Greška

Došlo je do greške.

NDrive - softver za GPS navigaciju

09.12.2010 00:22 | 1 Mobile
NDrive - softver za GPS navigaciju

Širom sveta, pogotovo u zapadnim zemljama, postoji veliki broj softvera za navigaciju sa detaljnim mapama. Na našim prostorima do prošle godine koristila su se svega dva softvera, ali se onda pojavila detaljna mapa i za NDrive...Nekada su samo najskuplji mobilni telefoni posedovali GPS čip i on je u malo slučajeva bio upotrebljiv. Danas je situacija znatno drugačija i veliki broj mobilnih telefona ima ovaj čip. Za korisnike iz Severne Amerike i ZapadneBranko Mitić

NDrive - softver za GPS navigaciju

Ipak, takav tip navigacija ima nekoliko nedostataka, pogotovo iz naše perspektive. Pre svega, Google mape su dostupne samo na internetu i ne mogu se preuzeti. To znači da telefon treba stalnu vezu sa globalnom mrežom. Istina, dovoljno megabajta prisutno je u sve većem broju postpaid paketa, pa možemo reći da to i nije veliki problem. Ono što je problem (a u našem slučaju prvi od problema) je što brzina rada i praktičnost sa Google mapama nisu na zadovoljavajućem nivou.

Sledeći problem je detaljnost mapa. Istina, Google svakodnevno mapu Srbije čini sve detaljnijom, ali korišćenje tih detalja nije baš lako. Na pravljenje upotrebljive rute u "realnom vremenu" možete da zaboravite, kao i na informativnu bazu tzv. POI-a. Iz ugla gledanja korisnika iz Srbije, mnogo je razloga zašto je instaliran program na telefonu sa svojom bazom mapa i pratećim podacima jedino ispravno i maksimalno upotrebljivo rešenje.

 


Jedini pravi izbor u Srbiji dugo vremena bili su IGo i Garmin. Podela tržišta oko IGo i Garmin softvera je bila jasna, s tim što je pored softvera mogao da se kupi i Garmin hardver. IGo je rezervisao svoje mesto u većini običnih navigacija - tzv. PNA uređaja, kao i u Windows Mobile, iPhone i Android telefonima. Garmin je sa druge strane pokrivao deo PNA tržišta, dobar deo nautičkih i sličnih "prirodnjačkih" uređaja, kao i kompletan Symbian OS. Nekoliko godina situacija se nije menjala, osim što je broj raznih GPS uređaja rastao.

Jedan od bitnijih detalja u istoriji korišćenja GPS uređaja u Srbiji je taj kada se pojavila detaljna mapa Srbije za NDrive. Do tada je mapa za NDrive posedovala samo glavne puteve, bila je u skupini drugih mapa i definitivno nije bila upotrebljiva. Istina, nikakvi značajni pomaci u tom trenutku nisu mogli da se dese i bilo je potrebno vremena da NDrive u Srbiji postane prihvaćen koliko IGo i Garmin. To vreme prihvatanja i dalje traje, jer su IGo i Garmin i dalje na prvom mestu. Međutim, NDrive je jedina navigacija sa detaljnom mapom Srbije koja je prisutna na svim glavnim platformama.

NDrive može da se nađe za Windows Mobile, Symbian, iPhone, Android i Bada operativnim sistemima. To ne karakteriše ni IGo i Garmin softvere, a za početak može da bude dobar razlog da se NDrive shvata veoma ozbiljno. Odlučili smo da probamo NDrive za Android OS i da vidimo kakvo je trenutno stanje stvari, obzirom da se od pojave detaljne mape Srbije, pojavila novija verzija softvera.

NDrive

Odlučili smo se da NDrive isprobamo na Android platformi, jer je evidentno da se Android od naprednih telefona kod nas najviše koristi. Naravno, iz priče izuzimamo ogroman broj Symbian mobilnih telefona, od kojih dobar deo čine stari telefoni bez GPS čipa. NDrive aplikaciju možete da pronađete na Android Marketu i da je besplatno preuzmete.

Kada aplikaciju preuzmete, ona će vas na početku provesti kroz osnovna podešavanja i informacije. Nakon toga, pristupate NDrive virtuelnoj prodavnici (koja nije vezana za Android Market). U toj prodavnici imate ponudu stvari za unapređenje vašeg NDrive softvera. Pre svega, potrebno je preuzeti jezik, ukoliko ne želite da koristite engleski. Preuzimanje srpskog jezika je besplatno, a treba imati na umu da su pisani jezik i glas vezana stvar NDrive aplikacije, za razliku od Garmin i IGo rešenje, na koje smo do sada navikli. Možda će pojedinci zameriti na ovom rešenju, ali se ono nama čini kao sasvim praktično.

