Greška

Došlo je do greške.

Najinovativniji mobilni računari 2016. godine

20.11.2016 16:07 | 3 Mobile
Najinovativniji mobilni računari 2016. godine

Došlo je vreme da svojim vodičima i preporukama pristupimo i iz nekog drugog ugla. Želja nam je da poredimo ponudu prethodne i ove jeseni, to jest neposredno pre prethodne i ove praznične sezone. Šta se to promenilo, šta nam je postalo dostupno, postoji li razlog zbog koga se valja opredeliti za jednu ili drugu klasu uređaja. Istovremeno ćemo problematici pristupiti i sa softverske strane jer svakako ima, ako ne noviteta, a onda definitivno potvrde najnovijih trendova i dešavanja...

Filip Majkić

U svetu mobilnih računara se mnogo toga izdešavalo u proteklih godinu dana, ali nije bio revolucionarnih pomaka koji bi poremetili trendove. Štaviše, sve se odvijalo u skladu sa trendovima koji su uspostavljeni u proteklim godinama. Očekivano, najviše fokusa je bilo na ekspanziji 2-u-1 računara, ali ni neke druge kategorije nisu bile zapostavljene. Nama je cilj da vam u ovom pregledu ukažemo na najinovativnije i najzanimljivije uređaje sa kojima smo se družili u protekloj godini, kao i da identifikujemo određene trendove. 

Hardverski gledano, nismo dobili naročita ubrzanja, ali na to smo u neku ruku i navikli. Godina za nama je donela omasovljenje upotrebe šeste generacije Intel Core procesora, grupno nazvane Skylake. Iako je ona formalno predstavljena još u trećem kvartalu prethodne godine, kako to obično biva, proteklo je neko vreme dok nije zaživela u punoj meri. Istovremeno, poklopilo se da ove godine nije - i po svemu sudeći, neće ni biti - postao dostupan Intel Kaby Lake. Naslednik Skylake čipova će takođe biti 14-nanometarski proizvod, i ne treba očekivati naročite pomake. Ne pre Cannonlake čipova, koji će se pak pojaviti u drugoj polovini naredne godine (i po svemu sudeći neće postati široko dostupni pre 2018. godine). Ovi 10-nanometarski čipovi bi trebali doneti naredni značajan pomak.


inov1.jpg


No, nije kao da nismo imali primetnih pomaka sa Skylake čipovima, pre svega kada se govori o performansama u odnosu na potrošnju. Ovaj parametar, naročito važan na mobilnom tržištu, je doživeo značajna unapređenja, tako da smo ove godine redovno viđali laptopove čija autonomija traje duže od punog radnog vremena. Performanse su podignute na još viši nivo, što su i naši testovi pokazali. Takođe, moramo da primetimo da je definitivno došlo vreme gde nema mesta primedbama na integrisane grafike - tu pre svega mislimo na Intelove modele, pošto na AMD varijante ni ranije nije bilo naročitih primedbi. One rade korektno, pružaju dovoljno performansi za nezahtevno korišćenje (čitati - ukoliko se ne igrate u novijim naslovima), podržavaju sve vrste video izlaza...

Dobili smo veliki napredak i u sferi gejming računara. To se dogodilo, pre svega, zahvaljujući Nvidiji, koja je na tržište izbacila najpre GeForce 900, a potom i GeForce 1000 serije grafičkih čipova za mobilno tržište. Ove dve generacije su značajne po više parametara: osim uobičajenog pomaka u performansama, imamo situaciju da konačno, opet zahvaljujući napretku potrošnje, ali i materijala od kojih se izrađuju sami računari, nema neke značajne razlike u performansama između mobilnih i desktop grafika!


inov3.jpg


Dugo vremena su laptopovi dobijali "uštrojene" čipove, koji su efektivno bili svedeni klasu ispod kada su performanse u pitanju; to više nije slučaj. Plus, GeForce 1000 serija donosi izuzetne pomake kada su performanse u pitanju, daleko više nego što je to bilo uobičajeno. Stoga ne čudi da su gejming računari došli u fokus mnogih proizvođača, a mišljenja smo da će se taj trend tek nastaviti u narednoj godini. Tržište g
ejming računara, uključujući i mobilne računare, beleži zdrav rast, ovakvi uređaji doprinose profitu i generisanju zdravog novca, a usput i podižu prosečnu cenu prodatog proizvoda i - da budemo potpuno otvoreni - predstavljaju uređaje više klase u odnosu na mejnstrim.

