolaze i odlaze, ali je njihov broj sve veći što se više približava 31. decembar. U skl

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011


Nebojša Todorović

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011


Istini za volju, na polju hardvera se u ovom periodu nije previše toga dešavalo za razliku od prethodne godine. AMD-ov Bulldozer i Intel-ov SandyBridge-E su osvežili ponudu procesora, međutim, daleko od mere koja bi drastično promenila stanje na tržištu za većinu korisnika. Bulldozer je pomalo podbacio i nije ispunio očekivanja korisnika, a i nije prisutan u nekoj većoj količini na domaćem tržištu. Sa druge strane, LGA2011 podnožje i procesori koji su mu namenjeni su daleko od pristupačnih, pa kada kažemo da je najjeftiniji model preko četiri stotine evra u maloprodaji, verujemo da automatski eliminišemo veliku većinu onih koji planiraju da se počaste novim CPU-om, zar ne?

Sa druge strane, u sferi grafičkih kartica nema promena već su na sceni manje-više isti modeli od skoro godinu dana, pa se bitke biju prvenstveno na polju cena. Nažalost, od grafičkih čipova izrađenih u 28nm neće biti ništa do kraja 2011. godine, već novitete možemo očekivati tek početkom naredne kada će se prvi Radeon-i serije HD7000 polako pojaviti. Na sve ovo dodajte i problem sa poplavama na Tajlandu zbog kojih je velika nestašica hard diskova, te da je zbog astronomskih cena ovo ubedljivo najgori period da vam jedan zatreba, jasno je da govorimo o tome da će se ovaj vodič prvenstveno bazirati na onome što ste već viđali ranije. To sve ipak ne sprečava da one kojima treba novi hardver, ipak nađu nešto za sebe (ili druge).


Procesori - AMD

AMD je konačno, nakon dugog odlaganja, predstavio novu Bulldozer arhitekturu i modele zasnovane na njoj. Ipak, u ponudi se i dalje nalaze "stariji" Phenom II modeli, a u kombinaciji sa APU-ovima, može se reći da je ponuda ovog proizvođača velika, ali i pomalo nesređena zbog toga što je korisnicima vrlo teško da naprave razlike između silnih naziva i oznaka. U osnovi sve se svodi na to da postoji FX serija bazirana sa Bulldozer jezgrom, Phenom II koji predstavlja stariju generaciju Deneb arhitekture, a poslednja je serija APU sa oznakom A8, A6 i A4 koji idu na drugačiji socket FM1 koji se nalazi na A75 i A55 pločama.

 

AMD FX-8120 je najjači procesor sa Bulldozer jezgrom koji se može naći na našem tržištu i sa cenom od oko 180 evra upada u rang Core i5 2500K koji je uveliku dobio titulu najboljeg procesora za uloženi novac, pa se FX nalazi u nezavidnoj poziciji. Ipak, za fanove AMD-a i ovaj FX ima šta da ponudi, a naravno radi se o 8 jezgara, velikom kešu i taktu od 3,1GHz. Nažalost, optimizacija nije na strani AMD-a i često će se dešavati da ga Intel-ov konkurent ostavi u prašini, ali uvek postoji šansa da će vreme ići u prilog Bulldozera koji za sada ima veliku količinu neiskorištenog potencijala, barem na papiru.

 

 

AMD Phenom II X6 1055T predstavlja i dalje vrlo interesantan izbor ukoliko imate neku od ploča iz starije generacije čipsetova koji ga podržavaju. Ovaj procesor i dalje u određenim situacijama zna da bude brži čak i od Bulldozer modela, što je pomalo paradoksalno, ali definitivno ide u priliog procesoru koji nudi šest jezgara po ceni od oko 130 evra. Ovaj procesor je, po našem mišljenju i dalje jedan od najboljih izbora u AMD-ovoj paleti. Bilo da vam treba za igranje ili multithread-ovane aplikacije ovaj CPU je definitivno vraća dosta za uloženi novac. Frekvencija od 2,8GHz nije preterano visoka, ali ostavlja dosta prostora za overklok.

 

Od jeftinijih modela kao izbor imate četvorojezgarne Phenom II 955 i 965 BE modele kao i pristupačni Bulldozer zasnovani FX-4100 koji svi pripadaju Socket AM3(+) procesorima. Zbog specifičnosti Bulldozer arhitekture koja za FX-4100 model praktikuje dva modula sa po četiri Integer i dve FP jedinice, performanse starijih modela u ovom trenutku znaju da budu bolje, što pomalo razočarava, pa u slučaju da niste spremni da čekate na potencijalne optimizacije smatramo da je bolji izbor neki od starijih modela.

 

 

Ukoliko želite da napravite štedljivu mašinu koja poseduje integrisano grafičko rešenje, smatramo da je APU idealan izbor koji se može naći samo u AMD-ovoj ponudi. Za one koji žele prlično snažan četvorojezgarni procesor sa pristojnom integrušom A8-3850 je za oko 110 evra odličan izbor za sve koji žele da imaju "sve u jednom" rešenje. Radeon HD6550D koji se nalazi u okviru ovog APU-a poseduje čak 400 Stream procesora što će obezbediti više nego pristojne gejming performanse imajući u vidu da za 110 evra dobijate CPU i grafičku u paketu. Za ovaj novac, nijedno pojedinačno rešenje neće moći da se meri sa ovim snažnim APU-om.

 

 

Jeftinija verzija nije mnogo lošija, a govorimo naravno o A6-3650 koji radi na nižoj frekvenciji i poseduje nešto skromniji Radeon HD6530D koji sadrži 320 Stream procesora i radi na nižoj frekvenciji od 444MHz, za razliku od 600MHz koji karakteriše Radeon HD6550D. Naše iskustvo govori da razlika nije mnogo velika i da razlika u ceni definitivno može da bude dobar razlog da uzmete slabiji model. Takođe, treba imati u vidu lakoću overkloka grafičke jedinice, o čemu smo nedavno pisali, pa se razlike mogu jako dobro kompenzovati što dodatno poboljšava sliku o A6-ici. Jeftiniji APU-i, kao što je A4-3400, jesu vrlo zanimljiv izbor po ceni, ali treba imati u vidu da se radi o dvojezgarnom procesoru koji poseduje GPU sa svega 160 Stream procesora, sa kojim nećete dobiti mnogo bolje performanse od bilo koje integrisane grafike. Iskreno bismo vam savetovali da ispod A6-3500 ne idete ukoliko želite da se sa vremena na vreme poigrate na vašem računaru.

 

 

Kontakt: Gigatron, Emmi, WinWin

Cene: Širok raspon cena, zavisno od modela


Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: novembar, 2011.

Retrospektiva: januar, 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209