 Moguće je takođe besplatno za Srbiju (ili bilo koju drugu zemlju) preuzeti bazu sa kamerama koje kontrolišu brzinu. O kvalitetu ove baze ne možemo da sudimo, jer naša zemlja (srećom) još uvek nema praksu automatskog snimanja prekoračenja brzina i daljeg procesuiranja. Tu se, nažalost, besplatna priča završava.

Naravno, mape za NDrive moraju da se plate, kao što je to slučaj kod konkurencije. Mape se kupuju pojedinačno, a cene znaju prilično da variraju i da iznenade. Na primer, cene mapa čitavih grupa država zapadne Evrope koštaju ispod 10 evra. Mapa Bugarske košta 40 evra, a Turske 45. Pojedine mape južnoameričkih zemalja takođe koštaju prilično. Mapa Srbije košta 20 evra, što sa jedne strane jeste prihvatljiva cena, a sa druge strane je mnogo jer je za 10 evra moguće kupiti mapu četvrtine Evrope.

 


Mape pojedinih zemalja možete u potpunosti da probate do 7 dana, ali Srbija nije na toj listi. Plaćanje se vrši putem Visa ili Master kartica putem interneta direktno iz programa, mada mapu Srbije možete kupite preko firme Sion Net. Imajte na umu da mape mogu da budu prilično velike. Dok je mapa Srbije velika tek nekoliko megabajta, na primer, datoteka koja dolazi sa mapom Italije velika je preko 400 MB, pa tako savetujemo da vam telefon bude povezan na WiFi prilikom ovih preuzimanja.

NDrive softver je sada "dogurao" do verzije 10.1.15. Naravno, nije bilo 10 verzija za Android OS, ali NDrive ima univerzalan sistem označavanja softvera, što olakšava raspoznavanje. Softver je i kod prethodne verzije bio dosta dobar, a sada je dodatno unapređen. Velike promene nisu tako očigledne, ali dosta sređenih sitnica čine da ovaj softver izgleda izuzetno dobro i zrelo. Ono što krasi NDrive je brzina rada, odnosno relativno malo zauzimanje resursa. Što se tiče klasičnih kretanja kroz menije, NDrive radi primetno brže nego IGo. Tokom navigacije, NDrive će znati da optereti telefon, pogotovo stariji Android telefon, ali je i to zauzeće opet manje nego kod konkurentskog IGo softvera.

Mapa Srbije nosi oznaku 2009.07 što predstavlja godinu i mesec kada se mapa pojavila. Možda bi bilo dobro da je nešto svežija mapa dostupna, ali kako je u pitanju već proverena Contrastova mapa, nećemo ovaj podatak uzeti za bilo kakvu manu. Postoji novija mapa Srbije (ne za NDrive, nego inače), koja nije Contrastova, a kakvog je kvaliteta, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo.

Kada se pojavila detaljna mapa Srbije za NDrive (koji je tada nosio verziju 9), najveći problem je bilo rutiranje. Mapa je bila detaljna, NDrive softver više nego dobar, ali rutiranje nije bilo dovoljno pametno. Sa novom verzijom softvera, rutiranje je prilično poboljšano, ali da li je dobro kao što imaju IGo ili Garmin, teško je reći. Sa jedne strane, ni IGo ni Garmin nemaju uvek savršeno rutiranje, a sa druge strane NDrive mora da ima što manje nedostataka kako bi se borio sa konkurencijom. Rutiranje možemo da okarakterišemo kao solidno, više nego upotrebljivo, ali opet ne savršeno.

 


Sve u svemu, NDrive softver je sazreo na idealan način, što u kombinaciji sa odličnom Contrastovom mapom, pruža sasvim dobro rešenje da od vašeg telefona napravite GPS uređaj. Podsećamo, NDrive može da se nađe za Windows Mobile, Symbian, iOS, Android i Bada sisteme. Princip preuzimanja mapa i dodataka direktno iz telefona, bez potrebe za računarom je odličan i za svaku pohvalu. Ovaj princip je dobar, jer je u relativno kratkom periodu moguće preuzeti neku mapu kada ste, na primer, na putu.

Iako smo u Srbiji navikli da koristimo IGo i Garmin, nismo videli ni jedan dobar razlog zašto ne bismo jednako mogli da koristimo i NDrive. Naravno, grešaka i nedostataka uvek ima, ali slične propuste imaju i spomenuti konkurenti. Proverena mapa Srbije i odlično zaokružen NDrive softver zaslužuju našu punu preporuku.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Blueberry GPS navigacije, Q3 2010

Test: Blueberry 2GO432

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109