Greška

Došlo je do greške.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine HDD-a?

17.01.2016 00:00 | 0 Hardver
Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine HDD-a?

Kupovina hard diska nije ni izbliza toliko jednostavna koliko se čini. "Koliko para, toliko muzike" nije krilatica kojom bi trebali da se vodite. Svaki hard disk ima svoje prednosti i mane, jer nijedan nije savršen, već je samo prilagođen za određenu namenu. Kao i obično, proizvođači balansiraju između performansi, buke, zagrevanja, dugotrajnosti i naravno cene.

Kupovina hard diska sa sobom nosi veliki broj različitih izbora u zavisnosti od potreba korisnika. Pre svega, ukoliko ste definisali kapacitet koji vam odgovara, ovo su ostale stavke na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom donošenja finalne odluke.

hard_disk_vodic_1.jpg

Brzina magnetnih ploča je izuzetno bitna, posebno u slučaju da vam je potreban sistemski disk. U ovom slučaju tražite modele koji rade na 7200 obrtaja u minuti. Negde to nije najbolje definisano, ali svakako znajte da svi "efikasni" odnsono "zeleni" modeli imaju brzinu ploča od oko 5400 o/min. Ovo je jako bitno, jer su hard diskovi sami po sebi znatno sporiji od SSD-ova, a poslednje što vam je potrebno je spor sistemski disk. To će se ogledati bukvalno u svakom aspektu korišćenja. Od podizanja operativnog sistema, preko odziva koji će imati tokom rada, a dobro ćete osetiti nedovoljnu brzinu u određenim programima, pa čak i igrama koje rade tzv. "swap" na hard disk.

hard_disk_vodic_2.jpg

Sa druge strane, za slučaj da vam je potreban hard disk samo za "tovarenje" podacima, a već posedujete sistemski SSD ili brzi HDD, u tom slučaju su sporiji diskovi sasvim korektan izbor. Oni nude velike kapacitete po nižoj ceni, a sekvencijalne brzine ionako nisu preterano sporije od skuplje braće. Stoga, za ovakve potrebe sporiji i jeftiniji modeli su idealan izbor.

hard_disk_vodic_3.jpg

Ukoliko želite nešto što ima karakteristike SSD-a i hard diska u isto vreme, možda je upravo hibridni SSHD za vas. Nekoliko proizvođača eksperimentiše sa ovim konceptom. U suštini se radi o veoma malom SSD-u koji ima kapacitet od 8, 16 ili 32 GB u kombinaciji sa klasičnim hard diskom gde je sve svedeno na jedan uređaj. Interni kontroler koristi SSD kao keš memoriju odakle pokreće najčešće korišćene fajlove. U praksi dobijate veoma živahan operativni sistem gde će se najčešće korišćene aplikacije munjevito paliti, a pritom zadržavate komfor velikog kapaciteta. Naravno, SSHD ne može da menja klasičan SSD, ali je dobro rešenje za "obične" korisnike koji žele da im osnovne aplikacije budu responsivne.

hard_disk_vodic_4.jpg

Pored toga, uvek obratite pažnju na garantni rok hard diska koji planirate da pazarite. U poslednje vreme su razlike zaista velike i mogu varirati u rasponu od dve do pet godina. Ovo je svakako izuzetno bitna stavka i treba se uzeti u obzir. Naš savet je da gledate da garantni rok modela koji kupujete bude dug barem tri godine, posebno ukoliko se odlučujete za veliki kapacitet koji planirate da koristite dugi niz godina. Jednostavno, kada kupujete hard disk od 2, 3 ili više terabajta, sve su šanse da nećete želeti da ga menjate nakon godinu ili dve dana. Iako to ne znači da će HDD sa garantnim rokom od dve godine crći čim on istekne, dodatna sigurnost je svakako dobrodošla.

hard_disk_vodic_5.jpg

Što se tiče ostalih stavki, tu nema preterano mnogo razloga da se opterećujete. Interfejs može biti SATA 3 Gbps ili 6 Gbps, ali HDD-ovi ne koriste maksimalni potencijal ni starijeg standarda. Takođe, keš memorija možda deluje kao bitan faktor, ali u današnje vreme pitanje da li je ugrađeno 32 ili 64 MB memorije ne igra posebnu ulogu u praksi.

Test: OCZ Vertex 460 120 GB

SSD ili HDD?

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209