Greška

Došlo je do greške.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine napajanja

03.03.2016 00:00 | 0 Hardver
Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine napajanja

Napajanja osim svoje osnovne namene imaju i funkciju prve linije zaštite vaših ljubimaca. Nemojte štedeti na ovoj komponenti, jer možda skuplje napajanje neće učiniti PC bržim, ali će svakako uticati na njegovu pouzdanost, efikasnost i sposobnost da funkcioniše sa dodatnim komponentama. Pritom, ove crne kutije nisu nimalo bezlične i postoje velike razlike koje ih dele.

Napajanje je često stavka koju prosto zaboravimo kada pravimo kalkulaciju oko nove konfiguracije iako predstavlja sve samo ne sitnicu prilikom pravljenja budžetske konstrukcije. Koje su bitne stavke oko ove kategorije?

vodic_napajanja_1.jpg

Naravno snaga u vatima je nešto čime se vodimo bez dodatnog zadiranja u detalje, ali to nije uvek najbolja odluka. Kod poznatih brendova oznaka je obično vrlo blizu realnih vrednosti, a kod najboljih serija često i manja. Stoga, nemojte da mislite kako je anonimno napajanje od 600 W isto što i model iz Seasonica. Ovde vrlo često važi pravilo "koliko para, toliko muzike". Postoje određeni izuzeci, ali je svakako oznaka od 600 W na napajanju od 10 evra sasvim sigurno daleko od istine. Stoga, naš savet je da ovo ne bude komponenta na kojoj se nemilosrdno štedi, ali nema potrebe ni za preterivanjem. Srednja i niža kategorija kompjuterskih komponenti je mahom štedljiva, pa je i iole "kvalitetnih" 450, 500 ili 550 W više nego dovoljno za potrebe većine korisnika.

vodic_napajanja_2.jpg

80 PLUS sertifikat je nešto na šta ćete naići kod makar malo kvalitetnijih proizvoda i može se reći da zahvaljujući njemu i neiskusni korisnici mogu da se usmere u nekom uopštenom smislu. Ovaj sertifikat postoji osim u osnovnom obliku i kao bronzani, srebrni, zlatni i platinasti. Jasno je da ova gradacija znači da je stepen iskorišćenja i efikasnost uopšte bolja, ali nemojte se preterano opterećivati. Čak i osnovni sertifikat garantuje da je reč o solidnom napajanju, koje će u manje zahtevnoj konfiguraciji raditi onako kako treba.

vodic_napajanja_4.jpg

Ukoliko ste napredniji korisnik koji poseduje više grafičkih karti, hard diskova, SSD-ova i sl. obratite pažnju na tip priključaka i njihov broj. U principu treba imati odgovarajući broj konektora na napajanju bez potrebe za dodatnim adapterima, jer time olakšavate kabliranje i manje su šanse da se stvori "gužva" u kućištu.

vodic_napajanja_3.jpg

Takođe, ukoliko želite dobro uređenu unutrašnjost kućišta odaberite delimično ili potpuno modularno napajanje. Na ovaj način ćete iskoristiti kablove koji su vam neophodni, dok ćete ostatak ostaviti u rezervi ukoliko vam zatrebaju. Time dobijate bolji protok vazduha koji neće biti ometan gomilom kablova, a i sam proces kabliranja će biti daleko jednostavniji kada nemate neželjene viškove.

vodic_napajanja_5.jpg

Iako su pasivno hlađena napajanja izuzetno skupa i neverovatno slabo dostupna to ne znači da je nemoguće da napravite veoma tih PC. Za ovakve korisnike postoje hibridna napajanja koja svoj ventilator isključuju kada su opterećena do neke granice. Da li je to 30, 50 ili 70% zavisi od modela i proizvođača, ali u svakom slučaju mogu biti idealan izbor za ljubitelje tišine. Većina korisnika ne opterećuje svoj PC do maksimuma u dugim intervalima, a dok ste u okruženju operativnog sistema, surfujete, gledate film ili koristite Office paket hibridno napajanje će biti potpuno nečujno, jer će mu jedini aktivni element hlađenja, ventilator, biti u potpunosti ugašen.

Kako odabrati kuler za vaš procesor?

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kućišta

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209