Tu je i nešto što svakako jeste značajan oslonac celog tržišta. U pitanju je Windows, odnosno konkretno, Windows 10 operativni sistem. Njegov dolazak je pratilo dosta kontroverzi, ali i pozitivnih iznenađenja. Novi operativni sistem je došao potpuno besplatno za postojeće vlasnike licenci, kao opcija za apgrejd. Da, bilo je dosta "podsticaja" ovog ili onog tipa, ali smo mišljenja da Windows 10 svakako jeste osveženje u svakom pogledu i da predstavlja odlično zaokružen OS. Prema podacima kompanije StatCounter, Windows 10 se nalazi instaliran na gotovo 30 posto računara u Evropi i veoma je blizu Windowsu 7 koji i dalje vodi sa 35 posto, ali je za očekivati da se radi o masi poslovnih računara koji jednostavno nemaju interes niti potrebu za apgrejdom. Realno posmatrano, ovo zaista jeste značajan podatak.


inov6.jpg


Napredak operativnog sistema u svakom smislu je omogućio i kvalitetniji nastup na tržištu mnogih hibrida, oko kojih se trenutno vrti mobilno računarsko tržište. Imamo nove, usavršene vrste naprava, kao što je to, recimo, Lenovo Yoga Book, jedinstveni tablet/laptop, koji je omogućen napretkom u tehnologiji i izradi, ali i zahvaljujući operativnom sistemu koji podiže iskustvo u svakom pogledu, unapređujući ga kako po pitanju interfejsa, autonomije i slično. Takođe, iskustvo korišćenja brojnih 2-u-1 modeli je unapređeno u svakom pogledu. To važi kako za tranziciju između tablet i laptop modova, odnosno brzinu reakcije OS-a, tako i za prilagođavanje OS-a

Sada ćemo proći kroz najinteresantnije uređaje i pogledati kako se to zapravo razlikuju od ranijih modela, gde je došlo do napretka, šta ih čini drugačijim i posebnim...

 

 

Hibridi

Za početak ćemo obraditi 2-u-1 uređaje, jer smo sa njima nekako imali najviše kontakata u proteklom periodu i zaista predstavljaju inovativniju stranu PC industrije. Sa unapređenjima hardvera, kao i uz odlično prilagođeni Windows 10, koji omogućava brzo biranje laptop i tablet modova i vrši tranziciju u vrlo kratkom roku, možemo reći da je potpuno otključan njihov potencijal i da sada nema preteranih kompromisa u odnosu na tradicionalne laptopove. Tu je sjajna autonomija baterije, čemu doprinosi i softverska optimizacija, odlično iskustvo ekrana osetljivog na dodir - a samim tim i tablet moda; i tako dalje. Pogledajmo šta je na nas ostavilo najupečatljiviji utisak.

 

Lenovo Yoga Book

Jedan od najinovativnijih proizvoda u protekloj godini je svakako Lenovo Yoga Book. Mi smo imali prilike da ga isprobamo na IFA sajmu u Berlinu, gde nas je potpuno oduševio. Trenutno je ovaj proizvod u "samo što nije postao dostupan na našem tržištu" fazi, prema informacijama koje smo dobili od uvoznika. Postoji verzija sa Windowsom (koju smo mi probali i koju preporučujemo) i sa Androidom, a šuška se da će i Chrome OS varijanta u dogledno vreme postati dostupna.Reč je o potpuno fascinantnom tabletu/laptopu, koji se iz jednog u drugi mod može prebaciti nikad lakše, običnim pokretom ruke. Nema tastaturu, već ravno postolje, koje može služiti kao tastatura ako aktivirate taj režim, ali tu isto tako možete postaviti papir, pa crtati olovkom, dok će se paralelno ono što radite iscrtavati na ekranu. Jednom rečju - sjajno! Pogledajte, uostalom, naš kompletan video izveštaj o Yoga Book uređaju iz Berlina i uverite se zašto se nalazi na našoj listi najinovativnijih uređaja u godini koja je za nama.

