Greška

Došlo je do greške.

Napravi Android aplikaciju i osvoji vredne nagrade na Telenor - Samsung konkursu

04.02.2013 10:18 | 0 Biznis IT
Napravi Android aplikaciju i  osvoji vredne nagrade na Telenor - Samsung konkursu

…a za to vam apsolutno nije potrebno poznavanje ijedne linije koda! Nedavno su Telenor i Samsung pokrenuli zajedničku akciju o kojoj ste mogli da čitate i na našem sajtu, ili je videti na našem baneru. Dve kompanije koje imaju značajnu ulogu na domaćem tržištu su pokrenule nadmetanje u kreiranju Android aplikacija, koje se od sličnih takmičenja razlikuje po tome što svako može da učestvuje, bez obzira na (pred)znan


Filip Majkić

Telenor i Samsung Dobre Stvari konkurs

Telenor i Samsung su svakako veoma značajne kompanije za Srbiju, ne samo po broju radnika koje zapošljavaju, već po značaju onoga čime se bave. Telenor grupa šesti je po veličini mobilni operator na svetu i na 11 tržišta ima 149 miliona korisnika, od čega 3,25 miliona u Srbiji. O Samsungu, kompaniji koja prihoduje desetine milijardi praktično svakog meseca, izlišno je i govoriti. Tehnologije su velika šansa Srbije i velike kompanije koje podstiču infrastrukturni razvoj i uopšte promovišu nove tehnologije su u tom smislu ključne za dalji razvoj ove zemlje. U uslovima u kojima je Srbija danas, svaka inicijativa i napredovanje su nešto što treba pozdraviti i podržati.

S tim u vezi, pomenute kompanije su pokrenule svojevrsno takmičenje u kreiranju Android aplikacija. Zašto Android? Pa, razlozi su jednostavni. To je dominantna platforma na smartfonima (ali i tabletima) koji su u upotrebi u Srbiji, Telenor prodaje mnoštvo Android uređaja, ima velike koristi od protoka generisanog saobraćajem koji se odvija putem Android uređaja, Samsung proizvodi i prodaje ovakve naprave...Dakle, stvar je po tom pitanju prilično jasna. O kakvom se takmičenju zapravo radi?

Takmičenje

Kao što smo već u uvodu naveli, za sve kreativne i inovativne ljubitelje Android aplikacija Telenor i Samsung zajedno su pokrenuli konkurs Dobre stvari za najbolje Android aplikacije. Ono najbitnije želimo da istaknemo odmah na samom početku - preduslov za učešće nije tehničko znanje, već samo želja i dobre ideje, zahvajujući jednostavnoj platformi uz pomoć koje takmičari prave aplikacije. Dakle, nije potrebno poznavati programiranje za Android, niti imati neko posebno tehničko znanje.

Razvijena je platforma i kompletan front end je dostupan korisniku, koji ga može koristiti putem portala Dobre stvari. Platforma se može koristiti samo preko portala Dobre stvari i jedini uslov je da takmičar bude registrovan na portalu, ali ne mora biti Telenorov korisnik. Kao što smo već spominjali i u našem prikazu portala Dobre Stvari, nije neophodno biti korisnik Telenora kako biste bili korisnik portala, već je on otvoren svima - s tim što korisnici Telenora dobijaju i neke napredne opcije, poput obaveštavanja o zaduženju, strukturi troškova i tome slično, što je i razumljivo.

Postojaće tri glavne kategorije u kojima će se korisnici nadmetati. Žiri će nagraditi najbolja rešenja sa najnovijim Samsung uređajima: smart televizorima, tablet računarima i pametnim telefonima. Postojaće, kao što smo spomenuli iznad, i posebna kategorija za najbolju ideju. Za one koji imaju dobre ideje, ali ne i želju da zaista prave aplikacije, Telenor je pripremio posebne nagrade iz svog portfolija usluga.

