Greška

Došlo je do greške.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine miša

03.03.2016 06:58 | 0 Hardver
Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine miša

Dok se spremate za kupovinu miša, verovatno niste ni sami svesni šta vas sve čeka. U ovom kratkom članku ćemo vam skrenuti pažnju na šta trebate da obratite posebnu pažnju, odnosno predočiti vam koje su osnovne stvari koje trebate da imate na umu kada se zaputite u kupovinu miša za vaš PC računar...

Koliko god kupovina miša može biti jednostavna, toliko može biti i neverovatno komplikovana. Kako se radi o jednom od retkih uređaja sa kojima korisnik zapravo ostvaruje fizičku interakciju tokom korišćenja računara, podleže kategoriji “sto ljudi, sto ćudi”. Ne samo da korisnici imaju različite kriterijume i potrebe, već se oni mogu promeniti tokom korišćenja, što je i logično, jer način korišćenja evoluira, korisnik postaje svestan nekih potreba koje ranije nije imao, ili želi da koristi računar u sasvim drugim uslovima, što onda njegove periferije takođe trebaju da isprate.

kojimis2.jpg

Kada su miševi u pitanju, prvu podelu bismo izveli na korisnike kojima su potrebni napredniji miševi i one kojima su sasvim dovoljne bazične mogućnosti. Ukoliko vaše potrebe zadovoljavaju osnovni miševi, sa tri do pet tastera, i nemate naročitih prohteva, zašto biste izdvajali velike sume novca? Nema potrebe, naravno, iako će vam mnogi napredniji korisnici uporno govoriti da ne znate šta propuštate. U toj varijanti najbolje je opredeljivanje po ceni, a mi vam savetujemo da obratite pažnju da li je miš ergonomski ili simetričan, koje su mu dimenzije i da li raspolaže bonus tasterima (na miševima niže kategorije, back i forward tasteri su fin dodatak).

kojimis3.jpg

Kako se penjemo u više cenovne razrede, dolazimo do vrlo interesantne opcije za mnoge korisnike – do bežičnih miševa različitih vrsta i namena. Bežični miš može biti vrlo pristupačan i bazičnih mogućnosti, praktično ekonomik miš bez kabla, ali sa druge strane imamo i gejming bežične miševe, izuzetno skupe, sa strahovitim brojem opcija i mogućnosti. Stoga ovde korisnik treba da se rukovodi sopstvenim kriterijumima. Ovakvi miševi će mu omogućiti da eliminiše kablove, ali da li mu treba miš za igranje, ili za bazično rukovanje računarom, možda pak za tako-reći sopstveni „PC daljinac“? Samo će korisnik znati odgovor. Preporučujemo da obratite pažnju da bežični miš ima adapter od (barem) 2.4 GHz, pošto takvi miševi imaju domete od 6 do 10 metara. Bluetooth miševi, za razliku od WiFi miševa, ne mogu da se pohvale ovolikim dometom.

Periferije su veoma specifične po tome što je njihov izbor, kada se sve sabere i podvuče, ipak individualna stvar

Ukoliko tražite napredne mogućnosti miševa, i izbirljivi ste prema tome šta treba da se nalazi pod vašom rukom, najtoplije vam preporučujemo gejming miševe. Ne samo osobama koje će se igrati, da budemo jasni! Prosto, gejming miševi su odlične izrade, dobrih mogućnosti, sa kvalitetnim tasterima, svičevima, aplikacijama, vrlo dopadljivog dizajna (koji nekada može biti i previše napadan, ali zato je tu veoma širok izbor). Stoga su oni veoma pogodni za sve korisnike koji žele nešto više, bez obzira da li će se igrati. I još nešto – gejming miševi nisu obavezno veoma skupi! Danas gejming miševe zatičemo u više cenovnih kategorija, te njihov cenovni raspon može ići od svega nekih dve-i-nešto hiljade dinara, pa do petnaestak hiljada dinara.

kojimis4.jpg

Preporučujemo da sve ove faktore imate u vidu priliku odabira miša. Periferije su veoma specifične po tome što je njihov izbor, kada se sve sabere i podvuče, ipak individualna stvar. Više nego kod bilo koje druge kategorije PC računara i njihove opreme, ovde korisnika može da privuče, ali i odbije određena sitnica koja je gotovo svima ostalima zbilja nebitna. Uostalom, to i ne treba da čudi, jer se preko periferija/ulaznih uređaja kao što su tastatura i miš i ostvaruje jedini direktan, fizički kontakt se elementima računara, te stoga i postoji puno kriterijuma i afiniteta od osobe do osobe. Cena, mogućnosti, potrebe – pronađite svoj balans između tih parametara.

 

Na šta obratiti pažnju kod kupovine tastature

Vodič kroz mehaničke tastature

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209