 

ASUS ZenBook Flup UX360C

Naredni model na našoj listi je ASUS UX360C, fantastičan model ZenBook Flip linije koji je iskombinovao Asusovu prepoznatljivu vrhunsku izradu od metala i obrtni mehanizam koji omogućava rotiranje za 360 stepeni. Iako Asus, ruku na srce, nije prvi doneo na tržište ovakav sistem (to je uradio Lenovo sa svojim Yoga računarima), mora se priznati da je UX360C najlepši uređaj ovog tipa, a ujedno i izrađen od metala, dok je većina Yoga modela izrađena od plastike.Izuzetan dizajn potpisuje Bang & Olufsen, a između ostalog, našlo se mesta i za implementaciju USB Type-C porta, pri čemu nije došlo do odricanja podrške za stare i oprobane USB 3.0 uređaje. Flip je baziran na Intelovoj Core M platformi, kreiranoj specijalno za potrebe agresivnijeg nastupa na 2-u-1 tržištu.

Test: ASUS ZenBook Flip UX360C

Može da služi kao tablet i kao laptop, pri čemu nije potrebno rasklapati ga i voditi računa da se potom neki deo ne zaboravi. Ekran se obrne za 360 stepeni i postane tablet ili laptop u roku od jedne sekunde, u skladu sa željama i potrebama samog korisnika. Sjajno! Windows 10 funkcioniše besprekorno, bilo u regularnom ili u tablet modu. Kada na to dodamo besprekoran IPS ekran od 3200 x 1800 piksela visoke osvetljenosti, jasno je zbog čega ovaj model smatramo jednim od najpoželjnijih.

 

HP Pavilion x360

Modele sa obrtnim ekranom nudi i HP u vidu Pavilion x360 serije. Kao temeljit proizvođač koji ništa ne prepušta slučaju, HP je pokrio čitav spektar modelima dijagonala 11, 13.3 i 15.6 inča. Većina stvari koje smo spomenuli do sada važi i ovde, a odlična je stvar što možete po želji da birate model u skladu sa dimenzijama koje želite, što nije uvek slučaj kod drugih hibridnih modela.

 
hp_pavillion_x360.jpg

 

Lenovo Miix 700

Ukoliko preferirate modele kod kojih se tastatura odvaja od ekrana, svakako možemo preporučiti nekoliko modela. Lenovo Miix 700 je reč o hibrid tableta i laptopa. Međutim, pošto se njegov donji deo odvaja, ovakav uređaj je dosta lakše koristiti kao tablet, iz sasvim očiglednih razloga u vidu manje mase i debljine, odnosno lakše prenosivosti.Miix 700 ovu stvar podiže na još viši nivo, budući da se na poleđini njegovog ekrana nalazi rotirajući element, koji možete koristiti kao naslon. Tako, recimo, i kada odvojite tastaturu, možete ekran postaviti pod određenim uglom, što je idealno za uživanje u društvu ili zajedničko korišćenje uređaja. Isto tako, značajno vam olakšava opcije gledanja kada ste u krevetu ili zavaljeni u fotelju. Vrlo sličan je i model Lenovo Miix 510, koji se razlikuje po nešto većoj dijagonali (14 inča), ali i tvrdom donjem delu koji se ne odvaja od ekrana, te je stoga dosta lakše koristiti ga kao laptop. Tu su i Harman Kardon zvučnici za raskošan audio ugođaj.

Test: Lenovo Miix 700

Odlikuje se još jednom stavkom, koja vam može biti i sjajna i loša, zavisno od ugla posmatranja. Naime, tastaturni deo je izrađen od kože i prilično je mekan - to otežava korišćenje u laptop režimu i praktično onemogućava upotrebu u krilu, ali sa druge strane ostavlja prefinjen utisak i vrlo se lako povezuje sa ostatkom uređaja pomoću snažnih magneta. Važno je da se tranzicija između režima rada obavlja besprekorno, između ostalog, zahvaljujući novom Windows softveru...