Korisnici mogu odabrati zahtevniji i komplikovaniji ili jednostavniji način pravljenja aplikacija koji podrazumeva samo kombinovanje postojećih opcija (prevlačenje i slaganje željenih elemenata). Sve odobrene aplikacije će automatski biti uključene u konkurs, objavljene i dostupne za preuzimanje i ocenjivanje.

Oni koji nemaju afiniteta za pravljanje aplikacija ali imaju dobre ideje mogu da šalju svoje ideje za aplikacije u tekstualnoj formi. Time je omogućeno i onima koji ne žele ili ne mogu da se upuštaju u ceo posao sa pravljenjem aplikacije, ali su dovoljno kreativni da mogu da ponude dobru ideju, da se takođe nadmeću. Deset najboljih ideja biće nagrađene Telenorovim muzičkim uslugama, a najbolja među njima biće pretvorena u aplikaciju.

Takmičari će se nadmetati u sledećim kategorijama: najbolje adaptiran vebsajt, najbolje dizajnirana aplikacija, najbolja aplikacija po oceni korisnika, najbolja ideja za aplikaciju. Konkurs traje tri meseca, od 17. januara do 17. aprila 2013. Otvoren je za sve građane Srbije starije od 16 godina.

 

U praksi

U praksi

Takmičenju možete pristupiti brzo i lako - klikom na neki od odgovarajućih banera na sajtu Dobre Stvari otvoriće se tab u kome ćete dobiti osnovne informacije o konkursu. Za pristup stranici potrebno je da ostavite svoj e-mail (podrazumevano, onaj koji ste iskoristili prilikom registracije) aplikaciji App Builder. Email adresa će biti upotrebljena samo u svrhe komunikacije tokom takmičenja i jedinstvene identifikacije korisnika.

Kada govorimo o komunikaciji tokom takmičenja, lepo je videti da se Telenor postarao da obezbedi i neke "infrastrukturne sitnice" vezane za samo takmičenje. Pre svega, tu mislimo na forum, gde korisnici mogu međusobno da komuniciraju i razmenjuju svoja iskustva. Ovakav vid kooperacije može biti dragocen, što zbog povratnih informacija, što zbog dragocenih saveta i sugestija koje korisnici mogu međusobno razmenjivati. Sve pohvale za ovaj potez, koji drastično unapređuje iskustvo svih učesnika konkursa.

Kada obavite ove neophodne korake, otvaraju vam se opcije koje zapravo predstavljaju suštinu takmičenja. Cilj je izraditi aplikaciju putem jednostavnih blokova gde zadajete komande i objedinjujete pojedine elemente. Moguće je sačuvati aplikaciju, testirati dobijeni rezultat, podeliti aplikaciju sa drugima. Niste ograničeni na pravljenje jednog rešenja, već ga uvek možete doraditi, usavršiti, unaprediti, ili implementirati neku novu ideju ili dodatak, pridodati nešto čega ste se naknadno setili, odnosno što vam je eventualno sugerisao neki prijatelj ili kolega sa konkursa.

Važno je naglasiti stavku vlasništva. Vlasništvo nad aplikacijom, naime, ostaje Telenoru, koji je omogućio platformu za njeno kreiranje. To treba imati u vidu prilikom učestvovanja na konkursu i bitno je naglasiti dotičnu stavku.


Intervju

Kako bismo dobili što bolji uvid u sve aspekte ovog nagradnog konkursa, potražili smo sagovornika u kompaniji Telenor. Našli smo ga u gospodinu Edinu Suljeviću, menadžeru za multimediju i infotejment u domaćem telekomunikacionom provajderu. Evo šta smo saznali od predstavnika kompanije Telenor.

Benchmark: Kako je krenula inicijativa za ovo takmičenje?

-  Pošli smo od činjenice da na tržištu postoji mali broj lokalnih aplikacija sa jedne strane, dok se sa druge strane povećavao broj korisnka Android telefona. Želeli smo da uradimo nešto što će stimulisati kreiranje domaćih aplikacija koje bi dodatno povećale upotrebljivost pametnih telefona. Ovo su izazovi oko kojih smo se složili sa Samsungom i udruženim snagama započeli rad na projektu. Pored toga ovu ideju smo prepoznali kao još jedan od načina na koje Telenor i Samsung mogu dodatno pokrenuti upotrebu “pametnih” telefona, kao i razvoj “developerske” zajednice. Ovakvi projekti nam omogućavaju da se približimo korisnicima android telefona što ojačava našu prilično čvrstu poziciju na tržištu.

