Greška

Došlo je do greške.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kućišta

29.03.2016 00:00 | 0 Hardver
Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kućišta

Sitnice život znače, a kod kućišta je to veoma izraženo. Ukoliko model koji pikirate nema neku funkcionalnost koja vam je veoma bitna, nemojte olako preko toga da prelazite. Nedostatak nekog konektora, dock-a i sl. može da vas učini veoma nezadovoljnim na duže staze, posebno ukoliko biste tu mogućnost koristili na redovnom nivou.

Kupovina kućišta je mnogo teži zadatak nego što bi se reklo na prvi pogled. Limarija, obična kutija u kojoj stoje komponente, rekli bi mnogi. Ipak, ima tu mnogo više od spoljašnjeg izgleda koji vidite na slici koju vam je servirao proizvođač. Dakle, odabrali se model koji vam se na oko dopao, ali svakako obratite pažnju na detalje.

detalji_6.jpg

Pre svega, kvalitet izrade je nešto što morate da proverite u praksi ili barem da se raspitate na webu, sa nekim ko je imao iskustva i sl. Jednostavno, kvalitet plastike na slici može biti mnogo bolji nego što je to u praksi. Takođe, debljina lima ume drastično da varira, a ukoliko dajete veću sumu novca, poslednje što želite jeste da bočne stranice imaju debljinu papira i koje se krive pod sopsvenom težinom.

 detalji_1.JPG

Osim kvaliteta izrade proverite da li je farba dobra, kao i to da li je i unutrašnjost ofarbana u iste tonove ili je ostavljen "goli" metal ili osnovna boja. Ukoliko ste esteta u duši takve stvari će vam lako pokvariti inicijalno oduševljenje.

 detalji_2.jpg

Prostranost, dimenzije i ostalo je nešto što se podrazumeva, ali vredi da vas podsetimo i ovde. Naravno, spoljne dimenzije su bitne kao i unutrašnja prostornost i jedno nije direktno povezano sa drugim. Loša organizacija i od Big-Tower modela može da napravi skučeno kućište u kome nije nimalo prijatno smeštati komponente. Posledice loše fleksibilnosti će vam onemogućiti da smestite novu grafičku kartu koja je duža od očekivanog i sl. Prethodna provera organizacije unutrašnjosti kućišta može da vas reši mnogih muka. Ovo važi i za navedeni broj podržanih uređaja za smeštanje podataka. Da li to što je navedena podrška za 9 SSD i i 6 HDD-ova znači da se zapravo tri mesta za HDD konvertuju naknadno u SSD pozicije. Ako je tako, onda imate realno prostor za 12, a ne 15 uređaja.

 detalji_3.jpg

Takođe, kako stoje stvari sa pozicijom napajanja i da li se to slaže sa vašim željama i potrebama. Mogu li da se uklone neiskoršićeni slotovi za HDD/SSD, kako bi se napravilo dovoljno prostora za nešto drugo kao što je grafička karta? Može li kućište da primi kompletno vodeno napajanje sa svim njegovim radijatorima i ostalim elementima? Ukoliko je odgovor negativa, da li postoje otvori za creva i da li su obloženi gumom kako metal ne bi oštetio gumena creva? Kakve su mogućnosti kabliranja i jesu li otvori gumirani kako se kablovi ne bi oštetili? Da li postoji otvor za kulere sa backplate-om i da li je dovoljno veliki. Dešavalo se da proizvođači ovaj otvor naprave, ali ga pozicioniraju na pogrešnom mestu, zbog čega bude potpuno neupotrebljiv. Isto tako, proverite i kakvi su filteri za prašinu i da li se lako skidaju radi čišćenja.

 detalji_4.jpg

Ukoliko njihovo uklanjanje iziskuje veliki napor, lako ćete čišćenje kompletno zapostaviti, a to ne valja zbog komonenti koje se nalaze unutra. Ne zaboravite ni aspekt provetrenosti i broja ventilatora koji se mogu montirati i koliko ih dobijate u paketu sa samim kućištem. Svako moderno kućište treba da poseduje barem jedan USB 3.0, a imajte u vidu da je vama možda potreban i eSATA, FireWire ili neki drugi specifičan konektor. Možda i ceo dock za hard diskove koji može biti ograničen na 2.5" uređaje, dok su drugi kompatibilni i sa 2.5 isto kao i sa 3.5-inčnim diskovima.

 detalji_5.jpg

Uvek postavljajte ova pitanja i stavite sve na papir sve odgovore kako biste bili sigurni da donosite pravu odluku. Kućišta budu jako dugo sa nama i ne menjaju se previše često, pa je nezgodno ukoliko odaberete pogrešan model. Stoga, naoružajte se znanjem i strpljenjem i nemojte donositi ihitrene odluke.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine napajanja

Test: Cooler Master Nepton 280L

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209