Huawei Matebook

Ima još 2-u-1 uređaja sa odvojivom tastaturom, a među njima se ističe Huawei MateBook koji ostavlja bez daha i "na prvu", ali i "na drugu". Zapravo, reč je o uređaju koji je koncipiran u obrnutom smeru od većine hibrida; nije se pošlo od laptop režima, već od tableta, a Huawei je ugradio svoje bogato iskustvo na tom polju u Matebook, koji dolazi kao najelegantnija i najdopadljivija sprava ovog tipa, i istovremeno kao najbolji i najupotrebljiviji model u tablet režimu, zahvaljujući blistavom ekranu i ultra-tankim ivicama.Matebook blista u praksi na još jednom polju - upotrebi olovke. Matepen je sasvim sigurno najbolja alatka ovog tipa koju smo imali prilike da isprobamo, a ponovo se ispostavlja da u kombinaciji sa Windows 10 operativnim sistemom odlično funkcioniše. Mi smo pre samo par nedelja testirali i uporedo Matebook računare različitih konfiguracija, pa se možete uveriti koji nivo performansi donose i koji bi model predstavljao bolji izbor za vas.


huawei_matebook_a.jpg


Test: Huawei Matebook

Uporedni test: Huawei Matebook, M3 vs M5

 

Acer Aspire Switch Alpha 12

Najzad, za kraj ovog dela ostavili smo Acer Aspire Switch Alpha 12. Reč je o modelu koji je pravi mali biser u domenu tankih i lakih računara, budući da je Acer razvio vodeno hlađenje za njega. To mu je omogućilo da u ovaj hibrid ugradi snažniji hardver od svih konkurenata, pa smo tako imali priliku da isprobamo varijantu sa Core i7-6500U procesorom. Zahvaljujući tome, Switch Alpha 12 ostavlja u prašini svoje konkurente, sa performansama bržim i do 70-ak procenata.


acer_switch_alpha_12_a.jpg


To nije jedini adut mašine. Kao i drugi modeli, radi odlično, naročito uz novi Windows i brzi SSD, tu je USB Type-C port, a iza ekrana je moguće postaviti "oslonac", tako da on stoji pod nekim uglom bez obzira da li je tastatura prikačena ili ne. Zaista sjajna naprava u praksi!

Test: Acer Aspire Switch Alpha 12


acer_switch_alpha_12_b.jpg

Klasični laptopovi

HP Spectre 13

HP Spectre 13 je model koji je tokom protekle godine definitivno ostavio specifičan utisak na nas. Nikad tanji, nikad lakši ultrabuk, sa pravom je poneo prestižne titule najtanjeg i najlakšeg, ali već letimičan pogled otkriva i neke druge osobine koje se ne mogu spoznati na osnovu ovakvih odrednica. Nije poenta samo u debljini od svega 10,4 milimetara, ili težini od 1,11 kilograma, već što tek uživo možete steći adekvatan utisak o visokoj klasi kojoj Spectre 13 pripada, gde je izdvaja pre svega kvalitet izrade. Ultrabuk je izrađen od ugljeničnih vlakana i aluminijuma, kao i bakra visokog sjaja koji je ručno poliran; plod je saradnje sa svetski priznatim dizajnerima.Nije dizajn jedini adut ovog fantastičnog računara, pošto dolazi sa Core i7 procesorom za ultrabuk modele, strahovito brzim NVMe SSD-om, odličnim ekranom. Uz NVMe SSD performanse se zaista podižu na visok nivo, naročito kada je reč o operativnom sistemu. Windows 10 se podiže za bukvalno par sekundi, prebacivanje u standby i buđenje su zaista trenutni, a o tome kako se instantno izvršavaju brojne operacije i komande ne treba trošiti reči. Sve možete videti i u našim testovima.