Sarađujete li sa Samsungom i na drugim projektima?

- Sa Samsungom sarađujemo na dosta projekata koji se vode na lokalnom i grupnom nivou. Većina tih projekata je vezana za prodaju i distribuciju Samsung uređaja. Ovo je jedan od prvih koji je usmeren na oblast kreiranja aplikacija. Ako projekat bude uspešan, u šta čvrsto verujemo, to će biti dobar razlog da nastavimo sa sličnim stvarima.

Koliko je dugo pripremana realizacija? Tu je bilo dosta posla, uključujući i formiranje front-enda kako bi i korisnici bez programerskog znanja mogli da ravnopravno učestvuju.

- Da, ideja je bila da alat bude dostupan svim zainteresovanim korisnicima za pravljenje aplikacija čak i onim koji nemaju programersko znanje za to. Dosta pažnje je posvećeno korisničkom interfejsu, kako bi bio logičan i jednostavan za korišćenje, a da se pri tome ne žrtvuje sloboda kreiranja. Alat koji se koristi na ovom takmičenju je inače druga verzija za čiji razvoj je bilo potrebno nešto više od šest meseci i posvećen tim ljudi. Naravno sam alat se i dalje razvija, radi se na novoj verziji i konstantno mu se dodaju novi elementi i funkcionalnosti.Zaključak

Kako ste zadovoljni dosadašnjim odzivom, budući da do kraja takmičenja ima još dosta vremena?

- Za prvih deset dana takmičari su već poslali više od 150 aplikacija od kojih je više od 60 odoboreno kao funkcionalne aplikacija. Nadamo se da će interesovanje još više da raste i da ćemo dobiti mnogo dobrih ideja i aplikacija koje će naći svakodnevnu primenu kod korisnika pametnih telefona.

Planirate li da upotrebite neke aplikacije ili ideje koje bi potekle sa ovog takmičenja u budućnosti?

- Sve generisane aplikacije će biti trajno dostupne svim korisnicima preko portala Dobre Stvari, i svi će moći da ih preuzimaju, nezavisno od toga da li je posetilac Telenor korisnik ili ne. Nadamo se da ćemo imati dobre predloge u okviru kategorije “Najbolji predlog ideje” (tekstualni opis ideje) jer će najbolji predlog pored šestomesečne pretplate na Telenor Deezer servis biti nagrađen i izradom same aplikacije. Pored toga, postoji mogućnost da će se neke od aplikacija naći preinstalirane na Telenor ili Samsung telefonima.

Hvala puno!


Zaključak

Kao što smo već rekli, konkurs će trajati do 17. aprila 2013. godine. Ono što posebno vidimo kao prednost ovog konkursa jeste što nije obavezno posedovanje tehničkog znanja, pa čak ni ulagati rad u aplikaciju (ako želite da se nadmećete u kategoriji najbolje ideje za aplikaciju) da biste osvojili neku nagradu. Nije stvar čak toliko ni u nagradama, koliko god one bile primamljive, koliko u tome da je diskutabilno da li biste ikada ponovo dobili priliku da se nadmećete u kreiranju aplikacije na gotovoj platformi bez tehničkog znanja, što je zaista retkost.

Naravno, kompanije Telenor i Samsung u svemu ovome vide dobru priliku za promociju svojih proizvoda i usluga, što je i sasvim logičan, legitiman interes. Nama ceo koncept deluje veoma stimulativno, i nema sumnje da će odziv biti više nego pozitivan. S tim u vezi, pozivamo i vas da se oprobate na ovom konkursu portala Dobre stvari, pozdravljajući ovu inicijativu i želeći da češće viđamo slične projekte.

 

10 trendova za 2013.

Telenor muzika, uvek i svuda

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609