Greška

Došlo je do greške.

Na šta obratiti pažnju kod kupovine tastature

20.02.2016 10:21 | 0 Hardver
Na šta obratiti pažnju kod kupovine tastature

Dok se spremate za kupovinu tastatura, verovatno niste ni sami svesni šta vas sve čeka. U ovom kratkom članku ćemo vam skrenuti pažnju na šta trebate da obratite posebnu pažnju, odnosno predočiti vam koje su osnovne stvari koje trebate da imate na umu kada se zaputite u kupovinu tastature...

Koliko god kupovina tastature može biti jednostavna, toliko može biti i neverovatno komplikovana. Kako se radi o jednom od retkih uređaja sa kojima korisnik zapravo ostvaruje fizičku interakciju tokom korišćenja računara, podleže kategoriji “sto ljudi, sto ćudi”. Ne samo da korisnici imaju različite kriterijume i potrebe, već se oni mogu promeniti tokom korišćenja, što je i logično, jer način korišćenja evoluira, korisnik postaje svestan nekih potreba koje ranije nije imao, ili želi da koristi računar u sasvim drugim uslovima, što onda njegove periferije takođe trebaju da isprate.

kojutastaturu2.jpg

Kod tastatura je zapravo najosnovnija podela na one koji žele nešto više od tastature i one kojima je sasvim dovoljan bazičan uređaj za unos teksta. Ovakvu podelu diktiraju različite potrebe, ali ona ima jasnih reperkusija. Korisnici kojima nije potrebna nikakva napredna tastatura, bogate opcije i slično nemaju ni potrebe ni razloga da troše značajne sume novca i za sasvim pristupačan iznos mogu da priušte sebi bazičnu tastaturu koja će zadovoljiti njihove kriterijume. Za takve korisnike preporučujemo tastature iz ekonomik/mejnstrim kategorije.

kojutastaturu3.jpg

Korisnici koji žele nešto više mogu imati najrazličitije kriterijume, od vrlo specifičnih do krajnje zahtevnih. Takvi kupci će se opredeliti za neke druge, naprednije modele, koji će nuditi neke specifične pogodnosti i prednosti u pojedinim režimima korišćenja. Možda vam treba bežična tastatura jer želite da eliminišete kablove, ili gejming tastatura na kojoj ćete se igrati ali koja će biti veoma otporna. Moguće je da vam znači da tastatura bude vodootporna, ili pak unosite ogromne količine teksta i apsolutno je neophodno da tastatura bude mehanička. Sve ove kategorije su razvrstane i razbacane po različitim grupama proizvoda. Na primer, možete naći veoma skupu, ali i veoma pristupačnu igračku tastaturu.

Osobama koje svoje tastature koriste puno, koje dosta kuckaju, pa i onima koji se igraju, toplo preporučujemo mehaničke tastature

Korisnicima koji su često u pokretu, koji ne žele kablove, ili im je potrebna periferija za udaljeni računar (možda računar ispod televizora u dnevnoj sobi?) preporučujemo bežične tastature. Ukoliko unosite manje teksta, utoliko nema potrebe za tastaturama većih dimenzija. Naravno, par multimedijalnih kontrola i tastera uvek dobro dođu, a ukoliko se mogu programirati – tim bolje.

kojutastaturu4.jpg

Osobama koje se puno igraju preporučujemo neku od brojnih igračkih tastatura. One mogu biti i membranske i mehaničke, sa veoma velikim cenovnim opsegom. Igračima je često veoma korisna opcija makro tastera, odnosno tastera koji se mogu programirati tako da jednim pritiskom izdajete komande za koje bi vam inače bio potreban čitav niz klikova na tastaturi. Stoga preporučujemo da obratite pažnju na tu opciju. Takođe, pozadinsko osvetljenje uvek dobro dođe, budući da ovakvi korisnici često koriste svoju tastaturu u mračnim uslovima osvetljenja.

Najzad, osobama koje svoje tastature koriste puno, koje dosta kuckaju, pa i onima koji se igraju, toplo preporučujemo mehaničke tastature. Oprez – ovakve tastature dosta koštaju! Međutim, budući da se radi o tastaturama koje nemaju nikakve kompromise u sebi, toplo ih preporučujemo i smatraju da zahtevnim korisnicima itekako opravdavaju cenu. Pored toga što njihove performanse ne opadaju vremenom (za razliku od membranskih tastatura), ovo su jedine tastature koje pružaju povratni taktilni osećaj, koji drastično unapređuje iskustvo u korišćenju. Ukoliko želite da brzo kucate, ovakve tastature su jednostavno prava stvar za vas!

Vrste tastatura

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine miša

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209