Test: HP Spectre 13

 

Lenovo IdeaPad 710 serija 

Lenovo IdeaPad 710S i 710S Plus su faktični "bratski" modeli. Reč je o standardnom ultrabuku koji nas je oduševio kompletnim paketom. Recept je veoma jednostavan - 13-inčna forma, tanak (ali ne po svaku cenu) računar, odličan odnos mobilnosti i upotrebljivosti, odličan kvalitet izrade i čist, besprekoran dizajn kome se nema šta zameriti. Sve to po ceni koja nije preterana, niti nedostižna.Da sve bude još lepše, Lenovo je pored 710S ponudio i 710S Plus verziju. Osnovna razlika je u tome što Plus verzija stiže sa diskretnom grafikom, ali i u tome što ima USB Type-C port, te glossy ekran. Windows 10 je i dalje tu, kao i sve pozitivne karakteristike "običnog" modela. Sve u svemu, reč je o sjajnom all-round računaru koji se lako može preporučiti svakome ko želi ili je u stanju da priušti sebi nešto više kada je računar u pitanju.


lenovo_ideapad_710s_plus_a.jpg


Test: Lenovo IdeaPad 710S Plus

Test: Lenovo IdeaPad 710S

 

Dell XPS 13

Dell XPS 13 je jedan od najimpresivnijih uređaja današnjice. Reč je o tankom i lakom 13-inčnom računaru, koji željno iščekujemo na testu. Dell je napravio sjajnu stvar istanjivši ivice oko ekrana do maksimuma, tako da zaista ostavlja izuzetan utisak na one koji imaju tu sreću da ga koriste. Ne samo da je reč o odličnom računaru, već se radi o modelu koji je izrađen sa poslovnim korisnicima na umu, pa tako podržava sve zaštite koje moderan IT menadžment zahteva, od enkripcije, preko autentifikacija različitih vrsta do menadžmenta sistema i mogućnosti promene BIOSa od strane korporativnog IT odeljenja. Navodi o bateriji od 18 časova deluju neverovatno, ali ništa nas više ne iznenađuje...

dell_xps13.jpg


Gejming računari
su u velikom fokusu raznih proizvođača. Pokazalo se da je ovaj sektor zdrav i da raste, bez obzira da li govorimo o laptopovima ili desktopovima, dok ostale kategorije imaju problema. To je, logično, mnoge navelo da ozbiljno razmišljaju o ovom sektoru. Dok su pre koju godinu velika imena gledala da se otarase gejming laptopova kao svojevrsnog balasta, sada se utrkuju ko će predstaviti novitete.

Ne mali uticaj je imalo i sređivanje prilika u domenu PC gejminga i operativnog sistema. Kada je Microsoft predstavio Windows 8, mnogi su smatrali da kompanija pravi otklon od igračkih mašina, već da se u potpunosti okreće mobilnom tržištu. Čak su mnogi počeli da se spremaju na napuštanje Windows platforme i stvaranje alternativa (recimo, Steam OS). No, Windows 10 je značajno dorađen i vratio je fokus na PC gejming, odagnavši sumnje u tom smislu, te su korisnici postali raspoloženiji za nabavku gotovih računara orijentisanih ka gejmingu. Ipak, dva modela - ili bolje reći, dve serije - se među ovogodišnjim biserima izdvajaju u tom smislu.


ASUS RoG G752 serija

asus_g752a.jpg

Prvi je svakako ASUS, sa svojom G serijom. Iako su se pojavile i pristupačnije varijante G serije igračkih laptopova, nas i dalje impresionira Republic of Gamers G752 serija, koja igračima nudi sve što im je potrebno. Odlični procesori, vrhunske grafike, snažan hardver, mnoštvo implementiranih dodataka. RoG zaista ostaje jedno od najprepoznatljivijih imena u PC industriji.

 

Lenovo IdeaPad Y900

Novajlija na ovom polju je Lenovo. Iako je doskora nudio modele koji su u opisu, između ostalog, imali i gejming stavku, sada je kreirao posebnu seriju u potpunosti orijentisanu na taj segment, optimizovanu upravo za dugotrajne igračke sesije. Lenovo IdeaPad Y900 nudi, osim vrhunskog hardvera, i mnoštvo dodatnih "začina", poput mehaničke laptop tastature, overklokovanja na taster, svetlosnih efekata koji se mogu podešavati i tako dalje.Test: Lenovo IdeaPad Y900

 

Posebna kategorija - Acer Aspire One Cloudbook

acercloudbook.jpg

Za sam kraj ostavili smo računar koji možda nije naročito inovativan, ali svakako predstavlja nesvakidašnju ponudu i specifičnu stavku u godini koja polako prolazi. Reč je o modelu Acer Aspire AO1 131, modelu iz Aspire One Cloudbook serije. Kod njega nije nesvakidašnji ni format od 11.6 inča, niti ekran rezolucije 1366 x 768 piksela. Stiže sa Celeron procesorom, 2 GB memorije i skladištem od 32 GB. Po čemu se onda izdvaja ovaj low-end računar? Po tome što stiže sa preinstaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom po ceni od 19.989 dinara! Reč je o najjeftinijem dostupnom laptopu tog tipa u domaćim prodavnicama, sa cenom nižom od 20 hiljada dinara, što nam iz perspektive praćenja tržišta deluje zaista neverovatno i gotovo sablažnjujuće.

Zaključak

Moramo reći da je sve ono što smo iskusili tokom ove godine bilo moguće zahvaljujući mnoštvu inovacija i optimizacija, kako na polju hardvera, tako i na polju softvera. Postoji li nešto što nismo dobili, ali je na nas ostavilo značajan utisak samom svojom najavom? Mnogi će pomisliti na Surface hardver, i on zaista jeste pobrao nepodeljene simpatije i priznanja kada je pre koji mesec najavljeno mnoštvo noviteta iz Redmonda. Međutim, mi smo realisti i imajući u vidu stanje stvari sa Microsoftovim hardverom i činjenicu da im nismo zanimljivo tržište, mnogo više očekujemo od jedne druge klase proizvoda.


dellmultipcfon.jpg


Tu mislimo na istinske multifunkcionalne uređaje kakve nam pripremaju velika imena kao što su Dell i HP. Njihovi Stack i Elite x3 će biti (x86?) Windows 10 (Mobile) uređaj koji će ciljati više tržišta odjednom, i koji trebaju da odigra ulogu telefona, tableta/laptopa i desktop računara koristeći pun potencijal Windows 10 operativnog sistema. U osnovnoj formi, reč je o telefonima, koji se onda smeštanjem u odgovarajuća postolja ili dockove mogu pretvoriti u tablet ili desktop (Dell Stack) ili pak laptop ili desktop (Elite x3).

Naravno, ovakvi uređaji se pripremaju prevashodno sa poslovnim korisnicima na umu, ali otključavaju potencijal čitave platforme i daju mašti na volju. Ko ne bi voleo da može da ponese svoj telefon svuda sa sobom, a da unutra zapravo budu svi podaci i informacije koje su potrebne za bilo koju namenu, te da se taj uređaj po potrebi ili želji može pretvoriti u uređaj bilo kog formata? Da li su stvari zrele? Mislimo da jesu. Fotografije i najave sugerišu da se radi o veoma tankim uređajima, sa Kaby Lake čipovima.

 elitex3_02620x353.jpg


Dell Stack će imati 6.4-inčni ekran, 4 ili 8 GB RAMa i do 256 GB skladišnog prostora, a dolaziće sa Intel Kaby Lake m3, m5 vPro i m7 vPro procesorima. HP Elite x3 je osmišljen kao uređaj više okrenut mobilnom svetu, sa Snapdragon čipsetom, 5,96-inčnim AMOLED ekranom rezolucije 2560 x 1440 piksela, te 64 GB skladišnog prostora. Naravno, koristiće Windows 10 Continuum, kao i sopstveni sistem HP Workspace, koji će davati mogućnost pristupa čak i virtualizovanim desktop aplikacijama! Tu je dock za desktop i mobile extender za pretvaranje u laptop.

Sada pomislite samo šta nas sve očekuje u narednoj, 2017. godini! Jesmo li uspeli da vam zagolicamo maštu? Ukoliko je odgovor potvrdan, znajte da smo zadovoljni zbog toga. To znači da ste se na delić vremena našli u našoj koži...

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad Y900

Zašto vaš stari PC nije dovoljan

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109